додати матеріал

приховати рекламу

Тварини

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.

ТВАРИНИ - організми, що становлять одне з царств органічного світу. Загальні властивості тварин і рослин (клітинну будову, обмін речовин) обумовлені єдністю їх походження. Однак, на відміну від рослин, тварини - гетеротрофи, тобто живляться готовими органічними сполуками, тому що не здатні синтезувати поживні речовини з неорганічних сполук; як правило, активно рухливі. Одноклітинні і багатоклітинні організми. Основні типи: найпростіші (часто розглядають як підцарство, що включає кілька типів), губки, кишковопорожнинні, плоскі, первічнополостние, кільчасті черви, молюски, членистоногі, голкошкірі, хордові (у т. ч. підтип - хребетні). За різними оцінками, нині існує від 1,5 до 2 млн. видів тварин (більшість - комахи). Чисельність багатьох видів скорочується (див. Червона книга, Охорона природи).
ОЛЕНІ (плотнорогіе), сімейство парнокопитних тварин підряду жуйних. Самці (у північних оленів і самки) мають роги (у більшості гіллясті), щорічно скидаються, навесні виростають знову. Ок. 30 видів, у Євразії, Пн. Африці, Америці, акліматизовані в Нов. Зеландії та на ряді островів. Найбільш відомі благородний олень, плямистий олень, лань, козуля, кабарга, лось, північний олень. Об'єкт промислу (м'ясо, шкіра, роги). Чисельність ряду видів скорочується. 11 видів і 20 підвидів в Червоній книзі Міжнародного Союзу охорони природи і природних ресурсів.
Ведмідь (ведмежі, Ursidae), родина ссавців ряду хижих, найбільші з сучасних хижих звірів; включає 8 видів, в тому числі бурий ведмідь, губач, білий ведмідь, білогрудий ведмідь, чорний ведмідь, малайський ведмідь, очковий ведмідь.
Центром походження родини вважається Східна Європа. У олігоцені ведмеді відділилися від роду собачих. Першим тваринам з чітко вираженими рисами ведмежими був амфіціодон (Amphicynodon), першим справжнім ведмедем - урсавус (Ursavus). Його розселення в плейстоцені йшло на схід. У Східній Азії відбулося становлення великої панди. До Америки ведмеді потрапили через Берингову і Гренландію. Сучасний рід власне ведмедів (Ursus) з'явився 5-10 млн. років тому. У середньому пліоцені ведмеді заселяли майже всю Європу, Північну і Центральну Азію та Північну Америку.
Довжина тіла сучасних ведмедів 110-300 см, висота в холці до 135 см, маса до 700 кг. Тіло потужне, з високою холкою. Шия товста, зазвичай довга, голова велика, з видовженим лицевим відділом, очі невеликі, вуха округлі. Ікла потужні, тоді як інші зуби широкі і плоскі, що обумовлено змішаним типом харчування. Лапи сильні, стопоходящие, п'ятипалі. Всі пальці торкаються землі, озброєні довгими, вигнутими, невтяжними кігтями. Хвіст короткий, майже не помітний. Хутро високий, густий у північних та гірських видів, у малайського ведмедя низький і рідкісний. Вовна пофарбована в чорний, бурий чи білий колір, не змінний по сезонах. У деяких видів на грудях і навколо очей є світлі плями. У великої панди - комбінація білого і чорного полів.
Ведмеді поширені в Європі, Азії, Північно-Західній Африці, Арктиці, Північній Америці, в гірських областях північно-заходу Південної Америки. Всі види наземні, губач і малайський ведмідь - високоспеціалізовані деревні види. Ведмеді тримаються поодинці або сім'ями, активні цілодобово. Більшість веде осілий спосіб життя, деякі широко кочують. Ведмеді можуть впадати в зимову сплячку. Це всеїдні звірі, але вважають за краще харчуватися рослинною їжею: ягодами, фруктами, горіхами, також комахами, рибою, рідше великими тваринами.
Ведмеді - моногамні, але пари довго не тримаються, самець в турботах про потомство не приймає. У посліді звичайні 1-3 дитинчата. Тривалість життя ведмедів 30-45 років. Багато видів добре дресируються та утримуються в зоопарку. Білий ведмідь, губач, очковий ведмідь, підвиди бурого ведмедя - мексиканський і канадський грізлі, а також белуджистанського білогрудий ведмідь (Ursus thibetanus gedrosianus) занесені до Міжнародної Червоної книги
Заєць-біляк (Lepus timidus) порівняно великий звір, довжина тіла його кілька різна в різних частинах його ареалу. Найбільш великі біляки живуть в тундрі Західного Сибіру, ​​довжина їх тіла до 70 см, а маса до 5,5 кг. Найменша раса біляків населяє тайгу Якутії, маса такого біляка 2,5-3 кг. Вуха у біляка не дуже довгі і пригнуті вперед; вони лише сягають кінця носа або злегка видаються за нього. Хвіст суцільно білий або з невеликою домішкою темного волосся зверху; він відносно короткий і округлої форми. Лапи порівняно широкі, ступні покриті густою щіткою волосся. Це забезпечує кращу опору на снігу. Навантаження маси тіла на 1 с.м2 площі лап у біляка всього 9-12 г, у той час як у лисиці вона дорівнює 40-43 г, у вовка -90-103 г, а у гончака собаки - 90-110 м. У більшості районів свого поширення забарвлення різко змінюється по сезонах. Влітку колір хутра на спині коричнево-бурий з чорнуватої брижами, боки світліші, а черево біле. Взимку біляк цілком виправдовує свою назву. У цей час він одягнений в чисто-біле хутро і лише кінчики вух у нього чорні. Однак так буває не скрізь. В Ірландії, де немає стійкого снігового покриву, заєць на зиму не біліє. На узбережжі Гренландії живуть зайці, у яких зимова забарвлення біла, а влітку лише незначно темніє, а потім стає буро-білою. На Баффиновой Землі (північний схід Північної Америки), де навіть липнева температура зазвичай у межах від 0 до +5 ° С, заєць-біляк круглий рік білого кольору. Зміна забарвлення супроводжується зміною хутра, який стає більш густим і довгим. Особливо подовжуються волосся на нижній стороні тіла; це, мабуть, пов'язано з тим, що при добовому відпочинку біляка саме нижня поверхня тіла стикається зі снігом або промерзлій землею. Помітно відростають взимку волосся, що покриває підошви лап і краю ніздрів.
Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Біологія | Контрольна робота | 11,6кб. | скачати

Схожі роботи:
Обожнюваний тварини
Тварини лісу
Тварини Волині
Отруйні тварини
Тварини світу
Отруйні тварини 2
Промислові тварини Таймиру
Тварини змішаних лісів
Тварини Загальні відомості
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru