додати матеріал


Сімейний кодекс

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.

скачати

Сімейний кодекс

Зміст.

1. Введення.

2. Укладення та розірвання шлюбу.

3. Усиновлення (удочеріння).

4. Особисті немайнові та майнові права і обов'язки подружжя.

5. Висновок.

6. Література

Введення

У Росії останнім часом все більшого поширення набувають шлюбно-сімейні відносини з участю іноземних громадян, що є прямим наслідком демократизації нашого суспільства. Природно, в даних обставинах виникає безліч питань про застосування законодавства при регулюванні таких відносин.

Слід відзначити той факт, що до недавнього часу переважна більшість діяли нормативно-правових актів, що відносяться до шлюбу і сім'ї (і в першу чергу Сімейний Кодекс, утв. ВР УРСР 30.07.69 в ред. Від 07.03.95), були застарілими і, отже, не могли без доопрацювання належним чином реагувати на зміни суспільного життя. Однак, з прийняттям нового Сімейного Кодексу РФ від 29 грудня 1995р.

зроблений великий крок у бік приведення російського шлюбно-сімейного законодавства у відповідність із світовими стандартами.

Розглянемо, як же діючі закони регулюють шлюбно-сімейні відносини на території Росії за участю іноземних громадян.

Укладення та розірвання шлюбу.

Згідно зі ст. 156 і 160 Кодексу про шлюб та сім'ю РФ, форма і порядок укладення шлюбу на території РФ визначаються законодавством РФ; розірвання шлюбу між громадянами РФ і іноземними громадянами або особами без громадянства, а також шлюбу між іноземними громадянами на території РФ також проводиться відповідно до російського законодавством. Проте умови укладення шлюбу (шлюбний вік і. Т.п.) визначаються для кожного з осіб, що вступають у шлюб, законодавством тієї держави, громадянином якої особа є в момент укладання шлюбу (п. 2 ст. 156); виняток становлять особи, які мають іноземне громадянство поряд з громадянством РФ (по відношенню до них застосовується законодавство РФ), а також особи громадянства декількох іноземних держав, які вибирають законодавство одного з відповідних держав. Разом з цим, на всіх без винятку іноземних громадян, так само, як і на громадян Росії, поширюються обмеження, що стосуються обставин, що перешкоджають реєстрації шлюбу, які сформульовані в ст. 14 Кодексу про шлюб та сім'ю РФ. Шлюби між іноземними громадянами, укладені в Росії в посольствах або консульствах іноземних держав, визнаються на умовах взаємності дійсними в Росії, якщо ці особи в момент одруження були громадянами держави, що призначила посла або консула.

"Інструкція про порядок реєстрації актів громадянського стану в СРСР" вводить такі вимоги щодо громадян іноземних держав.

При подачі заяви іноземний громадянин, який постійно проживає в Росії, пред'являє до органу загсу поряд з дійсним закордонним паспортом вид на проживання в Росії. Іноземний громадянин, тимчасово перебуває в Росії, пред'являє до органу загсу дійсний закордонний паспорт або замінюючий його документ, зареєстрований в органі внутрішніх справ. Поряд з пред'явленням закордонного паспорта (документа, що посвідчує особу), іноземний громадянин повинен подати до органу загсу переклад його тексту на російську мову, вірність якого засвідчується консульством (посольством) держави, громадянином якої є ця особа (країни постійного проживання особи без громадянства), міністерством іноземних справ, чи іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом.

У зв'язку з тим, що відповідно до ст. 10 Основ законодавства Союзу РСР і союзних республік про шлюб та сім'ю не допускається укладення шлюбу між особами, з яких хоча б одна перебуває вже в іншому шлюбі, іноземний громадянин при подачі заяви про вступ у шлюб повинен представити довідку, видану компетентним державним органом або консульством ( посольством) держави, громадянином якої він є, яка підтверджує, що він у шлюбі не перебуває, і легалізовану у відповідній консульській установі Росії або в Консульському управлінні МЗС Росії, якщо інше не випливає з міжнародних договорів. Довідка має бути складена російською або до неї додається переклад тексту на російську мову, вірність якого засвідчується консульством (посольством) держави, громадянином якої є ця особа (країни постійного проживання особи без громадянства), міністерством закордонних справ або іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом. У довідці повністю вказуються прізвище, ім'я, по батькові іноземного громадянина. Якщо в паспорті іноземного громадянина по батькові не вказано, воно не вказується і в документах для реєстрації шлюбу. Довідка дійсна протягом трьох місяців з дня її видачі. Цей термін обчислюється на день подання заяви про вступ у шлюб.

Згідно зі ст. 3.30. Інструкції, особи, що перебували раніше в зареєст - 4 рованном шлюбі, повинні пред'явити органу ЗАГСу документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу. Для громадянина Росії, який розірвав шлюб за кордоном, а також іноземного громадянина таким документом може бути рішення суду про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть чоловіка або інший документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу, виданий компетентним органом та відповідним чином легалізований, якщо інше не випливає з міжнародних договорів.

Рішення іноземного суду або інший документ, що підтверджує припинення шлюбу, має бути представлено разом з перекладом тексту на російську мову, вірність якого засвідчується консульською установою Росії за кордоном, консульством (посольством) держави, громадянином якого є іноземний громадянин (країни постійного проживання особи без громадянства) , міністерством закордонних справ або іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом. Це правило відноситься і до тих випадків, коли відповідно до міжнародних договорів такі документи вважаються дійсними на території Росії.

У зв'язку з тим, що законодавство ряду держав визнає дійсними шлюби громадян цих держав з іноземними громадянами тільки тоді, коли особи, що вступають у шлюб, отримали на це дозвіл компетентного органу цієї держави, орган загсу при прийомі заяви повинен з'ясувати у заявників, потрібно чи отримання такого дозволу від компетентного органу держави, громадянином якого є іноземний громадянин. У тому випадку, коли законодавство вимагає отримання від компетентного органу спеціального дозволу на шлюб з іноземцем, а іноземний громадянин такого дозволу не має, орган загсу при прийому заяви повинен роз'яснити молодятам, і в першу чергу російському громадянину (громадянці), що їхній шлюб може бути визнаний недійсним в країні, громадянином якої є іноземний громадянин, з усіма витікаючими з цього наслідками. Якщо, незважаючи на такі роз'яснення, заявники наполягають на реєстрації шлюбу, цей шлюб реєструється, а в запису акта про одруження робиться відмітка про те, що особи, що вступають у шлюб, ознайомлені з діючими у відповідній державі порядком та умовами вступу в шлюб з іноземцями .

Що ж до розірвання шлюбу з участю іноземних громадян на території Росії, то, як вже було зазначено вище, в цьому випадку процедура проводиться відповідно до законодавства РФ (ст. 160 Сімейного кодексу). На цей рахунок у законі немає якихось особливих вказівок. У Постанові Ради Міністрів СРСР "Про затвердження основних положень, що визначають порядок зміни, поновлення та анулювання записів актів громадянського стану, порядок і строки зберігання актових книг" від 10.12.76. говориться, що "внесення змін, доповнень і виправлень у записи актів громадянського стану іноземців та осіб без громадянства, які проживають на території СРСР і зареєстрували акти цивільного стану в органах загсу СРСР, проводиться на загальних підставах" (п. 14) а також "анулювання записів актів громадянського стану іноземців та осіб без громадянства, які проживають на території СРСР і зареєстрували акти цивільного стану в органах загсу СРСР, проводиться на загальних підставах "(п. 39)". Таким чином, в разі розірвання шлюбу на території РФ законодавство не робить будь- яких відмінностей у цій процедурі для громадян РФ і для іноземних громадян; щодо останніх діють ті ж нормативні акти, що і стосовно росіян (наприклад, Постанова Пленуму Верховного Суду СРСР від 28.11.80. в ред. від 30.11.90. "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про розірвання шлюбу "і. т.д.).

Усиновлення (удочеріння).

Усиновлення (удочеріння) іноземними громадянами дитини-громадянина РФ - один з найбільш опрацьованих і деталізованих питань російського сімейного законодавства, що пов'язано з надзвичайно широким поширенням даної процедури в останні 5-6 років.

Згідно зі ст. 165 Сімейного кодексу РФ, "усиновлення (удочеріння), у тому числі скасування усиновлення, на території РФ іноземними громадянами ... дитини, яка є громадянином РФ, проводиться відповідно до законодавства держави, громадянином якого є усиновитель". Але законодавство РФ також накладає ряд вимог, дотримання яких у даній процедурі обов'язково.

Перш за все, обов'язково виконання вимог ст. 124-126 і 129-132 Кодексу.

Далі, в п. 2 ст. 165 говориться, що "у випадку, якщо в результаті усиновлення (удочеріння) можуть бути порушені права дитини, встановлені законодавством РФ і міжнародними договорами РФ, усиновлення не може бути заброньований незалежно від громадянства усиновителя, а виготовлене усиновлення (удочеріння) підлягає скасуванню у судовому порядку ".

Нарешті, дану процедуру регулюють такі правові акти, як Постанова Уряду РФ від 15 вересня 1995 р. N 917 "Про затвердження положення про порядок передачі дітей, які є громадянами РФ, на усиновлення громадянам РФ і іноземним громадянам" та Наказ Міносвіти РФ, Мінздравмедпрома РФ від 31.08.94. N 342/184 "Про документи, що подаються при усиновленні дітей іноземними громадянами".

Діти, які є громадянами Російської Федерації, можуть бути передані на усиновлення іноземним громадянам лише у випадку, якщо не представилася можливість передати цих дітей на усиновлення, під опіку (піклування) громадянам Російської Федерації, на виховання в сім'ї громадян України або на усиновлення родичам дитини незалежно від їх місця проживання і громадянства. Усиновлення дітей, які є громадянами Російської Федерації, іноземними громадянами може здійснюватися тільки після закінчення 6 місяців (дітей у віці до 3 років - після закінчення 3 місяців) з дня постановки зазначених дітей на централізований облік у федеральному банку даних про дітей, які залишилися без піклування батьків. Іноземні громадяни, які бажають усиновити дитину, яка є громадянином Російської Федерації, звертаються з письмовою заявою з проханням про підбір дитини і вирішенні питання про усиновлення до органу управління освітою суб'єкта Російської Федерації і пред'являють документи, що засвідчують їх особу; орган управління освітою суб'єкта Російської Федерації надає іноземним громадянам , які бажають усиновити дитину, яка є громадянином Російської Федерації, інформацію про дітей, щодо яких виникли встановлені законом підстави для їх усиновлення іноземними громадянами. Після визначення конкретної дитини, що підлягає усиновленню, іноземні громадяни подають відповідну заяву до органу управління освітою суб'єкта РФ за місцем проживання (перебування) дитини. У заяві (при усиновленні обома подружжям подається спільна заява, при усиновленні одним з подружжя до заяви додається письмова згода другого з подружжя) повинні бути зазначені: прізвище, ім'я та адресу кандидатів в усиновлювачі, а також прізвище, ім'я, по батькові та вік усиновлюваної дитини, можливі зміни його даних (прізвища, імені, по батькові, дати і місця народження), прохання про запис усиновителів як батьків, обізнаність про стан здоров'я дитини.

До заяви додаються документи: - висновок компетентної організації країни кандидатів в усиновлювачі про умови їхнього життя; копія ліцензії, видана цієї організації на здійснення нею діяльності, пов'язаної з розглядом питань усиновлення (якщо укладання дано недержавною організацією); зобов'язання здійснювати контроль за умовами життя і виховання усиновлюваної дитини, виражене в письмовій формі; - висновок компетентного органу країни кандидатів в усиновителі, що підтверджує можливість для кандидатів в усиновлювачі бути усиновлювачами; - документ про доходи або довідка з місця роботи із зазначенням річного доходу; - медичний висновок про стан здоров'я кожного кандидата в усиновлювачі , видане медичною установою за місцем його спостереження; - копія свідоцтва про шлюб (якщо одружені); - копії паспортів або інших документів, що засвідчують особу; - дозвіл компетентного органу країни кандидатів в усиновлювачі, у веденні якого знаходяться питання імміграції та натуралізації, на в'їзд і постійне місце проживання усиновлюваної дитини.

Всі представлені документи повинні бути легалізовані в установленому порядку, якщо інше не передбачено законодавством Російської Федерації чи міжнародними договорами Російської Федерації (виняток становлять, наприклад, країни-учасниці гаазькій конференції, країни СНД і деякі інші держави, список яких наведено в додатку до Наказу № 342 / 184 "Про документи, що подаються при усиновленні дітей іноземними громадянами".

Документи підлягають перекладу російською мовою. Переклад нотаріально засвідчується в консульській установі Російської Федерації в країні проживання кандидатів в усиновлювачі або в органах нотаріату на території Російської Федерації.

Орган управління освітою суб'єкта Російської Федерації для вирішення питання про усиновлення конкретної дитини іноземними громадянами в 10-денний термін з моменту подачі ними заяви звертається до Міністерства освіти Російської Федерації з письмовим запитом про підтвердження того, що дитина перебуває на централізованому обліку у федеральному банку даних про дітей , що залишилися без піклування батьків.

У запиті органу управління освітою суб'єкта Російської Федерації вказуються прізвище, ім'я, по батькові та дата народження дитини, прізвище, ім'я кандидатів в усиновителі, країна їх проживання, а також найменування та адресу компетентної організації, що підготувала висновок на кандидатів в усиновлювачі та взяла на себе зобов'язання здійснювати контроль за умовами життя і виховання усиновлюваної дитини.

Міністерство освіти Російської Федерації в 10-денний термін з моменту отримання запиту письмово підтверджує, що відомості про усиновлюваної дитини перебувають у федеральному банку даних про дітей, які залишилися без піклування батьків, і не представилася можливість у встановлені законодавством терміни передати її на усиновлення, під опіку ( піклування) громадянам Російської Федерації, на виховання в сім'ї громадян Російської Федерації. Якщо кандидати в усиновлювачі не змогли підібрати для усиновлення дитини на території суб'єкта Російської Федерації, вони можуть звернутися безпосередньо до Міністерства освіти Російської Федерації для отримання відомостей про дітей, які підлягають усиновленню іноземними громадянами і проживають на територіях інших суб'єктів Російської Федерації.

Орган управління освітою суб'єкта Російської Федерації на підставі заяви з усіма необхідними документами та за наявності письмового підтвердження Міністерства освіти Російської Федерації про те, що відомості про дитину знаходяться у федеральному банку даних про дітей, які залишилися без піклування батьків, готує висновок про обгрунтованість і відповідність усиновлення інтересам дитини і подає його разом із зазначеними документами до органу виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації для прийняття рішення про усиновлення. Усиновлення дітей проводиться постановою органу виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації.

Усиновлення виникає з дня прийняття постанови про усиновлення.

Особисті немайнові та майнові права і обов'язки подружжя.

Особисті майнові та немайнові права і обов'язки подружжя - один з найбільш важливих питань сімейного права. Приказка "не кажи, що знаєш людину, якщо не ділив з ним майна" залишається досить актуальною і донині; у зв'язку з цим не можна обійти увагою регулювання даної категорії шлюбно-сімейних відносин на території Росії за участю іноземних громадян.

Згідно зі ст. 161 п. 1 Кодексу про шлюб та сім'ю РФ, "особисті немайнові та майнові права і обов'язки подружжя визначаються законодавством держави, на території якої вони мають спільне місце проживання, а при відсутності спільного місця проживання законодавством держави, на території якої вони мали останнє спільне місце проживання. "Стосовно до іноземних громадян на території Росії в даних обставинах діють закони РФ (Розділи III, V Сімейного кодексу РФ, окремі положення Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 21.02.73. № 3 в ред. від 25.04.95." Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Кодексу про шлюб та сім'ю РРФСР і. т.д.). Однак "при укладанні шлюбного договору або угоди про сплату аліментів один одному подружжя, що не мають спільного громадянства можуть обрати законодавство, яке підлягає застосуванню для визначення їх прав та обов'язків за шлюбним договором або за угодою про сплату аліментів "(п. 2 ст. 161).

Висновок.

Таким чином, особливості, що виникають за участю іноземних я2граждан в шлюбно-сімейних відносинах на території РФ, стосуються перш я2всего документального оформлення цих відносин.

Російське сімейне законодавство займає чільне положення стосовно до іноземного, але й не виключає використання останнього в ряді чітко обумовлених ситуацій. Разом з цим, згідно ст. 6 КпШС РФ, "якщо міжнародним договором України встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені сімейним законодавством, застосовуються правила міжнародного договору". Тим самим стверджується принцип пріоритету міжнародного права.

Прийняття нового Сімейного кодексу дозволило частина наболілих питань у сфері законодавства про шлюб та сім'ю, однак і після цього виникає безліч проблем, особливо при безпосередньому застосуванні оновлених норм. Попереду ще чимало зробити для розвитку цієї галузі права в Росії.

Список використаної літератури

1. "Інструкція про порядок реєстрації актів громадянського стану в СРСР" (затв. Мін'юстом СРСР 22.07.91).

2. Постанова Уряду РФ від 15 вересня 1995 р. № 917 "Про затвердження положення про порядок передачі дітей, які є громадянами РФ, на усиновлення громадянам РФ і іноземним громадянам".

3. Наказ Міносвіти РФ, Мінздравмедпрома РФ від 31.08.94. № 342/184 "Про документи, що подаються при усиновленні дітей іноземними громадянами".

4. Сімейний кодекс Російської Федерації - М.: "ПРИОР", 1996.64 c.

5. Федеральний закон від 07.03.95. "Про внесення змін і доповнень до Кодексу про шлюб та сім'ю РРФСР, Кримінальний кодекс РРФСР, Кримінально-процесуальний кодекс РРФСР, Кодекс України про адміністративні правопорушення" (прийнято ДД ФС РФ 10.02.95).

Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Маркетинг, реклама и торгівля | Реферат
39.1кб. | скачати


Схожі роботи:
Сімейний кодекс РФ
Сімейний кодекс України 2
Сімейний кодекс України
Сімейний кодекс України 2
Французький цивільний кодекс 1804 року - класичний кодекс буржуазії
Сімейний бюджет
Сімейний поведінку
Материнський сімейний капітал
Сімейний бюджет і риса бідності
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru