Ім'я файлу: Антарктида.docx
Розширення: docx
Розмір: 470кб.
Дата: 02.02.2021
Пов'язані файли:
Ароматизатори.docx
Жанрологія_як_частина_теорії_журналістики.docx
1-7 кардіологія.docx
34-66 ОПР.docx
Гончарик В. Тези.docx
МВДЕЦ1.docx
Творча робота - дитячий день народження.pdf


Антарктида - континент у південній півкулі навколо географічного південного полюса, омивається Атлантичним, Індійським та Тихим океанами. Займає 10% поверхні Землі, там розташовані 90% світових запасів льоду, в яких сконцентровано 70% прісної води на Землі.

Загальна площа поверхні - 13 900 000 км², без шельфових льодовиків 12,6 млн. км² звуженням між морем Веделла (Атлантичний океан) і морем Росса (Тихий океан).

Антарктида ділиться на Східну (близько 10 млн. км²) і Західну з Антарктичним півостровом, різні за своєю геологічною будовою: Східна Антарктида і велика частина - докембрійська Антарктична платформа, облямована більш пізніми складчастими утвореннями, Західна Антарктида - Каледонська плита й Андійський складчастий пояс (антарктичний півострів і прилягаючі до нього райони). 99,5% поверхні прикриває материковий лід товщиною до 4776 м (середня товщина 1880 м), який піднімається до 4010 м (в середньому до 2040 м); решту займають гірські пасма, нунатаки і так звані оази; найвищий континент, до 5140 м (масив Вінсона) в горах Елсверта, в Західній Антарктиді; шельфові льодовики Росса, Фільхнера та інші творять льодові бар'єри. Південний полюс лежить на висоті близько 2800 м.

Більша частина поверхні Антарктиди (понад 95%) вкрита льодовиковим щитом потужністю до 1500-3000 м. Вільна від льоду поверхня становить лише 4,5% площі материка. Це незначні прибережні ділянки суходолу ("оазиси") і найвищі гори. Поверхня льодовика розбита численними тріщинами й провалами.

Встановлено, що в ряді місць Антарктиди ложе льодовика лежить нижче від рівня моря. Лід перебуває в постійному русі. Від центра Антарктиди він розтікається до її периферії (в районі обсерваторії "Мирний" швидкість руху льоду 30-45 м за рік) і круто обривається в бік моря, утворюючи високі льодові стіни-бар'єри.

Висота найбільшого в Антарктиді льодового бар'єра Росса 45-73 м, але переважно 30-40 м. У багатьох місцях лід, що сповзає в море, утворює плаваючі припаяні до суші великі шельфові льодовики (Росса, Шеклтона та ін.) загальною площею понад 900 тис. км². Льодовики постійно обламуються і дають початок айсбергам, які виносяться на північ в океани, що омивають Антарктиду.

Клімат Антарктиди - надзвичайно суворий. У центральних районах Антарктиди протягом року існує стійкий полярний антициклон. У літньо-осінній період на окраїнах Антарктиди спостерігається циклонічна діяльність, яка інколи поширюється і на її внутрішню частину.

Середньомісячні температури в глибині континенту від -20°C до -70°C; найвища у прибережній зоні -11,6°C (станція Оаза). В серпні 1958 на радянській станції "Восток" зафіксовано температуру -87,4°C - найнижчу температуру на Землі. Температура -40° можлива протягом усього року.

Різкі температурні контрасти між переохолодженим материком і більш теплими водами океанів зумовлюють часті й сильні вітри, які нерідко досягають ураганної сили (80-90 м/сек.). Річні суми опадів у прибережній смузі 500-600 мм, у внутрішніх районах 100-150 мм.

Тварини Антарктиди. Всі птахи Антарктики, по суті, океанічні, так як на закутий кригою суші практично немає корму, а крім того, тут немає і прибережної мілководної смуги моря, яка могла б прогодувати птахів мілководь. Океанічні птиці пристосовані до добування їжі в море, постійно в більшій чи меншій мірі вкритому кригою, і до гніздування на суші, де вільно від льоду дуже обмежений простір. Число видів антарктичних птахів (14-15) дуже невелика навіть у порівнянні з Арктикою, На Новій Землі, наприклад, їх 80 видів. Але чисельність кожного виду досить велика, і влітку берега Антарктики повні життя.

З представників тваринного світу в Антарктиді найбільше птахів. У літні місяці на узбережжі Антарктиди можна бачити капского голуба, Вільсонову качурки, сріблясто-сірого та снігового буревісника, а також антарктичного буревісника. З настанням весни на антарктичних станціях з'являються поморники. Всі ці птахи знаходять їжу в море. Тільки хижий поморник харчується пташенятами пінгвінів і інших птахів. З появою в Антарктиді наукових селищ він став постійним мешканцем околиць людського житла, вишукуючи їжу на смітниках.

Пінгвін антарктичний — вид пінгвінів, поширений по всьому узбережжю Антарктиди та антарктичним островам. Морський птах, поширений на Південній Джорджії, Південних сандвічених островах, на узбережжі Антарктиди, островах Буве, Баллені і Петра I. Дорослі антарктичні пінгвіни досягають зросту 60-70 см і ваги близько 4,5 кг. Задня сторона тіла і голови, а також дзьоб у антарктичних пінгвінів темно-сірі, майже чорні, передня сторона - біла. По шиї, від вуха до вуха, йде тонка чорна смужка. Пташенята покриті сірим пухом (спереду - більш світлим). Ареал проживання антарктичного пінгвіна - узбережжя Антарктиди з боку американських континентів і прилеглих островів, на північ поширений до Південної Георгії, Буве і Баллені. Запливає до Фолклендських островів. Також пінгвіни зустрічаються і на айсбергах в Антарктиці. Чисельність популяції оцінюється у 7,5 млн пар. Основу раціону антарктичного пінгвіна становить криль, іноді дрібна риба та інші морські ракоподібні. У гніздовий період антарктичні пінгвіни роблять протяжні кочівлі, віддаляючись від колоній на відстань до 1000 км. Дорослі антарктичні пінгвіни - чудові плавці і нирці, вони можуть досягати глибини до 250 м. Гнізда антарктичні пінгвіни будують серед каменів, самець і самка по черзі кожні 5-10 днів висиджують 1-2 яйця протягом 35 днів. У віці 50-60 днів молодняк вже починає виходити в море.

Антарктичний буревісник — морський птах, що належить монотипічному роду антарктичних сімейства буревісникові загону буревісникоподібних (трубконосих), поширена в Антарктиці. Вперше вид був описаний в 1789 році як Procellaria antarctica німецьким лікарем і натуралістом Йоганном Фрідріхом Гмеліним (нім. Johann Friedrich Gmelin 1748—1804).

Буревісник середніх розмірів з контрастним двокольоровим коричневим з білим забарвленням, що гніздиться циркумполярно-антарктично на узбережжі Антарктиди (крім Антарктичного півострова) і на прилеглих островах. Поза періодом гніздування кочує головним чином в межах Південного океану на південь від зони Антарктичної конвергенції, часом проникаючи в помірні широти Південної півкулі. Харчується головним чином антарктичним крилем, а також рибою, головоногими і медузами .

Середніх розмірів буревісник. Довжина тіла досягає 40-46 см, розмах крил 101—109 см, вага 510—784 г. Довжина крила 292—231 мм, довжина дзьоба 33-40 мм, довжина цівки 41-49 мм, довжина плесна 50-58 мм, довжина хвоста 101—125 мм. Забарвлення світло-сріблясто-сіре зверху і біле знизу, включаючи нижню поверхню крилВерх тіла до попереку, включаючи голову, а також плями у верхній частині боків зоба коричнево-бурі з домішкою темно-сірого кольору. Горло і зашийок іноді бувають світліше. Низ тіла і боки, а також верхні криючі пір'я хвоста і майже весь хвіст білі, за винятком темно-бурої вузкої смужки на вершині хвоста. Крила зверху двоколірні, з коричнево-бурим забарвленням у вершинній частини і вздовж переднього краю, і білі посередині, з вузькою темно-бурою облямівкою уздовж заднього краю. Нижня поверхня крил біла, з коричнево-бурою смужкою уздовж переднього краю. Райдужна оболонка коричнева. Дзьоб темно-коричневого кольору Лапи блакитно-м'ясистого кольору; кігті чорні.

Пухове пташеня має два пухових вбрання, в основному світло-сірого забарвлення. Гніздовий наряд схожий на забарвлення дорослої птиці, але з білим горлом і чорним дзьобом. Поширений на морських акваторіях південної півкулі від узбережжя Антарктиди і зони пакових льодів на північ до приблизно 48 ° пд. ш. У літній сезон тримається головним чином на південь від 62 ° пд. ш., також регулярно зустрічається і дещо північніше — до 56 ° пд. ш. у морі Скоша. Гніздиться циркумполярно-антарктично на узбережжі Антарктиди (крім Антарктичного півострова), а іноді і на віддалених до 250 км углиб материка територіях, а також на прилеглих антарктичних островах. Літає переважно над вільними від льоду водами на кордоні льоду і відкритих вод. У зимовий період частина птахів залишається біля кордону паків льоду, інша ж частина відкочовує на північ до 48 ° пд. ш. Зрідка молоді птахи проникають ще далі на північ — до 36 ° пд. ш. у районі Австралії і Нової Зеландії. Харчується, головним чином, антарктичним крилем (Euphausia superba).

У харчуванні також присутні дрібні пелагічні риби, в основному антарктична сріблянка, медузи і кальмари. Годується в морі. Їжу схоплює з поверхні води або в її верхньому шарі, занурюючи повністю голову або пірнаючи. Часто харчується в місцях годівлі вусатих китів — південного малого полосатика і горбача, а також морськими птахами — білим буревісником і полярним крячком , з якими іноді утворює великі скупчення.

Кит си́ній або смугач блакитний— вид ссавців з родини Смугачеві, підряду китовидих, або «вусатих китів». Синій кит, можливо, є найбільшою твариною, яка коли-небудь існувала на Землі. Постраждав і страждає від китобійного промислу, через що популяція синіх китів дуже мала.

Синій кит є типовим представником вусатих китів, що живиться планктоном. Володіє добре розвиненим цідильним апаратом, утвореним пластинами китового вуса. Синій кит споживає переважно кріль, рідше більших рачків, дрібну рибу і головоногих молюсків.

Виділяють три підвиди синього кита - північний, південний і карликовий, які незначно відрізняються за розміром і статурою. Іноді виділяється четвертий підвид - індійський синій кит. Перші два підвиди тяжіють до холодних кругополярних вод, а третій зустрічається в основному в тропічних морях. Спосіб життя всіх підвидів практично однаковий. Кити тримаються переважно поодинці, рідше невеликими групами, причому навіть в групах вони плавають розрізнено. Історичний ареал синього кита займав весь світовий океан, однак в даний час сильно розірваний. У порівнянні зі способом життя багатьох інших китоподібних спосіб життя синього кита вивчений недостатньо.

У синього кита величезне, струнке і витягнуте тіло довжиною 26—27 м вага від 130 т і більше у дорослої особини , від 5 т до 15 т у новонародженої. Голова зверху широка і рівна, V-подібна з сильно вигнутою в сторони нижньою щелепою. Збоку виглядає плоско. Дихало помітно не виступає. З кожного боку верхньої щелепи має чорні пластини (т.з «китовий вус»). Грудні плавники вузькі і загострені. Хвостове стебло широке із зазубленим краєм. Має 55 — 68 підщелепних горлових складок.

Тіло синювато-сіре з сірими плямами різної величини і форми. Голова і нижня щелепа темні, спина і боки світліші.

Як і всі китоподібні, синій кит випускає так званий фонтан: велику кількість води із дихала. Фонтан синього кита на повітрі щільний (не пухнастий), формою нагадує витягнутий вузький конус, перекинутий верхом униз. Висота фонтану сильно залежить від температури повітря і поведінки тварини, звичайні фонтани становлять 6-9 метрів.

Найдовшою з коли-небудь здобутих китів, була самиця виловлена поблизу Південних Шотландських островів в 1926 році. Її довжина від розвилки хвостового плавця до кінця рила склала 33,27 метрів, маса 176 792 кілограмів. Найбільший самець був довжиною 31 метр. Найбільша зафіксована вага кита - 178 тонн.

Мешкає переважно далеко від берегів. Невеликі скупчення іноді утворює в місцях концентрації планктону, зберігаючи при цьому характерні дрібні групи. Переміщається із швидкістю 6 — 8 миль в годину, часто міняючи напрям. При переслідуванні йде по прямій з швидкістю до 15 миль в годину, даючи невеликі фонтани кожні 30 — 40 с. У спокійному стані тримається під водою 10 — 12 хвилин. Після глибокого занурення на поверхні з'являється зазвичай верхівка голови з дихалом. Давши фонтан, синій кит поволі і плавно згинає широку спину. Мініатюрний спинний плавник з'являється, коли голова і передня частина спини вже ховаються під водою. Кит сильно виставляє хвостове стебло у формі півкола. Хвостовий плавник не показує.


Материк Антарктида



Тварини Антарктиди

скачати

© Усі права захищені
написати до нас