Промислові птиці Криму

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.


Нажми чтобы узнать.
скачати


Зміст

Введення

1. ) Загальна характеристика класу птахів (aves)

1.1 Будова і фізіологія

1.2 Походження та еволюція птахів

2. Еколого-семантична характеристика промислових птахів Криму

2.1 Загін курячі (Galliformes)

2.2 Загін голуби (Columbiformes)

2.3 Загін гусіобразни (Anseres)

2.4 Сімейство качині (Anatidae)

3. Проблеми охорони промислових птахів Криму

Висновок

Список використаної літератури

Введення

Пернаті Криму, що налічують 300 видів птахів, віднесені вченими до 19 загонам. За характером і тривалості перебування на півострові птиці діляться на гніздяться і негнездящіхся.

Чисельно переважають в Криму гніздяться птахи. Вони складають приблизно 60% всього пернатого населення. На частку прогонових припадає 30% і лише 10% (17 видів) - зимуючих.

Пернатих, "прописаних" тільки до гірських местообитаниям, в Криму не дуже багато. Це чорний гриф, білоголовий сип, стерв'ятник. Дуже люблять селитися в скелях "птахи високого польоту" - білочеревий стрижі. З курячих в горах живуть лагідні красиві кекліки, сірі куріпки, зрідка зустрічаються акліматизовані фазани, строкатий скаловий дрізд, гірська вівсянка і гірська Плиска.

Великий загін птахів мешкає на плоскогір'ях перший гряди кримських гір - яйлах. Тут Ви зустрінете звичайну кам'янку, польового коника, Коноплянка, польових жайворонків, місцями - сірих куріпок, а з хижаків - балобанов, білоголових сипів, пугачів. На кордонах яйл із лісом мешкають мишоїда, лісові ковзани, дрозди-деряба і ворони.

Найбагатше орнітофауна в змішаних заплавних лісах по долинах річок Кача, Альма, Булганак, Салгир, Індол та ін Осілих пернатих мешканців тут 16 бачивши та гніздяться влітку більше 30. Одна частина з них годується на місці, в лісових угіддях, оздоровлюючи місця свого проживання (зяблики, лісові ковзани, синиці, мухоловки, зозулі, славки, горихвістки), інша - вилітає на годування на прилеглих до лісу сільгоспугіддя (граки, шпаки, сизоворонки, горлиці, боривітри, кібчики).

Степова частина Криму заселена вихідцями з українських степів. Птахів-степовиків, незважаючи на те, що степи в минулому в Криму займали великі простори, не дуже багато, і частина з них на межі зникнення. Особливо це стосується таких цілинників, як стрепет, схожий на ластівку кулик-тіркуша і люблячий нічні чування кулик-авдотка. Цілий рік живуть в степу лише чотири види жайворонків (польовий, малий, чубатий, степовий), дрохви, іноді перепела і залишаються на зимівлю в теплі роки стрепети. Всі вони ніколи не сідають на дерева птахи-наземники. Частина з цих птахів тулиться до різних водойм, годується там, рятується від ворогів і частково гніздиться (кулики-шилоклювки, ходулочникі, зуйки). По берегах озер і Сиваша, серед очеретів і полину, зустрічаються чаплі, мала н велика бугая, очеретянки, водяні курочки, погониші.

Мета роботи - вивчити еколого-систематична характеристика мисливсько-промислових видів птахів Криму.

Завдання в роботі:

); 1.Дать загальну характеристику класу птахів (aves);

2.Проаналізіровать еколого-семантичну характеристику промислових птахів Криму;

3.Виясніть проблеми охорони промислових птахів Криму.

  1. ) Загальна характеристика класу птахів (aves)

1.1 Будова і фізіологія

Птахи - це вкриті пір'ям гомойотермних амніот, передні кінцівки яких перетворились на крила. За багатьма морфологічними ознаками вони схожі з плазунами. Ця схожість виражено в наявності рогових луски хоча б на пальцях задніх кінцівок і в роговому покриві дзьоба, в майже повній відсутності шкірних залоз. Череп діапсідного типу, але з редукованою верхній дугою; є лише один потиличний мищелок і схожий з плазунами набір кісток. У кінцівках утворюються інтеркарпальное та інтер-тарзальной зчленування. Ребра несуть крючковідние відростки. Артеріальна кров з серця йде по правій дузі аорти, а схема периферичної кровоносної мережі близька до такої рептилій. Подібно будова сечостатевої системи і характер ембріонального розвитку.

Однак завдяки багатьом, але найчастіше невеликим морфологічним перетворенням, що торкнувся практично всі системи органів і забезпечили значну інтенсифікацію фізіологічних процесів, було істотно підвищено загальний рівень життєдіяльності та створена можливість польоту при збереженні здатності пересуватися і по суші, і в кронах дерев, а у частини видів - у воді і по її поверхні. Стали значно складніше і різноманітніше поведінка, внутрішньовидові відносини і зв'язки з навколишнім середовищем.

Специфічні риси організації птахів, що відрізняють їх від плазунів, різноманітні. Тіло вкрите пір'ям, які виконують теплоізоляційну функцію і забезпечують обтічність тіла; пір'я утворюють несучі площини в польоті (крила, хвіст). Перетворення передніх кінцівок у крила супроводжувалося перебудовою скелета і мускулатури кінцівок і плечового пояса. Одночасні перетворення скелета і мускулатури задніх кінцівок і тазового поясу забезпечили можливість двоногого ходіння по твердому субстрату і плавання. Пневматізація кісток збільшила їх міцність.

Гетероцельний тип хребців різко збільшив рухливість шиї і голови. Інтенсифікація зору і слуху, прогресивний розвиток головного мозку розширили можливості орієнтування в просторі, поліпшили координацію складних рухів, забезпечили ускладнення поведінки, в тому числі і різкого зростання ролі індивідуального досвіду, що приводить до вироблення складних умовних рефлексів. Формування здатних складним рухам дзьоба, незважаючи на редукцію зубів, сприяло різноманітної харчової спеціалізації і розширило спектр використовуваних кормів, а перебудови в травній трубці (відокремлення м'язового шлунка, подовження кишечника) поліпшили засвоєння їжі. Освіта пов'язаної з легкими системи повітряних мішків інтенсифікувало дихання. Повне розділення великого і малого кіл кровообігу сприяло кращому постачанню тканин киснем і живильними речовинами і видалення вуглекислоти і продуктів розпаду.

Інтенсифікація дихання, кровообігу і травлення забезпечили зростання рівня обміну речовин, що разом з появою теплоізолюючого покриву привело до становлення Теплокровність: підвищилася стійкість птахів до коливань температури зовнішнього середовища і розширилися їх можливості до розселення. Насиджування яєць і вигодовування пташенят батьками скоротило тривалість ранніх етапів онтогенезу і знизило ембріонального і постембріонального смертність.

Теплокровність, висока рухливість, складне і різноманітне поведінка - все це дозволило птахам широко розселитися по земній кулі і заселити практично всі наземні місцеперебування. Частина видів успішно освоїла і наземно-водний спосіб життя. Проте глибока спеціалізація до польоту призвела до обмеження адаптивної радіації класу птахів. Серед них немає видів із підземним і чисто водним способом життя. Щодо невеликі відмінності в розмірах. Відсутність такої вузької спеціалізації дозволило ссавцям освоїти всі типи середовищ існування, займаних птахами (вони не завжди можуть заселяти дрібні океанічні острови), і крім цього заселяти грунт (підземні види) та воду; чисто водні форми (Китоподібні, сирени) повністю втрачають зв'язки із сушею.

1.2 Походження та еволюція птахів

Палеонтологічні матеріали по птахах дуже мізерні. — господствовавшей в мезозойскую эру многочисленной и разнообразной группы диапсидных пресмыкающихся. Безсумнівно, що птахи відокремилися від архозавров - Archosauria - панувала в мезозойську еру численної і різноманітної групи діапсідних плазунів. , j . eu Thecodontia ), которые дали начало и остальным группам архозавров. Безпосередніх предків птахів потрібно шукати не серед літаючих ящерів, а серед найбільш древньої групи архозавров - псевдозухий, або текодонтов (Pseudosuchia, j. Eu Thecodontia), які дали початок і іншим групам архозаврів. Псевдозухий за зовнішнім виглядом нагадували ящірок і вели наземний спосіб життя. У частини видів задні кінцівки були дещо довше передніх, і при швидкому бігу тварини, ймовірно, спиралися про землю тільки задніми кінцівками. У деяких особливостях скелета псевдозухий можна угледіти риси подібності з птахами (деталі будови черепа, таза, задніх кінцівок).

Проміжні форми між псевдозухий і птахами, які показували б послідовні стадії розвитку оперення і перетворення скелета, поки не виявлені. Припускають, що деякі псевдозухий поступово переходили до деревного способу життя. Розростання рогових луски з боків тіла і хвоста, по задньому краю кінцівок дозволяло подовжити стрибки з гілки на гілку. Подальша спеціалізація і відбір сприяли формуванню скелетно-м'язової структури і оперення крила відповідних перетворень в інших системах органів), що забезпечив можливість спочатку планує, а потім і активного польоту. Оперення тіла, можливо, розвивалося спочатку як пристосування до термоізоляції, а вже потім набуло і додаткову функцію забезпечення обтічності тіла; воно сформувалося ще до придбання здатність до польоту. У деяких псевдозухий на тілі були подовжені луски з подовжнім гребенем і дрібними поперечними реберцями. Мабуть, з них шляхом розчленування і утворилося перо.

Відокремлення птахів від плазунів, ймовірно, відбулося вже в кінці тріасу - на початку юри (190-170 млн. років тому), але копалин залишків найдавніших птахів цього періоду поки не знайдено. , по размерам примерно равного сороке. У сланцевих пісковиках - відкладеннях мілководного затоки юрського моря (вік близько 150 млн. років) - були знайдені відбитки пір'я і п'ять різною схоронності відбитків скелета й оперення найдавнішої з відомих нам птахів - археоптерикса - Archaeopteryx lithographica, за розмірами приблизно рівного сороці. , так как в отличие от современных птиц он имел длинный хвост примерно из 20 позвонков; к боковым поверхностям каждого позвонка крепились парные рулевые перья (рис. 33). Його відносять до особливого підкласу ящерохвостих птахів - Archaeornithes, так як на відміну від сучасних птахів він мав довгий хвіст приблизно з 20 хребців; до бічних поверхонь кожного хребця кріпилися парні рульові пера (рис. 33). Добре розвинене оперення крила, опері і все тіло. Плече схоже на пташине, пряжка ще не утворилася, а три добре розвинених, вільних пальця закінчуються гострими кігтями. Ключиці зрослися у вилочку, а лопатка саблевидная; грудина, мабуть, ще не мала кіля. Задня кінцівку пташиного типу, але з примітивними рисами (розвинена мала гомілкова кістка, не завершено освіта цівки). Як і в багатьох плазунів,. У археоптерикса були черевні ребра. Череп рептильного типу, але вже з певною подобою дзьоба, з витонченими кістками і збільшеними очницями. На верхній і нижній щелепах в альвеолах сидять зуби. Ймовірно, археоптерикси були здатні лише перепурхувати з гілки на гілку або планують польотом перелітати від дерева до дерева. При переміщеннях в кронах вони, мабуть, використовували добре розвинені рухливі пальці крил. Незважаючи на багато рис подібності з плазунами, - це, безсумнівно, птиці. Археоптерикс представляє примітивну, але спеціалізовану бічну гілку древніх 'птахів. Предками сучасних птахів, ймовірно, були якісь ще більш примітивні ящерохвостие птиці.

: у них хвостовой отдел позвоночного столба резко укорочен, а последние хвостовые позвонки сливаются в единую косточку—пиго-стиль, к которой веером прикрепляются рулевые перья. Сучасні і всі інші нині відомі копалини птиці відносяться до підкласу справжніх, або веерохвостих, птахів Neornithes: у них хвостовий відділ хребетного стовпа різко вкорочений, а останні хвостові хребці зливаються в єдину кісточку-піго-стиль, до якої віялом прикріплюються стернові пера. Формується типовий пташиний скелет крила, на грудині утворюється кіль, завершується освіту цівки, зникають черевні ребра і т. д. примітивних веерохвостих птахів юрського періоду поки не виявлено, хоча безсумнівно, що в цей період вони вже існували. Найбільш древні залишки веерохвостих птахів виявлені у відкладеннях крейдяного періоду (вік приблизно 80-90 млн. років). Їх відносять до двох надотря-дам. . Гесперорніси - Hesperornis sp. були великі, довжиною до метра плавали і пірнали птиці, за зовнішнім виглядом нагадували гагар або поганок. Вони втратили здатність до польоту: передні кінцівки і пояс сильно скорочені, а грудина без кіля. . Іхтіорніси - Ichthyornis sp. та інші були розмірами з голуба. Скелет крила у них типово пташиний, а на грудині добре розвинений кіль; безсумнівно, вони були здатні літати. Від сучасних ці ​​крейдяні птахи відрізняються наявністю дрібних зубів на верхній і нижній щелепах і дуже маленьким обсягом мозкової порожнини. Ймовірно, це бічні спеціалізовані гілки примітивних веерохвостих птахів. В кінці крейди - в третинному періоді кайнозойської ери, приблизно 70-40 млн. років тому, йде інтенсивна адаптивна радіація веерохвостих птахів і виникає більшість сучасних рядів. На жаль, палеонтологічні залишки цього часу нечисленні і не дають уявлення про характер і темпах еволюції птахів. Різке збільшення числа видів птахів і формування сучасних загонів за часом збігається з бурхливою еволюцією покритонасінних рослин і комах: зростання потенційних харчових ресурсів сприяло виробленню нових харчових зв'язків і тим самим забезпечувало інтенсивне видоутворення птахів.

2. Еколого-семантична характеристика промислових птахів Криму

2.1 Загін курячі (Galliformes)

Загін курообразні - широко поширена і добре відособлена стародавня група птахів. Основну масу її складають птахи середньої величини; великих і дрібних птахів мало. Маса перепела 80-120 г, глухаря - до 6 кг. Зовнішній вигляд курячих птахів знаходиться у відповідності з наземним способом життя, характерним для більшості представників цього загону. Статура їх щільне, голова невелика, шия коротка, дзьоб короткий, сильний, злегка опуклий, пристосований для добування грубого, переважно рослинного корму з поверхні землі або з деревно-чагарникової рослинності. Крила короткі і широкі, що полегшують швидкий вертикальний підйом, що часто буває важливо для наземних птахів, особливо які живуть в лісі. Політ курячих птахів швидкий, але важкий, зазвичай відбувається на коротку відстань.

Далекий політ властивий лише трохи перелітним видам, наприклад перепелові, у якого, на відміну від інших курячих, крило не тупе, а щодо гостре. Злітають птахи, як правило, стрімко і з шумом; набравши висоту, летять по прямій лінії, чергуючи часті помахи крил із плануванням. Ноги у курячих середньої довжини, сильні, з міцними пальцями і короткими, злегка зігнутими кігтями; з їх допомогою багато птиці розгрібають поверхню грунту при пошуку їжі. У деяких курячих (тетерячих) по краях пальців є бахромки з рогових пластинок, які сприяють утриманню на гілках і пересуванню по засніженій землі.

Курячі добре пересуваються по землі - ходять і бігають. Злітають лише за крайньої необхідності. Оперення курячих щільне і жорстке. Пір'я мають добре розвинений побічний стовбур (відсутній лише у гоацина). Забарвлення оперення різноманітна. У багатьох видів різко виражений статевий диморфізм, що виявляється як у забарвленні оперення, так і в розмірах птахів. Як правило, самці більші і яскравіше самок. Курячі населяють найрізноманітніші ландшафти і біотопи, зустрічаючись в тундрі, лісі та степу, Деякі добре уживаються в культурному ландшафті по сусідству з людиною. Живуть вони як на рівнинах, так і в Кримських горах, піднімаючись високо в альпійському поясі.

Більшість представників цього загону веде наземний спосіб життя. Хоча деякі з них сідають на дерева і там навіть годуються, все ж гнізда роблять на землі. Виняток становлять лише гокко і гоацини, які ведуть повністю деревний спосіб життя.

Переважна більшість видів у Криму напівосілі або здійснюють відносно невеликі кочівлі. І лише небагатьом властиві дальні (перепел) або порівняно близькі (біла і сіра куріпки) перельоти. Види дрібні та середньої величини стають здатними до розмноження у віці одного року; статева зрілість у великих видів настає пізніше.

Більшість курячих - полігамія, пар не утворюють, самці турботи про потомство не виявляють. У таких видів добре виражений статевий диморфізм: самці не тільки більше, але й яскравіше забарвлені, ніж самки. Деякі види моногамні, утворюють пари. У цьому випадку турботу про потомство поділяють обидва батьки, які, за рідкісним винятком, пофарбовані однаково. У полігамних видів шлюбний період характеризується груповими струмами. Під час токування) самці беруть різні пози, видають своєрідні звуки, зрідка запекло б'ються один з одним.

Більшість курячих гніздиться, як зазначалося вище, на землі. Гнізда дуже примітивні, у вигляді невеликого заглиблення в грунті, викладеного рідкісними стеблинками, а в міру насиджування і пером птиці. Як правило, у курячих одна кладка на рік, і лише у перепела і кеклика в окремих південних районах області поширення припускають наявність двох кладок. Яйця, за винятком яєць гокко і засмічених курей, дрібні, але кількість їх в кладці в загальному велике (коливається від 4 до 25 яєць). Гокко і гоацини кладуть всього лише по 2-3 яйця. Забарвлення яєць біла або строката.

Тривалість насиджування у курячих відносно невелика і коливається у різних видів від 12 до 30 днів. Розвиток пташенят йде по виводковой типу. Пташенята вилуплюються одягнені пухом і у одних видів залишають гніздо, як тільки обсохнуть, в інших - через добу і більше. У розвитку пташенят характерно те, що у них дуже рано відростає махові і рульові пера, в результаті чого ще не оперені пташенята можуть перепурхувати, а потім і більш впевнено літати. Курячі мають одну повну линьку у році, що протікає після закінчення періоду розмноження восени.

Таким чином, ці птахи мають два сезонних вбрання - зимовий і літній. Окремо щодо линьки стоять білі куріпки, у яких самець має 4, а самка 3 линьки на рік і відповідну кількість сезонних нарядів. Зміна пера при линьки відбувається поступово, птахи не втрачають здатності до польоту, хоча помітно знижують активність пересування. Під час повної линяння у одних видів, як, наприклад, у тетеруків, змінюється не тільки оперення, а й інші рогові покриви - кігті, бахромки пальців, поверхневий шар дзьоба, лусочки ніг. У інших, наприклад у фазанові, при пошуках їжі постійно розкопує грунт дзьобом і лапами, рогові покриви цих частин тіла постійно сточуються і відновлюються за рахунок безперервного зростання. Харчуються курячі переважно рослинною їжею, яку розшукують на землі. Тварини корми є додатковими. Правда, в кормовому раціоні молодих вони займають значне місце. Склад кормів у різних видів досить різноманітний і різко змінюється по сезонах.

Господарське значення курячих дуже великий. Завдяки смачному м'ясу вони є найбільш популярним об'єктом масової спортивного полювання. Особливо в цьому відношенні виділяються рябчик, куріпка.

З фазанові чільне місце в спортивному полюванні в Криму займають фазан, перепілка, сіра куріпка.

Значення курячих в мисливському господарстві збільшується ще в зв'язку з тим, що вони легко акліматизуються. Так, фазани успішно розводяться в парках у багатьох районах Криму (ур. Холодна гора, с.Подлесное та ін); кеклік завезений і в Крим, добре прижилася і розмножується сіра куріпка і т. д.

При правильній постановці акліматизації є широкі можливості збагачення мисливських угідь цінними видами мисливсько-промислових птахів. Багато курячі, і в першу чергу сіра куріпка, винищують шкідливих для сільського господарства комах, приносячи тим самим значну користь. Але найбільш велике значення курячих в якості домашніх сільськогосподарських птахів.

Дикі види курячих послужили джерелом для виведення різноманітних домашніх порід, що дають м'ясо, перо, яйця. Представники курячих - кури, індички, цесарки - становлять основу такої важливої ​​галузі сільського господарства, як птахівництво.

2.2 Загін голуби (Columbiformes)

До Голубоподібні належать 3 сімейства: Рябкова (Pterocletidae, 16 видів), дронтовие (Rhaphidae, 3 види) і голубині (Columbidae, 297 видів). Цих птахів об'єднує ряд важливих анатомічних і морфологічних ознак в будові скелета, травної системи. У них добре розвинені зоб і м'язовий шлунок, дуже мала куприкова заліза. Контурні пера мають сильно виражену пухову частина, яка відокремлює своєрідну "пудру". Оперення щільне, але при цьому пір'я слабо закріплено в шкірі.

Першорядних махових 10-11, рульових 12-20. Зовнішній вигляд Рябков і голубів подібний - дрібні і середніх розмірів птахи, масою від 30 г до 3 кг, щільної статури, з маленькою головою, невеликим витонченим дзьобом, з довгими загостреними крилами. За зовнішнім виглядом осібно стоять Дронти - великі (до 20 кг) птиці, з великою головою і потужним дзьобом, з маленькими короткими крилами.

Всі Голубоподібні - рослиноїдні птахи, збирають корм в основному на землі. П'ють воду, втягуючи її і лише зрідка підводячи голову від джерела. Моногамні, в кладці 1-4, частіше 2 яйця. Обидва батьки годують пташенят відрижкою із зобу або особливим "пташиним молоком". Голубоподібні широко поширені в Криму, по всій його території, включаючи прибережні скелі.

Припутень - дуже численний зимуючий голуб. Гніздиться він у дубових і букових лісах. Восени і взимку накопичується у великих кількостях, проте місця її проживання непостійні. У Криму зустрічається ще й сизий голуб.

Перепілка - основна промислова птиця в гірському Криму. Восени багато перелітних перепелів збирається на яйлі, хоча в останні роки чисельність перелітних птахів стала помітно менше.

2.3 Загін гусіобразни (Anseres)

Гусеподібні - крупні і середньої величини птиці, рідше менших розмірів. Найбільший представник загону в нашій фауні - лебідь-шипун - досягає маси 13 кг, найдрібніший - чирок-свистунок - 200-300 г. У зв'язку з водним способом життя тіло у гусеподібних щільне, вальковатой форми, з подовженою, а іноді і дуже довгою шиєю, що полегшує добування їжі з-під води. Ноги чотирипалі, помірної довжини, кілька відставлені тому. Передні три пальці відносно довгі, з'єднані плавальної перетинкою, задній - короткий, знаходиться вище рівня передніх.

Дзьоб зазвичай сплощення і широкий, покритий тонкою чутливою шкіркою, що переходить на вершині в тверде рогове потовщення, так званий "нігтик". Краї наддзьоб'я і подклювья з вузькими поперечними роговими пластинками, що утворюють у річкових качок цедільний апарат. У крохалів вони засадили роговими зубцями, які допомагають міцно утримувати в дзьобі спійману рибу.

У гусей і казарок жорсткі поперечні пластинки по краях надклювья служать для щипана трави. Оперення густе, щільне, з великою кількістю пуху, рівномірно покриває тіло. Пір'я без побічної стовбура. Забарвлення оперення дуже різноманітна, часто неоднакова у самців і самок. Крім забарвлення оперення, статевий диморфізм виражений і в розмірах: самці звичайно більші за самок.

Крила у гусеообразних середніх розмірів, загострені; хвіст у більшості видів короткий. Політ швидкий, з частими помахами крил; при цьому кінці їх пір'я, вібруючи, видають характерні для кожного виду звуки. Деякі види майже не можуть літати, а південноамериканські качки-пароплави зовсім не літають у зв'язку з сильною редукцією крил. По землі багато гусеобразние пересуваються погано, ходять перевальцем, і лише гуси і казарки можуть досить швидко бігати. Зате гусеообразние, як правило, чудово плавають і пірнають, залишаючись під водою до 3,5 хв і занурюючись на глибину до 40 м. Під водою пересуваються за допомогою ніг, а деякі і крил. Нениряющіе види при добуванні їжі занурюють у воду передню частину тіла і витягнуту шию, дістаючи дзьобом дно водойми. Життя птахів цього загону тісно пов'язана з водою. Населяють вони самі різноманітні морські і внутрішні водойми, в яких добувають їжу, або ж годуються на їх узбережжях. Багато видів, що населяють холодні і помірні широти, регулярно роблять іноді дуже далекі сезонні перельоти.

Більшість видів - моногамні: пари утворюються або на все життя, або тільки на період розмноження. У багатьох пари існують лише протягом періоду спарювання, а як тільки самка сяде на гніздо, самець залишає її і ніякої участі в насиживании яєць і водінні молодих не приймає. Самці деяких видів (качок) часто спаровуються з самками інших пар, а іноді і з самками інших видів, в результаті чого з'являються гібриди. Гніздяться гусеобразние здебільшого окремими парами, рідше - розрідженими колоніями. Гнізда розташовуються найчастіше поблизу водойм у траві, в берегових заростях, на заломах очерету, іноді на воді, в дуплах, в земляних норах або в поглибленнях серед скель. Матеріал для будівництва різноманітний, самі будівлі проста, але всередині рясно вистелена пухом, який самка висмикує в себе, а іноді й у самця. Число яєць в кладці коливається у різних видів від 2 до 15, але у більшості більше 5. Яйця великі; одноколірні білі або злегка зеленуваті і вохристо-білі. Насиджування триває від 20 до 41 дня, у більшості близько 25 днів. Гусеподібні відносяться до виводкових птахів. Пташенята викльовуються покриті пухом і через кілька годин, як тільки обсохнуть, здатні плавати, пірнати, бігати і самостійно годуватися, перебуваючи при цьому під наглядом самки або обох батьків. У разі небезпеки останні самовіддано їх захищають. Пташенята ростуть порівняно повільно і починають літати у середніх за розміром видів у віці 2-2,5 місяців, у великих 3,5 і навіть 4 місяців. Лише у деяких видів молоді досягають розміру і маси дорослих птахів, а також стають статевозрілими в перший рік життя. У більшості ж статевозрілі настає на другий і третій, а в деяких тільки на четвертий рік життя.

Линька у представників описуваного загону буває дворазова або один раз на рік. В одних видів вона починається зміною дрібного пера, в інших - зміною махових. У більшості видів махові пера випадають одночасно, і птахи втрачають здатність до польоту на 21-45 днів, поки не відросте нові пера крила. Самки линяють при виводках, самці ж у багатьох видів, що не беруть участь в турботах про потомство, а також холості самки линяють окремо. При цьому характерна масова концентрація линяють птахів в густих заростях по водоймах або на великих відкритих водних просторах. При відсутності в районі гніздування сприятливих для линьки водойм відбувається міграція птахів в інші місця, нерідко віддалені на багато сотень кілометрів. Ці міграції в ряді районів приймають характер яскраво виражених літніх перельотів.

Гусеподібні мають велике значення як предмет аматорського полювання. Вони дають цінне м'ясо, високоякісне перо і пух, пухові шкурки. Ряд видів одомашнений, що значною мірою підвищує господарську значимість загону. Однак у цьому відношенні гусеобразние ще далеко не повністю використані, тому що багато хто з них легко приручаються. Кількість гусеподібних останнім часом катастрофічно зменшується на всій земній кулі головним чином у результаті порушення їхніх місцеперебувань.

З метою охорони гніздівель, зимівлі і прогонових шляхів водоплавних птахів, і в першу чергу гусеподібних, в нашій країні організовані заповідники: Чорноморський у гирлі Дніпра, Лебедині острови та ін

Загін гусеподібних ділиться на 2 сімейства: паламедеї (Anhimidae) і качині (Anatidae). До першого належать 3 виду, до другого 147 видів. качині (Anatinae) з 116 видами пеганок, річкових качок, качок-пароплавів, крохалів, ниркових качок, мускусних качок і савок, властивими майже всій земній кулі. На території Криму зустрічається 8 видів гусеподібних, з них 3 ставляться до підродини гусячих та 5 до підродини качиних.

2.4 Сімейство качині (Anatidae)

Качині відомі по викопним залишкам з початку палеогенового періоду. На території Європи та Азії в середньому олігоцені виявлені вже сучасні пологи Anas і Aythya, а також великі форми, родинні лебедям. Усього відомо близько 100 представників копалин качиних зі Старого та Нового Світу, а також з Австралії та Нової Зеландії.

У сімействі качиних 3 підродини: полулапчатие гуси, гусячі і качині.

Гусак сірий (Anser anser) великий птах, з щільним статурою, щодо довгою шиєю, невеликою головою, товстим дзьобом і помірної довжини ногами, забезпеченими плавальними перетинками. Вага його коливається від 2,5 до 4,4 кг, зрідка до 6 кг.

Як птах, що збирає корм значною мірою на суші, добре ходить і швидко бігає по землі. Чудово плаває і пірнає, але рятується пірнанням тільки в період линьки або будучи пораненою. Взагалі це дуже сильна, хоча до крайності обережний птах; поранений і переслідуваний гусак захищається з дивовижною силою і спритністю і завдає крилами такі сильні удари мисливським собакам, що випробували їх вже бояться кидатися до гусаків. Політ сильний і швидкий, хоча помахи крил рідкісні. Піднімається високо тільки під час перельоту, в інше же час літає низько. За забарвленням оперення сірий гусак схожий на домашніх. Верх тіла сірувато-бурий, перехідний на спині та попереку в попелясто-сірий колір. Надхвістя біле. На сірувато-бурих боках поперечні світлі смуги, на грудях і передній частині черева чорні плями. Дзьоб блідо-тілесного чи рожевого кольору, ноги м'ясо-червоні. Самка відрізняється від самця, але декілька дрібніше. Гніздиться сірий гусак по всій Європі, Монголії і північній половині Китаю. Будучи насамперед всюди численним, в даний час він у багатьох місцях став рідкісним або зник зовсім і в межах великої гніздовий області селиться ізольованими колоніями.

Падіння чисельності і повне зникнення особливо помітно в західній половині ареалу. Найбільш типовими місцями проживання сірого гусака є річкові заплави, озера і лимани з густими заростями очерету та іншої водної рослинності, трав'янисті болота, мокрі луги. Усюди для гніздування обирає лише найнедоступніші і непролазні місця і притому по сусідству з заболоченими трав'янистими луками, на яких він годується. Описуваний вид - перелітний птах. Зимує на Британських островах, на європейському та африканському узбережжі Середземного моря, в Ірані, Афганістані, Індії, Індокитаї і в південній частині Китаю. Навесні сірі гуси прилітають дуже рано, коли величезна більшість водойм ще під льодом, багато снігу і є лише невеликі проталини. У південних районах області гніздування це спостерігається приблизно у першій половині березня, в північних-у квітні.

На прольоті птахи тримаються зграями, шикуючись клином, рідше шеренгою. Чисельність птахів у зграї дуже різна, від декількох штук до декількох сотень. Під час зупинок на відпочинок і годівлю нерідко зграї збираються разом, і тоді утворюються тисячні скупчення птахів, що представляють досить ефектне видовище. На місця гніздування прилітають гуси, вже розбившись на пари, і тільки у частини птахів пари утворюються на місці. До розмноження приступають тільки на третьому, а деякі, може бути, і на четвертому році життя, після досягнення статевої зрілості. Відразу після прильоту пари займають гніздові місця, але до будівництва самого гнізда приступають тоді, коли сніг уже майже повністю зійде і більшість водойм звільниться від льоду.

Для гнізд вибирають сухі гриви, горби, купини, купи старого очерету, сплавин і т. п. Гніздо будує одна самка, переважно зі стебел і листя очерету та інших водних рослин, хоча місцями використовуються деревні гілки і сучки. Саме гніздо являє собою циліндричну купу з рослинних матеріалів, більш грубих і недбало складених зовні, більш м'яких і ретельно звитих зсередини. Лоток круглої форми, ретельно вистелений м'якими листям і пухом, яким обкладаються і краю гнізда. Розміри гнізда в різних умовах сильно варіюють, досягаючи 60-100 см. в основі, 40-100 і навіть 120 см. висоти; діаметр лотка від 18 до 30 см., глибина лотка від 6 до 20 см. Повна кладка з 4-10 , частіше 4-5 білих гладких з легким палевим, іноді зеленуватим відтінком яєць. Вага останніх коливається від 1й до 1924

Відкладання яєць в різних частинах ареалу падає на другу половину березня, квітень і навіть першу половину травня, причому терміни відкладання бувають розтягнуті на місяць і більше у птахів навіть одного й того ж району. Насиджує яйця одна самка, але самець постійно тримається поблизу гнізда, при небезпеці сильно хвилюється і видає крики. Злітаючи ненадовго з гнізда на годівлю, самка прикриває яйця листям і пухом. Насиджування триває 27-28 днів. Вилупилися пташенята, обсохнув під крилами матері, залишають гніздо і тримаються на водоймі серед заростей водних рослин. Самець і самка перший час знаходяться невідлучно при виводку.

При небезпеці пташенята затаюються в заростях або рятуються пірнаючи. Приблизно в місячному віці молоді досягають половини величини дорослих, а ще через місяць за розміром не поступаються останнім і незабаром піднімаються на крило. Приблизно в той час, коли пташенята оперяться, але літати ще не можуть, дорослі сімейні гуси починають линяти.

Линька протікає у них цілком при виводку. Спочатку линяють самці, трохи пізніше і самки. Линяння починається з випадіння махового пір'я, і птахи втрачають здатність до польоту. У цей час вони переміщуються в глухі, по можливості спокійні місця, де ведуть прихований спосіб життя. На півдні ареалу дорослі сімейні птахи починають линяти з червня, на півночі - приблизно з 20-х чисел липня, і до середини серпня линька майже всюди закінчується. До цього часу закінчується зростання махового і у пташенят, що піднімаються на крило разом з дорослими птахами.

Трохи раніше, ніж у сімейних гусей, починається линька у дорослих неодружених і молодих статевонезрілих. У цей час вони збираються у зграї і переміщаються на кормние, добре захищені водної та прибережної рослинністю водойми. Нерідко ці переміщення приймають характер добре виражених перельотів на досить великі відстані. Так, у дельту Волги прилітають линяти гуси із Західного Сибіру, ​​Північного Казахстану і ряду інших віддалених місць. До них частково приєднуються і самці від виводків. У сприятливих місцях линяючі гуси концентруються в значних кількостях. Вилиняв, вони залишаються в районі линьки, звідки пізніше відправляються в дорогу до зимівниках. Після закінчення линьки гуси залишають кріплення і починають вести зовсім інший спосіб життя. У цей період для них особливо характерні щоденні перельоти на годівлю. Окремі сім'ї, а частіше зграї вилітають на кормові місця на заході сонця, вночі повертаються на мілині, великі плеса водойм або на відкриті недоступні частини узбереж, де сплять стоячи або опустившись на пісок.

Перед світанком знову вилітають на годівлю, а пізно вранці повертаються назад або на інше водоймище, де тримаються весь день до вечора. Тут вони відпочивають і годуються, а ввечері знову летять на вподобані кормние місця. Годуватися вони вилітають на стерню, парові і озимі поля, в степу чи на узбережжя і мілководдя. Осінній відліт відбувається в північних районах ареалу у другій половині вересня, в південних затягується до кінця жовтня і навіть до листопада. За характером харчування сірі гуси виключно травоїдні птахи. Навесні годуються як на водоймах, де поїдають пагони різних водних рослин, так і на землі, де поїдають сходи трав і озимих посівів. У період розмноження майже цілком перемикаються на харчування водними і біляводними рослинами, серед яких особливо охоче поїдають плоди рдестов.

Пташенята в цей час вживають в їжу найбільш ніжні частини водних рослин. Після підйому на крило птаха перемикаються головним чином на наземні рослинні корми - насіння диких і культурних рослин, озимі сходи і т. д. У зв'язку з падінням чисельності промислове значення сірого гусака в даний час невелика. У тих місцях Сибіру та Середньої Азії, де цей вид ще звичайний, а також у місцях масового прольоту він є досить популярним об'єктом спортивного полювання. Видобувається рушницею з підходу, на перельотах, подкарауливанием на місцях харчування і відпочинку і т. д. Полювання на нього вимагає вправності і терпіння.

Гусак білий (Anser coerulescens) середньої величини гусак, важить 2-3 кг. Від інших гусей легко відрізняється по білих з чорними вершинами крил, добре помітним на льоту. Поширений в північній частині Північної Америки і на крайньому північному сході Азії. У Північній Америці зустрічається від Аляски до Гудзонової затоки, Баффиновой Землі і північних частин Західної Гренландії. У Росії - на острові Врангеля, у невеликій кількості на північному сході Якутії і, можливо, на півночі Чукотки. Зимує головним чином на Тихоокеанському узбережжі Північної Америки до Луїзіани, Техасу та Мексики, а частково в Японії. До середини XVIII століття білі гуси широко населяли материкові тундри Сибіру і зимували як у Південній Азії, так і на Каспійському морі. Інтенсивне переслідування цих птахів на гнездовьях, під час линьки і на прольоті призвело до катастрофічного скорочення їх ареалу та чисельності.

На відміну від інших гусей при наближенні спостерігача до гнізда самець і самка не відлітають, а спокійно відходять від гнізда і чекають, коли тривога скінчиться. Варто тільки відійти від гнізда, як гуси знову повертаються до нього. Ця їхня особливість дає можливість погубити та дорослих гусей і повністю забирати їх кладку. Мабуть, така довірливість гусака зіграла сумну роль у зазначеному вище скорочення його чисельності та ареалу. Необхідні заходи до запобігання подальшого занепаду поголів'я та охорони гніздових колоній цього цінного промислового виду.

Чирок свистунок (Anas crecca) одна з найменших качок, вага його становить усього лише 200-450 м. Від усіх інших качок відрізняється, крім розмірів, яскравим зеленим дзеркальцем на крилі. Має найбільш вузькі і гострі крила серед усіх річкових качок і відповідно до цього найбільш швидкий політ. Літає майже безшумно, з частими поворотами тіла, так що іноді видно на льоту зі спини. Він може злітати і з води, і з суші майже вертикально вгору, що дає йому можливість відвідувати навіть найменші бочажках серед очеретяних заростей і годуватися в затоплених лісах під час повені. Забарвлення оперення самця в шлюбному наряді досить яскрава.

Голова, горло і верхня частина шиї спереду рудувато-коричневі, боки голови синювато-зелені з мідно-червоним відливом. Передня частина спини і боки сірі з чорними поперечними цівками, інша частина спини буро-сіра. На крилі двоколірне дзеркальце: зовні бархатисто-чорне, всередині яскраве металево-зелене. Зоб і верхня частина грудей з невеликими буро-чорними плямами. Інші частини низу білі або блідо-вохристі. Самка забарвлена ​​більш скромно. Область гніздування чирка-свістунка обширна і захоплює майже всю Західну Європу і значну частину Середньої Азії. На південь іде до північної частини Ірану, Північно-Західної Монголії та Маньчжурії. Населяє північну половину Японії і західну частину Північної Америки до Великих озер. Гніздиться по різноманітним, переважно дрібним, мулистим, багатим рослинністю прісноводним водоймам. Протягом більшої частини ареалу перелітна птиця. Зимує в Західній Європі, Середземномор'ї, на півдні Азії та Північної Америки. Чирок-свистунок - один з найбільш численних видів качок, особливо в лісовій і лісостеповій смузі, в багатьох місцях перевершує за чисельністю крижень, з якою має дуже подібний ареал. Навесні чирки-свістункі з'являються в місцях розмноження рано: на початку березня на півдні ареалу, в першій половині травня на півночі.

На прольоті тримаються зграями в кілька десятків птахів. Прилітають парами, які утворюються на зимівниках і під час прольоту. Незабаром після прильоту можна спостерігати токування самців, яке дуже схоже з токування крижня. Гнізда свістункі влаштовують у околиць водойм у місцях, де є хороші укриття - чагарники, куртінкі густої трави, купи хмизу і т. д., під якими і ховають свої гнізда. Гніздо у вигляді ямки з мізерною вистилки зі стебел сухих тонких злаків; до кінця насиджування у ньому з'являється валик з темного пуху, як і в інших качок. Розміри гнізда: діаметр гнізда 14-18 см, висота його бортів над землею 7-9 см, діаметр лотка 12-15 см, глибина лотка близько 10 см. До відкладання яєць качка приступає незабаром після прильоту. Повна кладка складається з 8-11 білих або злегка жовтуватих яєць. Розміри яєць: 41-49 X 30-38 мм. Насиджує одна самка.

Перші виводки пуховічков можна відзначити в кінці травня - початку червня у південних районах ареалу і в липні - у північних. Пташенята значно самостійнішими пуховічков крижня та інших річкових качок. З першого ж дня життя вони чудово пірнають і добре бігають по землі. У міру зростання їх здатність до пірнання поступово втрачається. Зростають пташенята досить швидко і вже в місячному віці піднімаються на крило. З цього часу виводки починають здійснювати перельоти з водойми на водойму. Незабаром слідом за цим вони збиваються в зграї і переміщуються на великі водойми. Після того як самки сядуть на яйця, селезні залишають їх, збиваються в зграйки і починають пересуватися до місць линьки.

Це пересування, як і в інших качок, місцями приймає характер справжнього прольоту. На водоймах з великими заростями скупчується іноді велику кількість селезнів, до яких домішується деяку кількість неодружених самок. Самки при виводках линяють пізніше. Характер линьки, спосіб життя і зразкові терміни схожі з такими крижня та інших річкових качок. Після закінчення линьки дорослих і підйому молодих на крило чирки ведуть бродячий спосіб життя, здійснюючи перельоти на годівлі. Через деякий час починається їх відліт на зимівлі. Осінній відліт в різних частинах ареалу проходить з перших чисел вересня до кінця жовтня - початку листопада.

Харчується чирок-свистунок як рослинними, так і тваринними кормами. Останні помітне місце займають у кормовому раціоні головним чином влітку. До складу рослинних кормів входять насіння і зелені частини різних водних рослин, до складу тварин - різноманітні водні безхребетні. Промислове значення чирка-свістунка надзвичайно велике. Високі смакові якості м'яса, великий ареал і висока чисельність роблять його одним з найбільш масових об'єктів спортивного полювання і промислу. Видобувають його рушницею, а в Західній Європі ловлять на прольоті і місцях зимівлі різного роду промисловими пастками.

3. Проблеми охорони промислових птахів Криму

Повсюдне зниження чисельності водоплавних птахів викликає серйозне занепокоєння. Небезпека втрати важливого мисливського і естетичного ресурсу посилюється тим, що водоплавні птахи дуже рухливі мігранти і різні етапи річного циклу проводять у районах, нерідко віддалених один від одного на тисячі кілометрів і знаходяться на території різних держав. Дієва охорона такого ресурсу може здійснюватися лише за умови міжнародної координації зусиль у цьому напрямку.

Приклад такої координації - "Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення головним чином як середовища існування водоплавних птахів", підписана в 1971 р. і ратифікована Радянським Союзом у 1975 р.. Інша не менш важлива сторона питання полягає в тому, що водоплавні птахи є індикатором стану водно-болотних угідь і зниження їх чисельності свідчить про антропогенної трансформації та деградації цих угідь. Водні екосистеми, що грають надзвичайно важливу роль у функціонуванні біосфери, вкрай вразливі, тому що піддані не толь-ко безпосередньо спрямованому на них впливу, а й опиняються під впливом усього комплексу перетворення природи на площах їх водозбору, тобто на більшій частині поверхні планети . Їх охорона не може обмежуватися лише пасивними, консерваційними заходами, необхідне втручання людини у процеси в цих екосистемах, щоб протистояти їх трансформації під впливом стоку речовин і енергії з інтенсивно використовуваних водозборів. У проблемі охорони водоплавних і навколоводних птахів та їх середовищ існування знаходять відображення всі основні проблеми охорони природи.

Полювати на гусей (сіру, білолобу велику, гуменника) дозволяється до 27 січня. До 1 січня дозволено полювання на качок (виняток становлять гоголь, чорніти білоока, савки, огара, галагаза, гага звичайна, лутка, крохаль).

Також можна полювати на лисуху, камишніцу, пастушка, куликів, крім кулика-сороки, ходулочникі, шилоклювки, кроншнепів, Чібісов, лежня, дерихвостів, поручайника, крем'яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника та ін . птахів.

Багато видів водно-болотних птахів, що мешкають на території нашої країни, занесені до "Червоної книги України". Кожен з них має свій охоронний статус і віднесений до однієї з п'яти категорій:

I категорія - зникаючі; види, які знаходяться під загрозою зникнення і збереження яких є малоймовірним, якщо продовжиться згубна дія факторів, які впливають на їх стан;

ІІ категорія - вразливі; види, які в найближчому майбутньому можуть бути віднесені до категорії "зникаючих", якщо продовжиться дія факторів, які впливають на їх стан;

ІІІ категорія - рідкісні; види, популяції яких невеликі і що в даний час не належать до категорії "зникаючих" чи "вразливих", хоча їм і загрожує небезпека;

ІV категорія - невизначені; види, про які відомо, що вони належать до категорії "зникаючих", "вразливих" чи "рідкісних", однак достовірна інформація, яка б давала можливість визначити, до якого із зазначених категорій вони належать, - відсутня;

- Недостатньо відомі; види, які можна було б віднести до однієї з віщепереліченіх категорій, однак у зв'язку з відсутністю достовірної інформації питання залишається невизначеною;

V категорія - відновлені; види, популяції яких завдяки вжитим заходам щодо їх охорони не викличуть стурбованості, однак не підлягають використанню і вимагають постійного контролю.

До "Червоної книги України" занесені такі види водно-болотних птахів:

  • ), Ряд Пеликанообразные ( Pelicaniformes ),Семейство Пеликановые ( Pelecanidae ).Статус – II категория Рожевий пелікан (Pelecanus onocrotalus), Ряд пеліканоподібних (Pelicaniformes), родини пеліканових (Pelecanidae). Статус - II категорія

  • ), Ряд Пеликанообразные ( Pelicaniformes ), Семейство Пеликановые ( Pelecanidae ). Кучерявий пелікан (Pelecanus crispus), Ряд пеліканоподібних (Pelicaniformes), родини пеліканових (Pelecanidae). категория. Статус - II категорія.

  • ), Ряд Веслоногие ( Pelecaniformes ), Семейство Баклановые ( Phalacrocorocidae ). Чубатий баклан (Phalacrocorax aristotelis), Ряд Веслоногі (Pelecaniformes), Сімейство Бакланова (Phalacrocorocidae). категория. Сатус - II категорія.

  • ), Ряд Веслоногие ( Pelicaniformes ), Семейство Баклановые ( Phalacrocorocidae ). Малий баклан (Phalacrocorax pygmaeus), Ряд Веслоногі (Pelicaniformes), Сімейство Бакланова (Phalacrocorocidae). категория . Статус - II категорія.

  • ), Ряд Аистообразные ( Ciconiiformes ), Семейство Цаплевые ( Ardeidae ). Жовта чапля (Ardeola ralloides), Ряд Лелекоподібні (Ciconiiformes), Сімейство Цаплевие (Ardeidae). категория. Статус - II категорія.

  • ), Ряд Аистообразные ( Ciconiiformes ), Семейство Ибисовые ( Threskiornithidae ). Колпіца (Platalea leucorodia), Ряд Лелекоподібні (Ciconiiformes), Сімейство Ібісовие (Threskiornithidae). категория. Статус - II категорія.

  • ), Ряд Аистообразные ( Ciconiiformes ), Семейство Ибисовые ( Threskiornithidae ). Коровайка (Plegadis falcinellus), Ряд Лелекоподібні (Ciconiiformes), Сімейство Ібісовие (Threskiornithidae). категория. Статус - II категорія.

  • ), Ряд Аистообразные ( Ciconiiformes ), Семейство Аистовые ( Ciconiidae ). Чорний лелека (Ciconia nigra), Ряд Лелекоподібні (Ciconiiformes), Сімейство лелечих (Ciconiidae). категория. Статус - II категорія.

  • ), Ряд гусеобразные ( Anseriformes ), Семейство Утиные ( Anatidae ). Краснозобая казарка (Rufibrenta ruficollis), Ряд гусіобразни (Anseriformes), Сімейство Качині (Anatidae). категория. Статус - II категорія.

  • ), Ряд Гусеобразные ( Anseriformes ), Семейство Утиные ( Anatidae ). Малий лебідь (Cygnus bewickii), Ряд Гусеподібні (Anseriformes), Сімейство Качині (Anatidae). категория. Статус - III категорія.

  • ), Ряд Гусеобразные ( Anseriformes ), Семейство Утиные ( Anatidae ). Огарь (Tatorna ferruginea), Ряд Гусеподібні (Anseriformes), Сімейство Качині (Anatidae). категория. Статус - II категорія.

  • ), Ряд Гусеобразные ( Anseriformes ), Семейство Утиные ( Anatidae ). Білоока чорніти (Aythya nyroca), Ряд Гусеподібні (Anseriformes), Сімейство Качині (Anatidae). категория. Статус - II категорія.

  • ), Ряд Гусеобразные ( Anseriformes ), Семейство Утиные ( Anatidae ). Гоголь звичайний (Bucephala clangula), Ряд Гусеподібні (Anseriformes), Сімейство Качині (Anatidae). категория. Статус - III категорія.

  • ), Ряд Гусеобразные ( Anseriformes ), Семейство Утиные ( Anatidae ). Звичайна гага (Somateria mollissima), Ряд Гусеподібні (Anseriformes), Сімейство Качині (Anatidae). категория. Статус - III категорія.

  • ), Ряд Гусеобразные ( Anseriformes ), Семейство Утиные ( Anatidae ). Савка (Oxyura leucocephala), Ряд Гусеподібні (Anseriformes), Сімейство Качині (Anatidae). категория. Статус - IV категорія.

  • ), Ряд Гусеобразные ( Anseriformes ), Семейство Утиные ( Anatidae ). Довгоносий крохаль (Mergus serrator), Ряд Гусеподібні (Anseriformes), Сімейство Качині (Anatidae). категория. Статус - IV категорія.

  • ), Отряд Журавлеобразные ( Gruiformes ), Семейство Журавлиные ( Gruidae ). Сірий журавель (Grus grus), Загін Журавлеподібні (Gruiformes), Сімейство Журавлині (Gruidae). категория. Статус - II категорія.

  • ), Отряд Ржанкообразные ( Charadriiformes ), Семейство Авдотки ( Burhinidae ). Авдотка (Burhinus oedicnemus), Загін Сивкоподібні (Charadriiformes), Сімейство лежня (Burhinidae). Статус Ш категорія.

  • ), Отряд Ржанкообразные ( Charadriiformes ), Семейство Куликовые ( Charadriidae ). Морський зуйок (Charadrius alexandrinus), Загін Сивкоподібні (Charadriiformes), Сімейство Куликовим (Charadriidae). Статус Ш категорія.

  • ), Отряд Ржанкообразные ( Charadriiformes ), Семейство Шилоклювковые ( Recurvirostridae ). Ходулочникі (Himantopus himantopus), Загін Сивкоподібні (Charadriiformes), Сімейство Шілоклювковие (Recurvirostridae). Статус II категорія.

  • ), Отряд Ржанкообразные ( Charadriiformes ), Семейство Кулики-сороки ( Haematopodidae ). Кулик-сорока (Haematopus ostralegus), Загін Сивкоподібні (Charadriiformes), Сімейство Кулики-сороки (Haematopodidae). категория. Статус II I категорія.

  • ), Отряд Ржанкообразные ( Charadriiformes ), Семейство Бекасовые ( Scolopacidae ). Поручайник (Tringa stagnatilis), Загін Сивкоподібні (Charadriiformes), Сімейство Бекасово (Scolopacidae). Статус II категорія.

  • ), Отряд Ржанкообразные ( Charadriiformes ), Семейство Бекасовые ( Scolopacidae ). Тонкодзьобий кроншнеп (Numenius tenuirostris), Загін Сивкоподібні (Charadriiformes), Сімейство Бекасово (Scolopacidae). Статус I категорія.

  • ), Отряд Ржанкообразные ( Charadriiformes ), Семейство Бекасовые ( Scolopacidae ). Великий кроншнеп (Numenius arquata), Загін Сивкоподібні (Charadriiformes), Сімейство Бекасово (Scolopacidae). Статус II категорія.

  • ), Отряд Ржанкообразные ( Charadriiformes ), Семейство Бекасовые ( Scolopacidae ). Середній кроншнеп (Numenius phaeopus), Загін Сивкоподібні (Charadriiformes), Сімейство Бекасово (Scolopacidae). Статус II категорія.

  • ), Отряд Ржанкообразные ( Charadriiformes ), Семейство Чайковые ( Laridae ). Чорноголовий реготун (Larus ishthyaetus), Загін Сивкоподібні (Charadriiformes), Сімейство Мартинові (Laridae). Статус II категорія.

  • ), Отряд Ржанкообразные ( Charadriiformes ), Семейство Чайковые ( Laridae ). Чеграва (Hydroprogne caspia), Загін Сивкоподібні (Charadriiformes), Сімейство Мартинові (Laridae). категория. Статус II I категорія.

Висновок

Пернаті Криму, що налічують 300 видів птахів, віднесені вченими до 19 загонам. За характером і тривалості перебування на півострові птиці діляться на гніздяться і негнездящіхся.

Господарське значення курячих дуже великий. Завдяки смачному м'ясу вони є найбільш популярним об'єктом масової спортивного полювання. Особливо в цьому відношенні виділяються рябчик, куріпка.

З фазанові чільне місце в спортивному полюванні в Криму займають фазан, перепілка, сіра куріпка.

Значення курячих в мисливському господарстві збільшується ще в зв'язку з тим, що вони легко акліматизуються. Так, фазани успішно розводяться в парках у багатьох районах Криму (ур. Холодна гора, с.Подлесное та ін); кеклік завезений і в Крим, добре прижилася і розмножується сіра куріпка і т. д.

Всі Голубоподібні - рослиноїдні птахи, збирають корм в основному на землі. П'ють воду, втягуючи її і лише зрідка підводячи голову від джерела. Моногамні, в кладці 1-4, частіше 2 яйця. Обидва батьки годують пташенят відрижкою із зобу або особливим "пташиним молоком". Голубоподібні широко поширені в Криму, по всій його території, включаючи прибережні скелі.

Припутень - дуже численний зимуючий голуб. Гніздиться він у дубових і букових лісах. Восени і взимку накопичується у великих кількостях, проте місця її проживання непостійні. У Криму зустрічається ще й сизий голуб.

Перепілка - основна промислова птиця в гірському Криму. Восени багато перелітних перепелів збирається на яйлі, хоча в останні роки чисельність перелітних птахів стала помітно менше.

Повсюдне зниження чисельності водоплавних птахів викликає серйозне занепокоєння. Небезпека втрати важливого мисливського і естетичного ресурсу посилюється тим, що водоплавні птахи дуже рухливі мігранти і різні етапи річного циклу проводять у районах, нерідко віддалених один від одного на тисячі кілометрів і знаходяться на території різних держав. Дієва охорона такого ресурсу може здійснюватися лише за умови міжнародної координації зусиль у цьому напрямку.

Полювати на гусей (сіру, білолобу велику, гуменника) дозволяється до 27 січня. До 1 січня дозволено полювання на качок (виняток становлять гоголь, чорніти білоока, савки, огара, галагаза, гага звичайна, лутка, крохаль).

Також можна полювати на лисуху, камишніцу, пастушка, куликів, крім кулика-сороки, ходулочникі, шилоклювки, кроншнепів, Чібісов, лежня, дерихвостів, поручайника, крем'яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника та ін . птахів.

Багато видів водно-болотних птахів, що мешкають на території нашої країни, занесені до "Червоної книги України". Кожен з них має свій охоронний статус і віднесений до однієї з п'яти категорій.

Список використаної літератури

  1. Гаврін В. Ф. Птахи у мисливському господарстві. - "Проблеми у сучасній орнітології". Фрунзе, 1965.

  2. Гладков Н. А., Міхєєв О. В. Життя живіт. . Т. V. Птахи. 1970.

  3. Данилов Д. Н. Мисливське господарство СРСР. М., Гослесбуміздат, 1963.

  4. Данилов Д. Н. Нове в мисливському господарстві. "Лісова пром.", 1972.

  5. Дементьєв Г. П. Посібник із зоології. . Т. VI. Птахи. М. - Л., Изд-во АН СРСР, 1940.

  6. Доппельмаір Г. Г., МальчевскійА. С., Новіков Г. А., Фалькенштейн Б. Ю. Біологія лісових звірів і птахів. "Вищ. Шк.", 1975.

  7. Тваринний світ СРСР. Птахи. Під ред. А. Н. Формозова. М., 1941.

  8. Жирнов Л. В., Винокуров А. А. До питання про охорону рідкісних і зникаючих тварин в СРСР. - В зб.: Наук. осн. охр. прир. М., в. 2, 1973.

  9. Житков Б. М. Біологія лісових звірів і птахів. М., 1928.

  10. Житков Б. М. Звірі і птахи земної кулі. М., 1940.Костін Ю.В. Птахи Криму. - М.: Наука, 1983. - 240 с.

  11. Пузанов І.І. Попередні підсумки вивчення фауни хребетних Кримського заповідника / / Сб. робіт з вивчення фауни Кримського заповідника. - М., 1931. - С. 5-38.

  12. Нацiональний план дiй зi збереження глобально вразливе видiв птахiв / Ред. О. Микитюк, Г. Фесенко /. - Київ: СофтАрт, 2000. - 205 с.

Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Біологія | Курсова
128.6кб. | скачати


Схожі роботи:
Торгово-промислові палати
Фінансово промислові групи 2
Ціноутворення на промислові товари
Іграшки промислові товари
Торгово промислові палати
Торгово-промислові палати
Промислові тварини Таймиру
Торгово промислові палати
Промислові забруднення навколишнього середовища
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru