додати матеріал

приховати рекламу

Рідкісні та зникаючі види тварин

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.

Коледж Західно-Казахстанської державного університету ім. М. Утемісова

РЕФЕРАТ

на тему: «Рідкісні та зникаючі види тварин»

Виконав: студент М-112

Днекешев А.А.

Перевірила викладач:

Есеналіева М.К.

Уральськ-2008

План

Введення ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .......... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .3

1. Основна частина ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 6

1.1 Деякі зникаючі тварини, занесені до Червоної Книги .... ... ... .6

Висновок ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .......... ... ... ... ... ... 14

Список використаної літератури ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ......... ... ... .. 15

Введення

«Червона книга»-про неї люди вперше заговорили після другої світової війни, породженої фашизмом. Історики та економісти, політичні та громадські діячі, статистики та фінансисти підсумували, підсумовували матеріальні втрати, понесені людством у цій страшній сутичці добра і зла, визначили моральні травми і витрати. Про це написано чимало статей, брошур, книг та наукових праць, але ніде не сказано і не підраховано, який колосальний шкоди було завдано війною дикій природі, її флорі і фауні. У тому, що він був колосальний, сумніватися не доводиться.

Для диких тварин і рослин виявилися більш згубними ті війни, які людина вів тільки проти них, нападав «без оголошення» та із застосуванням засобів і методів, що суперечать людському розуму. Підрахувати втрати фауни Землі за великий історичний відрізок часу немає можливості.

Але хто вони, ці рідкісні і зникаючі тварини і рослини, чи багато їх, мало, чи варто про них вести мову, коли з назви випливає, що начебто б і не представляють вони масового інтересу, раз рідко зустрічаються. А інша частина - зникаючі, ніби як тіні. Ну і нехай зникають ці тіні. Без них, може бути, навіть жити світліше буде? Та й взагалі, як правильно тлумачити поняття «рідкісні» і «зникаючі»?

Стосовно до тварин і рослин, зареєстрованим у Червоній книзі - це дві категорії, та визначено вони в Червоній книзі так.

Рідкісні - це види, яким в даний час ще не загрожує зникнення, але зустрічаються вони в такій невеликій кількості або на таких обмежених територіях, що можуть зникнути при несприятливій зміні середовища проживання під впливом природних або антропогенних факторів. Простіше кажучи, під впливом, скажімо, несприятливих кліматичних умов, стихійних лих (землетрусів, вивержень вулканів, селів, потопів, бур, смерчів і т. п.), з-за різкого перепаду температур, великої кількості атмосферних опадів та інших причин, а також , як сказано вище, під впливом антропогенних факторів. А це значить - від активної діяльності людей в тій чи іншій області проживання тварин і рослин без обліку збереження їх сховищ і кормової бази, в результаті витіснення тварин з займаних ними територій, знищення нерестовищ або гніздівель, неправильного застосування отрутохімікатів і мінеральних добрив. Велике значення мають також фактори неспокою тварин, нерегульована їх видобуток і, звичайно, браконьєрство - це воістину страшне для тварин і ганебне для суспільства явище.

Зникаючі тварини, за визначенням Червоної книги - це ті види, які знаходяться під загрозою зникнення, порятунок яких неможливе без здійснення спеціальних заходів. Які ж, коротко, ці заходи? Суворий і повна заборона видобутку, максимальне збереження довкілля, створення заказників, заповідників та інших державних резерватів. Створення спеціальних розсадників для утримання з метою вивчення їх біології в умовах неволі або напіввільного існування без шкоди здоров'ю і з завданням акліматизації або реакліматизації, а головне, розмноження для збільшення чисельності. При цьому необхідна сувора ізоляція тварин від різноманітних факторів неспокою з боку людей і керованих ними технічних засобів.

У Червоній книзі передбачено ще три категорії:

а) види, чисельність яких поки відносно висока, але скорочується катастрофічно швидко, що в недалекому майбутньому може поставити їх під загрозу зникнення;

б) види, біологія яких вивчена недостатньо, чисельність і стан їх викликають певну тривогу, проте брак відомостей і обмеженість знань не дозволяють віднести їх до категорій тварин, що знаходяться під загрозою зникнення, або до рідкісних.

І, нарешті, у Червоній книзі є й райдужна категорія, п'ята за рахунком. Називається вона - відновлені види. Це види, стан яких завдяки своєчасним і ефективним заходам, вжитим вченими та органами державної влади за допомогою широкої громадськості, в даний момент тривоги вже не викликає, але вони вимагають постійного спостереження і не підлягають господарського використання. Їх видобуток (вилов) може бути дозволена у виняткових випадках: при необхідності утворення пар в розплідниках або зоопарках, при комплектуванні поголів'я нових розсадників, вирішенні наукових питань. На кожен такий випадок дається спеціальний дозвіл.

1. Основна частина

1.1 Деякі зникаючі тварини, занесені в Червону Книгу

Семиреченский тритон, або лягушкозуб (Рис.1). Поширений в Джунгарському Алатау (гірський хребет між річкою Або і озером Алаколь).

Рис.1. Семиреченский тритон, або лягушкозуб

Чи не великий за розмірами Семиреченский тритон, його загальна довжина 15-18 сантиметрів, з яких трохи більше половини припадає на хвіст. Маса 20-25граммов, вона може бути і менше і більше, залежить це від вгодованості тварини, ступеня наповненості шлунку кормом на момент зважування і сезону року. Так, навесні і влітку в період розмноження, коли у самок дозріває ікра, їх маса трохи перевищує середню норму. Ікра відкладається у вигляді прозорих мішечків, наповнених окремими яєчками (ікринками), 25-50 ікринок у мішечку. За формою мішечки дуже схожі на маленькі огірочки або стручки гороху і, як правило, вони парні. Будучи тільки що відкладеними, вони мають довжину до 4сантіметров при діаметрі приблизно 1сантіметр. На одному кінці мішечки трохи притуплені або, навпаки, загострені. Це вільний кінець. Другим кінцем мішечки в їх «зав'язці» прикріплюються до того місця, де перед цим був «залицяльник». Він теж залишив мішечок, дещо інший форми і змісту, але однакового призначення-продовжити свій рід. До нього, до грудочки, відкладеного самцем, самочка і прикріплює свої «огірочки». І вони ростуть дуже швидко. За 22-25 днів збільшуються в 8-10 разів. До цього часу розвиток ікринок закінчується і вийшли личинки завдовжки 1,5-2 сантиметри довільно опускаються на дно водойми, де їм і судилося почати життя.

Свої грудочки самці (а незабаром слідом за ними свої мішечки і самі) прикріплюють де-небудь до каменів, що звисає або нахиленим у воду струмків, джерел, або камінню на дні, що створює зручні ніші. Цікаво, що при цьому тритон обирає ділянку, не прогрівається сонцем, а такий, де температура води не вище +8-12 ° С. З «утробного» стану загартовуються тритони. Живуть вони в неглибоких гірських струмках, в джерелах і ключах, що утворюють маленькі озерця з наслідками, що випливають з них цівками води. Температура води в місцях проживання тритонів найбільш оптимальна в межах +8-12 ° С. Витримують вони і плюс 18-20 ° С, але вже починають вести себе неспокійно, а при більш високій температурі самопочуття явно погане, і якщо вода нагріється до +27 -28 С, життя може обірватися. А от при + 2-3 ° С, коли, здавалося б, без теплого одягу взагалі існувати неможливо, ці тритони ще повзають, плавають. У горах вони зустрічаються до висоти 2500метров над рівнем моря.

А як же розуміти друга назва Семиріченського тритона, його такий собі «псевдонім» - лягушкозуб? Це може бути зрозумілим тільки при лабораторних дослідженнях: деякі зуби Семиреченский тритонів розташовані в порожнині рота так само, як у деяких жаб. Одним словом, це приватне питання, а нам потрібно зберегти цих тварин в цілому, незалежно від кількості, форми та інших особливостей їх зубів.

Справа в тому, що в минулому Семіречинські тритони теж були в полі зору і впливу прабабусь і бабусь. Але в даному випадку їх не гудила, а використовували як ... цілющий засіб. Відловлювали і продавали хворим людям. У наш час наукова медицина віджила це шарлатанство. Тепер тритона загрожує інше: забруднення місць їх проживання, отруєння середовища існування. Тепер, навіть високо в гори стали проникати побутові, промислові та сільськогосподарські відходи, отрутохімікати та інші «принади». Негативно впливає на існування тритонів і їх чисельність нерегульований, безконтрольний, з точки зору вибору місць, випас худоби. У результаті чого струмки і струмочки, де живуть тритони, втрачають свою кришталеву чистоту і кришталеву прозорість, а в гнойової рідині можуть існувати хіба тільки істоти, яких охороняти не слід.

Загальна чисельність Семиреченский тритонів не встановлена. Підрахувати їх надзвичайно важко, але цілком очевидно, що їх з кожним роком стає менше.

Сахалінська кабарга (Рис.2). Загін парнокопитних об'єднує велику і різноманітну групу ссавців тварин, поширених по всій земній кулі, виключаючи Австралію, Нову Зеландію, Антарктиду і деякі ізольовані острови. Загін розділяється на 2 підкласи: нежуйних (3 сімейства) і жуйних (5 родин). До нежуйних відносяться свині, пекарі, бегемоти - всього 11 видів; до жуйним - оленьки, олені, жирафи, вилорогів, полорогі (дукери, антилопи, вівцебики, козли, барани, буйволи, зубри та ін) - всього 148 видів.

Парнокопитних тварин цього загону полягає в тому, що у більшості видів на передніх і задніх кінцівках по чотири пальці, вісь кінцівок проходить між третім і четвертим пальцями, розділяючи «ступню» на дві рівні частини. Виняток становлять кінцівки бегемотів, на яких всі чотири пальці пов'язані перетинкою і служать тваринам опорою.

Рис.2. Сахалінська кабарга.

Кабарга відноситься до сімейства оленячих - тварин, поширених в Європі, Азії, Африці, Америці і на багатьох океанічних островах. Їх 32 види: благородний олень, плямистий олень, північний олень, козуля, лось і кабарга.

Ареал кабарги: Східна Азія - від північної межі лісу до Південного Китаю, Бірми. Живе кабарга і в Гімалаях, там, де «верхівка» планети-знаменита Джомолунгма (Еверест) - 8848 метрів над рівнем моря! Але штурмувати таке піднебесся кабарга не може. Однак у горах зустрічається на висоті більше 3000 метрів. Зависоко забирається маленький альпініст, маса його всього лише 12 кілограмів, а паросточок «з ноготочек». Це у порівнянні з іншими оленями. У холці кабарга до 67 сантиметрів, а в крижах до 80 сантиметрів. А лось, наприклад, в холці до 230 сантиметрів! А в крижах! Тут-то ми і придивимося до зовнішнього будовою кабарги, а не лося. У лося з хрестцем все в порядку. А ось кабарга - єдиний вид в сімействі оленячих, у якого виражений «перепад» між довжиною задніх і передніх кінцівок. Варто кабарга, і створюється враження, ніби вона кланяється, присідаючи при цьому. Серед сибірських мисливців славиться під назвою «блоха». З місця, напружінів мускулатуру, кабарга вільно стрибає на 1,5-2метра. При її тропление або переслідування хижаками мах кабарги досягає в довжину 4-4,5 метра. Якщо насідають на хвіст (правда, він у кабарги настільки малий, що не показується навіть з вовни), то «блоха» спрямовується до скельних ділянках. У лічені секунди обирає уступ, карниз або вершинку, і, як кажуть, «завмирає на відстої». З такого п'єдесталу стежить за переслідувачем, при необхідності, знайшовши момент, може блискавично змінити позицію і опинитися на більшій висоті, до 3метров від рівня грунту. Стрімко скочивши на височину, кабарга твердо спирається копитцями всіх своїх чотирьох кінцівок на одну «точку» діаметром 12-15сантіметров і може протриматися на такому «п'ятачку» десятки хвилин, майже не ворухнувшись. Живе кабарга в темнохвойних тайгових лісах з виходами скель, буремні завалами, великою кількістю хмизу, вивернутих коренів і берегових обривів. Зазвичай ділянка перебування вибирає поблизу від водойми. На Алтаї, у Східному Сибіру, ​​на Далекому Сході, де у нас місцями чисельність кабарги висока, 5-10 особин на 1000гектаров, за цими гектарам можна ходити роками, але з кабарга не зустрів. Обережна тварина, веде потайний спосіб життя. Про її існування на місцях знають досвідчені тайговики, а людина прийшлий кабаргу не помітить. Вона ж таки виявить його в момент. Десь з-за обомшелого пенька або трухлявої валежін з'явиться її головка з закругленими вухами-локаторами. Пильні очі швидко знайдуть прибульця. Потім різкий стрибок вправо, вліво, щось промайне перед вашим поглядом без шуму і зникне. Ніби бачення було. Але був не примара, а жива істота, а от яку, розібратися в цьому може тільки бувалий мисливець або мисливствознавець. Але і їх кабарга може обдурити. Йде людина по сліду і раптом глухий кут. Де ж кабарга? А вона перед цим зробила поворот на 180 ° і пішла назад, ступаючи слід у слід. Пройшла за власною стежкою 50-75 метрів, знову різкий стрибок у бік і приземлилася де-небудь за великим каменем, лапаті ялинкою або нагромадженням з хмизу і хмизу. Секунда роздуми, і знову «хід конем», «хід турою» і вам - «мат» у три ходи. Пішла королева. Вона здатна також на швидкому алюрі миттєво загальмувати, різко змінити напрям бігу і тут же «включити» максимальну швидкість - до 80кілометров на годину, правда, звір може так швидко бігати тільки на коротку відстань.

Ділянка перебування кабарги зазвичай обмежується кількома десятками гектарів взимку, до 100-200 гектарів влітку. У теплу пору року кабарга пасеться, поїдаючи в основному лишайники, звані в побуті бородатими. Це ті, які надають таємничість темнохвойних лісах, прикрашаючи стовбури та гілки ялин, смерек, кедра та інших дерев. Поїдає кабарга і трав'янисті рослини, хвою. Взимку з кормами важкувато, доводиться розгрібати передніми ногами сніг і видобувати з-під нього сухе листя, гриби, наземні лишайники. Спритно балансуючи по низько нахиленим стовбурах дерев, кабарга збирає з кори що-небудь їстівне. Порожньо - і вона легко зістрибує на землю з висоти 1,5-2метра. Коли взимку, підійшовши до дерева, «бачить око, та зуб не йме», кабарга робить «свічку», встає на задні ноги, а передні тримає у висячому положенні або впирається ними в стовбур. Шия витягується до межі, а губи тягнуться до ласою «бороді» або до кінчиків їстівних гілочок.

Голова в кабарги невелика, очі з добрим поглядом, вуха довгі, широкі з округлими вершинками, рогів немає. У самців розвинені ікла. Вони виступають з-під верхньої губи і направлені вниз, довжина їх до 10 сантиметрів. На кінцях ці зуби гострі - кинджали. У самок такої зброї немає, та й самці використовують його лише у шлюбних поєдинках, а від ворогів захиститися за допомогою іклів звір не може.

Загальне забарвлення «одежинки» кабарги від іржавих до коричнево-чорних тонів. По спині і боків вона світліше, добре помітні буро-вохристі або рудувато-жовті плями. Шерстний покрив складається з довгих, щільно прилеглих один до одного волосся. На зимових опорах сніг під кабарга під час її відпочинку не тане. Полежить кабарга на природній «перину», схопиться, отряхнется і пішла, блукати лісом. Бродить доводиться обережно, ворогів багато: Харзи, росомахи, рисі, вовки, лисиці, бурі ведмеді і амурські тигри, рідше великі пернаті хижаки. Небезпечні здичавілі бездомні собаки - породження бездумних людей, їх колишніх господарів. Найнебезпечніший в наш час ворог кабарги - браконьєр.

Кабарга - мисливсько-промислових тварин. Її видобуток регламентується видачею мисливцям ліцензій. Видобувається звір заради м'яса, шкури - для вироблення з неї шкіри (міцною замші). На хутряні вироби шкура не використовується - швидко витирається. Головним чином кабаргу видобувають заради секрету її мускусної залози (є тільки у самців). Цей секрет-міцний закріплювач ароматів в товарах парфумерної промисловості. У минулому мускус кабарги використовувався як складова частина ліків від ряду хвороб, як тонізуючий засіб. Попит на нього, особливо в країнах Сходу, був великий. У XIX столітті з Росії в Китай майже щорічно вивозилося по декілька десятків тисяч мускусних «мішечків» (залозок) кабарги. Наприклад, в 1855 році більш 80000. На початку цього століття експорт тривав, але в 1928 році кордон «перетнули» тільки 5000 «мішечків», запаси звіра до цього часу сильно були підірвані.

Статевої зрілості самки кабарги досягають на 2-му році життя, самці на рік пізніше. Термін вагітності 6-6,5 місяців. Малюків буває 1-3. Народжуються у травні-червні. Вигодовуються і підгодовуються молоком до глибокої осені. При народженні маса кабарожек 300-400грам! Як існувати такий крихітці? Самка - турботлива, бездоганна мати. Своїх дитинчат ретельно ховає і маскує протягом 2,5-3 місяців, поки вони підростуть і зможуть супроводжувати свою матір. «Батьки» кабарожек «вітряні» та участі у вирощуванні та захисту потомства не приймають.

Кабарга - звір-одинак. Табунки, стад не утворює. Тільки в шлюбний період (листопад-грудень) відбуваються любовні рандеву з природного нужді.

Сахалінська кабарга-це підвид кабарги. Сахалінська кабарга найменша. Видобуток її суворо заборонено. Загальна кількість на острові не перевищує 600-700 голів.

Чисельність скоротилася під впливом господарської діяльності людей - вирубки лісів, головним чином хвойних порід, без урахування існування в них диких тварин, прокладання доріг тощо Негативно позначилися і непогожі глубокоснежние зими багатьох останніх років. Без підживлення кабарга в такі часи доводиться дуже туго, допомагати треба.

Висновок

Рідкісні і знаходяться під загрозою зникнення види тварин і рослин заносяться до книги рідкісних і перебувають під загрозою зникнення, видів тварин і рослин - Червону книгу.

Юридично це означає, що всі види (підвиди) диких тварин і рослин, зареєстровані на сторінках Червоних книг країни, взяті під невпинне спостереження за їх існуванням особливими державними органами і що їх добування, господарське використання, а також руйнування середовища їх проживання кваліфікуються як дії антидержавного характеру.

Залежно від стану всі зареєстровані види (підвиди) віднесені до п'яти категоріях, за аналогією з угрупованням тварин та рослин, прийнятої в Червоній книзі Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів: категорія 1-види, що знаходяться під загрозою зникнення; категорія II - види, чисельність яких в даний час ще висока, але помітно швидке її скорочення; категорія III - види рідкісні або мешкають на обмежених територіях; категорія IV - види з низькою чисельністю, але мало вивчені, що не дає достатніх підстав віднести їх до вищевказаних груп; категорія V - види, чисельність яких завдяки вжитим заходам почала зростати, і небезпека зникнення їх минула.

Список використаної літератури

  1. Іскакова К. Земноводні Казахстану. - Алма-Ата., 1959.-92с.

  2. Сосновський І.П. Рідкісні та зникаючі тварини: Сторінками Червоної Книги СРСР. - М.: Лісова. пром-сть, 1987. - 367 с., Іл.

12


Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Біологія | Реферат | 41,4кб. | скачати

Схожі роботи:
Рідкісні види родини Розоцвіті Пензенської області поширений
Рідкісні види родини Розоцвіті Пензенської області поширення і охорона
Рідкісні операції в оториноларингології
Рідкісні та корисні рослини на пришкільній ділянці
Метастатичний рак печінки Рідкісні форми злоякісних і доброякісних пухлин печінки
Визначення види та структура процентних ставок Основні види ризиків
Поняття і види вільних економічних зон Види підприємницької діяльності здійснюється в
Сутність та види інвестицій Поняття левериджа і його види
Сутність та види інвестицій Поняття левериджа і його види
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru