додати матеріал


Тварини світу

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.

скачати

Тварини світу
Рисі
Колись рисі мешкали в лісах і гірських районах всього Північного півкулі, проте сьогодні вони живуть лише в окремих частинах світу. Деякі рисі приблизно в шість разів більше великої домашньої кішки. У висоту вони досягають середини стегна дорослої людини. Самець північноамериканської рисі важить від 10 до 15 кілограмів, а самка - від 5 до 10 кілограмів. Одна з характерних особливостей рисі, що відрізняють її від інших котячих, - це широкі баки. Морда - більш широка і коротка, ніж у більшості котячих, - створює оманливе враження сором'язливості і лагідності. Взимку шерсть північноамериканської рисі дуже густа і м'яка, приблизно 10 сантиметрів в довжину. Зазвичай північноамериканська рись світло-сіра, з темними плямами на морді. Євроазіатська рись може мати світло-коричневе забарвлення з темно-коричневими плямами. У рисі своєрідний хвіст: завдовжки близько 10 сантиметрів, як би обрубаний, з чорним кінчиком. Вуха великі, трикутної форми, на кінцях з чорними китицями. Вуха рисі, подібно антен, можуть вловлювати шерехи, що видаються дрібними тваринами.
Рись зазвичай непомітно підкрадається і робить влучні стрибки, що дозволяє цьому мисливцеві-одиночці не упустити видобуток. Широкі лапи з подушечками і забираються всередину кігтями нагадують снігоступи. Завдяки цьому рись легко ходить по заметах. Дуже довгі, сильні задні лапи дозволяють цій тварині миттєво зриватися з місця і здійснювати стрибки завдовжки в 2-3 метри. У польоті рись може віртуозно зігнутися і змінити напрямок стрибка. Зазвичай погоня не триває довго. Рись відступає, якщо їй не вдається наздогнати видобуток п'ятьма стрибками. Часто їй доводиться полює за 3-10 зайцями, перш ніж вона зловить одного. За невдачу доводиться розплачуватися порожнім шлунком. Нагнавши видобуток, рись впивається в горло жертви своїми невеликими, але потужними щелепами з 28 зубами, з яких 4 ікла гострі, як кинджали.
Рись, як правило, полює незадовго до світанку або як тільки стемніє. Як і її родичі з сімейства котячих, вона бачить у темряві. Щоб бачити вночі, їй потрібно в шість разів менше світла, ніж людям. У котячих за сітківкою ока розташована особлива мембрана, подібно до дзеркала відбиває світло, що, знову проходячи через сітківку, максимально її стимулює. Тому, якщо рись дивиться прямо на вас, її очі світяться, наче вогні в ночі. Для рисі дуже багато значить її зір: вже здалеку вона бачить здобич. Так, вона може помітити мишу за 75 метрів, а зайця-біляка - за 300 метрів. Це більше, ніж довжина трьох футбольних полів. Улюблена їжа рисі - зайці-біляки. Кожні три дні вона ловить в середньому двох зайців. Рись, якщо у неї немає недоліку в їжі, може жити 15 років. Вона невибаглива в їжі і може харчуватися різними видами мишей, тетеруками, качками, бобрами і білками. Відомо, що рисі вбивали навіть оленів, тому вони заслужили репутацію лютих і лютих мисливців.
Єжи
Їжак - маленький, забавний мешканець гористих місць, лісів і полів. Голова і шия їжака покриті жорстким коричнево-білим хутром, але головне його «вбрання» - колючий шубка з голок з жовтуватими кінчиками. На тілі їжака між гострими, двосантиметровими голками, зростаючими пучками, проглядає жорсткий хутро. На кожній з голок, що ростуть майже під прямим кутом на горбках шкіри, є 22-24 поздовжні борозни. Голки трохи зігнуті в шийці біля основи, завдяки чому, коли їжак падає з будь-якої висоти на свої голки, вони не протикають його шкіру і не ранять тварину. Як чудово все продумано!
Відчувши небезпеку, їжак вдається до оборонного маневру - згортається в клубок. Потужна мускулатура, немов шнурок, протягнути в м'який шкіряний мішечок, стягує колючий шубку їжака з боків, спереду і ззаду. Так колючий «щит» закриває голову, хвіст, ноги і черевце звірка, що може залишатися в цьому оборонному становищі досить довго.
Зазвичай при настанні вечірніх сутінків їжак не проти трохи підкріпитися. У його меню, крім комах і черв'яків, входять миші, жаби, щура та ящірки, а іноді - горіхи і ягоди. У їжаків тонкий слух, а також нюх, про який можна судити з його гострою мордочці і вологому носі. У природі у їжаків досить мало ворогів, за винятком лисиць і борсуків. Своїми лапами з потужними кігтями борсук може легко розгорнути їжака, не побоюючись його колючок Лиса ж, навпаки, не в силах змагатися з ежінимі голками, але може скачати їжака у воду, де він або розгорнеться, або потоне. Їжак, проте, хороший плавець, тому в нього є шанс не потрапити в лапи рудої шахрайки, а досягти берега і сховатися серед каменів або в якій-небудь норі на березі. Якщо їжаку вдасться уникнути всіх цих небезпечних зустрічей з людьми і тваринами, він може прожити років 6 і вирости в довжину до 25 сантиметрів. Шлюбний період у їжаків настає в травні-липні, в кінці цього періоду їжачиха вдруге дає потомство. Вагітність триває 4-6 тижнів, виводок складається зазвичай з 3 або 4 дитинчат, кожен з яких важить менше 30 грамів. Ежата народжуються сліпими і глухими, тому протягом двох тижнів після народження вони абсолютно беззахисні. Їх м'яка шерсть поступово замінюється голками, і вони вже досить добре можуть згортатися в клубок. До того як дитинча навчиться це робити, у випадку небезпеки він різко підстрибує, видаючи шипіння. Така несподівана оборона відлякує багатьох хижаків. Жир, що накопичується в теплу пору року, служить їжаку запасом харчування під час зимівлі. У період сплячки температура тіла їжака різко знижується, дихання стає ледве помітним. У їжака є особлива залоза, яка контролює температуру тіла. Якщо під час сплячки організм тварини значно переохолоджується, заліза сприяє зігріванню його організму, щоб їжак міг прокинутися і знайти більш теплий і затишний куточок. Під час сплячки їжак не повністю втрачає зв'язок із зовнішнім світом. Він вловлює будь-які звуки біля себе і при цьому злегка ворушиться.
Якщо він опиняється в саду, обгородженому парканом, то, щоб вибратися, він незабаром починає дертися по стіні, паркану або навіть по водостічній трубі, бо в пошуках їжі йому доводиться розширювати свою територію. Тому він все-таки залишається диким тваринам і в домашніх умовах почуває себе не настільки комфортно. Їжака краще не тримати вдома ще й тому, що зазвичай на ньому багато паразитів. Як би там не було, цей симпатичний колючий мандрівник надає світу природи особливу принадність.
Сніговий Барс.
Деякі тварини настільки ж загадкові, як сніжний барс. Про його звичках відомо дуже мало, і лише одиницям пощастило побачити його в природному середовищі існування.
Сніговий барс користується незмінною увагою відвідувачів Гельсінської зоопарку. Багато хто вважає цю велику кішку з цікавими звичками найкрасивішим представником сімейства котячих.
Кішка на найвищій вершині світу
Хоча ареал сніжного барса охоплює більше десяти країн, від Бутану до Росії, звичайно це тварина асоціюється з Гімалаями - найвищими в світі горами дивовижної краси. Проте умов для життя людини там немає. Гори Центральної Азії відрізняються найбільш стрімкими схилами і самим холодним кліматом.
Але сніжного барса висота в 3 000-4 500 метрів не лякає. Густе хутро надійно захищає його від холоду, а велика носова порожнина дозволяє одержувати достатню кількість кисню в розрідженому гірському повітрі. Завдяки великим пухнастим лапам барс легко і швидко бігає по глибокому снігу. А круті схили? Довгий пухнастий хвіст, подібно жердини канатохідця, дозволяє сніжному рися перестрибувати ущелини шириною до 15 метрів, що не під силу навіть велетенському кенгуру!
Зазвичай сніжний барс важить 27-45 кілограмів, висота в плечах становить 60 сантиметрів, а довжина тіла - 2 метри (від носа до кінчика хвоста). Але особливо унікальним барса робить його вдачу. «Це дуже миролюбна тварина, - розповідає Лейф Блумквіст, завідувач Гельсінської зоопарку .- Сніговий барс легко йде на контакт з людиною. Вранці він зазвичай виходить привітати працівника зоопарку, який його годує ». Блумквіст додав, що і дитинчата барса відрізняються дивовижним спокоєм. «Ці зміни не мають ні найменшого опору, коли персонал зважує їх або робить їм щеплення», - сказав він. А якщо доводиться мати справу з іншими представниками сімейства котячих того ж віку? «Це пов'язане з великими труднощами, - каже Блумквіст, - потрібна захисний одяг і рукавички, оскільки вони ведуть себе дуже агресивно».
Чому так рідко зустрічається?
Затівати зі сніговим Барсом гру в хованки абсолютно безглуздо, оскільки він залежно від умов може змінювати свій димчасто-сіре забарвлення, як хамелеон. Таке маскування - одна з причин, за якими мало кому вдається побачити сніжного барса в природному середовищі існування. Дослідники, які піднімалися у важкодоступні гірські райони для вивчення цієї тварини, поверталися ні з чим.
Відлюдництво сніжного барса робить спостереження за ним практично неможливим. До того ж, оскільки диких козлів і баранів, якими в основному харчується барс, в горах не так вже й багато, територія його проживання досить велика. На жаль, через браконьєрів, що полюють на барса заради розкішної шкури, чисельність його популяції зменшилася настільки, що його занесли до списку тварин, що знаходяться під загрозою зникнення. Зоопарки роблять все можливе, щоб зберегти це дивовижна тварина.
Мешканець Гельсінської зоопарку
У Гельсінській зоопарку успішно ведеться розведення сніжного барса. У 1976 році зоопарку було доручено вести міжнародний родовід книгу цієї тварини. Вона допомагає контролювати чисельність популяції барсів, які утримуються в неволі.
Подібні книги заведені на багато наявні в зоопарках види, особливо на ті, що знаходяться під загрозою вимирання. У кожній з цих книг містяться докладні відомості про всі тварин зоопарку, що належать до одного виду. Працівники зоопарку мають повідомляти того, хто веде родовід книгу, про народження дитинчат, смерті тварин або переведення їх в інший зоопарк. За допомогою такої книги тваринам підбирають партнерів для спаровування. «Щоб уникнути виродження рідкісних видів не можна допускати спорідненого спаровування», - говорить Блумквіст.
В одному тільки Гельсінському зоопарку народилося більше сотні дитинчат сніжного барса, багато з яких були відправлені в зоопарки інших країн. Щоб забезпечити різноманітність популяції знаходяться в неволі барсів, зоопарки часто обмінюються ними. У даний момент їх популяція настільки різноманітна, що вже немає необхідності вилову цієї тварини в його природному середовищі існування.
Багато зоопарки, в тому числі Гельсінська, вносять свій внесок в охорону природи, підтримуючи генетично здорові популяції. І звичайно, зоопарки надають відвідувачам можливість помилуватися цими красивими, незвичайними тваринами. Сніговий барс залишає справді незабутнє враження.
Велика панда
Велика панда - одне з найвідоміших, але і найрідкісніших тварин. Зараз на волі залишилося зовсім небагато панд, але за останні роки докладено чимало зусиль, щоб забезпечити їх виживання.
"Чорні окуляри" і чарівна зовнішність здобули панді не тільки широку популярність, а й загальну любов.
Широку популярність і любов здобула панді її чарівна й легко впізнавана зовнішність. Цей кремезний телепень статурою і зовнішнім виглядом схожий на ведмедя. Основний колір його волохатої шуби білий, але лапи, груди, плечі і вуха - чорні. Такі ж чорні плями приховують маленькі, майже котячі очі з вертикальними прорізами зіниць.
Дуже корисною відмітною рисою панди є подібність великого пальця на передніх лапах. Насправді це оброслі м'ясистими подушечками відростки. Зап'ястних кісток, якими панда спритно вистачає корм.
Основу раціону великої панди складають листя, стебла і молоді пагони бамбука. Доросла панда з'їдає 10-20 кг бамбука в день, але може і більше. Не гидують панди та іншої рослинною їжею.
Вміючи стояти на приземкуватих задніх лапах, великі панди, тим не менш, завжди пересуваються на всіх чотирьох развалістой, клишоногий ходою. У разі погоні вони переходять на незграбну рись, але швидко втомлюються і не витримують взятого темпу. Відмінні верхолази, вони часто забираються на нижні гілки дерев і пошуку корму, щоб просто відпочити чи сховатися від небезпеки.
Де живуть панди
На волі велика панда зустрічається лише в небагатьох порослих холодними вологими лісами гірських районах центрального і південного Китаю, на висотах від 1200 до 4000 м.
Саме там росте їх улюблені ласощі - бамбук. Загальна площа ареалу їх проживання становить близько 30000 км кв., Але вважається, що панди живуть на ділянці не більше 6000 км кв .. У рідних лісах кожна панда обзаводиться власною територією, яку позначає на прикордонних деревах виділеннями пахучих желе). Іноді ці території можуть частково збігатися, але зазвичай тварини уникають один одного, ведучи відокремлений спосіб життя.
Великі панди можуть стояти на приземкуватих задніх лапах, але швидко втомлюються і за будь-якої можливості не проти перепочити.
Великі панди - нічні тварини, чуйний, із сутінків до світанку. Удень вони сплять і відпочивають, але не в постійному лігві, а в затишному містечку де-небудь серед скель чи навіть у дуплі дерева.
Що їдять панди
Хоча велику панду відносять до м'ясоїдних тварин, основу її раціону складає рослинна злиденна, особливо листя, пагони та стебла бамбука. Сівши де-небудь і бамбукових заростях, звір відламує передніми лапами молоді рослини і методично поїдає всі ласощі - листя, пагони та стебла.
У години неспання, тобто близько 16 годин на день, панда майже весь час зайнята їжею. Щоб зберегти масу тіла, їй потрібна величезна кількість бамбука - частково тому, що вегетаріанська їжа не дуже поживна, а почасти тому, що травна система панди не така ефективна, як в інших травоїдних тварин. Якщо більшість травоїдних засвоює близько 80% їжі, то панда - всього 17%.
Крім бамбука, велика панда охоче поїдає й інший рослинний корм - траву, квіти, гриби, бульби, корінці та кору, а також дрібних ссавців і рибу, яких вдається спіймати. Не гребує вона і падлом. На ведмежий манер панди влаштовують набіги і на бджолині гнізда.
Дитинча панди народжується сліпим і таким крихітним, що перші тижні самки майже не випускає його з лап. Через місяць на його шубці проявляються чорні плями.
Розмноження
Сезон парування великих панд триває з середини березня по травень, і в цей час тварини шукають собі пару. На одну самку можуть претендувати 4-5 самців, але як тільки гучне спарювання відбулося, тварини повертаються до колишнього відокремленому способу життя. Через 3-5 місяців самка відшукує в печері або дуплі теплу безпечну барліг. Вистеліть лігво листям та 5 гілками, вона народжує крихітного і безпорадного дитинчати. Часто на світ з'являються двоє і навіть троє ведмежат, але вони вимагають такої турботи і уваги, що самка зазвичай вигодовує одного, прирікаючи інших на загибель.
Дитинчата панди
Панди з'являються на світ сліпими, майже голими і важать не більше 150 г. Перші три тижні самиця майже весь час сидить, не випускаючи малюка з передніх лап та притискаючи чадо до сосок. Дитинча швидко зростає. До кінця першого місяця у нього відростає хутро з чорними мітками, а ще через два тижні розплющуються очі. Ходити він починає тільки з трьох місяців, а до того матуся постійно носить його на собі.
З п'яти місяців малюк переходить на бамбуковий корм, а ще через місяць його відлучають від грудей. У віці 1-1,5 років дитинча залишає матір і починає самостійне життя. Великі панди досягають статевої зрілості до шести років, і самка народжує дитинча кожні 2-3 роки. Через повільних темпів розмноження дуже важко добитися збільшення чисельності великих панд у природних умовах.
Охорона
За порівняно короткий термін після відкриття цього виду чисельність великих панд настільки скоротилася, що тварина офіційно віднесли до числа видів, що знаходяться на межі зникнення. Само собою, панда вважалася цінним мисливським трофеєм, але головною причиною її вимирання стала вирубка лісів - її природного середовища проживання. У результаті на невеликих територіях збереглися дрібні розрізнені групи панд, що неминуче веде до інбридингу і ослаблення видового генофонду.
До того ж відомо, що бамбукові рослини, в залежності від виду, гинуть кожні 40-120 років. У колишні часи, кочуючи по величезних територіях, панди просто перебиралися туди, де було більше бамбука. Тепер же маршрути їх міграції часто перекриті людськими поселеннями або сільськогосподарськими угіддями.
Небезпека, що нависла над великими пандами, цим символом Всесвітнього фонду охорони природи, пробудила інтерес в усьому світі, і з кінця 50-х років китайський уряд робить серйозні заходи для їх захисту. У ряді гірських районів створені заповідники. Діє також державний науковий центр, що займається програмами збільшення чисельності і вивченням панд у природних умовах.
За зробленому одного разу прогнозом до 2000 року в природі не повинно було залишитися жодної великої панди. Однак є надія, що завдяки міжнародним зусиллям, це чудове тварина збережеться в рідних гірських лісах.
Зебра - дика африканська коня
По безкрайніх африканським саванам бігають величезні стада зебр. Ритмічно погойдуються смугасті боки і шиї з густими гривами. Тупіт копит по висохлою землі чути далеко в степу. Здіймає хмари червоного пилу видно за багато кілометрів. Ніщо не обмежує свободи цих красивих диких тварин.
І ось, ніби по команді, зебри сповільнюють біг і зупиняються. Великими міцними зубами починають висмикувати з землі суху траву. Зебри завжди напоготові, постійно озираючись, прислухаючись до звуків і нюхаючи повітря. Раптом до їхніх вух доноситься принесений звідкись вітром левиний рик, і все стадо насторожується. Ці звуки знайомі їм занадто добре! Застигши з травою в зубах і насторочивши вуха, зебри не відриваючись дивляться туди, звідки долинув рик. Зрозумівши, що їм ніщо не загрожує, вони спокійно продовжують трапезу.
Коли спека посилюється, стадо знову вирушає в дорогу. На цей раз воно спрямовується до річки, від якої приємно віє прохолодою. Зебри зупиняються на високому березі і пильно вдивляються в повільно поточну коричневу воду, хропучи і б'ючи копитами по сухій землі. Вони не вирішуються спуститися до річки, знаючи, що під її безтурботним гладдю може критися небезпека. Але спрага пересилює страх, і сміливці починають просуватися вперед. Ще трохи - і вони вже біля річки. Вдосталь напившись прохолодної води, вони повертаються назад в савану.
Увечері стадо неспішно бреде порослою чагарником степу. Воістину прекрасна картина: чорні силуети зебр на тлі багряного африканського заходу!
Смугасті сімейства
Життя зебр не відрізняється різноманітністю. У пошуках їжі і води вони постійно кочують з місця на місце. Пасуться на рівнинах зебри виглядають чистенькими і вгодованими, смугаста шкура туго обтягує їх м'язисті тіла. Таких смужок, як у них, немає більше ні в кого з тварин. Деякі навіть стверджують, що не існує смужок однакового візерунка. Завдяки їм зебра дуже виділяється серед інших степових мешканців. Її забарвлення красива і незвичайна, так само як сама Африка.
У зебр дуже сильно розвинене почуття сімейності. Деякі з них утворюють міцні союзи, які іноді тривають все життя. Хоча стадо може складатися з тисяч голів, воно розділене на невеликі сімейні групи з жеребця і його гарему. Ролі в цих групах суворо розмежовані. Куди відправиться сімейство, вирішує старша самка. Вона йде першою, а за нею за старшинством йдуть інші самки і молодняк. Але, по суті, головою завжди залишається жеребець. Якщо він хоче змінити напрямок, він наближається до старшої самці і підштовхує її, щоб вона повернула в потрібну сторону.
Зебри дуже охайні, і нерідко можна побачити, як вони труться одна об одну боками або чистять один одному плечі, спину і гриву. Такі «лазневі послуги», по всій видимості, дуже зміцнюють стосунки в сім'ї. Лошат починають привчати до чистоти, коли їм усього кілька днів від народження. Якщо ніхто з сім'ї не може допомогти з чищенням, зебра катається в пилу, треться об дерево, Термітне гніздо або про ще щось тверде.
Боротьба за виживання
Життя зебр повне небезпек. Для львів, гиенових собак, гієн, леопардів і крокодилів 250-кілограмове тварина - бажана здобич. Зебра може розвивати швидкість до 55 кілометрів на годину, але іноді хижакові все-таки вдається схопити її, напавши несподівано й непомітно. Леви затаюються в заростях чагарнику, крокодили - в каламутній річковій воді, а леопардів приховує нічна імла.
Чи залишиться зебра в живих, багато в чому залежить від швидкості реакції членів стада та їх згуртованості. Вночі, коли більшість зебр спить, «вартові» пильно охороняють їх, прислухаючись до нічних шурхоту. Відчувши наближення непроханого гостя, зебра подає сигнал тривоги, будя все стадо. Найчастіше старі і хворі зебри не можуть бігти швидко і відстають від стада. Тоді воно сповільнює біг або зупиняється і чекає, поки ті їх наздоженуть. Коли сімейства загрожує небезпека, жеребець сміливо затуляє собою самок від хижака і лягаю і кусає його, даючи їм можливість втекти.
Натураліст Хюго ван Лавік розповів дивовижний випадок, що стався в долині Серенгеті, свідком якого був він сам. Зграя гиенових собак напала на стадо зебр, і хижакам вдалося відбити від стада самку і двох лошат, одному з яких був усього рік. Оскільки інші члени стада втекли, самці і жеребятам довелося самим відбиватися від собак. Незабаром ті стали нападати ще більш агресивно, і матері з малюками було все важче захищатися. Здавалося, загибель неминуча. Ван Лавік розповідає: «Раптом я відчув, як земля під ногами затремтіла. Я озирнувся і, на свій подив, побачив групу з десяти зебр, що мчать із шаленою швидкістю. Зебри щільним кільцем оточили мати і лошат, і вся група швидко втекла у напрямку до стада. Собаки переслідували їх ще метрів 50, але потім відстали ».
Виховання потомства
Перший час зебра ретельно охороняє свого малюка, не підпускаючи до нього нікого з отари. У цей особливий період усамітнення лоша знайомиться з мамою і звикає до неї. Він добре запам'ятовує неповторний малюнок її смужок. Згодом він зможе дізнаватися мамин голос, її запах і смужки і не сплутає її ні з якою іншою самкою.
Цікаво, що лошата народжуються не з чорними, а з рудо-коричневими смужками, які стануть чорними лише з віком. Часто у великих стадах малюки з різних сімейних груп збираються разом. Вони грають у квача, брикаючи і пустуючи серед дорослих, які іноді соізволяют з ними погратися. Лошата також грають у мисливців, ганяючись на своїх тонких ніжках за птахами та різними дрібними тваринами. Так, довгоногі малюки з величезними чорними очима та блискучими м'якими шкурками представляють воістину чарівне видовище.
Дикі, але симпатичні
Сьогодні по безкрайніх золотистим африканським саванам як і раніше бігають величезні стада зебр. Спостереження за ними доставляє щиру насолоду.
Жирафи. Довгошиї, довгоногі і витончені
На світанку сірі гранітні валуни були мокрими і холодними. Ми влаштувалися серед цих величезних каменів, попиваючи гарячий чай з алюмінієвих кухлів і уважно спостерігаючи за лежачим внизу африканським плато. Наше терпіння було винагороджено. Ми побачили, як у м'яких променях ранкового сонця рівнину інохіддю перетинало стадо жирафів - довгошиїх, довгоногих і витончених. Їх рух був наче уповільненим: великі кроки надавали їх бігу плавну граціозність, їхні довгі, ледве вигнуті шиї розгойдувалися, як розгойдуються на вітрі корабельні щогли. Видовище було настільки красивим, що у нас захопило дух!
Наша присутність не стривожило жирафів. Вони всі одночасно повернули до пишних заростях акації і потягнулися до верхівок її колючих гілок. Ніжно і обережно ці спокійні велетні зривали довгим язиком дрібні зелені листочки. Там, високо над землею, жирафи наткнулися на звиті ткачами гнізда й почали безтурботно обскубувати листя навколо них. Птахи шумно запротестували проти вторгнення довгошиїх непроханих гостей. Здивувавшись такому гучному протесту, стадо тихо і з гідністю перейшло до інших деревах.
Швидкі й граціозні
Тим, хто бачив жирафів тільки в зоопарку, де вони висовують голови з клітин, важко уявити, наскільки вони красиві і граціозні на волі - в африканському буші. Жирафи рухаються граціозно і плавно. Коли вони біжать галопом по відкритим лугах, то виглядають такими витонченими, майже крихкими, що здається, ніби, зустрівши на шляху будь-яке, навіть саме маленьке, перешкода, вони спіткнуться і впадуть. Але це не так. Великий жираф-самець, вага якого може досягати 1 300 кілограмів, твердо стоїть на ногах і чудово бігає, розвиваючи швидкість до 60 кілометрів на годину.
Ці чарівні створіння живуть тільки в Африці. Жирафи дуже добродушні і миролюбні, тому за ними приємно спостерігати. Голову жирафа вінчають довгі вузькі вуха і невеликі ріжки з чорними бархатистими китицями на кінцях, а його морду можна назвати неповторною і навіть чарівною. У жирафи дуже великі, темні очі з довгими загнутими догори віями. Коли жираф з висоти свого зросту вдивляється в далечінь, його морда набуває вираз цікавою наївності.
В давнину жирафів любили і цінували за привабливу зовнішність, а також за боязке, тихе, неагресивна поведінка. Молодих жирафів дарували правителів та до царів на знак миру і добрих намірів. Побляклі зображення жирафів можна знайти на стародавніх наскельних малюнках в Африці ще й сьогодні.
Завжди вище всіх
Жираф - найвища з усіх тварин, що живуть на нашій планеті. Висота дорослого самця від копит до рогів може перевищувати 5,5 метра. У давньоєгипетських ієрогліфах зображення жирафа означало дієслово «передбачати» або «передрікати», вказуючи на значну висоту цієї тварини і його здатність далеко бачити.
У змішаних групах, які з зебр, страусів, імпал та інших тварин африканських рівнин, жираф служить сторожем. Завдяки своєму зросту і прекрасному зору, він бачить дуже далеко і заздалегідь попереджає інших про будь-що наближається. Поряд з такою «вартової вишкою» тварини почувають себе у відносній безпеці.
Чудо творіння
Жираф прекрасно пристосований для того, щоб обскубувати листя з самих верхніх гілок високих дерев, до яких не може добратися жодна інша тварина, крім слона. Унікальна будова хапальної верхньої губи жирафа і дуже рухливий мову дозволяють йому акуратно зривати листя з гілок, посипаних колючками і гострими, як голки, шипами.
Жираф може з'їсти до 35 кілограмів рослин на день. І хоча він може харчуватися багатьма видами рослин, його улюблені ласощі - це колючий акація, острівці якої розкидані по африканським рівнин. Дотягуючись до листя, самець може витягнути мову на 42 сантиметри. Шия у жирафа разюче гнучка. Завдяки цьому, пробираючись між верхніми сучьямі дерев, жираф може повертати і нахиляти голову самим незбагненним чином.
Обскубти листя на верхівці дерева для жирафи не проблема, а ось попити йому не так-то просто. Коли жираф підходить до водойми, йому доводиться широко розставляти передні ноги і навіть опускатися на коліна, щоб нахилитися до води. У такій незручній позі жираф якомога сильніше витягує свою довгу шию і тоді нарешті може напитися. На щастя, жирафи п'ють нечасто, оскільки потреба у воді вони задовольняють в основному за рахунок соковитих листів.
Шию і боки жирафа прикрашає красива сітка з вузьких білих ліній, які утворюють малюнок, що нагадує листя дерев. Шкіра в жирафів буває різних кольорів: від золотисто-рудого до насиченого каштаново-коричневого і навіть чорного. З віком жирафи темніють.
«Сімейна» життя
Жирафи - товариські тварини. Вони переходять з одного місця на інше, збираючись у зграї, в яких може налічуватися від 2 до 50 особин. Вагітність у самки триває від 420 до 468 днів, а зростання новонародженого жірафенка складає близько 2 метрів. Народившись, жірафенок буквально падає на землю головою вниз з висоти більше 2 метрів, але при цьому не одержує жодних ушкоджень. Через 15 хвилин малюк хитаючись спинається на ніжки і вже не проти підкріпитися. Через 2-3 тижні жірафенок починає інстинктивно щипати ніжні гілочки акації, і незабаром він вже набирається достатньо сил, щоб не відставати від мами.
Малюк-жірафенок - це дивовижна маленька копія батьків. Низенький з точки зору жирафів, він вище більшості людей. Дуже цікаво спостерігати, який він цікавий і як спокійно він відчуває себе, знаючи, що височіє над ним мама уважно спостерігає за всім, що відбувається навколо.
У сезон, коли народжуються жірафята, у стаді організовується «дитячий садок», в якому малюки цілий день граються, грають і знайомляться з навколишнім їх світом. Зростає жірафенок не по днях, а по годинах. За шість місяців малюк може вирости на цілий метр, а за рік - стати вдвічі вище, ніж був при народженні. Всього за тиждень він може додати у зростанні 23 сантиметри! Мама дуже турботлива, і, хоча вона дозволяє жірафенку відходити від неї на якусь відстань, чудове зір дозволяє їй постійно стежити за ним.
Завдяки значним розмірам, рухливості, швидкості і вражаючого зору жирафів у них мало природних ворогів, хіба тільки леви. Головний же ворог жирафів - людина, яка полює на цих красенів і вбиває їх у величезних кількостях. З-за красивої шкіри, смачного м'яса та довгого чорного волосся на хвості (які, на думку деяких, мають містичною силою) жирафів винищували так безжально, що зараз вже невідомо, що буде з цими мирними тваринами в майбутньому. Колись жирафів було багато в різних частинах Африки, а зараз вони перебувають у відносній безпеці тільки в зоопарках «сафарі» і в заповідниках.
Відвідувачі африканських зоопарків «сафарі» ще можуть захоплюватися гарним виглядом довгошиїх жирафів, вільно біжать по безкрайніх, порослим травою рівнин. Можна спостерігати, як вони ласують листям колючим акації або ж просто стоять, типово по-жирафів пильно вдивляючись у далечінь. Це чарівне створіння з дивною, але в той же час гарною формою тіла і м'яким характером - справжнє диво творіння. І це ще один доказ творчого генія і унікальності Всемогутнього Бога, Єгови (Псалом 103:24).
Хтось може подумати: у жирафа така незвичайна форма тіла і такі величезні розміри, що без проблем тут не обійтися. Здається, що при такій висоті жирафа і при такій довжині його шиї неможливо регулювання потоку крові у всіх частинах його тіла. Коли жираф, наприклад, нахиляє голову до землі, під дією сили тяжіння має відбутися приплив крові до голови і, як наслідок, крововилив у мозок. А коли жираф піднімає голову, кров повинна кинутися назад до серця, і тварина повинна втратити свідомість. Але цього не відбувається. Чому?
Серцево-судинна система жирафа - це справжній шедевр творіння. Вона майстерно пристосована для того, щоб працювати в унікальному за формою й розмірами тілі цієї тварини. Серце у жирафа дуже велике й потужне, адже, щоб забезпечувати мозок кров'ю, її потрібно піднімати на висоту 3,5 метра. Скорочуючи з частотою 170 разів на хвилину, 7-сантиметрові стінки серцевих м'язів жирафа створюють систолічний тиск, який майже в 3 рази вище, ніж у людини. Щоб витримувати таку силу, сонна артерія, по якій кров тече до мозку, і яремна вена, по якій кров повертається до серця, повинні бути досить великими. І це дійсно так. Діаметр цих кровоносних судин перевищує 2,5 сантиметра, і до того ж вони укріплені міцної еластичною тканиною, яка надає їм гнучкість і міцність.
Коли жираф нахиляє голову, клапани, що знаходяться в яремної вени, не дозволяють крові спрямуватися назад до мозку. У основі мозку від великої сонної артерії починається ще одна дивовижно влаштована система, яка називається чудесної мережею. Тут потужний потік крові, що утворюється внаслідок того, що жираф нахилив голову, сповільнюється, прямуючи в особливу мережу дрібних кровоносних судин, які регулюють тиск крові і захищають мозок від надмірного припливу крові. Судини мережі розширюються, коли жираф опускає голову, і звужуються, коли він її піднімає. Цим компенсується різке зниження кров'яного тиску й усувається небезпека втрати свідомості.
Ще одне диво творіння - це шия жирафа. Вчених здивувало те, що в разюче довгій шиї жирафа стільки ж хребців, скільки їх у шиї миші і більшості інших ссавців. Але у жирафа, на відміну від більшості інших ссавців, хребці видовжені та мають особливу будову за принципом «кулька-ямка», яке надає шиї чудову гнучкість. Завдяки цьому жираф може згинати і викривляти шию як йому потрібно, щоб доглядати за всім тілом і обережно обскубувати самі верхні гілки дерев.
Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Біологія | Реферат
61.8кб. | скачати


Схожі роботи:
Тварини
Тварини Волині
Тварини лісу
Обожнюваний тварини
Отруйні тварини
Отруйні тварини 2
Тварини Загальні відомості
Дитинство людини і тварини
Тварини змішаних лісів
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru