Предмет і методи психології

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.

скачати

Предмет і методи психології

Тестові завдання

1. Психологія - це:

А) наука про внутрішній світ людини, про взаємодію людини з навколишнім зовнішнім світом в результаті активного відображення цього світу;

Б) одне з фундаментальних наукових понять, що відбиває складні і різноманітні прояви внутрішнього об'єктивного світу;

В) наука про розвиток і функціонування психіки людини як особливої ​​форми життєдіяльності.

Відповідь: а)

2. Психічні явища людини - це:

А) психічні процеси (почуття, пізнавальні процеси, воля;

Б) психічні стани (емоційний підйом, втома і т.п.);

В) психічні властивості (темперамент, характер, здібності);

Г) психічні освіти (знання, вміння, навички, звички);

Д) всі відповіді вірні.

Відповідь: всі відповіді вірні.

3. Психічні стани:

А) це те, що притаманне людині протягом всього життя або на досить великому проміжку часу (темперамент, характер, здібності, стійкі особливості психічних процесів у індивіда);

Б) більш тривалі порівняно з іншими психічними явищами процеси (можуть тривати протягом декількох годин, днів або навіть тижнів), більш складні за структурою та освіти;

В) елементарні психічні явища, що тривають від частки секунди до десятків хвилин і породжують ті чи інші продукти або результати.

Відповідь: А)

4. Психічні освіти - це:

А) те, що стає результатом роботи психіки людини, його розвитку і саморозвитку;

Б) психічні процеси, стани і властивості, а також поведінку людини;

В) система понять, що пояснюють закономірності і властивості людської особистості.

Відповідь: А)

5. Вкажіть непотрібне з перерахованих методів психолого-педагогічного дослідження:

А) спостереження;

Б) бесіда;

В) інтерв'ювання;

Г) тестування;

Д) вивчення продуктів діяльності;

Е) продукування;

Ж) експеримент;

З) анкетування.

Відповідь: Ж) З).

6. Вкажіть непотрібне з перерахованих станів свідомості:

А) психологічне;

Б) наївне;

В) буденне;

Г) раціональне;

Д) містичне;

Е) рефлексивне.

Ж) патологічне.

Відповідь: Б) Д)

7. Витіснення - це:

А) неусвідомлюваний механізм, за допомогою якого імпульси і почуття, неприйнятні для особистості, приписуються зовнішньому об'єкту й проникають у свідомість як змінене сприйняття зовнішнього світу.

Б) такий механізм, в результаті дій якого неприйнятні для людини думки, спогади чи переживання як би «виганяють зі свідомості й переводяться в сферу несвідомого, але при цьому продовжують впливати на поведінку особистості, проявляючись у вигляді тривоги, страху і т.п. ;

В) процес усунення, ігнорування травмуючих сприйнять зовнішньої реальності (інакше «позиція страуса»).

Г) механізм, при якому людина бачить у собі іншого, переносить на себе мотиви та якості, притаманні іншій особі.

Відповідь: Б)

8. Регресія - це:

А) механізм, який полягає в тому, що людина у своїй поведінці при реагуванні на дуже відповідальні ситуації повертається до ранніх, дитячим типів поведінки, які на тій стадії були успішними;

Б) механізм переносу дії з недоступного об'єкта на доступний (наприклад, перенесення відносини до начальника на членів сім'ї);

В) боротьба власного «Я» з самим собою, звернення до сублімації.

Відповідь: А)

9. Відчуття - це:

А) діяльність спеціальних нервових апаратів, що призводять до створення образів предметів і явищ;

Б) відображення окремих властивостей предметів, що безпосередньо впливають на наші органи чуття;

В) інформація, яка надходить у мозок і на основі якої, складається цілісний образ.

Відповідь: А)

10. Сприйняття - це:

А) цілісне відображення предметів і явищ об'єктивного світу при їх безпосередньому впливі на даний момент на органи чуття;

Б) найменша величина відмінностей між подразниками, коли різниця між ними уловлюється.

В) функціональний стан органів почуттів, залежне від чутливості аналізаторів відповідного типу.

Відповідь: А)

11. Рухові відчуття ще називають:

А) інтероцептивних;

Б) актуальними;

В) дистантних;

Г) проприоцептивной.

Відповідь: В)

12. Вкажіть невірна відповідь. До екстерорецептівним відчуттям відносять:

А) смакові;

Б) нюхові;

В) слухові;

Г) зорові;

Д) рухові.

Відповідь: не відносяться Д.

13. Вкажіть невірна відповідь. До властивостей відчуттів відносять:

А) тривалість;

Б) інтенсивність;

В) якість;

Г) інтероцептивних.

Відповідь: Не відносять інтероцептивних (Г)

14. Що не відноситься до видів сприйняття:

А) сприйняття діяльності;

Б) сприйняття простору;

В) сприйняття руху;

Г) сприйняття часу;

Д) сприйняття людини людиною;

Е) сприйняття предметів і явищ навколишнього світу;

Ж) сприйняття світу?

Відповідь: А) Д) Е) Ж)

15. Хто автор даної теорії уваги: ​​увага є одним зі складових орієнтовно-дослідницької діяльності. Воно являє собою контроль за змістом образу, думки. Іншого феномену, який є в даний момент в психіці людини:

А) Т. Рібо;

Б) П. Я. Гальперін;

В) А. А. Ухтомський?

Відповідь: А)

16. Довільна увага - це така увага:

А) яке настає після мимовільного, але якісно від нього відрізняється;

Б) яке складається в результаті навчання і виховання;

В) яке виникає без намірів людини побачити або почути що-небудь, без заздалегідь поставленої мети, без зусиль волі;

Г) яке характеризується активністю, цілеспрямованим зосередженням свідомості, підтримання рівня якого пов'язане з певними вольовими зусиллями.

Відповідь: Б)

17. Вкажіть, яке з перелічених властивостей уваги є невірним:

А) пропедевтічность;

Б) зосередженість;

В) стійкість;

Г) обсяг;

Д) розподіл;

Е) переключення.

Відповідь: А)

18. Пам'ять-це:

А) процеси, пов'язані з проходженням імпульсів через певну груп нейронів, що викликають у місцях їхнього зіткнення електричні та механічні зміни і залишають після себе фізичний слід;

Б) процеси запам'ятовування інформації внаслідок хімічних змін;

В) процеси утворення зв'язку між різними уявленнями і визначаються не стільки змістом матеріалу, що запам'ятовується, скільки тим, що з ним людина робить.

Г) процеси запам'ятовування, збереження і відтворення людиною її досвіду.

Відповідь: Г)

19. Запам'ятовування - це:

А) процес пам'яті, в результаті якого відбувається закріплення нового шляхом зв'язування його з набутим раніше;

Б) пасивний процес утримання інформації, отриманої на основі імпринтингу.

Відповідь: А)

20. Вкажіть непотрібний фактор, що впливає на забування:

А) вік;

Б) характер інформації і ступеня її використання;

В) інтерференція;

Г) імпринтинг;

Д) придушення.

Відповідь: Г) В)

21. Що є підставою класифікації наступних видів пам'яті: когнітивна, емоційна, особистісна?

А) ступінь осмислення;

Б) розпорядження про час;

В) характер матеріалу;

Г) модальності.

Відповідь: А)

22. Вкажіть невірне назву Закону пам'яті:

А) Закон повторення;

Б) Закон контексту;

В) Закон гальмування;

Г) Закон оптимальної довжини;

Д) Закон обсягу знань;

Е) Закон установки;

Ж) Закон посилення початкового враження;

3) невірного назви немає.

Відповідь: Г) В)

23. Щоб надовго запам'ятати матеріал потрібно запам'ятати його в кілька етапів. Вкажіть невірне визначення етапу:

А) відразу після запам'ятовування;

Б) через 20-30 хвилин після запам'ятовування;

В) через день після запам'ятовування;

Г) через 1 годину після запам'ятовування;

Д) через 2 -3 тижні після запам'ятовування.

Відповідь:

24. Уява - це:

А) психічний процес створення нових образів на основі раніше сприйнятого;

Б) психічний процес створення образів за описом;

В) психічний процес створення образів за власним бажанням людини;

Г) психічний процес, виникнення нових образів, які виникають спонтанно, поза волею.

Відповідь: В, Б.

25. Аглютинація - це прийом уяви:

А) при якому відбувається виділення і підкреслення якої-небудь частини, деталі в створюваному образі;

Б) збільшення або зменшення предмета, зміна кількості частин предмета або їх зміщення;

В) комбінація, злиття окремих елементів або частин кількох предметів в один образ;

Г) виділення істотного, повторюваного в однорідних явищах та втілення його в конкретному образі.

Відповідь: В)

26. Створення образу Г. Печоріна М. Ю. Лермонтова відбувалося на основі прийому уяви:

А) аглютинації;

Б) акцентування (загострення);

В) схематизації;

Г) гіперболізації;

Д) типізації.

Відповідь: Д)

27. З перерахованого вкажіть невірну стадію мислення:

А) допонятійного свідомість;

Б) понятійний свідомість;

В) постпонятійное свідомість.

Відповідь: А)

28. Вкажіть, що з перерахованого нижче не є формою розумового процесу:

А) поняття;

Б) судження;

В) умовивід;

Г) вирішення проблем;

Д) аналогія.

Відповідь: Д)

29. Яке підставу використано для визначення такого типу мислення як дискурсивне і інтуїтивне:

А) характер вирішуваних завдань;

Б) ступінь розгорнення вирішуваних завдань;

В) зміст вирішуваних завдань?

Відповідь: Б)

30. Вкажіть, що не є видом мислення:

А) продуктивне мислення;

Б) мимовільне мислення;

В) аутістіческое мислення;

Г) реалістичне мислення;

Д) аналітичне мислення;

Е) теоретичне мислення;

Ж) індивідуальне мислення;

3) практичне мислення.

Відповідь: Б) В)

31. Що таке задатки:

А) можливість розвитку індивіда, що виявляється кожного разу перед виникненням нового завдання.

Б) вроджені анатомо-фізіологічні особливості мозку, нервової систем, органів почуттів і руху, функціональні особливості організму людини.

В) винахідливість, спритність, уміння ладити, давати раду, влаштовувати справу.

Г) будь-які уміння і навички людини, якими він володіє, незалежно від того, чи є вони вродженими або набутими, елементарними чи складними.

Д) формуються в діяльності на основі здібностей індивідуально-психологічні особливості, що відрізняють однієї людини від іншої, від яких залежить успішність діяльності?

Відповідь: А)

32. Переживання людиною свого ставлення до того, що він робить або пізнає, до інших людей, до самого себе називають:

А) перцепцією;

Б) почуттями;

В) емоціями;

Г) почуттями та емоціями;

Д) відчуттями.

Відповідь: Г)

33. Просте, безпосереднє переживання в даний момент, пов'язане із задоволенням або незадоволенням називають:

А) почуттям;

Б) емоціями;

В) любов'ю.

Відповідь: Б)

34. Воля - це:

А) неусвідомлене прагнення до подолання людиною труднощів у процесі діяльності;

Б) напругу, що виникає у зв'язку з об'єктивною необхідністю для вирішення проблеми;

В) свідоме подолання людиною труднощів на шляху здійснення дії.

Відповідь: В)

35. Яка з характеристик відноситься до холеричного типу темпераменту:

А) сильний, урівноважений, рухливий;

Б) сильний, урівноважений, інертний;

В) сильний, неврівноважений з переважним порушенням над процесами гальмування.

Г) слабкий, з підвищеною сенситивністю, невисокою реактивністю?

Відповідь: В)

36. Характер - це:

А) особливості людини, які проявляються через його відчуття, сприйняття, зумовлені типом нервової системи, динамікою психічних процесів, спадковими факторами;

Б) сукупність нестійких, змінюються психологічних властивостей людини, що проявляються в залежності від обставин і умов соціального середовища.

В) сукупність стійких індивідуально-психологічних властивостей, що виявляються в життєдіяльності людини у вигляді його ставлення до оточуючих людей, до самого себе, до діяльності, іншим різними обставинами буття і т.п.

Відповідь: В)

37. До якого виду акцентуації характеру належить така характеристика: підвищена гневность, дратівливість, запальність. Схильність до імпульсивних поведінкових реакцій. Один з найбільш важких і несприятливих для соціальної адаптації, виховних впливів і соціальної корекції тип людей, схильних до протиправної поведінки:

А) псіхостеніческій;

Б) циклоїдний;

В) сенситивний;

Г) гіпертімний;

Д) Епілептоїдний.

Е) шизоїдний.

38. Спрямованість особистості - це:

А) волевиявлення і вимога однієї людини, спрямоване на безумовне підпорядкування та виконання поставленого завдання іншою людиною;

Б) система стійких спонукань людини, що визначає його соціальну активність, вибірковість відносин до різних явищ, до тієї чи іншої соціально корисної чи, навпаки, антигромадської діяльності.

Відповідь: Б)

39. Що таке педагогіка? Із запропонованих відповідей виберіть правильний:

А) Педагогіка вивчає закономірності розвитку дитини і визначає шляхи її виховання.

Б) Педагогіка - це наука про виховання, освіту і навчання людей.

В) Педагогіка - це мистецтво впливу вихователя на вихованця з метою формування його світогляду.

Г) Педагогіка займається вивченням питань навчання і освіти підростаючого покоління.

Д) Педагогіка - наука про виховання людини.

Відповідь: В)

40. Що ви розумієте під принципами навчання:

А) принципи навчання - це вихідні правила і закономірності, які вказують на шляхи організації пізнавальної діяльності учнів;

Б) під принципами дидактики слід розуміти вихідні положення, які визначають зміст, організаційні форми і методи навчальної роботи відповідно до мети виховання і навчання.

В) принципи навчання виражають загальні закономірності та методи викладацької діяльності вчителя відповідно до потреб суспільно-економічної формації?

Відповідь: Б)

41. Що таке заохочення:

А) заохочення - спосіб педагогічного впливу на вихованця, що виражає позитивну оцінку його поведінки з позицій інтересів однокласників та з метою закріплення позитивних якостей;

Б) заохочення - це метод виховання, який передбачає винесення вихованцю подяки;

В) Під заохоченням слід розуміти такий метод виховання, коли вихователь заохочує вихованця з метою формування позитивного ставлення до своїх обов'язків;

Г) заохочення - метод винагороди за хороші вчинки;

Д) заохочення - прийом стимулювання діяльності вихованця?

Відповідь: В)

42. Який компонент педагогічної діяльності пов'язаний з умінням встановлювати і підтримувати контакт з людьми:

А) конструктивний;

Б) комунікативний;

В) ціннісно-орієнтаційний;

Г) організаторський?

Відповідь:

43. Яка основна соціальна функція педагога:

А) передає суспільний досвід старших поколінь;

Б) вчить дітей;

В) виховує дітей?

Відповідь: Б)

44. Як має виглядати педагог:

А) модним, екстравагантним, одягненим по молодіжному, не дивлячись на вік;

Б) зовнішність і одяг не мають значення;

В) як англійський джентльмен, після його відходу залишається хороше враження, але буває дуже важко пригадати, в що він був одягнений;

Г) консервативний стиль, на два-три кроки відставати від моди?

Відповідь: В)

45. Що називається розвитком:

А) розвиток - це процес і результат якісних змін в організмі людини;

Б) розвиток - це процес і результат кількісних і якісних змін в організмі людини. Воно пов'язане з постійними, безперервними змінами, переходами з одного стану в інший, сходженням від простого до складного, від нижчого до вищого;

В) розвиток - це процес становлення людини як соціальної істоти під впливом усіх без винятку факторів?

Відповідь: Б)

Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Психологія | Тести
75.2кб. | скачати


Схожі роботи:
Предмет психології її завдання і методи
Предмет методи завдання загальної і медичної психології
Предмет об`єкти і методи політичної психології співвідношення теорії і практики
Психологія як наука об`єкт предмет методи дослідження Місце психології в системі наук
Поняття про психіку Предмет психології як науки психіка людини як предмет інтересу і наукового
Предмет психології
Предмет і еволюція психології
Предмет соціальної психології
Предмет і завдання психології
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru