додати матеріал


Укладення шлюбу

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.

скачати

Реферат на тему:
Укладення шлюбу

Сімейний кодекс РФ (Як раніше діючий КпШС) не містить визначення поняття "шлюб". Мабуть, законодавець виходив в того, що воно вже вироблено в юридичній літературі, шлюбом визнається юридично оформлений, вільний і добровільний союз чоловіка і жінки, спрямований на створення сім'ї і який породжує для них взаємні особисті та майнові права і обов'язки. Як вже було зазначено вище, правові наслідки для подружжя породжує тільки той шлюб, який укладено в державних органах реєстрації актів громадянського стану. "Права і обов'язки чоловіка виникають з дня державної реєстрації укладення шлюбу в органах реєстрації актів громадянського стану" (ст. 10 СК).
Органи РАГСу реєструють укладення шлюбу, розірвання шлюбу а також усиновлення, встановлення батьківства, переміну прізвища, імені та по батькові; змінюють, доповнюють, виправляють і анулюють записи актів громадянського стану. Фактичні шлюбні відносини (або, по-іншому, цивільний шлюб), незалежно від їх тривалості, не породжують правових наслідків. Фактичні шлюби визнавалися дійсними (поряд із зареєстрованими на території Росії в період дії КЗоБСО РРФСР 1926 р. Указом Президії Верховної Ради ССС1 від 8 липня 1944 р. це положення було скасовано; подружжю, яке складалося у фактичних шлюбних відносинах, пропонувалося оформити свої стосунки. Зареєструвавши шлюб із зазначенням терміну спільного життя. Якщо фактичний шлюб не був зареєстрований, ой зберігає правову силу тільки до 8 липня 1944р. для тих випадків, коли фактичні шлюбні відносини не могли бути зареєстровані внаслідок смерті чи пропажі без вісті одного з фактичного подружжя У період Великої Вітчизняної війни , іншому фактичному дружину було надано право звернутися до суду із заявою "о.прізнаніі його (її) дружиною померлого чи зниклого безвісти на підставі раніше діяла законодавства (Указ Президії Верховної Ради СРСР від 10 листопада 1944 р." Про порядок визнання фактичних шлюбних відносин у разі смерті чи пропажі без вісті на фронті одного з подружжя ". Оскільки цей Указ не передбачив термінів для звернення до суду з метою встановлення знаходження у фактичному шлюбі, заява про встановлення факту перебування у фактичних шлюбних відносинах з померлим або зниклим без вести особою у зазначений період можуть бути подані верб даний час. Однак не можна змішувати встановлення факту перебування у фактичних шлюбних відносинах у порядку, передбаченому Указами від 10 листопада 1944р., з встановленням факту реєстрації, шлюбу на підставі п. 3 ст. 47 ЦПК. Встановлення факту реєстрації шлюбу передбачено для випадків, якщо свідоцтво про шлюб було втрачено, і відділ РАГСу відмовляє у видачі повторного свідоцтва, оскільки ніяких записів про регістрами шлюбу в нього не збереглося. Укладення шлюбів між громадянами РФ, які проживають за межами Російської Федерації, у дипломатичних представництвах і консульських установах регулюється ст . 157 СК (див. розділ 5).
Укладення шлюбу проводиться в присутності осіб, що вступають у шлюб, після закінчення місяця з дня подачі ними заяви до органів реєстрації актів цивільного стану. За наявності поважних причин орган ЗАГСу може дозволити укладання шлюбу до закінчення місяця, а також може збільшити цей термін, але не більше ніж на місяць (ст. 11 СК). Причини, які орган ЗАГСу може визнати поважними і за якими він може дозволити реєстрацію шлюбу до закінчення встановленого терміну, можуть бути найрізноманітнішими. Тому законодавець не дає навіть їх зразкового / переліку "надаючи і самим молодятам, та органу РАГСу повну свободу. При наявності особливих обставин (вагітності, народження дитини, безпосередньої загрози життю однієї зі сторін та інших особливих обставин) шлюб може бути укладений в день подання заяви. Відмова органу реєстрації актів громадянського стану в реєстрації шлюбу може бути оскаржена до суду особами, які бажають вступити "в шлюб" (або одним з них). Умова особистої присутності вступають у шлюб вчасно реєстрації шлюбу виключає можливість укладання шлюбу через представників або на підставі нотаріально засвідченої заяви про вступ у шлюб одного з майбутнього подружжя, представленого іншим або відправленого поштою. Для укладення шлюбу необхідні: а) взаємне добровільне згоду чоловіки і жінки, що вступають у шлюб; б) досягнення ними шлюбного віку Взаємне згоду стати чоловіком і дружиною передбачає вираз дійсного бажання сторін вступити у шлюбні відносини. Тобто їх волевиявлення має бути усвідомленим і вони повинні віддавати звіт у своїх діях. Якщо особа тимчасово перебуває в стані, не дає йому можливості розуміти характер своїх дій, шлюб не повинен реєструватися. Але якщо він все ж був зареєстрований, дійсність такого шлюбу може бути оскаржена як укладеного з порушенням умови про добровільну згоду. Подібні обставини можливі, якщо, наприклад, особа, що вступає в шлюб, знаходиться в стані сильного алкогольного сп'яніння або під впливом наркотичних засобів, або якщо особа, яка страждає психічним захворюванням, але не визнана в законному порядку недієздатним, знаходиться в такому стані, що не віддає звіт у своїх діях. У разі порушення умови про добровільність вступу в шлюб він може бути визнаний недійсним за позовом дружина, чиє згода не було отримане добровільно, і на вимогу прокурора. Шлюбний вік встановлюється у вісімнадцять років. За наявності поважних причин органи місцевого самоврядування за місцем проживання осіб, що бажають вступити в шлюб, має право на їх прохання дозволити одружитися досягли віку шістнадцяти років.
"Порядок і умови, при наявності яких вступ у шлюб у вигляді виключення з урахуванням особливих обставин може бути дозволено до досягнення віку шістнадцяти років, можуть бути встановлені законами: суб'єктів Російської Федерації" '(ч. 2 ст. 13 СК). Не допускається укладення шлюбу між: - особами, з яких хоча б одна особа вже перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі - близькими родичами; (родичами по прямій висхідній і низхідній лінії (батьками і дітьми, дідусем, бабусею та онуками). Повнорідними і неповнорідними (мають загальних батька чи матір) братами і сестрами); - усиновителями і усиновленими; - особами, з яких хоча б одна особа визнана судом недієздатною внаслідок психічного розладу (ст. 14 СК). I Медичне обстеження осіб, що вступають у шлюб, а також консультування з медико-генетичним питань і питань планування сім'ї проводяться установами державної і муніципальної системи охорони здоров'я за місцем їх проживання безкоштовно і тільки за згодою осіб, що вступають у шлюб. Результати обстеження особи що вступає в шлюб, складають медичну таємницю і можуть бути повідомлені особі, з якою він має намір укласти шлюб, тільки за згодою особи, яка пройшла обстеження. Веди одна з осіб, що вступають у шлюб, приховав від іншої факт наявності венеричної хвороби чи ВІЛ-ііфекціі, останній має право звернутися до суду з вимогою про визнання шлюбу недійсним. Але обмануий чоловік має право не тільки вимагати визнання укладеного шлюбу - недійсним, а й має всі підстави розраховувати на кримінальне переслідування, оскільки факт укладення такої шлюбу являє собою склад злочину, передбаченого ст. 122 Кримінального кодексу РФ "Зараження ВІЛ-інфекцією". Згідно з цією статтею, явне постанову іншої особи в небезпеку зараження ВІЛ-інфекцією карається обмеженням волі на строк до трьох років, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або позбавленням волі на строк до одного року. Зараження іншої особи ВІЛ-інфекцією особою, яка знала про наявність у нього цієї хвороби, карається позбавленням волі на строк до 5 років.

Правове регулювання укладення шлюбу з іноземцями
Чинне сімейне законодавство закріплює загальне правило: форма і порядок укладення шлюбу на території Російської Федерації визначаються законодавством Російської Федерації (п.1 ст.156 СК РФ).
Умови укладення шлюбів з іноземними громадянами на території Росії визначаються для кожного з осіб, що вступають у шлюб, законодавством держави, громадянином якої є особа (п.2 ст.156 СК РФ). Так, наприклад, при укладенні шлюбу російського громадянина з громадянкою Вірменії щодо останньої повинні бути дотримані вимоги законодавства республіки Вірменія про шлюбний віці, необхідності згоди на вступ у шлюб, перешкоди до шлюбу, а щодо російського громадянина - вимоги ст.12-15 СК РФ.
Додатково до таких відносин можна застосувати й Договору між Російською Федерацією і зарубіжними державами про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах та відповідні Конвенції. Зокрема діє Конвенція СНД «Про правову допомогу» в ст.26, якою закріплено, що умови укладення шлюбу визначаться для кожного майбутнього подружжя законодавством Договірної Сторони, громадянином якої він є, а для осіб без громадянства - законодавством Договірної Сторони, що є їх постійним місцем проживання. Крім того, у відношенні перешкод до укладення шлюбу повинні бути дотримані вимоги законодавства Договірної Сторони, на території якої укладається шлюб.
Також, як приклад, можна виділити Договір між Україною і Російською Федерацією та Естонською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (Москва, 26 січня 1993 р.) ст. 26, якого закріплює, що умови укладення шлюбу визначаються для кожного з осіб, що вступають у шлюб, законодавством Договірної Сторони, громадянином якої вона є. Крім того, повинні бути дотримані вимоги законодавства Договірної Сторони, на території якої укладається шлюб, стосовно перешкод до укладення шлюбу. Форма укладення шлюбу визначається законодавством Договірної Сторони, на території якої укладається шлюб.
У разі розбіжності в регулюванні умов укладення шлюбу в п.2 ст.156 СК і у відповідному міжнародному договорі застосовуватися повинні правила договору. Наприклад, при укладанні в Москві шлюбу між фінським громадянином і російської громадянкою умови укладення шлюбу для фінського громадянина будуть визначатися відповідно до п.2 ст.22 договору з Фінляндією про правову допомогу, тобто за російським законодавством.
Враховуючи ту обставину, що за даних правовідносинах застосовується і іноземне законодавство відзначимо, що в деяких державах, приймаються і абсолютно безглузді нормативні акти. Так, президент Туркменістану Сапармурат Ніязов прийняв постанову, що уточнює законодавство країни з питань укладення шлюбу з іноземними громадянами.
Відповідно до цього документа, «громадяни Туркменістану одружуються з іноземними громадянами і особами без громадянства, шляхом укладання шлюбного контракту, в якому визначаються майнові права і обов'язки подружжя, а також їхні зобов'язання з утримання дітей у разі розірвання шлюбу».
Постанова передбачає ряд умов, без яких шлюб з іноземцями неможливий. Так, громадянину або громадянці Туркменії має виповнитися 18 років. Що ж стосується іноземців або осіб без громадянства, то вони, перш ніж вступити в шлюб з підданими Туркменістану, повинні, по-перше, внести на розрахунковий рахунок Державної страхової організації Туркменістану «у забезпечення гарантій для неповнолітніх дітей на випадок розірвання шлюбу» страхову суму в розмірі не менше 50 тис. дол США, а, по-друге, надати довідку про те, що проживають на території республіки не менше одного року і мають в особистій власності житлову площу.
Окремо зупинимося на укладення шлюбів іноземних громадян та осіб без громадянства на території Росії.
При укладанні шлюбів на території Росії незалежно від громадянства майбутнього подружжя форма укладення шлюбу визначається згідно п.1 ст.156 СК РФ російським законодавством. Це означає, що шлюб повинен укладатися в органах РАГСу. Шлюби, скоєні в Росії з релігійних обрядів, а також за правом на основі звичаїв, не породжують правових наслідків. При цьому державна реєстрації відбувається за встановленими законодавством РФ правилами.
Як відзначають дослідники і в іноземних державах форма і порядок укладення шлюбу за загальним правилом підкоряються законодавству місця вступу в шлюб (Болгарія, Угорщина, Польща, Португалія, Чехія, Швейцарія і т.д.). Поряд з цим загальним правилом діють іноді й інші додаткові колізійні норми. Наприклад, в Австрії форма шлюбу підпорядкована австрійським законодавством, якщо шлюб укладається в Австрії, і закону громадянства кожного з майбутніх подружжя, якщо шлюб укладається за межами країни. В останньому випадку достатньо також дотримання приписів (щодо форми) законодавства місця укладення шлюбу (п.16 австрійського закону про міжнародне приватне право, 1978 р.).
Важливо відзначити, що в іноземному праві часто зустрічаються обмеження на вступ у шлюб за кордоном. Так, потрібен дозвіл на вступ в шлюб для всіх категорій громадян або окремих категорій (наприклад, спрямованих на навчання за кордон) за законодавством Угорщини, Індії, Іраку, Італії, Норвегії, Румунії, Польщі, Швеції та ще ряду інших країн. І якщо відповідно до законодавства будь-якої країни її громадянин не може вступити в шлюб з іноземцем без дозволу, то такий шлюб може бути визнаний в цій країні недійсним. Тобто, вступаючи в шлюб, іноземець на території Росії, повинен враховувати, що форма шлюбу визначається за російським законодавством, умови ув'язнення для кожного з вступають у шлюб - за законодавством країни громадянства, а майнові права - за законодавством країни спільного проживання.
Таким чином, у разі укладення шлюбу у відповідності з усіма умовами, ще не означає, що наречені будуть визнані подружжям в країні чоловіка чи іншій країні, де сім'я збираєтеся проживати. А це означає, що сім'я не буде користуватися там ні особистими, ні майновими правами чоловіка.
Умови укладення шлюбу на території Російської Федерації для іноземних громадян визначаються для кожного з осіб, що вступають у шлюб, законодавством держави, громадянином якої є особа у момент укладення шлюбу, з дотриманням вимог статті 14 СК РФ щодо обставин, що перешкоджають реєстрації шлюбу (п.2 ст.156 СК РФ).
Що стосується умов вступу в шлюб, наприклад, шлюбного віку, то дотримання їх в даному випадку не потрібно. Виникає цікаве питання: а чи може бути в такому випадку зареєстрований одностатевий шлюб, якщо він має місце в законодавстві іноземних громадян? Напрошується відповідь, що так, тому що стаття 14 СК РФ не містить такої перешкоди до укладення шлюбу. Однак така перешкода містять законодавчі акти, у країнах яких дозволені одностатеві шлюби, тому однозначну відповідь - ні.
Перелік обставин, що перешкоджають шлюбу, в законах зарубіжних країн різний. Такі вимоги можуть виявитися як більше, так і менш суворими, ніж у Росії. Так, наприклад, в деяких країнах заборонені шлюби між двоюрідними братами і сестрами.
Може виникнути парадоксальне питання: як бути якщо законодавство іноземних громадян бажаючих вступити в шлюб допускає полігамію?
Відповідь проста - Російське законодавство (ст.14 СК) не допускає укладення шлюбу між особами, з яких хоча б одна вже перебуває в іншому шлюбі. І якщо майбутній чоловік, що бажає укласти шлюб в Росії, вже перебуває у шлюбі, то навіть якщо підлягає застосуванню закон його країни допускає вступ у другий шлюб, в Росії на закінчення шлюбу йому на підставі ст.14 СК РФ буде відмовлено.
На практиці найчастіше виникають ситуації, коли особа має кілька громадянств - два і більше.
У тому випадку, якщо особа поряд з громадянством іноземної держави має громадянство Російської Федерації, до умов укладання шлюбу застосовується законодавство Російської Федерації.
При наявності в особи громадянства декількох іноземних держав застосовується за вибором цієї особи законодавство однієї з цих держав (п.3 ст.156 СК РФ).
У разі якщо у особи відсутній громадянство, тобто вона є особою без громадянства, застосовуються правила п.4 ст. 156 СК РФ, відповідно до якого, умови укладення шлюбу особою без громадянства на території Російської Федерації визначаються законодавством держави, в якій ця особа має постійне місце проживання.
Таким чином, якщо особа без громадянства постійно проживає в Росії, умови вступу його в шлюб будуть визначатися за російським законодавством, якщо ж воно знаходиться в Росії - тимчасово, то за законодавством держави, де вона має постійне місце проживання.
Важливо відзначити, що до порядку укладання шлюбу як особою, яка має кілька громадянств, так і для особи без громадянства застосовуються правила ст.14 СК РФ про обставини перешкоджають реєстрації шлюбу.

Література
Конвенція про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (Мінськ, 22 січня 1993 р.) / / Вісник Вищого Арбітражного Суду Російської Федерації 1994 р. - № 2. - С.101.
Договір між Російською Федерацією та Естонською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (Москва, 26 січня 1993 р.) / / Вісник Вищого Арбітражного Суду Російської Федерації. - № 3. - Березень 1999р.
Договір між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Фінляндською Республікою про правовий захист та правову допомогу у цивільних, сімейних і кримінальних справах (Гельсінкі, 11 серпня 1978 р.) / / Збірник міжнародних договорів про взаємну правову допомогу у цивільних і кримінальних справах. - Москва. - Міжнародні відносини. - 1988. - С. 295.
Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Держава і право | Реферат
36кб. | скачати


Схожі роботи:
Поняття та правова природа шлюбу Порядок укладення шлюбу
Укладення та розірвання шлюбу
Порядок укладення шлюбу в РФ
Порядок укладення шлюбу
Порядок і умови укладення шлюбу
Умови і порядок укладення шлюбу
Умови і порядок укладення шлюбу
Укладення шлюбу в дореволюційній і радянській Росії
Умови вступу та перешкоди до укладення шлюбу
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru