додати матеріал

приховати рекламу

Макроекономіка

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.

ЗМІСТ

Введення

Цілі і завдання вивчення дисципліни «Макроекономіка» та її місце в навчальному процесі

1. Зміст основних тем дисципліни
2. Екзаменаційні питання з дисципліни «Макроекономіка»
3. Тести для підготовки до іспиту та проміжного державному контролю з макроекономіки
4. Матриця відповідей
5. Список рекомендованої літератури

ВСТУП
Економіка як наука прагне привести в систему і узагальнити спостережувані економічні явища і факти у формі економічних теорій і моделей. Макроекономіка вивчає економіку, розглядаючи її як єдине ціле, загальний обсяг і зростання випуску товарів і послуг, темп інфляції і рівень безробіття, обмінні курси валют і стан платіжного балансу.
Вона виділяє такі її великі складові частини як сектор домогосподарств, приватний, державний і зовнішній сектора. Макроекономіка досліджує як довгострокові зміни обсягів виробництва, зайнятості, так і короткострокові коливання економічних змінних. У курсі макроекономіки студенти повинні отримати знання, які допоможуть їм зрозуміти процеси, що протікають в економіці. Зокрема, вони повинні допомогти їм у пошуках відповідей на запитання: чому відбувається зростання цін, чому має місце спад виробництва і росте безробіття та ін
З моменту незалежності Республіки Казахстан і переходу її до ринкових відносин пройшло кілька років. Якщо раніше для країни були характерні криза економіки, інфляція, безробіття, які зажадали проведення жорсткої макроекономічної політики, то на сьогоднішній день головним пріоритетом став економічне зростання і сталий економічний розвиток національної економіки. У світлі даних тенденцій в економіці стає ясним, що підготовка фахівців потребує оволодіння ними принципами макроекономічного аналізу.

1. ЦІЛІ І ЗАВДАННЯ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «МАКРОЕКОНОМІКА» ТА ЇЇ МІСЦЕ В НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
Для вивчення курсу «Макроекономіка» студентам необхідні знання наступних дисциплін: «Історія економічних вчень», «Економічна теорія», «Мікроекономіка», «Загальна теорія статистики», «Основи інформатики» та ін
Знання з даної дисципліни необхідні студентам для розуміння закономірностей розвитку та функціонування економічної системи в цілому. Макроекономіка є фундаментальною, загальнотеоретичної дисципліною. Її вивчення необхідно для підготовки професійних економістів, оволодіння основними економічними дисциплінами. Разом з тим оволодіння знаннями з цієї дисципліни дозволяє представникам економічних спеціальностей, фінансистам, менеджерам, інженерам приймати ефективні економічні рішення в конкретних соціально-економічних умовах Казахстану.
Метою вивчення даної дисципліни є формування у студентів цілісного уявлення про найважливіший розділі сучасної економічної теорії - макроекономіку, яка вивчає умови, чинники та результати розвитку національної економіки в цілому. Предметом макроекономіки є багатство і доход нації, темпи та фактори економічного зростання, структура і пропорції суспільного виробництва та ін Макроекономіка як розділ сучасної економічної теорії сприяє оволодінню студентами основними макроекономічними категоріями, пізнання закономірностей і принципів розвитку економічних процесів на макрорівні. Крім цього, завданнями макроекономіки є освоєння цілей та методів державного макроекономічного регулювання, отримання навичок макроекономічного аналізу економічних процесів в Республіці Казахстан, а також науковий прогноз з коротко-і з довгострокових позицій.

2. ЗМІСТ ОСНОВНИХ ТИМ ДИСЦИПЛІНИ
2.1 Предмет і метод макроекономіки. Система національних рахунків
Предмет і метод макроекономіки. Макроекономічна політика. Система національних рахунків (СНР). Макроекономічні моделі та їх види. Екзогенні та ендогенні змінні. Потоки і запаси в економіці. Основні макроекономічні показники та їх особливості (ВНП, ВВП). Методика вимірювання ВНП, ВВП за доданою вартістю, за видатками, за доходами. Взаємозв'язок ВНП, ВВП з іншими макроекономічними проказателямі: ЧНП, НД, ЛД, РД. Вплив цін на вимірювання обсягу національного виробництва: номінальний і реальний ВНП, ВВП. Індекс Пааше, Ласпейреса, Фішера.
2.2 Сукупний попит і сукупна пропозиція
Складові сукупного попиту у закритій економіці. Нецінові чинники попиту. Сукупна пропозиція: класична і кейнсіанська моделі. Макроекономічна рівновага в моделі сукупного попиту та сукупної пропозиції. Короткострокове і довгострокова рівновага. Стабілізаційна політика.
2.3 Виробництво і ринок праці
Фактори виробництва. Виробнича функція. Реальна зарплата і реальна ціна капіталу. Розподіл національного доходу за факторами виробництва. Ринок праці. Попит на працю. Класичний підхід до сукупній пропозиції. Гнучка зарплата. Побудова кривої сукупної пропозиції. Кейнсіанський підхід до сукупній пропозиції. Негнучка зарплата. Рівновага сукупного попиту та сукупної пропозиції для короткострокового і довгострокового періодів у закритій економіці.
2.4 Ринок благ
Функція споживання та функція заощадження. Гранична схильність до споживання і до заощадження. Ставка відсотка та інвестиційна функція. Інвестиції: автономні і індуковані. Мультиплікатор інвестицій. Макроекономічну рівновагу в закритій економіці (кейнсіанська модель). Включення в економічну модель держави. Мультиплікатор державних витрат Кейнса. Рівновага на ринку благ. Крива IS і її зсув. Вплив бюджетно-податкової політики.
2.5 Грошовий ринок
Гроші і функції грошей. Грошові агрегати. Рівняння кількісної теорії грошей. Швидкість обігу грошей. Ринок грошей. Реальна і номінальна ставки відсотка. Рівняння Фішера. Теорія переваги ліквідності Кейнса. Реальні грошові запаси. Функція попиту на гроші. Модель Баумоля - Тобіна. Грошова база і грошова маса. Пропозиція грошей. Рівновага на грошовому ринку. Крива LM та її зсув. Розширення грошової маси банківською системою. Операції центрального банку. Інструменти грошової політики. Грошовий мультиплікатор. Норма надлишкових резервів. Контроль над грошовою масою і процентною ставкою.

2.6 Модель IS - LM
Рівновага на товарному і грошовому ринках. Модель IS-LM. Висновок кривої сукупного попиту. Модель IS-LM і мультиплікатор Кейнса. Взаємодія моделей AD-AS і IS-LM. Ефект витіснення інвестицій. Кейнсіанський передавальний механізм. Економічні коливання. Відносна ефективність бюджетно-податкової і кредитно-грошової політики. Вплив макроекономічної політики на сукупний попит у закритій економіці.
2.7 Інфляція і безробіття
Економічні цикли, макроекономічна динаміка. Інфляція і шоки пропозиції. Динаміка цін. Природний рівень безробіття. Закон Оукена. Реальна заробітна плата та рівень безробіття. Емпіричні спостереження і крива Філліпса. Причини і фактори розвитку інфляції. Інфляція попиту та інфляція витрат. Очікувана і несподівана інфляція. Адаптивні і раціональні очікування. Формування темпу інфляції і рівня випуску. Змінена крива Філліпса. Соціально-економічні дослідження і антиінфляційна політика.
2.8 Е кономіческій зростання
Передумови та характерні риси сучасного економічного зростання. Джерела економічного зростання. Факторна модель зростання. Загальна продуктивність факторів. Модель Р. Солоу довгострокового зростання. Віддача від масштабу. Графічне представлення моделі. Заощадження та інвестиції. Накопичення капіталу. Одиниця ефективної праці. Стійкий рівень капіталоозброєності при заданій нормі накопичення. «Золоте» правило накопичення. Стан економіки та рівень запасів капіталу. Вплив зростання населення та технологічного прогресу. Інвестиції в людський капітал. Ендогенний зростання.
2.9 Відкрита економіка
Торгівля, міжнародні потоки капіталу. Номінальний обмінний курс валюти. Макроекономічне значення і структура платіжного балансу. Взаємозв'язок рахунків платіжного балансу. Мала відкрита економіка. Реальний обмінний курс. Паритет купівельної спроможності. Закон єдиної ціни. Сукупний попит у відкритій економіці. Залежності для експорту та імпорту. Поглинання і торговий баланс. Модель IS-LM для відкритої економіки. Мобільність капіталу. Вплив обмінного курсу та інших факторів на стан кривих IS та LM.
2.10 Режими обмінного курсу і сукупний попит
Рівновага у відкритій економіці при фіксованому обмінному курсі. Досконала мобільність капіталу. Крива сукупного попиту. Вплив бюджетної політики та грошової політики. Валютна політика. Бюджетна та грошова політика в умовах регулювання руху капіталу. Відкрита економіка з плаваючим обмінним курсом. Побудова кривої сукупного попиту. Вплив фіскальної експансії та грошової політики на випуск та обмінний курс. Порівняння макроекономічної політики при фіксованому та плаваючому обмінних курсах. Динаміка обмінного курсу і роль очікувань. Велика відкрита економіка з плаваючому обмінним курсом. Вплив на рівновагу проведеної макроекономічної політики всередині країни і за кордоном.

2.11 Д ефіціт бюджету та інфляція
Бюджетний дефіцит і державний борг. Доходи і витрати уряду. Крива Лаффера. Зовнішні позики. Фінансування бюджетного дефіциту. Інфляційний податок і сеньйораж. Крива Лаффера для інфляційного податку. Бюджетний дефіцит при фіксованому та плаваючому валютних курсах. Криза платіжного балансу. Перехід до плаваючого обмінного курсу.

3. ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ З ДИСЦИПЛІНИ «МАКРОЕКОНОМІКА»
1) Предмет і метод макроекономіки. Макроекономічна політика.
2) Макроекономічні моделі. Екзогенні та ендогенні змінні. Потоки і запаси в економіці.
3) Модель кругообігу в закритій та відкритій економіці.
4) Система національних рахунків (СНР).
5) Основні макроекономічні показники - валовий національний продукт (ВНП) та валовий внутрішній продукт (ВВП).
6) Методи вимірювання ВНП (ВВП) за витратами і доходами.
7) Взаємозв'язок макроекономічних показників у СНР: чистий національний продукт (ЧНП), національний дохід, особистий дохід, дохід.
8) Номінальні та реальні показники. Індекси цін.
9) Сукупний попит і фактори, що його визначають.
10) Функція споживання та функція заощадження.
11) Інвестиції: автономні і індуковані. Мультиплікатор інвестицій.
12) Макроекономічна рівновага в закритій економіці (кейнсіанська модель).
13) Включення в економічну модель держави. Мультиплікатор державних витрат Кейнса.
14) Рівновага на ринку благ. Крива IS і її зсув.
15) Гроші і функції грошей. Грошові агрегати.
16) Рівняння кількісної теорії грошей. Рівняння Фішера.
17) Теорія переваги ліквідності Кейнса.
18) Модель пропозиції грошей. Грошовий мультиплікатор.
19) Рівновага на грошовому ринку. Крива LM та її зсув.
20) Банківська система. Інструменти грошової політики.
21) Модель Баумоля - Тобіна.
22) Сукупна пропозиція, крива AS і нецінові фактори.
23) Сукупна пропозиція: класичні та кейнсіанські моделі.
24) Макроекономічна рівновага в моделі AD-AS для короткострокового і довгострокового періодів.
25) Шоки попиту і пропозиції. Стабілізаційна політика.
26) Рівновага на товарному і грошовому ринках. Основні змінні та рівняння моделі IS-LM.
27) Відносна ефективність бюджетно-податкової і кредитно-грошової політики.
28) Висновок кривої сукупного попиту. Вплив макроекономічної політики на сукупний попит у закритій економіці.
29) Форми безробіття і її природний рівень. Закон Оукена. Регулювання рівня безробіття.
30) Рівень інфляції. Інфляція попиту та інфляція витрат. Очікувана і несподівана інфляція.
31) Взаємозв'язок інфляції та безробіття в короткостроковому і довгостроковому періоді. Крива Філіпса.
32) Антиінфляційна політика.
33) Економічна політика стимулювання сукупної пропозиції.
34) Макроекономічне значення і структура платіжного балансу.
35) Взаємозв'язок рахунків платіжного балансу. Коливання валютного курсу.
36) Вплив макроекономічної політики на стан платіжного балансу. Дефіцит і криза платіжного балансу.
37) Модель IS-LM для відкритої економіки. Вплив обмінного курсу на положення кривих IS та LM.
38) Державний бюджет: структура доходів і витрат.
39) Бюджетний дефіцит і державний борг: основні причини, показники та проблеми кількісної оцінки.
40) Фінансування бюджетного дефіциту. Крива Лаффера.
41) Хронічна інфляція. Інфляційний податок і сеньйораж. Крива Лаффера для інфляційного податку.
42) Взаємозв'язок внутрішнього і зовнішнього державного боргу.
43) Бюджетний дефіцит при фіксованому та плаваючому валютних курсах. Криза платіжного балансу.
44) Передумови та характерні риси сучасного економічного зростання. Поняття і фактори економічного зростання.
45) Кейнсіанські моделі економічного зростання.
46) Неокласична модель зростання Р. Солоу.
47) Економічне зростання у відкритій економіці.
48) Інвестиції в людський капітал.
49) Державний бюджет РК за 2004 рік.
50) Стратегічний курс РК. Послання Президента Н.А. Назарбаєва народу Казахстану «Казахстан-2030. Процвітання, безпека і покращення добробуту всіх казахстанців ».

4. ТЕСТИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ІСПИТУ і Проміжні ДЕРЖАВНОМУ КОНТРОЛЮ з макроекономіки
4.1 Предмет і метод макроекономіки. Система національних рахунків
1. На відміну від мікроекономіки макроекономіка:
A) вивчає поведінку домашніх господарств
B) не використовує умоглядних гіпотез
C) оперує переважно агрегованими поняттями
D) використовує поняття економічної рівноваги
) Вивчає поведінку фірм
2. Які сектори виділяють в макроекономіці:
А) закордон
В) сектор домашніх господарств
C) підприємницький сектор
D) держава
E) закордон, сектор домашніх господарств, підприємницький сектор і держава
3. Всі наступне відноситься до макроекономічних проблем, за винятком:
А) спад
В) інфляція
З) безробіття
D) цінова дискримінація
Е) економічне зростання

4. ВНП може бути визначений наступними способами, крім:
А) за способом витрат
В) за способом подвійного рахунку
С) за доданою вартістю
D) за способом доходів
Е) по кінцевому продукту

5. Що вивчає макроекономіка:
A) економіку фірми
B) теорію поведінки споживачів
C) економіку в цілому
D) ринки факторів виробництва
E) ринок благ
6. Які показники можна віднести до макроекономічних:
A) інфляція, безробіття, реальний ВНП
B) собівартість, повні витрати
C) граничні витрати
D) продуктивність праці та заробітна плата
E) коефіцієнт еластичності
7. Як називається економічна політика, якщо її інструментами є податки і державні витрати:
A) інвестиційна
B) монетарна
C) валютна
D) фіскальна
E) антимонопольна
8. Напрямок в макроекономіці, що з'явився після кризи 1929 року, яка затверджує про необхідність втручання держави в регулювання сукупного попиту, називається:
A) інституціоналізм
B) монетаризм
C) неокласичний напрямок
D) напрям, заснований на теорії раціональних очікувань
E) кейнсіанське напрямок
9. Кругообіг доходів і витрат у закритій економіці доводить, що:
A) доходи в економіці менше витрат
B) доходи в економіці більше витрат
C) доходи в економіці рівні витрат
D) економіка не збалансована і потрібні зовнішні позики
E) витрати більше доходів у силу наявних заощаджень і кредитів
10. До кінцевої продукції належить:
A) продукція, що не підлягає переробці і перепродажу
B) напівфабрикати
C) продукція одного цеху для іншого
D) внутрішньовиробничий продукція
E) запаси матеріалів на складах
E) інвестиції повинні бути завжди дорівнюють заощадженням, а значить, і рахунок руху капіталу повинен завжди мати позитивне сальдо
435. Якщо ЦБ Росії вживає заходів по захисту національної валюти від знецінювання, то за інших рівних умов:
A) рівень процентних ставок і рівень безробіття відносно знижуються
B) рівень процентних ставок щодо підвищується, а рівень безробіття відносно знижується
C) рівень процентних ставок щодо підвищується, а рівень зайнятості щодо знижується
D) рівень процентних ставок постійний
E) рівень процентних ставок щодо підвищується при незмінному рівні сукупного попиту
436. В умовах фіксованого обмінного курсу операції ЦБ на відкритому ринку з купівлі облігацій приведуть до:
A) зниження внутрішньої процентної ставки і зростанню доходів
B) припливу капіталу в країну і збільшення внутрішніх інвестицій
C) відтоку капіталу з країни і скорочення валютних резервів ЦБ
D) зниження обмінного курсу та зростання активного сальдо торговельного балансу
E) приведуть до інфляційних процесів
437. В умовах фіскального обмінного курсу та високої мобільності капіталу інструменти фіскальної політики:
A) ефективно стимулюють сукупний попит
B) знижують процентну ставку і стимулюють інвестиції
C) призводять до дефіциту платіжного балансу
D) ефективно стимулюють сукупна пропозиція
E) не мають жодного впливу на доходи, процентну ставку і платіжний баланс
438. Який обмінний курс існує в Казахстані?
А) децентралізований
B) фіксований
C) плаваючий
D) фіксований з обмеженим коридором
E) біржовий
439. Функція сукупного попиту:
A) представляє спільне рівновага на ринках благ і грошей при різних рівнях цін
B) констатує, що сума споживчого та інвестиційного попиту є спадна функція від рівня цін
C) є сума індивідуальних функцій попиту на блага
D) у графічному вигляді утворюється в результаті сполучення проекцій ліній IS і LM
E) завжди залишається на місці
440. При зниженні реальних касових залишків внаслідок підвищення рівня цін крива сукупного попиту:
A) зсувається вліво
B) зсувається вправо
C) змінює кут нахилу
D) залишається на місці
E) ставати перпендикулярної осі абсцис
441. Гнучкі валютні курси:
A) Утруднюють імпорт інфляції.
B) Полегшують калькуляцію експортерам та імпортерам.
C) Виключають коливання курсів.
D) Викликають різкі коливання курсу, і зміни стану торговельного балансу.
Е) Перешкоджають утворення рівноваги на ринку валют.
442. У режимі плаваючих валютних курсів пониження ціни рівноваги називається:
A) знеціненням.
B) девальвацією.
C) дефляцією.
D) ревальвацією.
Е) подорожчанням.
443. Як може вплинути на обсяг експорту й імпорту країни помітне зниження ціни її національної валюти на міжнародних валютних ринках:
A) Експорт зросте, а імпорт знизиться.
B) Суттєво не зміниться ні експорт, ні імпорт.
C) Експорт імпорт знизяться.
D) Експорт та імпорт зростуть.
Е) Експорт знизиться, а імпорт зросте.
444. Девальвація викликає:
A) Зростання купівельної спроможності.
B) Падіння номінального обмінного курсу валюти.
C) Зміна валютної одиниці.
D) Збільшення попиту на валюту.
Е) Знецінення валюти.
445. Реальний обмінний курс це:
A) Ціна золота,
B) Величина вітчизняної валюти, виражена в іноземній валюті.
C) Курс Національного банку на день продажу валюти.
D) Відносна ціна товарів двох країн.
Е) Курс в обмінних пунктах.
446. Номінальний обмінний курс валюти - це:
A) Реальна вартість товарів двох країн.
B) Відносна ціна товарів двох країн,
C) Відносна ціна валют двох країн.
D) Відносна ціна зовнішніх позик.
Е) Відносна ціна товарів і послуг.
447. Зниження курсу долара по відношенню до тенге буде сприяти:
A) Збільшенню обсягів імпорту в Казахстан.
B) Збільшенню обсягів експорту товарів з Казахстану.
C) Стабілізації співвідношення казахстанського імпорту і експорту продовольства.
D) Стабілізації співвідношення казахстанського імпорту і експорту сировини.
Е) Стабілізації співвідношення казахстанського імпорту і експорту нафти.
448. В умовах плаваючого валютного курсу експансіоністська фіскальна політика призведе до:
A) Зниженню номінального курсу національної валюти по відношенню до іноземної валюти.
B) Підвищенню номінального курсу національної валюти по відношенню до іноземної валюти.
C) Збереженню сформованого номінального валютного курсу.
D) Зниженню номінального курсу національної валюти по відношенню до іноземній валюті.
Е) Розширенню розмірів безробіття.
449. Якщо ВНП Казахстану знижується, то при системі гнучких валютних курсів:
A) Імпорт і ціна тенге будуть падати.
B) Імпорт і ціна тенге будуть рости.
C) Імпорт зростає, а ціна тенге впаде.
D) Імпорт знижується, а ціна тенге зростає.
Е) Ціни і курс тенге не змінюються.
450. Якщо реальний обмінний курс підвищується, тоді:
A) Немає попиту на іноземні товари.
B) Вітчизняні товари відносно дешевшають.
C) Іноземні товари відносно дорожчають.
D) Ціни вітчизняних та іноземних товарів щодо рівні.
Е) Вітчизняні товари відносно дорожчають.
451. Зниження курсу долара по відношенню до тенге буде сприяти:
А) Збільшенню обсягів імпорту в Казахстан.
B) Збільшенню обсягів експорту з Казахстану.
C) Стабілізації співвідношення казахстанського імпорту і експорту продовольства.
D) Стабілізації співвідношення казахстанського імпорту і експорту сировини.
Е) Стабілізації співвідношення казахстанського імпорту і експорту нафти.
452. Якщо між США і Канадою встановлений режим вільно плаваючих валютних курсів і якщо попит на канадські долари зростає, то це означає:
A) Пропозиція канадських доларів знизилося.
B) Ціна канадського долара у валюті США впаде.
С) Ціна долара США в канадській валюті впаде.
D) Пропозиція доларів США знизилося.
Е) Долар США девальвований.
453. При системі фіксованих курсів, курс національної валюти встановлюється:
A) Національним банком.
B) Під впливом попиту та пропозиції на ринку.
C) На торгах.
D) У межах вільних коливань.
Е) За Золотому стандарту.
454. До чого призведуть заходи уряду з обмеження імпорту автомобілів?
A) підвищити рівноважний обмінний курс валют.
B) Підніметься рівень внутрішніх заощаджень.
C) знизиться рівноважний обмінний курс.
D) Чистий експорт зменшиться.
Е) Збільшиться обсяг зовнішньої торгівлі.
455. Валютні курси визначаються:
A) Обсягом експорту держави.
B) Паритетом купівельної спроможності валют.
C) Міжнародними договорами.
D) Обсягом імпорту держави.
Е) Розміром запасу золота.
456. Що передбачає система гнучких валютних курсів:
А) валютні курси визначаються в основному ринковими силами
В) уряд інколи здійснює інтервенцію для управління валютними курсами
З) вірні відповіді А і В
D) валютні курси визначаються розміром запасу золота.
Е) немає правильної відповіді
457. Які міжнародні організації не є валютно-фінансовими або торговими:
А) НАТО
В) СОТ
С) ЄС
D) ОПЕК
Е) всі перераховані вище організації
458. У країнах А і Б прийнятий золотий стандарт. Одиниця валюти країни А прирівняна до 1 / 20 унції золота, а одиниця валюти країни Б прирівняна до ј унції золота. Скільки коштує одиниця валюти країни А у валюті країни Б:
А) 1 / 5
У) 1 / 6
З) 5
D) 6
Е) 2 / 5
459. Які відмінні риси золотого стандарту:
А) держава фіксує вартість своєї валюти в золоті і підтримує її конвертованість у золото
В) держава забезпечує співвідношення між запасами золота і кількістю грошей в обігу в пропорції 1:1
З) вірні відповіді А і В
D) держава не фіксує вартість своєї валюти в золоті і не підтримує її конвертованість у золото
Е) немає вірної відповіді
460. Якщо при режимі фіксованих валютних курсів рівень інфляції в Японії виявиться вище, ніж в інших країнах, то:
А) японський експорт зросте, а імпорт знизиться
В) японський експорт знизиться, а імпорт зросте
З) японський експорт не зміниться, а імпорт зросте
D) японський експорт не зміниться, а імпорт знизиться
Е) нічого не станеться
461. Якщо між США і Японією встановлений режим вільно плаваючих курсів і якщо попит на ієни росте, то це означає, що:
А) ціна долара в ієнах зросте
В) ціна ієни в доларах впаде
З) ціна ієни в доларах зросте
D) ціна долара в ієнах впаде
Е) немає правильної відповіді
462. Яка з перелічених країн досягла останнім часом найбільшого темпу економічного зростання:
А) США
В) Англія
З) Південна Корея
D) Японія
Е) Росія
463. Як може вплинути на фізичний обсяг експорту та імпорту США помітне зниження ціни долара в іноземних валютах:
А) імпорт виросте, а експорт знизиться
В) імпорт і експорт знизяться
З) імпорт і експорт зростуть
D) експорт зросте, а імпорт знизиться
Е) всі відповіді вірні
464. Якщо обмінний курс німецької марки по відношенню до долара США змінився з 4 марок до 3 марок за долар, то ціна марки:
А) знизилася з 25 центів до 33 центів, а долар знецінився по відношенню до марки
В) піднялася з 25 центів до 33 центів, а долар знецінився по відношенню до марки
З) знизилася з 25 центів до 33 центів, а марка знецінилася щодо долара
D) піднялася з 25 центів до 33 центів, а марка знецінилася щодо долара
Е) немає правильної відповіді
Д ефіціт бюджету та інфляція
465. Коли міжнародна цінність національної валюти зростає, тоді:
А) зменшується зовнішній борг держави
В) ніяк не змінюється зовнішній борг держави
С) зменшується чистий експорт
D) збільшується чистий експорт
Е) немає правильної відповіді
466. Зростаючий зовнішній попит на державні облігації, викликаний більш високою ставкою відсотка в даній державі:
А) збільшує зовнішній борг держави і міжнародну цінність його валюти
В) зменшує зовнішній борг держави і міжнародну цінність його валюти
З) ніяк не змінює зовнішній борг держави і міжнародну цінність його валюти
D) збільшується чистий експорт
Е) немає правильної відповіді
467. Ефект витіснення, пов'язаний з державним боргом, що виник у результаті зростання державних витрат:
А) скорочує приватні інвестиційні витрати
В) призводить до збільшення ставки відсотка
С) призводить до скорочення виробничого потенціалу в майбутньому
D) усі відповіді вірні
468. Державний борг не може привести до банкрутства держави, тому що воно:
А) не обов'язково повинне погашати борг точно в зазначений термін
В) може рефінансувати борг
С) може збільшити масу грошей в обігу
D) усі відповіді вірні
469. Асигнування - це:
А) видача грошових коштів на утримання підприємств і установ
В) грошові кошти для покриття збитків
З) державне грошову допомогу на певні цілі розвитку
D) непрямі податки
Е) всі відповіді вірні
470. Дотація - це:
А) видача грошових коштів на утримання підприємств і установ
В) грошові кошти для покриття збитків
З) державне грошову допомогу на певні цілі розвитку
D) непрямі податки
Е) всі відповіді вірні
471. Консолідація, як один із способів управління державним боргом - це:
А) заморожування державного боргу на певний період часу
В) переведення короткострокових платежів у середньострокові та середньострокових платежів в довгострокові, за згодою країни кредитора
С) грошові кошти для покриття збитків
D) державне грошову допомогу на певні цілі розвитку
Е) всі відповіді вірні
472. Субвенції - це:
А) видача грошових коштів на утримання підприємств і установ
В) грошові кошти для покриття збитків
З) державне грошову допомогу на певні цілі розвитку
D) непрямі податки
Е) всі відповіді вірні
473. Конверсія, як один із способів управління державним боргом - це:
А) заморожування державного боргу на певний період часу
В) переведення короткострокових платежів у середньострокові та середньострокових платежів в довгострокові, за згодою країни кредитора
С) грошові кошти для покриття збитків
D) державне грошову допомогу на певні цілі розвитку
Е) всі відповіді вірні
474. Державний борг - це:
А) сума бюджетних надлишків за минулі роки
В) сума бюджетних дефіцитів за минулі роки
С) загальна сума накопичених бюджетних дефіцитів минулих років, за вирахуванням бюджетних надлишків
D) надлишкові резерви
Е) немає правильної відповіді
475. Бюджетний рік - це:
А) процес, під час якого відбувається формування бюджету країни
В) процес, під час якого відбувається використання бюджету країни
С) процес скорочення державних витрат
D) процес видачі субвенцій
Е) всі відповіді вірні
476. Політика, при якій необхідні зміни в державних видатках і податки вводяться автоматично - це:
А) дискреційна фіскальна політика
В) не дискреційна фіскальна політика
С) монетарна політика
D) податкова політика
Е) кредитно-грошова політика
477. Бюджетний процес - це:
А) процес, під час якого відбувається формування бюджету країни
В) процес, під час якого відбувається використання бюджету країни
С) процес скорочення державних витрат
D) процес видачі субвенцій
Е) всі відповіді вірні
478. Проблеми, пов'язані зі зростаючим державним боргом, мають менше значення для економіки в порівнянні з проблемами скорочення виробництва і зростання безробіття. Це думка прихильників:
А) монетаристів
В) кейнсіанства
З) функціональних фінансів
D) інституціоналістів
Е) немає вірної відповіді
479. Одна з реальних проблем державного боргу полягає в тому, що:
А) скорочується чистий експорт
В) збільшується чистий експорт
З) частину національного продукту йде за межі країни
D) частину національного продукту залишається в межах країни
Е) всі відповіді вірні
480. Уряд має бюджетний дефіцит, якщо:
А) Дохід від податків більше, ніж витрати на споживання
В) Дохід від податків більше, ніж державні витрати
З) Державні витрати більше, ніж доходи від податків
D) Дохід від податків більше, ніж інвестиції
Е) Державні витрати менші, ніж доходи від податків
481. Крива Лаффера описує співвідношення між:
A) дефіцитом держбюджету і безробіттям
B) податковими ставками та інфляцією
C) рівнем цін і податковими надходженнями до бюджету
D) дефіцитом держбюджету та інфляцією
E) податковими ставками і доходами держави від податкових надходжень
482. Підвищення податкових ставок розглядається:
A) як проінфляційний міра економічної політики прихильниками концепції "економіки пропозиції", оскільки призводить до зрушення вліво кривої AS
B) як антиінфляційний захід прихильниками концепції "економіки пропозиції", так як зрушує вправо криву AS
C) як антиінфляційний захід прихильниками кейнсіанства, оскільки зрушує вправо криву AD
D) як проінфляційний міра прихильниками кейнсіанства, так як призводить до зрушення вліво кривої AD
E) як інструмент інвестиційної політики
483. За інших рівних умов значний бюджетний дефіцит при повній зайнятості ресурсів призводить:
A) до інфляції витрат
B) до зниження реальної ставки відсотка
C) до перевищення експорту над імпортом
D) до зростання приватних інвестицій
E) до зростання реальної ставки відсотка
484. Дефіцит державного бюджету утворюється в тих випадках, коли:
A) сума активів держави перевищує розміри його зобов'язань
B) витрати держави зменшуються
C) сума податкових надходжень скорочується
D) сума витрат держави перевищує суму податкових надходжень
E) зобов'язання держави перевищують його активи
485. Економіка країни характеризується такими даними:
фактичний рівень доходу У = 4000 дол, гранична схильність до споживання МРС = 0,8, дохід при повній зайнятості У * = 4200 дол На яку величину уряд повинен змінити податкові надходження, щоб економіка досягла доходу при повній зайнятості?
A) 5
B) 6
C) 10
D) 12
E) 20
486. Є такі дані:
дохід У = 5000, споживання С = 3200, інвестиції I = 900, державні витрати G = 1000, податки T = 900. Який буде розмір дефіциту державного бюджету В?
A) 50
B) 100
C) 150
D) 200
E) 250
487. У періоди зростаючої інфляції офіційна оцінка величини дефіциту державного бюджету:
A) завищує величину зміни реальної державної заборгованості
B) занижує цю величину
C) дорівнює цій величині
D) дорівнює очікуваному рівню інфляції
E) дорівнює номінальній величині податкових надходжень до державного бюджету
488. Значний державний борг є небажаним тому, що:
A) створює очевидну загрозу банкрутства держави
B) темп зростання державної заборгованості завжди перевершує темп зростання ВНП
C) зростання державного боргу завжди супроводжується зростанням рівня безробіття
D) довгострокове боргове фінансування бюджетного дефіциту може нівелювати антиінфляційний ефект жорсткої кредитно-грошової політики
E) зростання державного боргу завжди супроводжується зростанням рівня процентної ставки
489. Сума обслуговування державного боргу вимірюється:
A) загальною величиною державного боргу
B) співвідношенням борг / ВНП
C) співвідношенням борг / експорт товарів і послуг
D) ставленням процентних виплат по боргу до ВНП
E) загальною величиною процентних виплат по боргу плюс амортизація його основної суми
490. Національний борг, який безперервно зростає більш швидкими темпами, ніж ВНП:
A) не представляє серйозної проблеми, поки відбувається зростання економіки;
B) не впливає на заощадження нації.
C) не має великого значення, так як в дійсності ми повинні самим собі;
D) не має прямого впливу на реальні процентні ставки;
Е) в кінцевому підсумку призведе до кризи фіскальної політики держави
491. Дефіцит бюджетного балансу призведе до:
A) Зниженню обмінного курсу.
B) Збільшенню кількості що у обігу грошей.
C) недієвість економічної політики.
D) знецінення національної валюти.
Е) Збільшенню смертності.
492. Дефіцит бюджету, що з'являється в результаті стимулюючої фіскальної політики, фінансується:
A) Емісією нових грошей.
B) Підвищенням цін на товари державних підприємств.
C) Збільшенням податків.
D) Зниженням ставки зарплати.
Е) Підвищенням процентної ставки.
493. Урядові дії в області витрат і оподаткування називаються політика:
A) кредитно - грошова.
B) трансферна.
C) монетарна.
D) фіскальна.
Е) розподілу доходів.
494. Дефіцит державного бюджету може фінансуватися за рахунок:
A) Збільшення прибуткового податку.
B) Продажі золотовалютних резервів.
C) Підвищення темпів інфляції.
D) Перерозподілу прав власності.
Е) Емісії грошей та державних цінних паперів.
495. Що показує область АВС на малюнку:
G, T
T
A K
B
C M
G
Y


A) бюджетний дефіцит;
B) профіцит;
C) збалансований бюджет;
D) стагнація;
E) рецесія.

496. Що показує область ВКМ на малюнку:
G, T
T
A K
B
C M
G

Y


A) профіцит;
B) бюджетний дефіцит;
C) збалансований бюджет;
D) стагнація;
E) рецесія.
497. Що з нижче переліченого можна віднести до державних витрат:
A) витрати на космічні дослідження;
B) витрати на навчання дитини у приватному ВНЗ;
C) витрати з оплати комунальних послуг;
D) витрати на будівництво власного будинку;
E) витрати на ремонт офісу.
498. При проведенні експансіоністської фіскальної політики:
A) Скорочуються державні інвестиції.
B) Збільшуються державні витрати.
C) Дефіцит бюджету скорочується.
D) Податки збільшуються.
Е) Державні витрати зменшуються.
499. Відношення зміни рівноважного ЧНП до зміни держзакупівель - це:
A) Мультиплікатор державних трансфертів.
B) Мультиплікатор податку.
С) Мультиплікатор державних витрат.
D) Політика бюджетної експансії.
Е) Політика бюджетної рестрикції.
500. Якщо уряд передбачав підвищити рівень реального ЧНП, воно може:
A) Знизити податки.
B) Знизити державні закупівлі товарів і послуг.
C) Зменшити трансфертні платежі.
D) Знизити рівень бюджетного дефіциту.
Е) збільшити процентну ставку.

5. МАТРИЦЯ ВІДПОВІДЕЙ
Номер
питання
Правильна відповідь
Номер
питання
Правильна відповідь
Номер
питання
Правильна відповідь
1
C
42
А
83
З
2
E
43
D
84
А
3
D
44
З
85
E
4
B
45
А
86
D
5
C
46
У
87
A
6
A
47
А
88
C
7
D
48
У
89
B
8
E
49
А
90
D
9
C
50
А
91
A
10
A
51
У
92
B
11
B
52
З
93
C
12
C
53
У
94
B
13
D
54
У
95
D
14
A
55
D
96
C
15
B
56
Е
97
A
16
B
57
А
98
D
17
D
58
З
99
E
18
A
59
У
100
E
19
A
60
А
101
E
20
C
61
З
102
A
21
A
62
З
103
E
22
C
63
А
104
Е
23
D
64
У
105
З
24
A
65
У
106
З
25
D
66
А
107
А
26
A
67
А
108
D
27
E
68
Е
109
З
28
B
69
А
110
А
29
B
70
У
111
Е
30
Е
71
А
112
А
31
Е
72
А
113
А
32
Е
73
А
114
А
33
А
74
А
115
D
34
А
75
У
116
А
35
А
76
З
117
D
36
У
77
D
118
А
37
А
78
З
119
У
38
З
79
З
120
А
39
У
80
У
121
А
40
Е
81
Е
122
З
41
А
82
А
123
У
124
У
167
E
210
А
125
А
168
D
211
А
126
А
169
D
212
А
127
У
170
C
213
А
128
У
171
B
214
У
129
У
172
E
215
А
130
А
173
A
216
А
131
А
174
А
217
З
132
У
175
А
218
Е
133
А
176
Е
219
D
134
З
177
А
220
А
135
А
178
А
221
Е
136
З
179
А
222
Е
137
А
180
А
223
А
138
А
181
А
224
А
139
З
182
А
225
У
140
У
183
А
226
А
141
D
184
А
227
Е
142
У
185
А
228
А
143
Е
186
А
229
А
144
У
187
А
230
У
145
А
188
А
231
C
146
А
189
А
232
B
147
А
190
А
233
A
148
A
191
А
234
D
149
B
192
А
235
A
150
C
193
У
236
E
151
A
194
З
237
A
152
D
195
D
238
B
153
E
196
А
239
A
154
B
197
D
240
C
155
A
198
З
241
D
156
D
199
А
242
E
157
B
200
А
243
D
158
B
201
А
244
C
159
E
202
А
245
B
160
A
203
А
246
A
161
C
204
А
247
B
162
B
205
А
248
A
163
D
206
А
249
D
164
A
207
А
250
B
165
C
208
Е
251
A
166
A
209
З
252
B
253
D
296
З
339
C
254
C
297
У
340
E
255
A
298
З
341
З
256
E
299
А
342
У
257
C
300
З
343
D
258
C
301
У
344
А
259
У
302
D
345
Е
260
D
303
B
346
D
261
А
304
A
347
А
262
А
305
C
348
З
263
А
306
A
349
У
264
А
307
D
350
З
265
А
308
B
351
Е
266
А
309
A
352
З
267
А
310
B
353
А
268
А
311
C
354
З
269
А
312
D
355
З
270
А
313
C
356
А
271
А
314
E
357
Е
272
А
315
D
358
У
273
А
316
У
359
Е
274
D
317
А
360
З
275
D
318
У
361
А
276
А
319
А
362
З
277
А
320
А
363
У
278
А
321
А
364
Е
279
У
322
У
365
D
280
А
323
У
366
А
281
D
324
У
367
D
282
D
325
C
368
А
283
D
326
B
369
А
284
D
327
A
370
А
285
З
328
B
371
А
286
З
329
D
372
А
287
А
330
A
373
А
288
У
331
B
374
D
289
У
332
C
375
А
290
У
333
C
376
З
291
З
334
D
377
У
292
А
335
E
378
У
293
А
336
E
379
Е
294
D
337
B
380
Е
295
D
338
D
381
D
382
З
425
D
468
D
383
D
426
Е
469
А
384
C
427
У
470
У
385
B
428
А
471
У
386
C
429
З
472
З
387
D
430
D
473
А
388
A
431
У
474
З
389
E
432
У
475
У
390
B
433
D
476
У
391
A
434
У
477
А
392
B
435
З
478
З
393
D
436
З
479
З
394
А
437
А
480
З
395
З
438
З
481
Е
396
У
439
А
482
А
397
D
440
D
483
А
398
А
441
У
484
D
399
З
442
У
485
А
400
А
443
У
486
У
401
Е
444
У
487
А
402
D
445
D
488
D
403
З
446
З
489
Е
404
У
447
У
490
Е
405
А
448
А
491
З
406
З
449
У
492
А
407
D
450
D
493
D
408
З
451
У
494
Е
409
А
452
У
495
У
410
У
453
А
496
У
411
Е
454
У
497
А
412
А
455
У
498
У
413
А
456
З
499
З
414
З
457
А
500
А
415
А
458
А
416
D
459
З
417
А
460
У
418
Е
461
D
419
У
462
D
420
У
463
D
421
А
464
У
422
Е
465
З
423
D
466
А
424
У
467
D

6. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
1. Курс економічної теорії. Під заг. ред. проф. Чепуріна М.Н., проф. Кисельової Є.А. Кіров.1994, 2000.
2. Політична економія: Навчально-методичний посібник для викладачів. Під ред. А.В. Сидоровича, М. Волкова. М.: Изд-во МГУ, 1993.
3. Загальна економічна теорія (політекономія). Підручник. Під ред. В.І. Відяпіпа, Г.П. Журавльової. М.: Вища школа, 1997.
4. Теоретична економіка. Політекономія. Підручник для вузів. Під ред. Г.П. Журавльової та М.М. Мільчакова. М.: Банки і біржі, ЮНИТИ, 1998.
5. Економічна теорія (політекономія). Підручник. Під ред. В.І. Відяпіна, Г.П. Журавльової. М.: ИНФРА, 1999.
6. Фішер С., Дорнбуш Р., Шмалензі Р. Економіка. Пер. з англ. М: Справа, 1995.
7. Макконнелл К.Р., Брю С.Л. Економікс: принципи, проблеми і політика (у 2-х томах). Переклад з англ. М.: "Республіка", 1992.
8. Політична економія. Підручник для вузів. Медведєв В.А., Абалкін Л.І., Намисто О.І. та ін М., Политиздат, 1990
9. Економіка. Підручник. 3 - тє вид., Перераб і доп. / За ред. Д-ра. Екон. Наук проф. А.С. Булатова, - М.: Економіст, 2004. - 896 с.
10. Економіка. Підручник. Під ред. А.І. Архінова, О.М. Нестеренко, А.К. Большакова - М.: «Проспект», 1998.
11. Курс економічної теорії. Загальні основи економічної теорії, мікроекономіка, макроекономіка, перехідна економіка. Навчальний посібник. Керівник авторського колективу і науковий редактор професор А.В. Сидорович. М.: МГУ ім. М. В. Ломоносова, вид-во ДІС, 1997
12. Економічна теорія. Підручник. Камаєв В.Д. і колл. авторів. - М.: ВЛАДОС, 1998.
13. Економічна теорія. Під ред. Добриніна А.І., Тарасевича Л.С. Підручник для вузів. СПб: вид. СПб ГУ ЕФ, вид. "Пітер Паблішинг", 1997.
14. Борисов Є.Ф. Економічна теорія. Підручник. М.: Юрист, 1997.
15. Політекономія. Підручник для вузів. Під ред. Д.В. Валового. М.: ЗАТ «Бізнес-школа Інтел-Синтез», 2000.
16. Сажина М.А., Чибрик Г.П. Основи економічної теорії. М., 1996.
17. Меньшиков С.М. Нова економіка. Основи економічних знань. М., 1999.
18. Самуельсон П., Нордхауз В. Економіка. Пер. з англ. М., 1998.
19. Нуеев Р.М. Курс мікроекономіки. - М.: НОРМА, 1998.
20. Бор М.З. Історія світової економіки: конспект лекцій. 2 видання, перероблене і доповнене. М.: Видавництво «Справа і Сервіс» 2000.
21. Економічна теорія: Практикум / М. І. Базилєв, М. М. Базилєва, А. В. Бондар та ін; Під ред. М. І. Базилєва, Л. Воробйової. 2-е видання; перероб. І доп. - Мн.: БГЕУ, 2000.
22. Шишкін А.Ф. Економічна те6орія: Навчальний посібник для вузів. 2-е вид.: У 2 кн. Кн.1. - М. Гуманит. Вид. Центр Владос, 1996.
23. Мамедов О. Політична економія. Елективні посібник з курсу «Основи економічної теорії». - Ростов н / Д: вид-во «Фенікс», 1999.
24. Aгаповa Т. Серьогіна С.Ф., Макроекономіка. М. МДУ, 1999.
25. Бункин М.К., Семенов А.М., Семенов В.А. Макроекономіка: Підручник. - М.: Дело и Сервис, 2000.
26. Гальперін В.М. та ін Макроекономіка. - СПб.: СПбГУЕФ, 1999.
27. Грегорі Менкио. Макроекономіка. М., МГУ, 1994.

28. Дорнбуш Р., Фішер С. Макроекономіка. - М.: ИНФРА - М, 1997.

29. Івашковський С.М. Макроекономіка. М.: Справа, 2000.
30. Селищев А.С. Макроекономіка. - СПб: Питер, 2001.
31. Тарасевич Л.С., Гальперін В.М., Гребенніков П.І., Леусскій А.І. Макроекономіка: Підручник. - СПб: СПбГУЕФ, 1999.
32. Шишов А.Л. Макроекономіка .- М.: ЕКМОС, 1997.
33. Принципи макроекономіки. / Менк'ю Н.Г. - СПб.: Пітер, 2003.
11. Яким був реальний ВНП в 1933р., Якщо в якості базового періоду розглядати 1929?
Номінальний ВНП
Дефлятор ВНП
1929
96 млрд. дол
100%
1933
48 млрд. дол
75%
A) 72 млрд. дол
B) 64 млрд. дол
C) 36 млрд. дол
D) 48 млрд. дол.
E) 58 млрд. дол.
12. Припустимо, що в базисному році номінальний ВНП склав 500. Через 6 років дефлятор ВНП збільшився в 2 рази, а реальний ВНП зріс на 40%. У цьому випадку номінальний ВНП через 6 років становив:
A) 2000
B) 1000
C) 1400
D) 750
E) 500
13. Якщо фірми почнуть всі свої прибутки виплачувати акціонерам у формі дивідендів, то в національних рахунках зросте показник:
A) ВНП
B) чистих інвестицій
C) амортизації
D) особистого доходу
E) валових інвестицій
14. Інвестиції рівні 220, бюджетний надлишок дорівнює 10, експорт склав 175, а імпорт 185. Які приватні заощадження?
A) 200
B) 220
C) 180
D) 240
E) 250
15. Компанія з виробництва шин продає фірмі, що виробляє автомобілі, 4 шини, вартістю 400 дол Інша компанія продає автомобільній фірмі плеєр за 500 дол Встановивши все це на новій машині, автомобільна фірма продає її за 20 000 дол Яка сума буде включена при підрахунку в складу ВНП?
A) 900
B) 20000
C) 20900
D) 19100
E) 20500
16. При порівнянні розподілу НД до і після сплати податків має місце аналіз:
A) статичний
B) порівняльної статики
C) динамічний
D) порівняльної динаміки
E) мікроекономічний
17. НД не може перевищити:
A) ВВП, виражений у ринкових цінах
B) ЧНП, виражений у ринкових цінах
C) ВВП, виражений у цінах, рівних витратам виробництва
D) ВНП, виражений у цінах, рівних витратам виробництва
E) ЧНП, виражений у базових цінах
18. Для розширення виробничого потенціалу країни необхідно, щоб:
A) НД перевищував обсяг споживчих витрат населення і держави
B) ВНП перевищував ЧНП на величину амортизації
C) чисті інвестиції перевищували величину амортизації
D) ЧНП перевищував НД
E) Наявний дохід перевищував особистий дохід
19. НД відрізняється від наявного доходу домашніх господарств на величину:
A) трансфертних виплат держави населенню
B) амортизації
C) доходів населення, отриманих з-за кордону
D) доходів від індивідуальної трудової діяльності
E) дивідендів

20. Реальний НД це:
A) виміряна в цінах базового року сума споживання домашніх господарств, чистих інвестицій підприємців, державних витрат і експорту країни за період
B) сукупність вироблених за період благ і послуг
C) виміряна в цінах базового року знову створена за період цінність
D) ЧНП, який вимірюється в поточних цінах, мінус непрямі податки плюс субвенції
E) Номінальний НД мінус податки
21. Припустимо, що споживач купує 1 кг яловичини і 1 кг риби кожен місяць. У базисному році, і яловичина, і риба, коштували 1 тенге. У 2002 році ціна яловичини зросла і стала коштувати 2 тенге, а ціна риби залишилася тією ж. ІСЦ у 2002 році буде дорівнює:
А) 3 / 2
У) 1 / 2
З) 2
D) 1
Е) 2 / 3
22. Дефлятор ВНП - це:
А) відношення реального ВНП до індексу цін
В) відношення реального ВНП до номінального
С) відношення номінального ВНП до реального
D) відношення реального ВНП до ІСЦ
Е) відношення поточного випуску в натуральному вираженні до базисного
23. Припустимо, споживчі витрати становили 250 тенге. Річний темп приросту споживання дорівнює 2%. Величина державних витрат фіксована і дорівнює 40 тенге. Функція інвестиційних витрат дорівнює: I = 20 + 100% / r, де r = 20%. Яка величина ВНП?
А) 250
У) 315
З) 318
D) 320
Е) 255
24. Припустимо, що потенційний ВНП економіки дорівнює 40 млрд. тенге, а фактичний ВНП - 32 млрд. тенге. Розрив ВНП, виражений у відсотках, складе:
А) 20
У) 8
З) 125
D) 80
Е) 25
25. Якщо громадяни Казахстану трудяться в Росії, то випущену ними продукцію необхідно враховувати:
A) у ВНП Казахстану
B) у ВВП Казахстану
C) у ВНП Росії
D) у ВНП Казахстану і ВВП Росії
E) у ВВП Росії
26. Національний дохід - це:
А) рента, зарплата, відсоток на капітал, доходи від власності і прибуток корпорацій
В) C + T + G - трансфертні платіж і - непрямі податки
З) інвестиції мінус заощадження
D) вартість предметів тривалого користування та послуг
Е) ВНП - амортизація
27. Валові приватні інвестиції враховуються при розрахунку:
А) особистого наявного доходу
В) ВНП за методом потоку доходів
С) ЧНП за методом потоку витрат
D) особистого доходу
Е) ВНП за методом потоку витрат
28. Якщо для розрахунку ВВП використовують тотожність: Y = C + I + G + NX, то даний метод розрахунку називається:
A) за доходами
B) за витратами
C) по кінцевій продукції
D) за доданою вартістю
E) за базовим показником
29. Номінальний ВВП - це:
A) ВВП, який вимірюється в постійних цінах
B) ВВП, який вимірюється в поточних цінах
C) ВВП, виміряний з урахуванням інфляції
D) ВВП вимірюється у відсотках
E) індекс споживчих цін
30. Що показує індекс споживчих цін?
A) стійкість виробника
B) рівень цін ВВП
C) споживчі переваги
D) склад споживчого кошика
E) рівень цін певного набору товарів і послуг
31. Рівність у розподілі доходів у довгостроковому періоді призводить до наступних наслідків:
A) зростанню продуктивності суспільної праці та прискоренню темпів економічного зростання
B) ліквідації бідності та підвищення добробуту всіх членів суспільства
C) зниженню зацікавленості в ефективній та якісній трудової і підприємницької діяльності
D) суперечить принципам функціонування механізму ринкового господарювання
E) вірні відповіді C, D
32. Причинами нерівності в розподілі національного доходу в ринковій економіці є:
A) економічний спад і інфляція
B) відсутність ефективних механізмів розподілу і перерозподілу доходів
C) відмінності у здібностях, освіті та мотиваціях людей
D) конкурентний механізм організації виробництва і розподілу продукту
E) вірні відповіді C, D
33. Розглянемо наступні дані:
ВНП 104,4
Споживання капіталу 8,6
Непрямі податки 7,0
Прибуток корпорацій 10,1
Внески на соц. страхування 0,2
Державні трансферти 0,9
Чистий відсоток держави 1,0
Дивіденди 5,8
Приватні прибуткові податки 2,6
Національний дохід дорівнює:
А) 88,8;
В) 95,8;
С) 94,3;
D) 97,4;
Е) 91,4.
34. Визначте особистий дохід:
ВНП 104,4
Споживання капіталу 8,6
Непрямі податки 7,0
Прибуток корпорацій 10,1
Внески на соц. страхування 0,2
Державні трансферти 0,9
Чистий відсоток держави 1,0
Дивіденди 5,8
Приватні прибуткові податки 2,6

А) 84,2

В) 83,6
С) 82,7
D) 87,8
Е) 81,6
35. Відрахування на споживання капіталу це:

А) Амортизація

В) Чисті інвестиції;

З) Чисті іноземні інвестиції;

D) Інвентаризаційна вартість капіталу;

Е) Фонди, які не можуть бути використані для закупівлі споживчих товарів.
36. Що з переліченого включається до складу ВНП?
А) Послуги домашньої господині;
В) Вартість нового підручника в книжковому магазині;
З) Купівля у сусіда уживаного автомобіля;
D) Купівля нових акцій у брокера;
Е) Вирощування картоплі на власній ділянці для особистого споживання.
37. Дано: Споживання = 3657
Інвестиції = 741
Державні закупівлі = 1098
Експорт = 673
Імпорт = 704
Амортизація = 576
Непрямі податки на бізнес = 471
Корпоративний прибуток = 298
Внески на соціальне страхування = 507
Чистий відсоток = 467
Дивіденди = 159
Індивідуальні держ. трансферти = 660
Особистий процентний дохід = 680
Індивідуальні податки = 699
Знайти наявний (чистий) дохід:
А) 3946;
В) 5466;
С) 4418;
D) 4645;
Е) 5344.
38. У чому вимірюється валовий внутрішній продукт:
A) У кількісному вимірі;
B) У відсотковому вираженні;
C) У вартісному вираженні;
D) У тих одиницях, в яких випущений продукт;
E) ВВП не має одиниці виміру.
39. Продукцію, випущену іноземними громадянами на території Казахстану потрібно враховувати:
A) У ВНП Казахстану;
B) У ВВП Казахстану;
C) У ВВП країни іноземного громадянина;
D) У ВНП Казахстану і ВВП країни іноземного громадянина;
E) Ні вірних відповідей.
40. Нехай в економіці виробляється 10 тонн зерна за ціною 100 доларів за тонну і 2 верстати за ціною 500 доларів за верстат. ВВП країни дорівнює:
A) 20;
B) 1000;
C) 500;
D) 10;
E) 2000.

41. Реальний ВВП це:
A) ВВП, який вимірюється в постійних цінах;
B) ВВП, який вимірюється в поточних цінах;
C) індекс споживчих цін;
D) ВВП вимірюється у відсотках;
E) ВВП, виміряний за поточним обмінним курсом.
42. У тотожність Y = C + I + G + NX, фактор C означає:
A) Споживчі витрати;
B) Інвестиційні витрати;
C) Державні витрати;
D) Чистий експорт;
E) Амортизацію.
43. У тотожність Y = C + I + G + NX, фактор I означає:
A) Чистий експорт;
B) Споживчі витрати;
C) Державні витрати;
D) Інвестиційні витрати;
E) Дохід.
44. У тотожність Y = C + I + G + NX, фактор G означає:
A) Чистий експорт;
B) Споживчі витрати;
C) Державні витрати;
D) Інвестиційні витрати;
E) Дохід.
45. У тотожність Y = C + I + G + NX, фактор NX означає:
A) Чистий експорт;
B) споживчі витрати;
C) інвестиційні витрати;
D) державні витрати;
E) амортизацію.
46. Яким терміном в макроекономіці називаються допомоги, стипендії, виплачувані населенню:
A) субсидії;
B) трансферти;
C) мита;
D) податки;
E) допомогу.
47. Чистий національний продукт (ЧНП) це:
A) ВНП - амортизація;
B) ВНП - непрямі податки;
C) ВНП - трансферти;
D) ВНП + амортизація;
E) ВНП - субсидії.

48. Національний дохід (НД) за витратами визначається як:
A) ЧНП (чистий національний продукт) + непрямі податки;
B) ЧНП - непрямі податки;
C) ЧНП + субсидії;
D) ЧНП + амортизація;
E) ЧНП - амортизація.
49. Підприємство купило матеріалів для виготовлення продукції на суму 200 доларів. Справив продукцію і реалізувало її на суму 260 доларів. Чим є величина 260-200 = 60 доларів при розрахунку ВВП:
A) доданою вартістю;
B) індексом цін;
C) споживною вартістю;
D) прибутком компанії;
E) доходом від власності.
50. Склад споживчого кошика наведено в таблиці
Товар
Базисний рік (2000)
Поточний рік (2005)
ціна
кількість
ціна
Кількість
М'ясо
200
2 кг
400
2кг
Крупа
50
4кг
100
4кг
Визначте індекс споживчих цін (ІСЦ)
A) (800 +400) / (400 +200) = 2;
B) (400 +200) / (800 +400) = 1 / 2;
C) (400 +100) / (50 +200) = 2;
D) (200 +400) / (50 +100) = 4;
E) (50 +100) / (200 +400) 1 / 4.
51. Кому з нижче перелічених економістів належить ідея державного регулювання економіки?
A) К. Марксом.
B) Д. Кейнсом.
C) М. Фрідмену.
D) А. Сміту.
Е) Д. Рікардо.
52. Макроекономічна політика - це:
A) Функціональна залежність змін у споживанні від зміни доходу.
B) Зниження темпів інфляції.
C) Цілеспрямовану діяльність держави, її інститутів, як законодавчих, так і виконавчих органів.
D) Діяльність, спрямована на координацію економічної поведінки окремих економічних суб'єктів.
Е) Економіко-математичне моделювання.
53. Специфічні риси макроекономіки:
A) Емпірична перевірка правильності теоретичних гіпотез.
B) Вивчення загальних закономірностей функціонування економіки в цілому.
C) Вивчення економічної поведінки агентів ринкової економіки.
D) Дослідження стану господарських відносин між
однорідними фірмами з найбільш актуальних проблем.
Е) Аналіз рентабельності діяльності конкретного підприємства.
54. Що впливає на розподіл національного доходу?
A) державні позики.
B) доходи державного бюджету.
C) інфляція.
D) інвестиції.
Е) концентрація капіталу.
55. Що з перерахованого нижче не відноситься до основних прийомів вивчення макроекономічних процесів і явищ:
A) Графічне моделювання.
B) Науковий експеримент.
С) Словесне моделювання.
D) Мікроекономічний аналіз.
Е) Математичне моделювання.
56. Особистий дохід - це:
А) НД.
B) Сума заощаджень з приватних джерел.
C) ВНП мінус амортизації.
D) Вартість, вироблених за рік товарів і послуг.
Е) Дохід, отриманий домогосподарствами протягом року.
57. Дослідженням яких питань займається макроекономіка?
A) Аналізом причин інфляції, безробіття, системи грошового обігу, і рівноваги економічної системи в цілому.
B) Питаннями дослідження проблем реалізації продукції та підвищення ефективності виробництва.
C) Аналізом діяльності сектора малого бізнесу.
D) Аналізом процесу розширення виробництва цукрових буряків.
Е) Дослідженням поведінки таких агентів, як домогосподарства, фірми, окремі споживачі і виробники.
58. Що з перерахованого нижче не є чинником зростання потенційного ВВП:
A) Зростання чисельності робочої сили.
B) Зростання продуктивності праці в економіці.
C) Скорочення числа зайнятих.
D) Зростання рівня цін.
Е) Зростання запасу капіталу в економіці.
59. Макроекономіка займається дослідженням:
A) Причин дефіциту бюджету.
B) Причин інфляції, безробіття, системи грошового обігу та рівноваги економічної системи в цілому.
C) Проблем реалізації продукції і підвищення ефективності виробництва.
D) Поведінки домашніх господарств, фірм, окремих споживачів і виробників.
Е) Використання факторів виробництва та формуванням державного бюджету.
60. При розрахунку національного доходу та національного продукту не можна підсумувати:
A) Урядові закупівлі, зарплату і платню.
B) Чисті інвестиції та споживчі витрати.
C) Споживчі витрати і особисті накопичення.
D) Прибутки корпорацій і процентні платежі підприємців за кредит.
Е) Державні витрати та інвестиції.
61. Макроекономічні моделі являють собою:
A) Опис економічної діяльності фірми.
B) Найбільш ефективні методи для проведення економічної політики в регіональному розрізі.
C) Формалізовані описи різних економічних явищ і процесів з метою виявлення функціональних взаємозв'язків між ними.
D) Психологічні та структурні зрушення.
Е) Наукову абстракцію реальної дійсності.
62. Валовий внутрішній продукт - це:
A) Певна кількість товарів і послуг у світі.
B) Ринкова вартість кінцевих товарів і послуг, вироблених за рік
національними товаровиробниками як всередині країни, так і за її межами.
C) Ринкова вартість товарів і послуг, вироблених за рік
товаровиробниками всередині країни, незалежно від національної приналежності.
D) Товарів і послуг, вироблених за рік товаровиробниками всередині країни.
Е) Ринкова вартість кінцевих товарів і послуг, вироблених за рік національними товаровиробниками межами країни.
63. Чому дорівнює чистий експорт у закритій економіці?
A) Нулю.
B) заощадження держави.
C) заощадження населення.
D) Величина вартості імпортних товарів.
Е) Величина вартості експортних товарів.
64. Що необхідно зробити, щоб отримати величину НД?
A) До ЧНП додати непрямі податки.
B) З ЧНП відняти непрямі податки.
C) З ВВП відняти амортизацію і всі податки.
D) До особової доходу додати трансфертні платежі.
Е) До розташовується доходу додати податки.

65. На величину якого елемента ВНП мають найбільший вплив зміни у рівні ставки відсотка:
A) Споживчі витрати.
B) Інвестиції.
C) Державні витрати.
D) Експорт.
Е) Імпорт.
66. Якщо уряд передбачав підвищити рівень реального ЧНП, воно може:
A) Підвищити податки.
B) Зменшити трансфертні платежі.
C) Зменшити державні закупівлі товарів і послуг.
D) Зменшити рівень бюджетного дефіциту.
Е) Знизити податки.
67. Якщо з національного доходу відняти податки на прибуток корпорацій, нерозподілений прибуток і внески на соц. страхування, а потім приплюсувати чисті трансфертні платежі, то отримана сума - це:
А) Особистий дохід;
В) Амортизація;
З) ВНП;
D) ЧНП;
Е) Наявний дохід.
68. Яка з цих агрегатних величин не включається у ВНП, розрахований за сумою витрат:
А) Валові інвестиції;
В) С + I + G;
З) Чистий експорт товарів і послуг;
D) Державні закупівлі товарів і послуг;
Е) Зарплата і платню.
69. Зарплата враховується тільки при розрахунку:
А) ВНП за методом потоку доходів;
В) ВНП за методом потоку витрат;
С) Чистого експорту;
D) Чистих субсидій державним підприємствам;
Е) Всі попередні відповіді невірні.
70. Які з перерахованих агрегатних величин не використовуються при визначенні обсягу національного доходу?
А) Прибуток корпорації;
В) Державні трансфертні платежі;
З) Відсотки, які виплачуються підприємцями за капітал, отриманий у кредит;
D) Зарплата та платню;
Е) Рентний дохід.
71. Якщо обсяг реального ВНП знизився на 6%, а чисельність населення в тому ж році скоротилася на 3%, то:
А) Реальний ВНП на душу населення знизився;
В) Реальний ВНП на душу населення збільшився;
С) Реальний ВНП збільшився, а номінальний знизився;
D) Номінальний ВНП не змінився.
Е) Реальний ВНП знизився, а номінальний збільшився.
72. Трансферні платежі - це:
А) Виплати домашнім господарствам, не обумовлені наданням з їх боку товарів і послуг;
В) Лише виплати урядом окремим індивідуумам;
З) Компонент доходу, який не включається в національний дохід;
D) вірні відповіді А, В, С;
Е) Всі попередні відповіді невірні.
73. Наявний дохід - це:
А) Особистий дохід - індивідуальні податки та неподаткові платежі;
В) Сума, що включає зарплату, платню, ренту, і дохід у формі відсотка на капітал;
С) Зарплата і платню, дохід у формі відсотка на капітал - податок на особистий прибуток;
D) вірні відповіді А, В, С;
Е) Всі попередні відповіді невірні.
74. Припустимо, що номінальний ВНП збільшився з 500 млрд. тенге до 600 млрд. тенге, а дефлятор ВНП-з 125% до 150%. За таких умов величина реального ВНП:
А) не зміниться;
В) збільшиться;
С) зменшиться;
D) збільшиться і зменшиться;
Е) не може бути розрахована на основі цих даних.
75. Для визначення внеску державного сектора у виробництво ВНП необхідно розрахувати:
А) обсяг споживчих витрат на купівлю товарів і послуг;
В) обсяг державних витрат на купівлю товарів і послуг;
З) обсяг інвестиційних витрат;
D) обсяг чистого експорту;
Е) обсяг трансфертних платежів.
76. Для розрахунку внеску фірми у створений ВНП, обчисленого за сумою виробленої працівниками доданої вартості, необхідно з ринкової вартості створеної продукції відняти:
А) величину зарплати найманих працівників;
В) величину амортизації;
З) вартість матеріалів і сировини;
D) орендну плату;
Е) величину відсотка за капітал.
77. Індекс цін може бути використаний для того, щоб:
А) оцінити рівень життя населення в базовому році;
В) визначити величину номінального ВВП;
З) визначити рівень номінального доходу населення;
D) оцінити розходження в ринковій вартості "товарного кошика» 2-х різних часових періодів;
Е) визначити рівень державних витрат в обсязі ВНП.
78. Валовий національний продукт являє собою:
А) загальний обсяг продукції, випущеної в країні за рік;
В) загальний обсяг продукції, випущеної в домашніх господарствах;
С) загальну ринкову вартість усіх кінцевих товарів і послуг, вироблених в економіці країни за рік;
D) суму обсягу споживання і заощадження;
Е) вартість продукції, випущеної як в офіційній, так і в тіньовій економіці.
79. Які величини не досліджує макроекономіка?
А) загальний рівень цін;
В) граничну корисність;
З) загальний рівень зайнятості в країні;
D) загальний рівень безробіття в країні;
Е) величину номінального ВВП.
80. Вивчення рівноважної ціни і рівноважної обсягу виробництва на окремих ринках називається:
А) аналізом загальної рівноваги;
В) аналізом часткової рівноваги;
З) аналізом загального і часткової рівноваги;
D) аналізом рівноваги по Вальраса;
Е) аналізом рівноваги по Маршаллу.
81. Цілі підрахунку ВНП:
А) контроль за станом економіки;
В) формування державної політики;
З) визначення фази економічного циклу;
D) оцінка рівня життя населення;
Е) всі відповіді вірні.
82. Розрахунок ВНП за доходами включає;
А) амортизацію;
В) непрямі податки на бізнес;
С) ренту і відсоток за капітал;
D) прибуток корпорацій;
Е) все вірно.
83. Які з перелічених видів діяльності зменшують чистий економічний добробут:
А) виробництво товарів народного споживання;
В) виробництво засобів виробництва;
З) виробництво і продаж наркотиків;
D) виробництво сільгосппродукції;
Е) проізводтво складної побутової техніки.
84. ВНП складає 8000, С = 3600, G = 1200, експорт = 2400, імпорт = 1700 млн. тенге. Розрахувати величину валових інвестицій:
А) 2500
У) 2700
С) 3250
D) 3700
Е) 245
4.2 Сукупний попит і сукупна пропозиція
85. Різниця між станом економіки в довгостроковому і короткостроковому періоді полягає в тому, що:
A) кредитно-грошова і бюджетно-податкова політика впливають на обсяг випуску тільки в довгостроковому періоді
B) ціни і номінальна заробітна плата щодо гнучкі тільки в короткостроковому періоді
C) ціни і номінальна заробітна плата відносно жорсткі тільки в довгостроковому періоді
D) кредитно-грошова і бюджетно-податкова політика впливають на обсяг випуску тільки в короткостроковому періоді
E) сукупний попит впливає на обсяг випуску і зайнятість в короткостроковому періоді, а пропозиція виявляється головним чинником, що визначає випуск і зайнятість в довгостроковому періоді
86. Скорочення пропозиції грошей в економіці графічно може бути представлено зрушенням:
A) вліво-вгору кривої AS
B) вправо-вниз кривої AS
C) праворуч-вгору кривої AD
D) вліво-вниз кривої AD
E) вліво-вгору кривої AS і вправо-вгору кривої AD
87. У довгостроковому періоді рівень випуску в економіці визначається:
A) величиною капіталу та праці, а також використовуваної технологією
B) пропозицією грошей
C) рівнем державних витрат і податків
D) уподобаннями населення
E) рівнем ставки відсотка
88. Класичний варіант кривої AS припускає, що в довгостроковому періоді зміни сукупного попиту:
A) нададуть вплив на обсяг випуску, але не на рівень цін
B) не зроблять впливу на рівень цін і випуску
C) нададуть вплив на рівень цін, але не на обсяг випуску
D) нададуть вплив як на рівень цін, так і на обсяг випуску
E) вплинуть на рівень ставки відсотка
89. Якщо споживачі вирішать збільшити частку доходу, яку вони витрачають на поточне споживання, то в короткостроковому періоді:
A) перш за все скоротиться обсяг випуску та зайнятість
B) перш за все збільшиться обсяг випуску та зайнятість
C) збільшиться рівень цін при незмінному випуску та зайнятості
D) знизиться рівень цін при незмінному випуску та зайнятості
E) скоротиться обсяг випуску і збільшиться рівень цін


90. Негативний шок пропозиції (наприклад, зростання цін на енергоносії) в короткостроковому періоді викличе:
A) зростання цін і обсягу випуску
B) падіння цін і обсягу випуску
C) падіння цін і зростання випуску
D) зростання цін і зниження обсягу випуску
E) зростання цін, а обсяг випуску залишиться незмінним


91. Кейнсіанський варіант кривої AS припускає, що в довгостроковому періоді зміни сукупного попиту:
А) вплинуть на обсяг випуску, але не на рівень цін
В) нададуть вплив на рівень цін, але не на обсяг випуску
С) не зроблять впливу на рівень цін і обсяг випуску
D) нададуть вплив, як на рівень цін, так і на обсяг випуску
Е) зрушить криву AS
92. Якщо ціни на імпортні товари зросли, то найбільш імовірно, що це викликано:
A) зростанням сукупної пропозиції
B) скороченням сукупної пропозиції
C) зростанням сукупного попиту
D) падінням сукупного попиту
E) зростанням реальних касових залишків


93. Якщо податки на підприємництво ростуть, то:
A) сукупний попит скорочується, а обсяг сукупної пропозиції не змінюється
B) скорочуються сукупний попит і сукупна пропозиція
C) сукупна пропозиція скорочується, а обсяг сукупного попиту не міняється
D) ростуть сукупний попит і сукупна пропозиція
E) це не призводить до змін сукупного попиту (пропозиції)


94. Різке падіння реальної вартості акцій незалежно від рівня інших цін може бути кращим прикладом:
A) ефекту імпортних закупівель
B) ефекту реальних касових залишків
C) зміни в добробуті споживачів
D) зміни в споживчої заборгованості
E) зміни у макроекономічній політиці держави


95. У неокласичній моделі загальної економічної рівноваги (ОЕР) величина реального НД зміниться, якщо:
A) зросте попит на реальні касові залишки
B) збільшиться швидкість обігу грошей
C) зросте попит на споживчі блага
D) зросте пропозиція праці
E) зменшиться пропозиція праці
96. В кейнсіанській моделі загальної економічної рівноваги (ОЕР):
A) завжди існує неповна зайнятість
B) збільшення пропозиції грошей завжди супроводжується збільшенням реального НД
C) в стані загальної рівноваги сума інвестицій, державних витрат і експорту завжди дорівнює сумі заощаджень, податків і імпорту
D) крива сукупного попиту завжди має негативний нахил
E) крива сукупного попиту завжди має позитивний нахил
97. Принципова відмінність стану ОЕР в неокласичній моделі від стану ОЕР в кейнсіанській моделі полягає в тому, що:
A) вона оптимально за Парето тільки в неокласичній моделі
B) воно оптимально за Парето тільки в кейнсіаіской моделі
C) закон Сея дотримується тільки в кейнсіанській моделі
D) закон Вальраса дотримується тільки в кейнсіаіской моделі
E) воно постійно порушується
98. Дослідження, проведені в напрямку «неокласичного синтезу», показали, що:
A) в концепціях неокласиків і кейнсіанців споживання домашніх господарств у стані ОЕР визначається одними й тими ж факторами
B) при ОЕР обсяг попиту на гроші в кейнсіанської концепції перевищує такий в неокласичної концепції
C) недостатній для досягнення повної зайнятості ефективний попит в кейнсіанській концепції пояснюється негнучкістю грошової ставки заробітної плати
D) використання кейнсіанських функцій споживання, заощаджень та інвестицій недостатньо для обгрунтування кон'юнктурної безробіття при ОЕР
E) вони не ефективні
99. Твердження: «Зі збільшенням пропозиції грошей зросте попит на блага внаслідок збільшення реальних касових залишків», - висловлює суть:
A) Кембриджського ефекту
B) ефекту Кейнса
C) ефекту Пігу
D) ефекту Фішера
E) вірні відповіді A, C
100. З узагальненої кейнсіанської моделі випливає, що при подвоєнні автономного попиту на блага рівень цін:
A) підвищиться вдвічі
B) підвищиться більш ніж удвічі
C) підвищиться менш ніж удвічі
D) підвищиться в 4 рази
E) однозначно передбачити не можна
101. Кейнсіанський відрізок на кривій сукупної пропозиції:
А) має позитивний нахил або крива горизонтальна
В) негативний нахил
З) представлений вертикальною лінією
D) має негативний нахил або крива горизонтальна
Е) горизонтальна лінія
102. Класична крива сукупної пропозиції показує, що:
А) економіка завжди буде досягати потенційного обсягу виробництва, який не залежить від цін
В) з ростом цін сукупний випуск продукції збільшується
З) сукупний випуск в значній мірі обумовлений сукупним попитом
D) економіка може перебувати чи ні в стані повної зайнятості в залежності від рівня сукупного випуску продукції при кожному рівні цін
Е) технології мінливі і обсяг випуску залежить від витрат і відповідно від рівня цін
103. Крива сукупного попиту буде зрушуватися вгору і вправо по всіх причин, за винятком:
А) повьшенія реальної ставки відсотка
В) збільшення обсягу реальних грошових коштів
С) зростання рівня споживання домашніх господарств, при всіх рівнях доходу
D) проведення державою стимулюючої фіскальної політики і збільшення їм державних витрат при всіх рівнях доходів
Е) зростання цін, скорочення реальних залишків, підвищення процентної ставки і зниження інвестиційних витрат
104. Для простої економіки без державних витрат або податків і без зовнішньої торгівлі сукупний попит дорівнює сумі:
A) сукупного доходу та інвестицій.
B) споживання і сукупного доходу.
C) споживання і заощаджень.
D) особистих заощаджень та інвестицій.
Е) споживання та інвестицій.
105. Що з перерахованого не відноситься до шоків пропозиції?
A) Різка зміна цін на ресурси.
B) Зміна ставки податку і величини державних витрат.
C) Збільшення витрат на охорону навколишнього середовища, пов'язані зі зміною законодавства.
D) Збільшення швидкості обігу грошей у зв'язку з впровадженням нових технологій банківських розрахунків.
Е) Стихійне лихо, внаслідок якого була втрачена значна частина ресурсів економіки.
106. Сукупний попит не включає:
A) споживчий попит.
B) попит з боку держави.
C) чистий імпорт.
D) інвестиційний попит.
Е) чистий експорт.
107. Сукупний попит визначається параметрами розвитку:
A) Всіх секторів економіки.
B) Жоден сектор економіки не впливає на сукупний попит.
C) Грошово-бюджетного і зовнішнього секторів
D) Реального і грошового секторів.
Е) Грошового і бюджетного секторів.
108. Зміщення графіка функції сукупної пропозиції відбувається внаслідок:
A) виникнення грошових ілюзій у підприємців.
B) зміни рівня цін при заданих функціях попиту і пропозиції праці.
C) зсуву точки перетину кривих IS та LM.
D) зміни технології виробництва.
Е) зміни грошової маси.
109. Який з перерахованих нецінових детермінантів (Факторів), не зрушує криву сукупної пропозиції вправо-вліво?
A) Зміни в технології.
B) Зміни в продуктивності праці.
C) Рівновага цін на ресурси.
D) Зміна цін на ресурси.
Е) Зміни нормативно - правових норм.
110. У кейнсіанському аналізі основним джерелом рухів сукупного випуску є:
A) зміни інвестиційного попиту.
B) зміни MPS.
C) зміни споживчих витрат.
D) зміни споживчого попиту.
Е) зміни МРС.
111. Крива сукупного попиту та сукупної пропозиції показують:
A) Рівень технологічних зміні.
B) Систему взаємопов'язаних показників СНР.
C) Скорочення тривалості фази підйому і збільшення фази депресії.
D) Рівень процентної ставки.
Е) Фактори, що визначають рівень цін та обсяг випуску продукції.
112. Зрушення кривої сукупного попиту вправо в моделі «AD-AS» не може відображати:
A) Підвищення рівня цін і падіння реального обсягу ВНП одночасно.
B) Підвищення рівня цін за відсутності зростання реального обсягу ВНП.
C) Інфляційних змін в економіці.
D) Зростання реального обсягу ВНП при відсутності підвищення цін.
Е) Підвищення рівня цін і реального обсягу ВНП одночасно.
113. Зростання сукупного пропозиції викличе:
A) зниження рівня цін і збільшення реального обсягу ВНП.
B) ціни і обсяг ВНП не зміняться.
C) уповільнення зростання цін і зниження реального обсягу ВНП.
D) передбачити динаміку цін і реального ВНП не представляється можливим.
Е) зниження рівня цін і реального обсягу ВНП.
114. Співвідношення сукупного попиту і сукупної пропозиції дають характеристику:
A) Величини ЧНП при даному рівні цін.
B) Кількості грошей в обігу.
C) Величини НД при даному рівні цін, рівновага на рівні суспільства.
D) Величини СОП при даному рівні цін.
Е) Величини інфляції.
115. Крива сукупного попиту показує, що:
A) При будь-якому зниженні фактичного випуску, знижується середній рівень цін.
B) При будь-якому зниження середнього рівня цін, рівень фактичного випуску продукції також впаде.
C) Рівень витрат падає при збільшенні рівня цін.
D) При будь-якому збільшенні середнього рівня цін, знижується рівень фактичного випуску продукції.
E) При кожному рівні ціни є рівний рівень рівноважного фактичного випуску продукції.
116. Зміщення графіка функції сукупної пропозиції відбувається внаслідок:
A) Зміни технології виробництва.
B) Зміни рівня цін при заданих функціях попиту та пропозиції праці.
C) Виникнення грошових ілюзій у підприємців.
D) зрушення точки перетину кривих IS та LM.
Е) Зміна грошової маси.
117. За інших рівних умов збільшення сукупного попиту при повній зайнятості ресурсів призводить:
А) До інфляції попиту.
В) До зниження реальної ставки відсотка.
C) До перевищення експорту над імпортом.
D) До зростання реальної, ставки відсотка.
Е) До зростання приватних інвестицій.
118. Проміжний відрізок на кривій сукупної пропозиції:
A) Має позитивний нахил.
B) Має негативний нахил.
C) Представлений горизонтальною лінією.
D) Представлений вертикальною лінією.
Е) Представлений у вигляді бісектриси.
119. Зростання сукупних витрат у кейнсіанської моделі призведе до зсуву кривої сукупного попиту:
А) вліво на величину зменшення сукупних витрат, помножену на значення мультиплікатора
В) вправо на величину зростання сукупних витрат, помножену на значення мультиплікатора
С) вліво на величину зростання сукупних витрат, помножену на значення мультиплікатора
D) вправо на величину зменшення сукупних витрат, помножену на значення мультиплікатора
Е) немає вірних відповідей
120. Багаторазовий приріст ЧНП внаслідок незначного збільшення інвестиційних витрат викликаний:
А) ефектом мультиплікатора
В) парадоксом ощадливості
З) ефектом А. Сміта
D) технічною революцією
Е) всі відповіді вірні
121. Рецесійний розрив - це:
А) величина, на яку сукупні витрати менші рівня ЧНП при повній зайнятості
В) величина, на яку сукупні витрати перевищують рівень ЧНП при повній зайнятості
З) величина сукупних витрат
D) рівноважний обсяг ЧНП
Е) величина заощаджень
122. Які з перерахованих концепцій класичної макроекономічної теорії критикував Д. Кейнс?
А) принцип державного втручання
В) принцип рівності заощаджень та інвестицій
З) принцип державного невтручання
D) принцип нерівності заощаджень та інвестицій
Е) всі відповіді вірні
123. Інфляційний розрив - це:
А) величина, на яку сукупні витрати менші рівня ЧНП при повній зайнятості
В) величина, на яку сукупні витрати перевищують рівень ЧНП при повній зайнятості
З) величина сукупних витрат
D) рівноважний обсяг ЧНП
Е) величина заощаджень
124. Якщо обсяг сукупного попиту підвищує рівень ВНП, досягнутий в умовах повної зайнятості, то це означає, що в економіці:
А) існує Рецесійний розрив
В) існує інфляційний розрив
З) відбудеться зростання витрат виробництва
D) відбудеться зниження витрат виробництва
Е) досягнуто часткова рівновага
125. Якщо обсяг рівноважного ВНП виявляється більше його потенційного рівня, то:
А) рівень цін підвищиться
В) рівень цін знизиться
З) рівень цін не зміниться
D) відбудеться зростання витрат виробництва
Е) відбудеться зниження витрат виробництва
126. Крива сукупного попиту виражає відношення між:
А) рівнем цін і сукупними витратами на купівлю товарів і послуг
В) рівнем цін і виробленим обсягом ВНП у реальному вираженні
З) рівнем цін і сукупними витратами на виробництво товарів і послуг
D) рівнем цін і рівнем наявного доходу
Е) немає вірної відповіді
127. Коли стан економіки відповідає кейнсіанському відрізку кривої
сукупної пропозиції, зростання сукупного попиту приведе:
А) до зниження обсягу ВНП у реальному вираженні, але не зробить впливу на рівень цін
В) до збільшення обсягу ВНП у реальному вираженні, але не зробить впливу на рівень цін
С) до зниження обсягу ВНП у реальному вираженні і до зниження рівня цін
D) до збільшення обсягу ВНП у реальному вираженні і до збільшення рівня цін
Е) до збільшення обсягу ВНП у реальному вираженні і до зниження рівня цін
128. Крива сукупної пропозиції виражає відношення між:
А) рівнем цін і сукупними витратами на купівлю товарів і послуг
В) рівнем цін і виробленим обсягом ВНП у реальному вираженні
З) рівнем цін і сукупними витратами на виробництво товарів і послуг
D) рівнем цін і рівнем наявного доходу
Е) немає вірної відповіді
129. Якщо держава посилює вимоги до збереження навколишнього середовища, це викликає:
А) зниження витрат виробництва на одиницю продукції і зміщення кривої сукупної пропозиції вліво
В) зростання витрат виробництва на одиницю продукції і зміщення кривої сукупної пропозиції вліво
З) зниження витрат виробництва на одиницю продукції і зміщення кривої сукупної пропозиції вправо
D) зростання витрат виробництва на одиницю продукції і зміщення кривої сукупної пропозиції вправо
Е) немає вірної відповіді
4.3 Виробництво і ринок праці
130. Для дослідження короткострокового періоду в економіці робиться припущення про:
A) негнучкість цін;
B) зростання постійних витрат;
C) Гнучкій інвестиційної ставки;
D) Зміну факторів виробництва;
E) Постійному ефекті масштабу зростання.
131. У довгостроковому періоді робиться припущення про:
A) Гнучкості цін і заробітної плати;
B) сталість усіх факторів виробництва;
C) Жорсткості інвестиційної ставки;
D) Зміну тільки змінного фактора;
E) убуває ефекті масштабу зростання.
132. Фірма буде наймати додаткового робочого поки (w / P - реальна заробітна плата; MP L - граничний продукт праці).
A) w / P> MP L
B) w / P = MP L
C) w / P = AP L
D) w / P> AP L
E) MP L = 0
133. Виробнича функція в загальному вигляді, представляється як:
А) Y = F (K, L);
B) Y = F (K) - F (L);
C) K = F (L);
D) Y = F (K, L) - F (P);
E) Y = F (P);
134. Сукупний дохід дорівнює:
А) Сумі тенге отриманої виробниками як прибуток;
В) Загальну суму тенге, заробленої робітниками;
С) сукупного продукту економіки;
D) сумарною рентної плати, зібраної власниками капіталу;
E) Сукупний заощаджень.
135. Конкурентна фірма приймає:
А) Ціни на їх продукцію, що виробляється і фактори виробництва як задані;
В) заданої ціни на продукцію виробництва, але не на фактори виробництва;
С) заданої ціни на фактори виробництва, але не на їх продукцію, що випускається;
D) Не заданими ціни на продукцію, що випускається, ні на фактори виробництва;
E) Рішення не залежно від ринкових умов.
136. Виробнича функція має властивість постійної віддачі від масштабу:
А) якщо збільшити капітал і праця на 10%, то випуск зменшиться на 10%;
В) якщо збільшити капітал і працю на 5%, то випуск збільшиться на 10%;
С) якщо збільшити капітал і праця на 10%, то випуск збільшиться теж на 10%; D) якщо збільшити капітал на Z1, а праця - на Z2, то випуск збільшиться на Z3;
Е) якщо збільшити К на 10%, а L на 5%, то випуск збільшиться на 7,5%.

137. Що характеризує граничний продукт капіталу:
A) наскільки збільшиться випуск при використанні додаткової одиниці капіталу;
B) наскільки зменшиться випуск при використанні додаткової одиниці капіталу;
C) рівень технології;
D) норму заміщення капіталу працею;
E) рівень приросту вартості основного капіталу.
138. Згідно з яким законом при залученні додаткової одиниці капіталу, віддача від його використання знижується.
A) закону граничної спадної віддачі;
B) закону Оукена;
C) закону попиту;
D) убуває ефекту від масштабу зростання;
E) закону раціональних очікувань.
139. Який фактор не впливає на зростання національного доходу?
A) підвищення продуктивності праці.
B) збільшення робочого дня у сфері матеріального виробництва.
C) зростання чисельності працівників бюджетної сфери.
D) підвищення інтенсивності праці.
Е) збільшення чисельності найманих робітників у сфері матеріального виробництва.
140. У довгостроковому періоді рівень випуску в економіці визначається:
A) уподобання населення.
B) Величиною капіталу та праці, а також рівнем використовуваної технології.
C) Рівнем ставки відсотка.
D) Рівнем цін.
Е) Пропозицією грошей, рівнем державних витрат і податків.
141. Виробнича функція У = F (K, L) має постійну віддачу від масштабу, якщо:
A) F (K, L) = Yz.
B) F (zK, zL) = Y.
C) zF (K, L) = Y.
D) F (zK, zL) = zY.
E) F (K, L) = Y.
142. Кейнсіанська модель розглядає:
A) Рівень цін.
B) Функціонування економіки на порівняно коротких відрізках часу.
C) Заробітну плату.
D) Витрати виробництва.
Е) Випуск продукції.
143. Якщо виробнича функція має зростаючу віддачу від масштабу, то спостерігається:
A) змішаний зростання.
B) невизначеність.
C) спад виробництва.
D) екстенсивне зростання.
Е) інтенсивний ріст.
144. Капіталоозброєність праці - це:
A) Капітал, вироблений за тривалий час.
B) Обсяг капіталу на одного працівника.
С) Відношення числа працівників до грошової вартості капіталу.
D) Кількість акцій у володінні працівників.
Е) Капітал вироблений протягом року.

145. На ринку праці встановлюється рівновага, коли:
A) Величина попиту на працю дорівнює кількості зайнятих в економіці.
B) Величина пропозиції праці дорівнює кількості працюючих.
C) Граничний продукт праці дорівнює ціні попиту на працю.
D) Граничний продукт праці дорівнює ціні пропозиції праці;
Е) Грошова оцінка граничного продукту дорівнює номінальній ставкою заробітної плати.
146. У відповідності з класичною моделлю, коли ринок праці перебуває в рівновазі, то:
А) Існує повна зайнятість.
B) Деякі люди, що бажають працювати за реальну заробітну плату, не можуть знайти собі роботу.
C) Виникають вільні робочі місця, оскільки фірми не можуть найняти необхідну кількість працівників.
D) Потенційний ВНП вище фактичного.
Е) Податки дозволяють ринку праці досягти ефективного розподілу робочої сили.

4.4 Ринок благ
147. Які податки відносяться до непрямих:
A) акцизи, податок на додану вартість
B) прибутковий податок з фізичних осіб
C) податок на майно
D) податок на землю
E) податок на транспорт
148. Величина споживання змінилася з 500 до 700 тис. тенге. Величина наявного доходу змінилася з 10000 до 14 000 тис. тенге. Чому дорівнює гранична схильність до споживання?

А) 0,05

У) 0,5

З) 0,25

D) 0,025

Е) -0,5

149. Якщо сукупна пропозиція перевищує сукупний попит за умови, що державні витрати і чистий експорт дорівнюють нулю, то:
A) сума споживчих і інвестиційних витрат дорівнює заощадженням
B) заощадження перевершують плановані інвестиції
C) заощадження дорівнюють інвестиціям
D) номінальний обсяг випуску залишиться незмінним
E) реальний ВНП буде зростати
150. Зміна величини автономного споживання може бути графічно представлено, як:
A) переміщення вздовж кривої планованих витрат
B) зміна кута нахилу кривої планованих витрат
C) зрушення кривої планованих витрат
D) переміщення вздовж кривої споживчої функції із зміною рівня доходу
E) зміна кута нахилу кривої споживчої функції
151. Якщо домашні господарства не витрачають весь свій дохід на споживання і поміщають невитрачену суму в банк, то можна сказати, що вони:
A) зберігають, але не інвестують
B) і зберігають, і інвестують
C) інвестують, але не зберігають
D) не зберігають і не інвестують
E) зберігають, але не інвестують частину заощаджень, яка використовується для покупки цінних паперів
152. Нехай інвестиційна функція задана рівнянням: I = 1000 - 30г, де р-реальна ставка відсотка. Номінальна ставка відсотка дорівнює 10%, темп інфляції складає 2%. У цьому випадку обсяг інвестицій буде дорівнює:
A) 240
B) 700
C) 970
D) 760
E) 1060
153. Коли плановані споживчі витрати дорівнюють 40 + 0,9 Yd і плановані інвестиції становлять 50, тоді рівноважний рівень доходу дорівнює:
A) 90
B) 400
C) 500
D) 700
E) 900
154. Якщо величина споживчих витрат становить 9000, тоді як наявний дохід дорівнює 10000, то середня схильність до споживання дорівнює:
A) 0,1
B) 0,9
C) 9,0
D) 1,0
E) 10
155. Якщо споживання домашніх господарств характеризується кейнсіанською функцією споживання короткого періоду, то:
A) гранична схильність до споживання постійна
B) середня норма споживання постійна
C) еластичність споживання за доходом дорівнює 1
D) гранична схильність до заощадження завжди більше середньої норми споживання
E) гранична схильність до заощадження завжди менше середньої норми споживання
156. Сума граничних схильностей до споживання і заощадження наявного доходу дорівнює 1:
A) при лінійній функції споживання
B) якщо графік С (у) проходить через початок координат
C) тільки при рівновазі на ринку благ
D) завжди
E) тільки при рівновазі на ринку грошей
157. Кейнсіанська функція споживання характеризує залежність
між:
A) реальними витратами домашніх господарств на споживання і ставкою відсотка
B) реальними витратами домашніх господарств на споживання і реальним НД
C) номінальними витратами домашніх господарств на споживання і рівнем цін
D) номінальними витратами домашніх господарств на споживання і номінальним НД
E) номінальними витратами домашніх господарств на споживання і ставкою відсотка
158. У відповідності з теорією мультиплікатора приріст НД більше приросту інвестицій з-за того, що:
A) економічно доцільні лише ті проекти, у яких сума дисконтованих доходів перевищує обсяг інвестицій
B) зростання інвестицій збільшує і інші складові частини сукупного попиту
C) інвестиції збільшують виробничий потенціал господарства
D) гранична ефективність капіталовкладень перевищує ставку відсотка
E) інвестиції зменшують виробничий потенціал господарства
159. Лінія IS не змінить свого вихідного положення, якщо:
A) збільшення державних витрат здійснюється за рахунок додаткових податків
B) домашні господарства змінять граничну схильність до заощадження без зміни обсягу заощаджень
C) при будь-якому рівні реального доходу заощадження знизяться на величину збільшення чистого експорту
D) зменшення державних витрат здійснюється за рахунок додаткових податків
E) за будь-якої ставкою відсотка інвестиції скоротяться на величину додаткових державних витрат
160. Що показує в функції споживання С = a + b (YT) коефіцієнт b:
A) граничну схильність до споживання
B) податкову ставку
C) ставку заробітної плати
D) орендну плату
E) автономне споживання
161. Відповідно до теорії Кейнса середня схильність до споживання APC = C / (YT) в короткостроковому періоді:
A) не змінюється
B) зростає в міру зростання наявного доходу
C) падає в міру зростання наявного доходу
D) дорівнює нулю
E) не залежить від наявного доходу, а залежить від ставки відсотка
162. Чисті інвестиції - це:
A) валові інвестиції + амортизація
B) валові інвестиції - амортизація
C) приріст вартості основного капіталу
D) валові інвестиції - субсидії
E) амортизація - приріст вартості основного капіталу
163. Якщо причиною збільшення інвестицій є приріст національного доходу, то такі інвестиції називаються:
А) прямими
В) портфельними
С) автономними
D) індукованими
Е) чистими
164. Гранична схильність до споживання: МРС = 0,6. Заплановані інвестиції збільшуються на 10 млн. дол, то сукупний дохід (у млн. дол):
А) збільшиться на 25
В) збільшиться на 10
С) зменшиться на 6
D) збільшиться на 18
Е) збільшиться на 6
165. Національні заощадження це:
А) резерви в іноземній валюті
В) кошти на рахунках у банках
З) сума приватних і державних заощаджень
D) величина іноземної валюти, що знаходиться в обігу у населення країни
Е) профіцит чи дефіцит бюджету
166. Дана функція споживання С = 25 +0,7 (YT). Дайте економічну інтерпретацію коефіцієнтами цієї функції:
A) автономне споживання дорівнює 25, з 1 тенге наявного доходу 0,7 йде на споживання, а 0,3 на заощадження
B) заощадження зростають на 0,3 при зростанні наявного доходу, а споживання скорочується на 0,7
C) заощадження рівні 25, а споживання - скорочується при зростанні доходу на 0,3
D) заощадження рівні 0,7, а споживання дорівнює 25
E) C = 25,7 і воно росте при зростанні наявного доходу
167. Інвестиції рівні 220, бюджетний надлишок дорівнює 10, експорт становить 175, імпорт 185. Визначте приватні заощадження:

А) 20

У) 210

З) 180

D) 150

E) 200
168. Припустимо, що ВНП Y = 3000, споживання задано функцією споживання З = 800 +0,7 (У-Т), інвестиції I = 600 - 80 r, де r - реальна ставка відсотка. Податки рівні 600, а державні витрати - 400. Знайдіть рівноважну ставку відсотка:
А) 6,5%
У) 5%
З) 5,5%
D) 6%
Е) 4%
169. Вплив бюджетного надлишку на рівноважний рівень ВВП виявляється, по суті, таким же, як:
A) скорочення заощаджень
B) збільшення інвестицій
C) збільшення споживання
D) збільшення заощаджень
E) скорочення споживання
170. Деякі корпорації виплачують дивіденди в незмінному розмірі у всіх фазах економічного циклу. Це діє на економічну кон'юнктуру:
A) як чинник збільшення амплітуди циклічних коливань
B) нейтрально
C) як вбудований (автоматичний) стабілізатор
D) як фактор зменшення амплітуди циклічних коливань
E) невизначеним чином, в залежності від факторів, що викликали циклічні коливання
171. Зростання державних витрат збільшує реальний ВНП тільки в тому випадку, якщо:
A) держвидатки спрямовуються на закупівлі товарів і послуг, а не на оплату чиновників
B) держвидатки не витісняють рівновеликого обсягу видатків у недержавному секторі
C) держвидатки супроводжуються збільшенням пропозиції грошей
D) держвидатки фінансуються за рахунок випуску державних позик
E) держвидатки супроводжуються зменшенням пропозиції грошей
172. Зміна рівня цін:
A) не відбивається на результатах фіскальної політики
B) посилює ефект фіскальних заходів
C) практично відсутня при проведенні фіскальної політики
D) збільшує ефекти мультиплікатора держвидатків і податків
E) знижує дієвість заходів фіскальної політики
173. Економіка знаходиться в стані рівноваги, причому гранична схильність до заощадження дорівнює 0,25, а гранична схильність до імпорту дорівнює нулю. Як зміниться рівноважний рівень випуску, якщо уряд збільшить свої закупівлі на 2 млрд. руб., Не змінюючи при цьому податкові надходження?
A) зросте на 8 млрд. руб.
B) зросте на 6 млрд. руб.
C) зросте на 4 млрд. руб.
D) зросте на 2 млрд. руб.
E) зменшиться на 8 млрд. руб.
174. Визначте ефект збільшення державних витрат у моделі IS-LM:
А) DY = DG * (1 / (1-MPC))
В) DY = DT * (1 / (1-MPC))
С) DY = DG * (-MPC / (MPC-1))
D) DY = DG * (-MPC / (1-MPC))
Е) DY = DG * (1 / (1-MPS))
175. Дана наступна структура економіки:
З = 0,8 (YT); I = 20 - 0,24 r G = 10 T = 20 Ms = 50 Md = (0,5 Y-r) P
Знайдіть вираз для кривої IS:
А) Y = 70-12r
B) Y = 70-1,2 r
C) Y = 230-1,2 r
D) Y = 230-12r
E) Y = 70 +1,2 r

176. За даними знайдіть мультиплікатор державних витрат
З = 0,8 (YT); I = 20 - 0,24 r; G = 10; T = 20; Ms = 50; Md = (0,5 Y-r) P.
A) -4
B) -5
C) 1,25
D) -1,25
E) 5
177. Визначте, як вплине на випуск, збільшення державних витрат до G = 12; С = 0,8 (YT); I = 20 - 0,24 r; G = 10; T = 20; Ms = 50; Md = (0,5 Y - r) P;
А) випуск зросте на 10 одиниць
В) випуск скоротиться на 20 одиниць
З) випуск скоротиться на 10 одиниць
D) випуск зросте на 20 одиниць
Е) випуск не зміниться

178. Що належить до приватних заощадженням:
А) наявний дохід за вирахуванням споживання;
В) податки за мінусом державних витрат;
З) податки за мінусом витрат на споживання;
D) ВНП за відрахуванням споживання і державних витрат;
Е) ВНП за вирахуванням витрат на споживання.
179. Якщо в моделі рівноваги закритої економіки ставка відсотка вище рівноважного рівня, то:
А) обсяг заощаджень перевищує інвестиції, пропозицію позикових коштів вищий попиту на них, ставка відсотка знижується;
В) обсяг заощаджень менше величини інвестицій, пропозицію позикових коштів менше попиту на них, ставка відсотка росте;
З) обсяг заощаджень перевищує інвестиції, пропозицію позикових коштів менше попиту на них, ставка відсотка знижується;
D) обсяг заощаджень менше інвестицій, пропозицію позикових коштів вищий попиту на них, ставка відсотка знижується;
Е) обсяг заощаджень перевищує інвестиції, пропозицію позикових коштів випереджає попит на них, ставка відсотка росте;
180. Дана функція споживання С = 120 + 0,2 (YT). Визначте функцію заощаджень:
А) S =- 120 +0,8 (YT);
B) S = 120 + 0,8 (YT);
C) S =- 120 +0,2 (YT);
D) S = 120 - 0,2 (YT);
E) S =- 120 - 0,8 (YT).
181. Основні положення теорії споживання Кейнса:
А) Вплив процентної ставки незначно, споживання залежить від поточного доходу і з зростанням доходу воно в середньому скорочується;
В) АРС і МРС величини більше одиниці;
С) АРС зростає в міру зростання доходу, а потім стає стабільною:
D) Вплив процентної ставки, проявляється в дисконтуванні майбутнього споживання;
Е) Вплив процентної ставки значно, споживання залежить не тільки від поточного доходу і з зростанням доходу воно в середньому зростає.
182. Прибуток це:
А) Сумарний річний дохід мінус сумарні витрати;
В) Ціна виробленого продукту мінус ціна витраченого ресурсу;
С) Сума грошей, що виплачується компанією щорічно своїм акціонерам у формі дивідендів;
D) Сума грошей, заробляється керуючими фірми;
Е) Виручка компанії, отримана від реалізації продукції.
183. Що характеризує (У-Т) в функції споживання С = a + b (YT):
A) наявний дохід;
B) витрати споживача;
C) рівень заробітної плати;
D) суму вкладених коштів;
E) суму податків.
184.Функція споживання С = a + b (YT) була обгрунтована:
A) Кейнсом;
B) Маршалом;
C) Лукасом;
D) Модільяні;
E) Фішером.
185. Який графік з нижче наведених відповідає функції споживання С = a + b (YT):
C
YT
C
YT
C
YT
C
YT
C
YT


 
A) B) C) D) E)
186. У функції споживання С = a + b (YT) при наявному доході рівному нулю, споживання одно:
A) а;
B) b;
C) a + b;
D) 0;
E)-b.
187. На які частини ділиться дохід споживача:
A) споживання і заощадження;
B) споживання та інвестиції;
C) на інвестиції та позики;
D) кредитування та інвестиції;
E) заощадження і кредитування.
188. Ким було доведено, що гранична схильність до споживання змінюється в межах від нуля до одиниці.
A) Кейнс;
B) Маршалл;
C) Модільяні;
D) Фішер;
E) Оукен.
189. Визначте величину споживання для функції С = 2500 +0,5 (У-Т), якщо рівень доходу У = 10000 тенге, податки Т = 1000 тенге.
A) 7000;
B) 2500;
C) 4500;
D) 2000;
E) 9000.
190. Дохід споживача 10000 тенге, споживання становить 7000 тенге. Яка величина заощаджень:
A) 3000;
B) 17000;
C) 10000;
D) 7000;
E) 0.
191. Саймон Кузнець довів що в довгостроковому періоді при зростанні наявного доходу, середня схильність до споживання:
A) постійна;
B) падає;
C) зростає;
D) дорівнює нулю;
E) не залежить від наявного доходу.
192. Сучасні люди зберігають заощадження в банках та отримують відсотки. Вплив якого макроекономічного показника на рівень споживання не розглядав Кейнс у побудованій ними функції споживання:
A) процентної ставки;
B) бюджетного обмеження;
C) граничної норми заміщення;
D) рівня корисності;
E) рівня податків.
193. Зменшення податків:
A) Зсуває криву запланованих витрат вниз і криву IS вліво.
B) Зсуває криву запланованих витрат вгору і криву IS вправо.
C) Зсуває криву запланованих витрат і криву IS.
D) Зсуває криву запланованих витрат вниз і криву IS вправо.
Е) Зсуває криву запланованих витрат вгору і криву IS вліво.
194. В економіці, що характеризується повною зайнятістю, високі темпи економічного зростання вимагають:
A) високі норми заощаджень та інвестицій.
B) високі норми заощаджень і низькі норми інвестицій.
C) низькі норми заощаджень і високі норми інвестицій.
D) низькі норми заощаджень та інвестицій.
Е) зниження норм заощаджень та інвестицій.
195. Гранична схильність до споживання - це:
A) Зміна в споживчі доходи, викликане зміною доходу.
B) Крива, що характеризує величину споживчих доходів.
C) Відношення сукупного споживання до сукупного доходу.
D) Відношення приросту споживчих витрат на одиницю приросту наявного доходу.
Е) Крива, що характеризує величину споживчих витрат при даному рівні цін.
196. Факторами, що визначають динаміку споживання і заощаджень є:
A) Доходи від раціональних економічних рівнів заощадження і споживання.
B) Рівень оподаткування.
C) Дохід домашніх господарств.
D) Рівень цін.
Е) Економічні очікування.
197. Модель простого мультиплікатора державних витрат висловлює відношення приросту:
A) доходу до приросту інвестицій.
B) грошової маси до приросту доходу.
C) податків до приросту доходу.
D) приросту доходу до приросту державних витрат.
Е) інвестицій до приросту заощаджень.
198. Є такі дані: дохід У = 5000, державні витрати G = 1000, податки Т = 900. Який буде розмір дефіциту державного бюджету?
A) 50.
B) 200.
C) 100.
D) 150.
Е) 250.
199. Виберіть правильну залежність інвестицій від ставки відсотка:
r


I
r
I
r
I
r
I
r
I


A) B) C) D) E)
200. В інвестиційній функції I = e-dr чого будуть рівні інвестиції при нульовій ставці відсотка?
A) е;
B) d;
C) ed;
D)-e;
E) 0.
201. У розрахунку національного доходу, інвестиціями є:
А) Купівля, вашою родиною, будинки нової конструкції;
В) Будівництво дерев'яного будинку теслею;
С) Придбання картини Пікассо за 20 млн. доларів музеєм сучасного мистецтва;
D) Купівля вартістю в 1000 тенге казначейської облігації Казахстану;
Е) Все перераховане.
202. Що належить до інвестицій:
А) Придбання підприємцем нового обладнання для виробництва хліба;
В) Капітальний ремонт житлового будинку;
З) Купівля цінних паперів;
D) Реалізація запасів зі складу іншій фірмі;
Е) Вкладення коштів на банківський рахунок.

203. Який вид інвестицій показує зміну реального капіталу:
А) Чисті;
В) Індуковані;
С) реноваційної;
D) Портфельні;
Е) Автономні.
204. Якщо причиною збільшення інвестицій є приріст національного доходу, то такі інвестиції називаються:
А) індукованої.
В) Портфельними.
С) автономними.
D) Прямими.
Е) Чистими.

205. Яке з наступних дій, що представляються як інвестиції, підраховуються в національному доході?
А) Ваша сім'я купила будинок нової конструкції.
В) Ви купили казначейські білети вартістю 1000 тенге.
С) Художня галерея ім. Шевченка купила картину Глазунова за 20000 тенге.
D) Ви купуєте ділянку землі під будівництво приватного будиночка.
Е) Ви купили путівку для відпочинку.
206. У функції споживання C = a + b (YT) при наявному доході рівному нулю, споживання одно:
A) а
B) b
C) а + b
D) 0
Е)-b
207. Гранична податкова ставка виражає відношення між приростом податків і:
A) Обсягом державних витрат.
B) Приростом бюджету.
C) Приростом інвестицій.
D) Обсягом грошової маси.
Е) Приростом доходу.
208. Як зміниться рівноважний ВНП, якщо держава збільшує свої закупівлі на 2 млрд. тенге при MРС = 0,75:
A) Збільшиться на 2 млрд. тенге.
B) збільшиться на 6 млрд. тенге.
C) Збільшиться на 4 млрд. тенге.
D) Зменшиться на 4 млрд. тенге.
Е) Збільшиться на 8 млрд. тенге.
209. Частка наявного доходу, що спрямовується на споживання - це:
A) Автономні споживчі витрати.
B) Граничний дохід.
C) Середня схильність до споживання.
D) Гранична схильність до споживання.
Е) Особистий дохід.
210. Яка з перелічених відносин висловлює зворотний залежність між:
A) Інвестиційними витратами і рівнем процентної ставки.
B) споживчі витрати і розташовуваним доходом.
C) заощадження і рівнем процентної ставки.
D) Інвестиційними витратами і національним доходом.
Е) Рівнем цін і обсягом випуску.
211. До чистих інвестицій належить:
A) Будівництво складу готової продукції.
B) Купівля домашнім господарством легкового автомобіля.
C) Заміна зношеного устаткування новим.
D) Купівля фірмою земельної ділянки.
Е) трансфертних виплат держави населенню.
212. Д. Кейнс стверджує, що рівень споживання залежить від:
A) Рівня наявного доходу.
B) Віку членів сім'ї.
C) місце проживання споживача.
D) Смаку споживача.
Е) Ставки відсотка.
213. C = 0.6Y + 200. I = 500. Рівноважне значення національного доходу при цьому складе:
А) 1750
B) 1167
C) 700
D) 500
Е) 833
214. Крива IS відображає:
A) Всі комбінації НД та рівня процентної ставки, які забезпечують рівновагу грошового ринку.
B) Взаємовідносини між ставкою відсотка і рівнем доходу, які виникають на ринку товарів і послуг.
C) Зниження податків на додану вартість.
D) Мінімальну ціну, яку покупці згодні заплатити за цей кількість товарів.
Е) Зміна обсягу попиту, викликане зміною реального доходу.
215. Якщо функція споживання має вигляд З = 100 +0,8 (У-Т) і обидві величини-податку і державні закупівлі зменшаться на 1 тенге, рівноважний рівень доходу:
А) Зросте на 1 тенге.
B) Збільшиться на 5 тенге.
C) Скоротиться на 4 тенге.
D) Зменшиться на 1 тенге.
Е) Залишиться постійним.
216. На графіку функції споживання лінія під кутом 45 ° до осей координат дозволяє знайти:
A) Точки, де витрати домашніх господарств дорівнюють доходам.
B) Суми, які домашні господарства зберігають для кожного рівня доходів.
C) Точки, де заощадження та інвестиції дорівнюють.
D) Точки, де заощадження мають максимальну величину.
Е) Суми, які домашні господарства споживають для кожного рівня доходів.
217. У моделі Кейнсіанський хрест, лінія під кутом 45 ° показує, що:
A) ВНП зменшується кожного разу, як тільки споживання збільшується.
B) Фактичні витрати дорівнюють доходу.
C) Рівноважний рівень доходу зменшується кожного разу, як тільки фактичні витрати збільшуються.
D) Заплановані витрати дорівнюють обсягом виробленої продукції в країні.
Е) Після екзогенного порушення рівноваги величина НД монотонно
спрямовується в нескінченність.
218. Від яких факторів не залежать інвестиції:
A) Від очікуваної норми прибутку.
B) Від альтернативної можливості капіталовкладень та рівня процентної ставки.
C) Від рівня оподаткування.
D) Від рівня інфляції.
Е) Від фонду заробітної плати.
219. Якщо обсяг наявного доходу зменшиться, то при інших рівних умов:
А) Скорочуються і споживчі витрати і заощадження.
B) Зростають споживчі витрати і заощадження.
C) Споживчі витрати зростають, а заощадження скорочуються.
D) Споживчі витрати скорочуються, а заощадження зростають.
Е) Знижуються ціни.
220. При аналізі кейнсіанського хреста, умовою рівноваги у закритій економіці є рівність:
A) Пропозиція грошей = попиту на гроші.
B) Витрати = споживання + плановані інвестиції + держвитрати.
C) Фактичні заощадження = фактичні інвестиції.
D) Дохід = споживання + інвестиції + державні витрати.
Е) Фактичні витрати = плановані витрати.
221. Незаплановані інвестиції пов'язані з:
A) Виробничими інвестиціями.
B) Фактичними інвестиціями при незмінних продажах.
C) Інвестиціями у товарні запаси при змінах у витратах.
D) Інвестиціями у житлове будівництво.
Е) Отриманими державними замовленнями.
222. Формула приватних заощаджень:
А) S = (У-T) + (T-С)
В) S = У-T
C) S = TG
D) S = (YT) = (TG)
E) S = YTC
223. У закритій економіці рівень інвестицій дорівнює:
A) заощадження.
B) Прибутки фірм.
C) Чистим відсоткам.
D) величини позики.
Е) Величина кредитів.
224. Якщо люди не витрачають весь свій дохід на споживання і поміщають невитрачену суму в банк, то вони:
А) зберігають, але не інвестують
В) зберігають і інвестують
З) інвестують, але не зберігають
D) не зберігають, і не інвестують
Е) немає вірної відповіді
225. Точка «порогового рівня» функції індивідуального споживання це точка, в якій:
А) дохід більше споживання
В) дохід = споживання
З) дохід менше споживання
D) MPC = 0
Е) споживання = заощадження
226. Кейнс стверджує, що обсяг споживчих витрат у країні, залежить перш за все:
А) від рівня ВНП
В) від рівня державних витрат
С) від рівня інвестиційних витрат
D) від рівня наявного доходу
Е) всі відповіді вірні
227. Закон Сея фіксує зв'язок між:
А) виробництвом і доходом
В) доходом і витратами
С) витратами і капіталовкладеннями
D) виробництвом і витратами
Е) виробництвом, доходом і витратами
228. Що з переліченого включається в поняття «вилучення»?
А) заощадження
В) інвестиції
С) капіталовкладення
D) на інвестиції та заощадження
Е) немає вірної відповіді
229. Гранична схильність до заощадження - це:
А) Відношення зміни в заощадженнях до того що зміни в доході, що його викликало.
B) Крива, що характеризує величину споживчих доходів.
C) Відношення сукупного споживання до сукупного доходу.
D) Відношення приросту споживчих витрат на одиницю приросту наявного доходу.
Е) Крива, що характеризує величину споживчих витрат при даному рівні цін.
230. Парадокс ощадливості полягає в тому, що:
А) спроби суспільства більше заощаджувати можуть призвести до більшого обсягу заощаджень
В) спроби суспільства більше заощаджувати можуть призвести до того ж або меншого фактичного обсягу заощаджень
С) спроби суспільства більше заощаджувати можуть призвести до зниження ділової активності виробника
D) спроби суспільства більше заощаджувати можуть призвести до уповільнення економічного розвитку домашніх господарств
Е) всі відповіді вірні

4.5 Грошовий ринок
231. Якщо реальний ВНП збільшиться в 1,2 рази, а грошова маса зросте на 8%, то рівень цін при стабільній швидкості обігу грошей:
A) підвищиться на 10%
B) підвищиться на 11%
C) знизиться на 10%
D) знизиться на 20%
E) залишиться незмінним
232. Пропозиція грошей збільшиться, якщо:
A) зросте норма резервування
B) збільшиться грошова база
C) збільшиться відношення "готівка-депозити"
D) зменшиться грошовий мультиплікатор
E) зменшиться реальний ВНП
233. Якщо номінальна пропозицію грошей збільшиться на 5%, рівень цін зросте на 4%, то при незмінній швидкості обігу грошей, відповідно до кількісної теорією, реальний дохід:
A) збільшиться на 1%
B) збільшиться на 9%
C) знизиться на 1%
D) знизиться на 9%
E) збільшиться на 10%

234. Припустимо, що пропозиція грошей і рівень цін постійні. Тоді у разі збільшення рівня доходу на грошовому ринку:
A) збільшиться попит на гроші і знизиться ставка відсотка
B) попит на гроші знизиться, а ставка відсотка збільшиться
C) попит на гроші і ставка відсотка знизяться
D) збільшиться попит на гроші і ставка відсотка
E) не буде жодних змін
235. Нехай попит на готівку складає 10% від суми депозитів. Норма резервування дорівнює 0,15. Якщо Національний Банк вирішує розширити пропозицію грошей на 330 млрд. тенге, він повинен:
A) збільшити грошову базу на 75 млрд. тенге
B) зменшити грошову базу на 75 млрд. тенге
C) збільшити грошову базу на 330 млрд. тенге
D) зменшити грошову базу на 330 млрд. тенге
E) збільшити грошову базу на 49,5 млрд. тенге
236. Що з нижче перерахованого не включається в агрегат М2?
A) готівка поза банківською системою
B) невеликі ощадні вклади
C) чекові депозити
D) дорожні чеки
E) короткострокові державні облігації
237. Банківські депозити зросли на 200 млн. тенге. Норма резервування на цей момент складала 20%. Яке потенційно можливе збільшення пропозиції грошей?
A) 1000 млн. тенге
B) 400 млн. тенге
C) 600 млн. тенге
D) 800 млн. тенге
E) 1200 млн. тенге
238. Норма обов'язкових резервів дорівнює 0,15. Надлишкові резерви відсутні. Попит на готівку складає 40% від обсягу депозитів. Сума резервів дорівнює 60 млрд. тенге. Чому дорівнює пропозицію грошей?
A) 400 млрд. тенге
B) 560 млрд. тенге
C) 600 млрд. тенге
D) 650 млрд. тенге
E) 1000 млрд. тенге
239. В основі виділення грошових агрегатів Ml, M2, МЗ лежить:
A) ступінь їх ліквідності
B) швидкість їх обігу
C) ступінь їх схильності інфляції
D) виконувані ними функції
E) зручність рахунки
240. Інфляція в найменшій мірі позначається на функції грошей як засобу:
A) вимірювання цінності
B) збереження цінності
C) платежу
D) купівлі нерухомості
E) звернення
241. Вирішальним для Національного банку чинником, що визначає кількість пропонованих грошей, є:
A) зміна його валютних резервів
B) стан торговельного балансу
C) зміна заборгованості уряду Національному банку
D) забезпечення стійкості національної валюти
E) норма резервування
242. Кількість M1 зменшується, коли:
A) комерційні банки купують в Національному банку іноземну валюту для своїх клієнтів
B) клієнт вносить в комерційний банк готівкові гроші для відкриття вкладу до запитання
C) під час пожежі згорає денна виручка супермаркету
D) комерційні банки посилають зношені банкноти для знищення в Національний банк
E) вірні відповіді A, C
243. Коли Національний банк продає державні цінні папери комерційним банкам, тоді:
A) збільшується державна заборгованість
B) знижується поточна ставка відсотка
C) збільшуються кредити комерційних банків
D) знижуються надлишкові резерви комерційних банків
E) збільшуються надлишкові резерви комерційних банків
244. Нахил лінії LM залежить від:
A) швидкості обігу грошей
B) значення інвестиційного мультиплікатора
C) граничної схильності до переваги грошей в якості майна
D) значення грошового мультиплікатора
E) норми резервування
245. Коли пропозиція грошей залежить від ставки відсотка, тоді при збільшенні реального доходу ставка відсотка в порівнянні зі своїм значенням в умовах фіксованого пропозиції грошей:
A) зросте на більшу величину
B) зросте на меншу величину
C) знизиться на більшу величину
D) знизиться на меншу величину
E) не зміниться
246. В умовах стійкого зростання рівня цін попит на реальні касові залишки:
A) зменшується
B) збільшується
C) залишається незмінним
D) непередбачуваний
E) прямо пропорційний швидкості обігу грошей
247. Рівновага на ринку грошей може зберегтися, якщо:
A) одночасно зі збільшенням грошової бази буде знижена облікова ставка
B) уповільнення швидкості обігу грошей супроводжується зниженням мінімальної норми резервного покриття
C) при збільшенні реального доходу зросте попит на гроші як майно
D) при збільшенні реального доходу знизиться ставка відсотка
E) не відбудеться зміни ставки відсотка
248. Якщо Національний Банк приймає рішення скоротити пропозицію грошей, він може:
А) збільшити норму обов'язкових резервів
В) здійснити покупку державних облігацій на відкритому ринку
З) зменшити облікову ставку
D) розширити фінансування підприємницьких структур
Е) знизити норму обов'язкових резервів
249. Якщо грошова маса становить 200 млрд. дол, а приріст грошової маси склав 400 млрд. дол, то грошовий мультиплікатор дорівнює:
А) 2
В) 3,33
З) 2,9
D) 3
Е) не може бути визначений
250. Національний банк купує на відкритому ринку цінні папери на 8 млн. дол при грошовому мультиплікаторі, рівному 2,4 - обсяг грошової маси може:
А) зрости на 8
В) збільшитися на 19,2
С) зменшиться на 19,2
D) скоротитися на 16,5
Е) збільшитися на 16,5
251. Рівень номінальних доходів в економіці 2400 млрд. дол, номінальна грошова маса дорівнює 800 млрд. дол Відповідно до кількісним рівнянням швидкість обігу грошей дорівнює:
А) 3
У) 3200 млрд. дол
З) 8
D) 5
Е) 1600 млрд. дол

252. Резерви комерційних банків становлять 1 млрд. тенге. Депозити дорівнюють 4 млрд. тенге. Норма обов'язкових резервів становить 25%. Якщо Національний Банк вирішить знизити обов'язкову норму резервування до 20%, на яку величину може збільшитися пропозицію грошей?
A) на 0,8 млрд. тенге
B) на 1 млрд. тенге
C) на 0,2 млрд. тенге
D) на 0,4 млрд. тенге
E) на 1,2 млрд. тенге
253. Норма резервів дорівнює 0,25. За допомогою операцій на відкритому ринку Національний Банк може збільшити пропозицію грошей максимум на 440 млрд. тенге. У цьому випадку він повинен:
A) викупити облігації на суму 1760 млрд. тенге
B) продати облігації на суму 110 млрд. тенге
C) продати облігації на суму 440 млрд. тенге
D) викупити облігації на суму 110 млрд. тенге
E) викупити облігації на суму 1100 млрд. тенге
254. Норма обов'язкових резервів дорівнює 0,1. Держбюджет зведено з дефіцитом у 300 млрд. тенге. Уряд вирішує покрити дефіцит на 1 / 3 за рахунок грошової емісії, а на 2 / 3 за рахунок випуску облігацій. Як може змінитися пропозиція грошей, якщо Центральний Банк викупить четверту частину випущених державою облігацій?
A) пропозиція грошей може зрости на 500 млрд. тенге
B) пропозиція грошей може зменшитися на 400 млрд. тенге
C) пропозиція грошей може збільшитися на 600 млрд. тенге
D) пропозиція грошей може збільшитися на 1500 млрд. тенге
E) пропозиція грошей може зменшитися на 1400 млрд. тенге
255. Ставлення готівку-депозити (cr) дорівнює 10%, величина депозитів (D) дорівнює 100 млрд. тенге., Тоді пропозиція грошей дорівнює:
A) 110 млрд. тенге
B) 10 млрд. тенге
C) 90 млрд. тенге
D) 100 млрд. тенге
E) 1100 млрд. тенге
256. Банківський мультиплікатор дорівнює 4. Максимальне додаткову кількість грошей, що може "створити" банківська система, дорівнює 40 млрд. тенге. Тоді норма обов'язкових резервів і сума, яку банки використовували для видачі позик, складуть:
A) 40% і 4 млрд. тенге
B) 40% і 10 млрд. тенге
C) 25% і 2,5 млрд. тенге
D) 25% і 14 млрд. тенге
E) 25% і 10 млрд. тенге
257. Операційний попит на гроші змінюється наступним чином:
А) зростає при зростанні процентної ставки
B) знижується при зростанні номінального ВНП
C) знижується при зменшенні номінального ВНП
D) зростає при зниженні процентної ставки
E) не реагує на динаміку ВНП
258. Політика дорогих грошей:
A) проводиться при безробіттю та економічному спаді
B) купівля державних цінних паперів на відкритому ринку
C) скорочення грошової пропозиції і підвищення відсоткової ставки
D) зниження норми обов'язкових активів
E) зниження облікової ставки
259. Термін "облікова ставка" означає:
A) курс державних облігацій, за яким НБ купує їх на відкритому ринку
B) процентну ставку, за якою НБ надає позики КБ
C) збільшення загального обсягу резервів КБ
D) ступінь впливу НБ на зростання грошової маси та обсягу ВНП
E) дохід
260. Знайдіть вираз для кривої LM, припустивши, що рівень цін дорівнює Р = 2;
З = 0,8 (YT); I = 20 - 0,24 r; G = 10; T = 20; Ms = 50; Md = (0,5 Y-r) P;
A) Y = 100-2r
B) Y = 50-2r
C) Y = 100 +2 r
D) Y = 50 +2 r
E) Y = 50 - 0,5 r
261. Якщо номінальна грошова маса дорівнює 600 млрд. дол., А швидкість обігу грошей дорівнює 6, то рівень номінальних доходів (у млрд. дол.) В даній економіці дорівнює:
А) 3600;
У) 100;
З) 1000;
D) 2400;
Е) 600.
262. Припустимо, що продуктом економіки є картопля і 1000 кг картоплі продано в даному рік за ціною 0,25 тенге за кг. Кількість грошей в економіці дорівнює 100 тенге. Швидкість обігу грошей при цьому буде дорівнює:
А) 2,5;
У) 1,5;
З) 0,4;
D) 5;
Е) 25.
263. Гроші є:
А) Все перераховане;
В) Кількість тенге, що знаходяться на руках населення;
З) Міра накопичення вартості та розрахунків;
D) Кількість активів, використаних для угод;
Е) Засіб платежу.
264. Якщо Національний Банк приймає рішення скоротити пропозицію грошей, він може:
А) збільшити норму обов'язкових резервів;
В) здійснити покупку державних облігацій на відкритому ринку;
З) зменшити облікову ставку;
E) розширити фінансування підприємницьких структур;
Е) знизити норму обов'язкових резервів.

265. Банк має 15% норму обов'язкових резервів. Якщо в банку на депозиті є 10000
дол, яку суму банк може надати в кредит:
А) 8500;
У) 10000;
З) 1500;
D) 11500;
Е) 7500
266. Які з наступних подій можуть викликати дисбаланс грошової маси:
А) всі вказане.
В) комерційні банки навмисно збільшують додаткові резерви;
З) населення несподівано вважає за краще тримати на руках більше готівкових грошей;
D) велика частина кредитів комерційних банків на селищу не знаходить попиту;
Е) Національний банк підвищує норму обов'язкових резервів;
267. Якщо грошова маса становить 200 млрд. дол, а приріст грошової маси склав 400 млрд. дол, то грошовий мультиплікатор дорівнює:
А) 3;
В) 3,33;
З) 2,9;
D) 2;
Е) не може бути визначений.
268. Національний банк купує на відкритому ринку цінні папери на 8 млн. дол при грошовому мультиплікаторі, рівному 2,4 - обсяг грошової маси може:
А) збільшуватися на 19,2;
В) зрости на 8;
С) зменшиться на 19,2;
D) скоротитися на 16,5;
Е) збільшитися на 16,5.;
269. Якщо функція споживання має вигляд З = 100 +0,8 (У-Т) і обидві величини і податки та державні закупівлі зменшаться на 1 тенге, рівноважний рівень доходу:
А) зросте на 1 тенге;
В) збільшиться на 5 тенге;
З) скоротиться на 4 тенге;
D) зменшиться на 1 тенге;
Е) залишиться постійним.
270. Припустимо, що економіка описується такими рівняннями:
З = 125 +0,75 (У-Т); I = 200-10r;
G = 150; T = 100;
(M / P) = 800; (M \ P) = L (r, Y) = 0.8Y-16r.
Рівновага на ринку товарів і грошовому ринку досягається при процентній ставці рівною:
А) 10%;
В) 29%;
З) 5%;
D) 15%;
Е) 24%.
271. Якщо домашні господарства з кожного одержуваного додаткового долара зберігають 10 центів, то мультиплікатор становить:
А) 10;
У) 5;
З) 9;
D) 4.4;
Е) 1.
272. Сума депозитів у Центральному банку і його касова готівка:
A) Фактичні резерви.
B) Надлишкові резерви.
C) Вклади до запитання.
D) Грошовий мультиплікатор.
Е) Номінальна ставка відсотка
273. До грошового агрегату М2 належать:
A) сума готівки, безстрокові (поточні) вклади, невеликі строкові вклади.
B) сума готівки, безстрокові, термінові вклади, сертифікати, облігації державних позик.
C) облігації держпозик і сертифікати.
D) сума готівки, безстрокові (поточні) вклади.
Е) тільки сума готівки.
274. При заданому обсязі номінальної грошової маси підвищення цін:
A) Приводить до збільшення інвестиційних витрат.
B) Не має впливу на реальні залишки або рівноважну ставку відсотка.
C) Приводить до зниження рівноважної ставки відсотка.
D) Приводить до зменшення споживчих витрат.
Е) Знижує обсяг реальних залишків.

275. Купівельна спроможність грошей:
A) не схильна до змін в залежності від інфляції.
B) не схильна до змін в залежності від дефляції.
C) зменшується в період дефляції.
D) зменшується у період інфляції.
Е) збільшується в період інфляції.
276. Збільшення у пропозиції грошей зрушить криву:
A) LM вниз (праворуч).
B) IS вправо.
C) не вплине на зрушення кривих IS та LM.
D) IS вліво.
Е) LM вгору (ліворуч).
277. Якщо кількість грошей в обігу зростає, то це результат:
A) Скорочення частки готівки в загальній сумі платіжних засобів населення.
B) Підвищення норми обов'язкових резервів.
C) Зниження норми обов'язкових резервів.
D) Збільшення грошової бази.
Е) Зменшення надлишкових резервів КБ.
278. Повна конвертованість національної валюти означає:
A) Можливість вільного обміну грошової одиниці даної країни на національну валюту інших країн.
B) Можливість вільного вивезення і ввезення національної валюти.
C) Зниження державних витрат.
D) Можливість купівлі іноземної валюти без обмеження.
Е) Збільшення активності міграційних потоків.
279. Які з наступних подій можуть не викликати дисбаланс грошової маси?
A) Національний банк підвищує норму обов'язкових резервів;
B) населення несподівано вважає за краще тримати на руках більше готівкових грошей;
C) велика частина кредитів комерційних банків населенню не знаходить попиту;
D) комерційні банки навмисно збільшують додаткові резерви;
Е) Національний банк знижує норму обов'язкових резервів.
280. Найбільш ліквідним активом є:
A) Готівку.
B) Ощадний депозит.
C) Акції нафтової компанії.
D) Державна облігація.
Е) Акція автомобільної компанії.
281. Рівняння монетаризму:
A) С + I + Хп = ЧНП
B) S = TG
C) I = S
D) MV = PY
E) Y = f (KL)
282. За яких умов крива LM є відносно пологої?
A) Гранична ставка оподаткування невелика.
B) Велика гранична схильність до заощадження.
C) Велика гранична схильність до споживання.
D) Велика чутливість попиту на гроші до динаміки ринкової ставки відсотка і невелика до динаміки ВНП.
Е) Невелика гранична схильність до імпортування.
283. Якщо Центральний банк підтримує курс на стабілізацію випуску, то, зіткнувшись з несприятливим шоком з боку пропозиції, він повинен:
A) Скоротити пропозиції грошей.
B) Знизити податкові ставки.
З) Знизити державні витрати.
D) Збільшити державні витрати.
Е) Збільшити пропозиції грошей.
284. До активних операцій комерційних банків належать:
A) Позикове фінансування.
B) Прийом депозитних вкладів.
C) Емісія цінних паперів.
D) Надання кредитів.
Е) Фінансування зобов'язань перед іншими банками.
285. Великі строкові вклади включаються до складу:
A) М2.
B) Ml.
C) МОЗ.
D) MS.
Е) МО.
286. Якщо номінальна процентна ставка 10% і рівень цін збільшується на три відсотки в рік, реальна процентна ставка дорівнює:
A) 3%.
B) 13%.
C) -7%.
D) 7%.
Е) -3%.
287. Дефляція-це:
A) Зниження загального рівня цін в економіці.
B) Зниження темпу інфляції.
C) Падіння курсу національної валюти.
D) Зниження купівельної спроможності грошей.
Е) Загальне зростання рівня цін в економіці.
288. Якщо номінальна процентна ставка становить 10%, а темп інфляції 4% на рік, то реальна процентна ставка складе:
A) 14%.
B) 6%.
C) 2,5%.
D) 0,1%.
Е) 0,4%.
289. Якщо норма обов'язкових резервів становить 100%, то величина грошового мультиплікатора дорівнює:
A) 0.
B) 1.
C) 100.
D) 10.
E)-l.
290. Попит на гроші з боку активів:
А) Прямо пропорційно ставці відсотка.
B) Зворотно пропорційно ставці відсотка.
C) Зворотно пропорційно обсягу ВНП.
D) Прямо пропорційно обсягу ВНП.
Е) Не залежить від ставки відсотка.
291. Для проведення стримуючої кредитно-грошової політики Центробанк повинен:
А) Збільшити видачу кредитів комерційних банків.
В) Знизити облікову ставку відсотка.
C) Збільшити норму обов'язкових резервів.
D) Зменшити норму обов'язкових резервів.
Е) Купувати державні цінні папери.
292. Що таке готівкова валюта?
А) Іноземні банкноти та готівкові гроші.
B) Авуари в іноземних банках.
C) Чеки на іноземні банки.
D) Векселі на іноземних трасатів.
Е) Депозити в іноземній валюті.
293. Регулювання облікової ставки - це елемент:
А) Монетарної політики.
B) селективного регулювання кредиту.
C) Регулювання банківських резервів.
D) Операції, пов'язані з купівлею-продажем цінних паперів.
Е) Фіскальною політики.
294. Яку мету переслідує Центральний банк, змінюючи облікову ставку?
A) Стабілізації цін.
B) Підвищення доходів державного бюджету.
C) Захист економіки від експансії іноземного капіталу.
D) Вирівнювання платіжного балансу.
Е) Пом'якшення циклічних коливань.
295. При заданому обсязі номінальної грошової маси підвищення цін:
A) Приводить до збільшення рівноважної ставки відсотка.
B) Збільшує обсяг реальних залишків.
C) Приводить до збільшення інвестиційних витрат.
D) Приводить до зменшення споживчих витрат.
Е) Не має впливу на реальні залишки або рівноважну ставку, відсотки.
296. Якщо Центральний банк купує цінні державні папери у населення то:
A) Загальна маса грошей на руках у населення зменшується.
B) Поточні рахунки комерційних банків зменшуються.
C) Збільшується кількості грошей в обігу.
D) Процентна ставка зростає.
Е) Скорочуються податки.
297. Якщо ростуть ціни, то:
A) Попит на гроші знижується, а ставка відсотка зростає.
B) Утримувачі цінних паперів збільшують витрати.
C) У власників цінних паперів підвищується купівельна здатність.
D) Попит на гроші зростає, а ставка відсотка знижується.
Е) Зростає попит на гроші і рівень процентної ставки.
298. Монетаристи вважають, що:
A) Ринкова економіка внутрішньо нестабільна.
B) Державне втручання знижує стабільність ринкової, економіки.
C) Необхідно проведення дискреційної фіскальної політики.
D) У сучасній ринковій економіці відсутня вільна конкуренція.
Е) Необхідно проведення не дискреційної фіскальної політики.
299. Макроекономічна теорія, що висуває на перший план роль грошей у економічному розвитку - це:
A) Монетаризм.
B) Кейнсіанство.
C) Теорія раціональних очікувань.
D) Теорія економіки пропозиції.
Е) Інституціоналізм.
300. Яка з функцій грошей називається не вірно?
A) Міра вартості.
B) Засіб обігу.
C) Міра доходу.
D) Засіб платежу.
Е) Світові гроші.
301. Грошова база складається з:
A) C + D + R
B) C + R
C) D + R
D) C + D
Е) R / D
4.6 Модель IS - LM
302. У моделі IS-LМ для закритої економіки і в моделі Манделла-Флемінга передбачається:
A) фіксована процентна ставка
B) фіксований обмінний курс
C) гнучкість відсоткової ставки
D) фіксований рівень цін
E) гнучкість цін
303. Якщо інвестиції стають дуже чутливими до ставки відсотка:
A) крива IS стає крутіше
B) крива IS стає більш пологою
C) крива LM стає крутіше
D) крива LM стає більш пологою
Е) рівноваги в моделі IS-LM не буде досягнуто
304. Припустимо, що економіка описується такими рівняннями:
З = 125 +0,75 (У-Т); I = 200-10r;
G = 150; T = 100;
(M / P) = 800; (M \ P) = L (r, Y) = 0.8Y-16r.
Рівновага на ринку товарів і грошовому ринку досягається при процентній ставці рівною:
А) 10%
В) 29%
З) 5%
D) 15%
Е) 24%
305. Збільшення пропозиції грошей зрушує криву LM вправо на величину (1 / k) * (ΔM / P) разом зі зміною рівноважного доходу приблизно на ту ж саму величину за умови, якщо:
A) криві LM і IS щодо круті
B) крива LM щодо більш полога, ніж крива IS
C) крива LM щодо крута, а крива IS щодо полога
D) крива LM щодо полога, а крива IS щодо крута
E) криві LM і IS відносно пологі
306. Якщо спочатку фактичний обсяг виробництва нижче потенційного, то:
A) рівень цін буде поступово знижуватися, зрушуючи криву LM вправо вниз
B) рівень цін буде поступово підвищуватися, зрушуючи криву LM вліво вгору
C) рівень цін буде зростати, зрушуючи криву IS вправо
D) рівень цін зафіксовано на певній величині навіть у довгостроковому періоді
E) рівень цін буде зростати, зрушуючи криву IS вліво
307. Найбільш ймовірно, що ефект витіснення виникає в тому випадку, коли:
A) попит на гроші чутливий до динаміки ставки відсотка, а витрати в приватному секторі практично нечутливі до неї
B) і попит на гроші, і витрати в приватному секторі чутливі до динаміки процентної ставки
C) і попит на гроші, і витрати в приватному секторі практично нечутливі до динаміки процентної ставки
D) попит на гроші практично нечутливий до динаміки процентної ставки, а витрати в приватному секторі чутливі до неї
E) відбувається збільшення податків у приватному секторі
308. Ефект витіснення виникає в тому випадку, коли:
A) зниження пропозиції грошей збільшує процентні ставки, і чутливі до них витрати в приватному секторі витісняються
B) зниження прибуткових податків викликає підвищення процентних ставок, і чутливі до них витрати в приватному секторі витісняються
C) збільшення податків у приватному секторі знижує наявний дохід і витрати в цьому секторі
D) скорочення державних витрат викликає вимушене скорочення споживчих витрат
E) збільшення державних витрат викликає вимушене скорочення споживчих витрат
309. На ринку благ, грошей і цінних паперів ще не досягнуто спільне рівновагу, якщо:
A) значення НД і ставки відсотка не відповідають точці перетину ліній IS і LM
B) значення НД і ставки відсотка відповідають точці перетину ліній IS і LM, але IS проходить вертикально і перетинає LM у її горизонтальної частини
C) точка перетину ліній IS і LM відповідає i> i max
D) точка перетину ліній IS і LM відповідає y <y F
E) не встановилася рівноважна ставка відсотка
310. З IS-LM моделі випливає, що ставка відсотка визначається в результаті взаємодії:
A) попиту і пропозиції на ринку благ
B) ринку благ з фінансовими ринками
C) грошового ринку з ринком цінних паперів
D) попиту і пропозиції на грошовому ринку
E) грошового ринку з ринком праці
311. Приріст автономних інвестицій дає найбільше збільшення ефективного попиту, коли:
A) IS перетинає LM в її класичній області
B) IS перетинає LM у її проміжної області
C) IS перетинає LM у її кейнсіанської області
D) IS перпендикулярна до осі абсцис
E) IS паралельна осі абсцис
312. Якщо поєднання значень i, у відповідає точці, що знаходиться вище одночасно і лінії IS, і лінії LM, то:
A) S> I і L> М
B) S <I і L> М
C) S <I і L <М
D) S> I і L <М
E) S = I і L <М
313. IS-LM модель заснована на припущенні, що:
A) обсяг споживання визначається тільки поточним доходом
B) обсяг інвестицій залежить від величини НД
C) рівень цін не змінюється
D) заощадження є функцією ставки відсотка
E) обсяг споживання дорівнює обсягу заощадження
314. У стані ліквідної пастки:
A) попит на реальні касові залишки не збільшується, навіть при зниженні ставки відсотка
B) на фінансових ринках немає рівноваги
C) лінія IS перпендикулярна до осі абсцис
D) лінія IS паралельна осі абсцис
E) ефективний попит не еластичний за пропозицією грошей
315. "Автоматичні стабілізатори":
A) загострюють проблему часових лагів
B) призводять до таке корегування податкових ставок, яка дозволяє підтримувати збалансованим бюджет при повній зайнятості ресурсів
C) призводять до таке корегування податкових ставок, яка дозволяє підтримувати збалансованим фактичний державний бюджет
D) знижують амплітуду коливань національного доходу
E) дозволяють підтримувати щорічний темп зростання грошової маси на рівні 4-6%
316. У стані інвестиційної пастки:
A) Лінія IS перетинає лінію LM в класичній області останньої
B) ефективний попит не еластичний за пропозицією грошей
C) інвестиції мінімальні через дуже високої ставки відсотка
D) зростання автономних інвестицій не збільшить ефективний попит
E) величина інвестицій постійна
317. Модель рівноваги на ринку товарів і послуг передбачає, що рівновага визначають:
A) реальна ставка відсотка.
B) наявний дохід.
C) номінальна ставка відсотка.
D) задана технологія виробництва на ринку товарів і послуг.
Е) змінюються значення державних витрат і податків.
318. У чому проявляється ефект витіснення інвестицій?
A) Збільшення державних закупівель викликає зростання ставки відсотка і зростання обсягу інвестицій.
B) Збільшення державних закупівель викликає зростання ставки відсотка і зниження обсягу інвестицій.
C) Скорочення державних закупівель викликає зростання ставки відсотка я зниження обсягу інвестицій.
D) Скорочення державних закупівель викликає зниження ставки відсотка і зниження обсягу інвестицій.
Е) Збільшення державних закупівель викликає падіння ставки відсотка і зниження обсягу інвестицій.
319. Чи вірні такі твердження:
A) Збільшення пропозиції грошей та збільшення державних закупівель надають однаковий вплив на динаміку ВВП
B) У результаті проведення заходів кредитно-грошової політики криві IS-LM одночасно зсуваються.
C) Зниження пропозиції грошей і зниження податкових ставок надає однаковий вплив на криву сукупного попиту.
D) Якщо рівень цін знижується, то крива сукупного попиту зміщується вправо, а крива LM - вліво.
Е) Збільшення пропозиції грошей і зниження податкових ставок надає однакове вплив на величину ринкової ставки відсотка.
320. У закритій економіці зростання державних витрат призводить до:
A) зниження безробіття і підвищення сукупного попиту.
B) зниження споживання.
C) підвищенню безробіття і зниження сукупного попиту.
D) падіння чистого експорту.
Е) зниження наявного доходу.
321. При перетині кривих IS та LM:
A) Фактичні витрати дорівнюють запланованим.
B) Реальне грошову пропозицію одно реального попиту на гріш.
C) Рівні Y і г задовольняють умові рівноваги на ринку товарів і послуг та умови рівноваги на грошовому ринку.
D) Сукупний попит дорівнює сукупній пропозиції.
Е) Крива запланованих витрат зсувається на 1 тенге вправо.
322. Маніпуляції з державними витратами і податками для досягнення бажаного рівноважного рівня доходу і виробництва відноситься до:
А) Кредитної політиці.
В) Кейнсіанської фіскальній політиці.
C) Політиці зайнятості населення.
D) Політиці розподілу доходів.
Е) Монетарної політиці.
323. Дохід, отриманий власниками нерухомого майна - це:
A) Особистий дохід.
B) Рента.
C) Амортизація.
D) Додана вартість.
Е) Відсоток.
324. Яку взаємозв'язок показує крива IS?
A) Сукупного попиту і процентних ставок при сталості державних витрат і податків.
B) Сукупного пропозиції і рівня доходу при заданому рівні державних видатків.
C) Ставки відсотка і наявного доходу при змінної грошовій базі
D) Сукупного попиту та рівня процентної ставки при номінальній грошовій масі.
Е) Сукупного пропозиції і процентних ставок при даному рівні
реальних податків.
4.7 Інфляція і безробіття
325. "Зневірені" працівники, які хотіли б працювати, але припинили пошук робочого місця:
A) враховуються у величині фрикційного безробіття
B) враховуються у величині безробіття очікування
C) більше не враховуються в складі робочої сили
D) отримують допомогу відповідно до законодавства про мінімальну заробітну плату
E) враховуються у величині структурного безробіття
326. Вимірювана безробіття може бути нижче, ніж фактичне безробіття, так як:
A) вимірювана безробіття не включає фрикційних безробітних
B) деякі робітники хотіли знайти роботу, але зневірилися і припинили її пошуки
C) деякі з тих, хто називає себе безробітними, просто не займаються пошуками роботи всерйоз
D) вимірювана безробіття не включає в себе підліткову безробіття
E) мають місце помилки у статистичній звітності


327. Один з ефектів несподіваною інфляції полягає в тому, що багатство перерозподіляється:
A) від кредиторів до позичальників
B) від позичальників до кредиторів
C) від молодих людей до старих
D) від держави до фірм
E) від фірм до держави
328. Економіка описується такими даними: природний рівень безробіття дорівнює 6%, фактичний рівень безробіття дорівнює 7,33%. Коефіцієнт чутливості ВНП до динаміки циклічного безробіття дорівнює 3. Яка величина відносного відставання фактичного ВНП від потенційного?
A) 3%
B) 4%
C) 5%
D) 6%
E) 7%
329. Економіка описана наступними даними:
Рік

Рівень інфляції

Номінальна ставка
відсотка
1
3%
8%
2
8%
3%
На скільки відсотків змінилася реальна процентна ставка в другому році в порівнянні з першим?
A) реальна ставка відсотка не змінилася
B) реальна ставка відсотка зросла на 5%
C) реальна ставка відсотка знизилася на 5%
D) реальна ставка відсотка знизилася на 10%
E) реальна ставка відсотка зросла на 10%
330. У короткому періоді при підвищенні рівня цін зайнятість зросте, якщо:
A) зростання номінальної зарплати відстає від зростання рівня цін
B) підвищується реальна ставка зарплати
C) зростання реальної ставки зарплати відстає від зростання середньої продуктивності праці
D) робітники не схильні грошовим ілюзіям
E) відсутня конкуренція на ринку праці
331. При досягненні повної зайнятості:
A) кожен працездатний може знайти роботу за влаштовує його ставці зарплати
B) може існувати природна безробіття
C) може існувати кон'юнктурна безробіття
D) може існувати циклічне безробіття
E) пропозиція праці не збільшується навіть при підвищенні реальної ставки зарплати
332. Крива Оукена зрушується вгору, якщо збільшується:
A) норма природного безробіття
B) величина кон'юнктурної безробіття
C) НД повної зайнятості
D) значення параметра (коефіцієнта) Оукена
E) чисельність зайнятих
333. Відмінність моделі економічного циклу Калдора від моделі Самуельсона - Хікса полягає в тому, що вона:
A) заснована на рівності заощаджень та інвестицій як умови рівноваги на ринку благ
B) передбачає мінливість рівня цін
C) пояснює кон'юнктурні коливання ендогенними факторами
D) описує взаємодія ринків благ і грошей
E) пояснює кон'юнктурні коливання екзогенними факторами
334. До числа факторів, що обумовлюють циклічний характер розвитку економічної кон'юнктури, не відноситься зміна:
A) стратегічних цілей роботодавців і профспілок у ході укладання колективних договорів
B) граничної схильності до заощадження в різних фазах економічного циклу
C) граничної капіталомісткості НД
D) грошової зарплати пропорційно зміні рівня цін
E) рівня номінальної заробітної плати
335. Величина інфляційного податку не залежить від:
A) темпу інфляції
B) витрат на випуск додаткових грошових знаків
C) величини попиту населення на реальні касові залишки
D) різновиди прибуткового оподаткування
E) вірні відповіді B, D

336. Інфляція супроводжується перерозподілом НД між працею і капіталом:
A) завжди
B) у разі ціноутворення за методом "витрати плюс" з фіксованою цінової накидкою
C) при перевищенні зростання продуктивності праці над зростанням зарплати
D) при перевищенні зростання зарплати над зростанням продуктивності праці
E) вірні відповіді C, D
337. ІСЦ у 2000 році склав 120%, а в 2005 році - 150%. Який темп інфляції між цими роками?
А) 125%
У) 25%
С) 80%
D) 20%
Е) 30%
338. Що з перерахованого не має відношення до інфляції, зумовленої зростанням витрат виробництва:
А) скорочення пропозиції
В) зростання вартості на одиницю продукції
С) наздоганяє зростання заробітної плати
D) зростання забавності і виробництва
Е) зростання процентної ставки
339. Найменше постраждають від непередбаченої інфляції:
А) мають грошові заощадження
В) ті, у кого номінальний дохід зростає, але повільніше, ніж підвищується рівень цін
З) ті, хто став боржником, коли ціни були нижче
D) одержують фіксований номінальний дохід
Е) мають цінні папери
340. Неочікувана інфляція зазвичай супроводжується:
А) перерозподілом багатства і доходу
В) відсутністю економічного збитку
З) зниженням ефективності економіки
D) збільшенням ефективності економіки
Е) вірні відповіді A, C
341. Яка взаємозв'язок між інфляцією та безробіттям:
A) безробіття зростає, інфляція не змінюється
B) безробіття зростає, інфляція росте
C) безробіття падає, інфляція росте
D) безробіття падає, інфляція падає
E) між безробіттям і інфляцією немає взаємозв'язку
342. Крива Філліпса показує:
A) зворотний зв'язок між реальною та номінальною заробітною платою
B) зворотний зв'язок між темпом інфляції і рівнем безробіття
C) прямий зв'язок між темпом інфляції і номінальною заробітною платою
D) прямий зв'язок між реальною заробітною платою і рівнем безробіття
E) прямий зв'язок між реальною заробітною платою і темпом інфляції
343. Політика управління попитом, спрямована на зниження інфляції:
A) призводить у короткостроковому періоді до зниження темпів інфляції без скорочення рівня випуску
B) скорочує рівень випуску, не впливаючи на темп інфляції
C) вимагає збільшення державних витрат
D) здійснюється шляхом скорочення темпів зростання номінального пропозиції грошей
E) здійснюється шляхом збільшення темпів зростання номінального пропозиції грошей
344. Короткострокова крива Філліпса зрушується вправо-вгору, якщо:
A) ОПЕК різко збільшує ціни на нафту
B) знижуються інфляційні очікування економічних агентів
C) Центральний банк скорочує пропозицію грошей
D) зростають державні закупівлі товарів і послуг
E) знижується рівень податків
345. Щорічна норма інфляції 12%, Ви позичили сьогодні 100 дол., А через рік хочете отримати реальні 105 дол. Яку номінальну процентну ставку ви повинні призначити для цього?
А) 17
У) 12
С) 13,3
D) 5
Е) 17,6
346. Що з перерахованого нижче викликає інфляцію попиту?
A) зростання цін на сировину
B) зростання процентної ставки
C) підвищення заробітної плати на працюючих підприємствах
D) зростання державних витрат
E) зниження інвестицій
347. Очікується, що темп приросту грошової маси в економіці складе 6%, а швидкість обігу грошей збільшиться на 1%. Передбачається, що темп приросту реального обсягу виробництва складе 2%. При цьому очікуваний рівень інфляції складе:
A) 5%
B) 6%
C) 7%
D) 8%
E) 9%
348. Що з нижче перерахованого не відноситься до антиінфляційних заходів держави?
A) підвищення НБ облікової ставки
B) продаж державних цінних паперів
C) компенсаційні виплати населенню
D) девальвація національної валюти
E) падіння виробництва
349. Якщо номінальна процентна ставка 12% і рівень цін збільшується на три відсотки в рік, реальна процентна ставка дорівнює:
А) 7%
У) 9%
З) -7%
D) 3%
Е) -3%
350. Система страхування по безробіттю може бути використана для ілюстрації:
A) непослідовною макроекономічної політики
B) критики Лукаса
C) способу автоматичної стабілізації економіки у разі шоку
D) тривалого внутрішнього лага в здійсненні макроекономічної політики
E) неефективною макроекономічної політики
351. Якщо Національний Банк проводить політику, орієнтовану на стабілізацію безробіття на рівні 5,5%, то можна стверджувати, що:
A) фактичний рівень безробіття ніколи не виявиться вище або нижче 5,5%
B) природний рівень безробіття буде встановлюватися Національним Банком
C) Національний Банк виявиться не в змозі зробити який-небудь вплив на рівень інфляції
D) виникне недовіра до політики Національного Банку, так як вона непослідовна
E) Національний Банк повинен збільшити темп зростання грошової маси в тому випадку, коли рівень безробіття перевищує цільовий орієнтир
352. Зниження рівня безробіття і зниження темпу інфляції в якості цілей стабілізаційної політики:
A) завжди перебувають у відношенні субституції
B) завжди перебувають у відношенні взаємодоповнюваності
C) можуть перебувати у відносинах як взаємозамінності, так і взаємодоповнюваності
D) не можуть знаходитися у відношенні взаємодоповнюваності
E) не можуть знаходитися у відношенні взаємозамінності
353. Як називається підвищення загального рівня цін у країні?
A) інфляція
B) сеньераж
C) стагфляція
D) стагнація
E) спад
354. Який вид безробіття буде викликаний наступної причиною спаду зайнятості: Через сильні холоди довелося призупинити будівельні роботи, будівельники отримують заробітну плату за вимушений простій.
A) Структурна;
B) Перманентна;
C) Сезонна.
D) Кон'юнктурна;
Е) Фрикційна (текуча)
355. Працівник, який звільнився добровільно, входить до складу робочої сили, але поки ще не знайшов роботу, потрапляє в категорію безробітних, охоплених:
A) Структурною формою безробіття.
B) Сезонною формою безробіття.
З) фрикційне формою безробіття.
D) І сезонної і циклічної форми безробіття.
Е) циклічною формою безробіття.
356. Природний рівень безробіття дорівнює 6%, фактичний рівний 18%. Визначте циклічну безробіття:
A) 12%.
B) 1 / 3%.
C) 12%.
D) 3%.
Е) 24%.
357. Природний рівень безробіття дорівнює 6%, фактичний дорівнює 16%. Визначте відставання фактичного ВНП від потенційного, якщо коефіцієнт чутливості ВНП до динаміки циклічного безробіття дорівнює 2:
A) 5%.
B) 10%.
C) -10%.
D) 20%.
Е) -20%.
358. До якій формі безробіття відноситься добровільне звільнення людини у зв'язку зі зміною місця проживання?
A) Прихованої,
B) фрикційне.
C) Циклічний.
D) Структурною.
Е) Сезонною.
359. Втратив роботу через спад в економіці потрапляє в категорію безробітних, охоплених:
A) Структурною формою безробіття.
B) Інституціональною безробіття.
C) фрикційне формою безробіття.
D) Перманентним форми безробіття.
Е) циклічною формою безробіття.
360. Відповідно до закону Оукена, 2-х відсоткове перевищення фактичного рівня безробіття над його природним рівнем означає, що відставання фактичного обсягу ВНП від реального становить:
A) 4%.
B) 3%.
C) 5%.
D) 2%.
Е) значно більше, ніж 5%.
361. Безробіття очікування виникає, коли:
A) Відомо, що мінімальна заробітна плата збільшиться в найближчому майбутньому.
B) Реальна заробітна плата перевищує рівноважний рівень.
C) Працівники тимчасово звільнені з-за погодних умов.
D) Збільшується частка молоді у складі робочої сили.
Е) Введено щедре страхування по безробіттю.
362. В основі визначення прожиткового мінімуму лежить:
A) «Кошик послуг»;
B) Гранична схильність до споживання.
C) Споживчий кошик;
D) Кошик «промислових товарів»;
Е) «Продовольча» кошик.
363. Рівень безробітних є відношення у відсотках числа безробітних до числу:
A) бажаючих працювати.
B) працездатного населення.
C) тих, хто отримує дохід не від праці.
D) тимчасово вибули зі складу робочої сили.
Е) самодіяльного населення.
364. Уявімо, що є 2300 зайнятих людей в економіці і 200 безробітних. Припустимо далі, що 23% з числа безробітних знаходять роботу протягом місяця і 2% позбавляються своєї роботи. Стійкий рівень безробіття в даному разі відповідає:
А) 8%;
У) 4%;
З) 5%;
D) 4.5%
Е) 8,7%

365. Закон Оукена показує:
A) Зворотну залежність між рівнем реального ВНП і безробіттям;
B) Пряму залежність між рівнем номінального ВНП і безробіттям;
C) Пряму залежність між рівнем реального ВНП і безробіттям;
D) Зворотну залежність між рівнем номінального ВНП і безробіттям.
E) Пряму залежність між рівнем реального ВНП та інфляцією;

366. Людина, яка тимчасово хворий і не може працювати:
А) Відноситься до розряду зайнятих;
В) Відноситься до безробітних;
С) Не враховується в складі робочої сили;
D) Вважається як не повністю зайнятий;
Е) Належить до економічно неактивного населення.
367. Який вид безробіття викликаний наступної причиною спаду зайнятості: Компанія позбавляється від невигідних виробництв і зберігає робочі місця.
А) Фрикційна (текуча)
В) Перманентна;
С) Сезонна;
D) Структурна
Е) Кон'юнктурна;
368. У відповідності з класичною моделлю, коли ринок праці перебуває в рівновазі, то:
А) Існує повна зайнятість;
В) Деякі люди, що бажають працювати за реальну заробітну плату, не можуть знайти собі роботу;
З) Виникають вільні робочі місця, оскільки фірми не можуть найняти необхідну кількість працівників;
D) Потенційний ВНП вище фактичного;
Е) Податки дозволяють ринку праці досягти ефективного розподілу робочої сили.
369. Який вид безробіття буде викликаний наступної причиною спаду зайнятості: загальноекономічний попит і виробництво продукції скорочуються.
А) Кон'юнктурна;
В) Секторальна;
С) Сезонна;
D) Структурна;
Е) Фрикційна
370. Всі наступне є причиною фрикційного безробіття, крім:
А) В економіці спостерігається скорочення попиту
В) Окремі підприємства закриваються на увазі неекономічність
З) Працівник бажає поміняти професію;
D) Дівчина отримала високооплачувану роботу;
Е) Молодий чоловік вперше шукає роботу.
371. Який вид безробіття буде викликаний наступної причиною спаду зайнятості: Зростання використання комп'ютерів у торговельних організаціях веде до раціоналізації конторського праці.
А) Структурна
В) Сезонна;
С) Кон'юнктурна;
D) Секторальна;
Е) Фрикційна (текуча);
372. Який вид безробіття буде викликаний наступної причиною спаду зайнятості: Після переробки врожаю буряків на цукровому заводі залишилися працювати лише кілька робітників.
А) Сезонна;
В) Перманентна
С) Кон'юнктурна;
D) Структурна
Е) Фрикційна (текуча);
373. Який вид безробіття буде викликаний наступної причиною спаду зайнятості: Під час літніх відпусток попит на робочу силу знижується:
А) Сезонна;
В) Регіональна
С) Кон'юнктурна;
D) Структурна
Е) Фрикційна (текуча);
374. Який вид безробіття буде викликаний наступної причиною спаду зайнятості: Фототехніка в друкарському справі витісняє складачів.
А) Фрикційна; (текуча)
В) Сезонна;
С) Кон'юнктурна;
D) Структурна
Е) Перманентна
375. Який вид безробіття буде викликаний наступної причиною спаду зайнятості: В економіці спостерігається спад виробництва.
А) Кон'юнктурна;
В) Текуча;
С) Сезонна;
D) Структурна
Е) Фрикційна
376. Природний рівень безробіття визначається:
A) Законодавчими актами держави.
B) Сумою структурної та циклічного безробіття.
C) Сумою фрикційного і структурного безробіття.
D) Відсутністю безробітних в економіці.
Е) Регулюванням фірмами рівня зарплати.
377. Економічний цикл пов'язаний з:
A) Виключно випадковими політичними чинниками.
B) Факторами, що впливають на динаміку сукупного попиту.
C) Дією тільки зовнішніх факторів.
D) Факторами, переважно впливають на динаміку пропозиції.
Е) Дією тільки внутрішніх чинників.
378. Безробіття, якщо люди шукають роботу після закінчення навчального закладу або змінюють місце роботи:
A) Структурна.
B) Фрикційна.
C) Циклічна.
D) Прихована.
Е) Вимушена.
379. Підвищення цін на енергоресурси породжує:
A) придушення інфляції.
B) імпортовану інфляцію.
C) Очікувану інфляцію.
D) Інфляцію попиту.
Е) Інфляцію пропозиції.
380. Якщо людина сподівається найближчим часом отримати роботу, то він відноситься до:
A) Самозайнятим.
B) Зайнятим.
C) вибув зі складу робочої сили.
D) Частково зайнятим.
Е) Безробітним.
381. Інфляція - це стан економіки, при якому спостерігається:
A) Зростання безробіття і зростання ціни.
B) Зростання безробіття і зниження ціни.
C) Падіння загального рівня цін.
D) Підвищення загального рівня цін.
Е) Фаза кризи безробіття.
382. Спад виробництва, депресія, що супроводжуються великою безробіттям і аномально високим рівнем інфляції - це:
A) Очікувана інфляція.
B) Дефляція.
C) Стагнація.
D) Стагфляція.
Е) Прихована інфляція.
4.8 Е кономіческій зростання
383. У відповідності з моделлю Солоу при темпі трудосберегающего прогресу "g" і темпі зростання населення "n" темп приросту загального випуску в стійкому стані дорівнює:
A) n
B) g
C) 0
D) n + g
E) ng
384. Стійке зростання обсягу випуску в розрахунку на одного зайнятого в моделі Солоу пояснюється:
A) зростанням населення
B) зростанням норми заощадження
C) технологічним прогресом
D) приростом інвестицій
E) мультиплікаційним ефектом
385. Збільшення норми вибуття в економіці при незмінній виробничої функції, нормі заощадження, незмінних темпах зростання населення та технологічного прогресу:
A) збільшить запас капіталу на одного зайнятого в стійкому стані
B) знизить стійкий рівень запасу капіталу на одного зайнятого
C) не змінить сталого рівня фондоозброєності
D) неможливо
E) збільшить зростання населення
386. Виробнича функція має вигляд Y = A * K * L . Якщо загальна продуктивність факторів зростає з темпом 2%, темп зростання випуску дорівнює 5,9%, а капітал зростає з темпом 6%, то чисельність зайнятих збільшується з темпом:
A) 3,3%
B) -2,1%
C) 3,0%
D) 0,8%
E) 1,7%
387. У моделі Солоу виробнича функція має вигляд: у = 0,64 * . Норма вибуття капіталу становить 5%, населення зростає на 1% на рік, темп технологічного прогресу дорівнює 2%. Тоді норма заощадження, відповідна "золотому правилу" становить:
A) 64%
B) 20%
C) 31,25%
D) 50%
E) 72%
388. Виробнича функція має вигляд Y = 15 * K * L . Термін служби капіталу становить 20 років. Зростання населення і технологічний прогрес відсутні. Тоді стійкий рівень випуску в розрахунку на одного зайнятого, що відповідає умовам "золотого правила" становить:
A) 150
B) 1000
C) 1500
D) 300
E) 500
389. Рівноважний зростання в моделі Солоу є стійким внаслідок:
A) постійного темпу зростання населення
B) досконалої взаємозамінності праці та капіталу
C) повного перетворення інвестицій поточного періоду в додатковий капітал наступного періоду
D) гнучкої системи цін
E) вірні відповіді B, D
390. У моделі економічного зростання Солоу разове підвищення норми заощаджень:
A) збільшить темп зростання НД в довгому періоді
B) збільшить темп зростання НД в короткому періоді
C) знизить темп зростання НД в короткому періоді
D) не змінить темпу зростання НД
E) знизить темп зростання НД в довгому періоді
391. При переході до нової технології виробництва зростання капіталоозброєності праці підвищив його продуктивність, але не змінив продуктивності капіталу. Такий вид технічного прогресу:
A) нейтральний по Харроду
B) нейтральний по Солоу
C) нейтральний по Хиксу
D) не нейтральний
E) не існує
392. Максимум споживання на одиницю праці досягається тоді, коли:
A) обсяг інвестицій більше обсягу заощаджень
B) весь дохід на капітал інвестується
C) гранична продуктивність капіталу перевищує темп його приросту
D) еластичність випуску за капіталом перевищує норму заощаджень
E) обсяг інвестицій дорівнює обсягу заощаджень
393. Економічне зростання може бути проілюстрований кривої виробничих можливостей:
A) зрушенням вліво.
B) рухом від однієї точки до іншої всередині.
C) рухом точки.
D) зрушенням вправо.
Е) рухом від однієї точки до іншої в межах.
394. Який з перерахованих факторів не відноситься до інтенсивного типу економічного зростання?
A) Зростання кількості робочої сили.
B) Поліпшення якості робочої сили.
C) Удосконалення технологій.
D) Поліпшення якості речового капіталу.
Е) Удосконалення організації та управління виробництвом і збутом.
395. Стійке зростання обсягу виробництва продукції на одного працівника в моделі Солоу пояснюється:
A) Зростанням чисельності населення.
B) Зростанням норми заощаджень.
C) Технологічним прогресом.
D) Зниженням ставки відсотка.
Е) Держрегулювання економіки.
396. Одна з головних причин економічного зростання в розвинених країнах - це:
A) Збільшення обсягу робочого часу.
B) Технологічні зміни у виробництві.
C) Збільшення обсягу капіталу.
D) Реалізація фіскальної політики.
Е) Зростання кваліфікації робочої сили.
397. Екстенсивний економічне зростання - це зростання за рахунок:
A) Якісного вдосконалення факторів виробництва.
B) Збільшення продуктивності праці.
C) Поліпшення організації виробництва.
D) Збільшення чисельності зайнятих у виробництві працівників.
Е) Розвитку НТП.
398. Якщо економічне зростання сприяє справедливому розподілу доходу, то ці дві мети:
A) Логічно пов'язані один з одним.
B) взаємовиключають одне одного.
C) Доповнюють один одного.
D) Суперечать один одному.
Е) Не можна порівняти один з одним.
399. Який параметр є екзогенним в моделі Солоу?
А) Норма заощаджень.
B) Інвестиції.
C) Споживання.
D) Дохід.
Е) Обсяг капіталу.
400. Які джерела економічного зростання?
А) Запровадження нової технології.
B) Збільшення відпрацьованого часу.
C) Збільшення чисельності працівників,
D) Збільшення факторів виробництва.
Е) Збільшення кількості засобів виробництва без зміни якості.
401. Інтенсивного типу економічного зростання можна досягти шляхом збільшення:
A) Кількості обладнання.
B) Обсягу продукту.
C) Обсягу капіталу.
D) Обсягу трудових ресурсів.
Е) Продуктивності праці.
402. Основним чинником економічного зростання є:
A) Чисельність населення.
B) Фондоозброєність.
C) Соціальна політика.
D) Технічний прогрес.
Е) Конкуренція.
4.9 Відкрита економіка
403. Співвідношення між валютними надходженнями в країну і платежами, які країна здійснює за кордоном за певний період, являє собою:
A) торговий баланс
B) державний бюджет
C) платіжний баланс
D) рахунок капіталу
E) амортизаційний рахунок
404. Збалансованість рахунку капіталу і поточного рахунку означає, що:
A) при збільшенні сальдо рахунку капіталу сальдо поточного рахунку також збільшується
B) рахунок капіталу і рахунок поточних операцій у сумі дорівнюють нулю
C) рахунок капіталу і рахунок поточних операцій у сумі дорівнюють чистого експорту
D) при збільшенні сальдо рахунку капіталу сальдо поточного рахунку зменшується
E) рахунок капіталу і рахунок поточних операцій балансують державний бюджет
405. Зростання дефіциту платіжного балансу країни:
A) зменшує валютні резерви НБ
B) збільшує валютні резерви НБ
C) збільшує обсяг грошової маси в країні
D) зменшує обсяг грошової маси в країні
E) не впливає на обсяг грошової маси в країні
406. Відкрита економіка характеризується такими даними:
приватні інвестиції 1650; заощадження домашніх господарств 1525; надлишок державного бюджету 325. У результаті чистий експорт (в од.) Товарів і послуг складе:
A) 125
B) 190
C) 200
D) -350
E) 400
407. Що з нижче перерахованого не викликає короткострокового зростання чистого експорту?
A) зниження курсу національної валюти
B) проведення провідними торговельними партнерами в своїх країнах стимулюючої економічної політики
C) зниження іноземними торговими партнерами рівня тарифних бар'єрів
D) зниження курсу іноземної валюти
E) проведення активної фіскальної політики
408. Зростаючий зовнішній попит на державні облігації даної країни, викликаний більш високим рівнем внутрішньої ринкової процентної ставки:
A) збільшує зовнішній борг цієї країни і здешевлює її валюту
B) скорочує зовнішній борг цієї країни і здорожує її валюту
C) збільшує зовнішній борг цієї країни і здорожує її валюту
D) скорочує зовнішній борг цієї країни і здешевлює її валюту
E) не впливає на зовнішній борг цієї країни
409. Припустимо, що уряд зіткнувся з дефіцитом державного бюджету в розмірі 30 млн. дол, а Національний Банк не має наміру збільшувати грошову пропозицію більш ніж на 40 млн. дол при ставці резервних вимог у 20%. На скільки в цьому випадку повинен зрости державний борг?
A) на 22 млн. дол
B) на 8 млн. дол
C) на 10 млн. дол
D) на 32 млн. дол
E) на 38 млн. дол
410. Дефіцит платіжного балансу країни:
A) збільшує кількість грошей в країні
B) зменшує кількість грошей в країні
C) не впливає на кількість що знаходяться в обігу грошей
D) не змінює грошову базу
E) необхідний
411. Які з нижче перелічених заходів збільшують пропозицію іноземної валюти в обмін на вітчизняну:
A) експорт благ
B) імпорт капіталу
C) імпорт послуг
D) експорт капіталу
E) вірні відповіді A, B
412. Припустимо, що країна імпортує товарів і послуг більше, ніж експортує. Тоді:
A) Чисті закордонні активи цієї країни збільшаться.
B) Реальний ВВП скоротиться.
C) Це не зробить впливу на номінальний ВВП.
D) Баланс по поточних операціях буде зводитися з позитивним сальдо.
Е) Реальний ВВП не зміниться.
413. Під малою відкритою економікою в макроекономіці розуміється економіка країни:
A) має незначний питома вага імпорту та експорту у ВНП.
B) Ставка відсотка в якій залежить від обсягу зовнішніх позик.
C) Розмір території, якої складає незначну частину світу.
D) Економічна кон'юнктура якої не робить впливу на напрями міжнародних потоків капіталу у світову ставку відсотка.
Е) Населення, якої складає незначну частину населення землі.
414. Економіка, що бере участь у міжнародній торгівлі і міжнародних фінансових відносинах з різними країнами світу:
A) Міжнародні економічні відносини.
B) Економіка.
З) Відкрита економіка.
D) Світова економіка.
Е) Закрита економіка.
415. Відкрита економіка знаходиться в рівновазі, коли:
A) Внутрішні витрати дорівнюють національному доходу.
B) Торговельний баланс дорівнює заощадженням.
C) Внутрішні інвестиції дорівнюють заощадженням.
D) Торговельний баланс дорівнює різниці заощаджень та інвестицій.
Е) Заощадження дорівнюють споживання.
416. Складова частина платіжного балансу - баланс поточних операцій - не включає:
А) товарний експорт
В) чисті доходи від інвестицій
З) транспортні послуги іноземним державам
D) зміни в активах країни за кордоном
Е) односторонні трансфертні платежі
417. Що таке платіжний баланс:
А) систематизована запис підсумків всіх угод між резидентами даної країни і іншими країнами
В) систематизована запис підсумків всіх угод між резидентами даної країни
С) систематизована запис підсумків всіх угод між нерезидентами даної країни
D) баланс поточних операцій
Е) всі відповіді вірні
418. Яка з наступних форм торгових бар'єрів не є суттєвою перешкодою для вільної торгівлі:
А) імпортний тариф
В) добровільні експортні обмеження
З) ліцензії ні експорт та імпорт
D) імпортна квота
Е) немає вірної відповіді
419. Прихильники протекціонізму стверджують, що збори, квоти, та інші торгові бар'єри необхідні для:
А) захисту молодих галузей від іноземної конкуренції
В) збільшення внутрішньої зайнятості
С) запобігання демпінгу
D) забезпечення оборони країни
Е) всі відповіді вірні
420. Принцип порівняльної переваги вперше сформулював:
А) Сміт
В) Рікардо
С) Кене
D) Маркс
Е) Кейнс
421. Світова ціна пшениці 100 $ за тонну, тарифна ставка на імпорт пшениці в країні А становить 20%. Яка буде внутрішня ціна тонни пшениці в країні А:
А) 120 $
У) 140 $
З) 220 $
D) 240 $
Е) 1200 $
422. Що є нетарифним бар'єром:
А) квоти
В) ГОСТи
С) пропаганда вітчизняних товарів
D) субсидування експорту
Е) всі відповіді вірні
423. Хто виграє від введення тарифу в країні А:
А) споживачі в країні А
В) уряд країни А
З) виробники продукції в країні А
D) вірні відповіді В і С
Е) споживачі за межами країни А
424. Різниця між тарифом і квотою полягає в тому, що тариф:
А) не приносить доходи до бюджету держави
В) приносить доходи до бюджету держави
С) є не тарифним бар'єром
D) обмежує надходження до бюджету держави
Е) немає вірної відповіді
425. В Америці для виробництва однієї булки хліба потрібно 1 годину робочого часу, а для виробництва одного костюма - 2 години. У Європі для виробництва булки хліба потрібно 3 години, а для виробництва костюма - 4 години. Що буде експортувати Америка, а що Європа:
А) Америка - костюми, Європа - хліб
В) Америка і Європа - костюми
З) Америка і Європа - хліб
D) Америка - хліб, Європа - костюми
Е) немає вірної відповіді
426. Які причини виникнення міжнародної торгівлі:
А) відмінності в умовах виробництва в різних країнах
В) зменшуються витрати (економія від масштабу)
С) розходження в смаках споживачів у різних країнах
D) міжнародний поділ праці
Е) всі відповіді вірні
4.10 Режими обмінного курсу і сукупний попит
427. Припустимо, що економічні агенти купують імпортні товари в тому ж обсязі при будь-яких обставин, причому це стосується як американським, так і іноземних імпортерів. Якщо курс долара по відношенню до фунта стерлінгів знижується на 10% з 1,2 дол за фунт до 1,32 дол за фунт, то можна стверджувати, що:
A) стан торговельного балансу США покращиться
B) стан торговельного балансу США погіршиться
C) стан торговельного балансу США не зміниться, тому що попит на імпорт нееластичний
D) стан торговельного балансу США не зміниться, тому що попит на імпорт еластичний
E) загальний стан платіжного балансу США зажадає обов'язкового введення валютного контролю
428. Припустимо, що вартість експорту зі США в доларах не змінюється і також не змінюється вартість імпорту в США у фунтах стерлінгів (і в інших іноземних валютах). При 10%-м знеціненні долара:
A) поліпшення стану торговельного балансу США буде залежати від еластичності попиту на імпортні товари
B) стан торговельного балансу США обов'язково покращиться
C) поліпшення стану торговельного балансу США не буде залежати від еластичності попиту на імпорт
D) попит на імпорт виявиться малоеластічним
E) попит на імпорт виявиться нееластичним
429. Заходи валютного контролю, пов'язані з нормованим розподілом валютної виручки між виробниками, могли б:
A) збільшити імпорт і тимчасово погіршити стан платіжного балансу
B) сприяти стійкого підвищення обмінного курсу національної валюти
C) обмежити імпорт і тимчасово поліпшити стан платіжного балансу
D) сприяти стійкого підвищення темпів економічного зростання
E) сприяти зниженню темпів економічного зростання
430. Що з нижче перерахованого сприяє підвищенню обмінного курсу національної валюти (за інших рівних умов):
A) зниження процентних ставок у даній країні
B) підвищення процентних ставок за кордоном
C) підвищення в даній країні рівня цін
D) підвищення в даній країні рівня продуктивності праці
E) підвищення в даній країні ставок номінальної заробітної плати
431. Якщо відбувається ревальвація національної валюти, то, за інших рівних умов:
A) постраждають галузі, орієнтовані на споживання імпортної сировини
B) постраждають галузі, орієнтовані на експорт
C) може зрости рівень безробіття в країнах - торговельних партнерах даної країни
D) це є ознакою неспроможності уряду даної країни
E) може знизиться рівень безробіття в країнах - торговельних партнерах даної країни
432. При системі фіксованого валютного курсу:
A) кредитно-грошова політика більш ефективна як інструменту економічної стабілізації, ніж бюджетно-податкова
B) кредитно-грошова політика зовсім неефективна як інструмент економічної стабілізації, так як вона повинна бути спрямована на підтримку фіксованого валютного курсу
C) кредитно-грошова політика зовсім неефективна як інструмент економічної стабілізації, так як в умовах відкритих ринків і фіксованих обмінних курсів очікування завжди раціональні і будь-яка політика нейтральна щодо зайнятості і випуску
D) бюджетно-податкова політика більш ефективна як інструменту економічної стабілізації, ніж кредитно-грошова
E) кредитно-грошова і бюджетно-податкова політики неефективні
433. Якщо Національний Банк проводить монетарну політику з підтримки фіксованого обмінного курсу національної валюти в малій відкритій економіці при досконалої мобільності капіталу, то:
A) крива LM буде вертикальної на рівні потенційного ВНП
B) крива LM буде вертикальної на тому рівні ВНП, який забезпечується існуючим в економіці рівнем зайнятості ресурсів
C) крива LM буде вертикальної на більш високому або низькому щодо світового рівня внутрішньої ставки відсотка залежно від того, чи є сальдо рахунку поточних операцій негативним або позитивним
D) крива LM буде більш крутий в порівнянні з тим випадком, коли монетарна політика не націлена на забезпечення фіксованого валютного курсу
E) крива LM буде горизонтальною на рівні світової ставки відсотка
434. Якщо імпорт перевищує експорт, рахунок руху капіталу даної країни буде позитивним, оскільки:
A) позитивне сальдо рахунку руху капіталу означає, що заощадження перевищують інвестиції
B) країна бере позики за кордоном, що дозволяє їй імпортувати більше, ніж експортувати, а також інвестувати більше, ніж заощаджувати
C) іноземні експортери збільшують заощадження за рахунок коштів, одержуваних від експорту своєї продукції в цю країну
D) негативне сальдо рахунку руху капіталу означає, що заощадження перевищують інвестиції
Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Міжнародні відносини та світова економіка | Тести | 664,6кб. | скачати

Схожі роботи:
Макроекономіка 3
Макроекономіка КНР
Макроекономіка 3
Макроекономіка 5
Макроекономіка як наука
Макроекономіка як наука
Практична макроекономіка
Економічна теорія макроекономіка
Макроекономіка перехідного суспільства
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru