додати матеріал

приховати рекламу

Клас - ссавці

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.

Реферат

На тему: «Клас - ссавці»

До ссавців, або звірів, відносяться самі високоорганізовані хребетні тварини. Живородіння, вигодовування дитинчат молоком, високорозвинена нервова система, теплокровність дозволили тваринам цього класу широко розселитися по Землі і зайняти на неї самі різні місця проживання. Ссавці живуть у лісах (лосі, кабани, вовки, лисиці, зайці), горах (гірські козли і барани), степах і напівпустелях (сайгаки, ховрахи, хом'яки, тушканчики), у грунті (кроти та сліпаки), морях і океанах (кити , дельфіни). Деякі з них (кажани) значну частину активного життя проводять у повітрі. В даний час відомо більше 4 тис. видів ссавців.

Особливості будови і життєдіяльності ссавців

Зовнішня будова і спосіб життя. Тіло ссавців вкрите шерстю (у китів є її залишки). Розрізняють грубі пряме волосся - ость - і тонкі звиті волосся - підшерстя. Ость охороняє підшерсток від звалювання і забруднення. Шерсть може складатися виключно з ості (олені) або з підшерстя (кроти). Звірі періодично линяють. При цьому у них змінюється густота хутра, а в деяких і забарвлення. У шкірі ссавців перебувають цибулини волосся, сальні і потові залози та їх видозміни (пахучі і молочні залози), рогові лусочки (на хвості у щурів, бобрів), інші рогові утворення шкіри (кігті, нігті, копита, роги).

Ноги у ссавців розташовуються під тулубом і забезпечують більш досконале пересування.

Органи почуттів. У ссавців є вушні раковини. Вони допомагають вловлювати звуки й визначати напрямок їх поширення. Очі мають повіки з віями. На голові, череві, кінцівках є довгі жорсткі волосся - Вібриси. З їх допомогою тварини відчувають найменше зіткнення з навколишніми предметами.

Особливості скелета. У черепі ссавців сильно розвинена мозкова коробка. Зуби знаходяться в осередках щелеп і звичайно поділяються на різці, ікла та корінні. Шийний відділ хребта майже у всіх звірів складається з 7 хребців. Хребці з'єднуються між собою рухливо, за винятком крижових і зазвичай двох хвостових (зростаючись, вони утворюють єдину кістку - крижі). Із грудними хребцями (зазвичай їх 12-15) сполучаються ребра, одні з них з'єднуються з грудиною, інші закінчуються вільно.

Пояс передніх кінцівок у більшості ссавців утворюють парні ключиці і лопатки. Воронні кістки збереглися лише у незначної частини ссавців. Пояс задніх кінцівок (таз) складається з зрощених з хрестцем двох тазових кісток. Скелет власне кінцівок складається з таких же відділів і кісток, як і в інших чотириногих хребетних.

Мускулатура у ссавців забезпечує різноманітні рухи тіла. Найбільш розвинені м'язи кінцівок. Є особлива підшкірна мускулатура, що бере участь у теплорегу-ляції (змінює положення волосяного покриву), згортання тіла в клубок, спілкуванні тварин (управляє рухом вібрис, забезпечує міміку, особливо у мавп і хижаків).

Органи порожнини, тепа. Нервова система і поведінка ссавців

Порожнина тіла поділена плоскою куполоподібної м'язом - діафрагмою на грудну і черевну частини. У грудній порожнині знаходяться серце і легені, в черевній - шлунок, кишечник, печінку, нирки і інші органи.

Травна система ссавців відрізняється подовженням травного тракту. Їжа починає перетравлюватися в ротовій порожнині під дією слини, що виділяється слинними залозами. Шлунок у більшості ссавців однокамерний. У його стінках є численні залози, які виділяють травний сік. Кишечник поділяється на тонкий і товстий. У тонкій кишці їжа перетравлюється під впливом соків, що виділяються залозами її стінок, а також соків, що утворюються в печінці та підшлунковій залозі. Живильні речовини через клітини стінок тонкої кишки надходять в кров, а залишки неперетравленої їжі надходять в пряму кишку і видаляються назовні через анальний отвір.

Дихальна система. Легкі ссавців відрізняються високою еластичністю. Повітря надходить по дихальних шляхах - гортань, трахея, бронхи. Вдих і видих здійснюються за участю міжреберних м'язів і діафрагми (при їх скорочення і розслаблення змінюється об'єм грудної порожнини).

У гортані ссавців є голосові зв'язки, за допомогою яких звірі мукають, нявкають, гавкають, ревуть, виють, бекають - сповіщають своїх родичів про небезпеку, своє місцезнаходження, ставленні один до одного і пр.

Кровоносна система ссавців не має суттєвої відмінності від кровоносної системи птахів. Чотирикамерне серце з товстими стінками шлуночків забезпечує швидку циркуляцію крові, що переносить до тканин тіла кисень і поживні речовини та звільняє їх від продуктів розпаду.

Видільна система. Нирки у ссавців мають бобовидную форму і розташовуються в поперековій частині з боків хребта. Утворюється в них сеча стікає по сечоводах в сечовий міхур, а з нього по сечівнику назовні.

Обмін речовин. З більш досконалим будовою травної, дихальної, кровоносної та інших систем органів пов'язаний у ссавців високий рівень обміну речовин. Завдяки цьому, а також шерстним покровом (а в деяких і товстому шару підшкірного жиру) температура тіла у звірів висока, а завдяки теплорегуляції (розширення чи звуження капілярів шкіри, потовиділення) - постійна.

Нервова система. У ссавців особливого розвитку досяг передній мозок і його кора. У більшості видів вона утворює мозкові складки і звивини з глибокими борознами. Чим більше складок і звивин, тим складніше поведінка тварини. Так, у кроликів кора майже гладка, а у собак і мавп, що відрізняються більшою складністю поведінки, кора має безліч звивин і борозен. Складна поведінка ссавців пояснюється легким і швидким утворенням великої кількості умовних рефлексів.

Розмноження та розвиток ссавців. Походження ссавців

Особливості розмноження. Як у інших хребетних, у самок ссавців є парні яєчники, а у самців - парні насінники. Яйцеклітини (яйця) у більшості ссавців мають мікроскопічні розміри. Запліднення яйцеклітин сперматозоїдами відбувається в яйцеводах самки, а розвиток зародка в матці, в утворюється в ній дитячому місці - плаценті (ссавців, у яких розвивається плацента, називають плацентарний).

У кровоносні судини зародка, щільно контактують із кровоносними судинами плаценти, з материнського організму надходять всі необхідні живильні речовини і кисень, а в материнський організм видаляються вуглекислий газ і інші непотрібні для нього речовини. У матці зародок отримує необхідну температуру для розвитку, захист від несприятливих умов зовнішнього середовища.

Розвинувся плід при скороченні м'язів матки виштовхується назовні через статевий отвір (відбуваються пологи). Ссавці, що влаштовують нори або гнізда (білки, кролики), народжують безпомічних, голих і сліпих дитинчат, ссавці, які не роблять гнізд або інших укриттів, - зазвичай зрячих, вкритих шерстю, здатних до пересування (олені, зайці, вівці, кози).

Турбота про потомство. Самки ссавців вигодовують новонароджених молоком, що утворюється в молочних залозах до часу пологів, зігрівають їх теплом свого тіла, вилизують, захищають від ворогів, вчать знаходити їжу та ін Турботу про потомство у деяких видів ссавців виявляють обидва батьки.

Походження ссавців. Ссавці, як і птахи, походять від стародавніх плазунів. Про це свідчить подібність сучасних ссавців з сучасними плазунами, особливо на ранніх стадіях зародкового розвитку. Ще більше ознак подібності виявляється у ссавців з вимерлими зверозубих ящерами. На спорідненість з плазунами вказує і існування ссавців, що відкладають яйця з великою кількістю поживних речовин, що мають розвинені воронячі кістки, клоаку та інші ознаки низькій організації. До них відносяться первозвері, або яйцекладущіе.

Первозвері

Первозвері (вони ж клоачние, яйцекладущіе) - підклас найпримітивніших сучасних ссавців. Поряд з уже названими ознаками вони не мають постійної температури тіла. Їх чумацькі залози не мають сосків, і вилупилися з яєць дитинчата злизують молоко з шерсті матері.

У підкласі один загін - Однопрохідні, до якого відносяться качконіс і два види єхидн. Ці тварини збереглися в Австралії і на прилеглих до неї островах. Качкодзьоб - звірок середньої величини, селиться по берегах річок і веде напівводний спосіб життя. Велику частину часу проводить у норі, виритій в крутому березі річки. Навесні самка качкодзьоба в спеціальній норі з гніздовий камерою відкладає яйця (зазвичай два), покриті роговою оболонкою. Дитинчата з'являються на світ голі й сліпі. Єхидни - риє звірі. Їх тіло вкрите голками і жорсткою шерстю. Самки єхидн відкладають по одному яйцю і поміщають його в складку шкіри на животі - сумку. Вилупилося з яйця дитинча знаходиться в сумці до тих пір, поки на його тілі не з'являться голки.

Звірі. Загін Сумчасті

Загін Сумчасті включає звірів, що народжують недорозвинених дитинчат і доношувати їх у сумці. Плацента у них не утворюється або розвинена слабо. Сумчасті поширені в основному в Австралії і на прилеглих до неї островах. Найбільш відомі велетенський кенгуру і сумчастий ведмідь, або коала.

Велетенський кенгуру - житель відкритих просторів. У спокійному стані незграбно, на чотирьох ногах пересувається по пасовиську або сидить, спираючись на могутній хвіст. При переслідуванні пересувається стрибками (може перестрибувати високі чагарники). Самка кенгуру, що досягає у висоту 2 м, народжує дитинча завбільшки з волоський горіх. Новонароджений переповзає в сумку, захоплює ротом сосок і «повисає» на ньому. Самка впорскується в його рот молоко, скорочуючи особливі м'язи. Підросли кенгуренята вилазять з сумки, але, зголоднівши або злякавшись чогось, можуть забиратися в неї. Коала веде деревний спосіб життя, харчується листям та молодими пагонами евкаліпта.

Загони. Комахоїдні і Кажани

Загін Комахоїдні об'єднує древніх примітивних плацентарних звірів - землерийок, їжаків, хохуля, кротів. У них подовжена мордочка з витягнутим хоботком, дрібні зуби, мало різняться між собою, ноги п'ятипалі, стопоходящие. Півкулі головного мозку гладкі. У багатьох комахоїдних на боках тіла або близько кореня хвоста знаходяться пахучі залози.

Найдрібніші з комахоїдних - землерийки. Вони населяють густі ліси, чагарники, луки. Тваринки дуже ненажерливі і сміливо нападають на різних дрібних тварин. Взимку прокладають ходи під снігом і знаходять комах.

Єжи крупніше землерийок. Їх тіло зверху і з боків вкрите голками. Під шкірою є кругова м'яз, і їжаки можуть згортатися в клубок.

Хохулі за зовнішнім виглядом нагадують великих землерийок. У них довгий, стиснутий з боків хвіст. На задніх ногах є плавальні перетинки. Хутро густе, шовковисте, слабо змочується водою. Хохуля веде напівводний спосіб життя і є у заплавах Дону, Волги, Уралу і деяких їхніх приток. Чисельність хохулі мала і продовжує скорочуватися.

Кроти ведуть підземний спосіб життя. Численні нори риють передніми ногами, широкі кисті яких вивернуті в сторони. Очі у крота слабо розвинені і мають вигляд чорних крапок. Вушні раковини зародковими. Густа коротка шерсть не має напрямку і при пересуванні щільно прилягає до тіла. Кроти активні круглий рік. Вони - важливі промислові звірятка.

Загін Кажани, або Летючі миші, включає звірків дрібних і середніх розмірів, здатних до тривалого польоту. Особливо вони численні в тропіках і субтропіках. Зуби у них комахоїдна типу. У нашій країні найбільш звичайні вухань, вечорниці, кажани. Поселяються вони в дуплах дерев, на горищах будинків, у Печерах. Вдень сплять в притулках, в сутінки ловлять комах. Крила летючої миші утворені шкірястою перетинкою, натягнутою між кістками передніх і задніх кінцівок і хвостом. У них розвинений кіль, до якого прикріплюються сильні м'язи. Зір розвинений слабко. У польоті видають ультразвуки і вловлюють їх відображення за допомогою великих вушних раковин. На зиму відлітають у теплі краї або впадають в сплячку. У тропіках і субтропіках мешкають великі представники рукокрилих - летючі собаки, летючі лисиці.

Загони Гризуни і Зайцеподібні

Загін Гризуни об'єднує 1 / 3 сучасних видів ссавців. До них відносяться миші, щури, ховрахи, білки та інші дрібні та середньої величини звірі. Гризуни - в основному рослиноїдні тварини. Для них характерні сильно розвинені різці (по два в кожній щелепі), корінні зуби з плоскою жувальною поверхнею. Різці гризунів не мають коріння, постійно зростають, при поїданні їжі сточуються і самозаточуються. У більшості гризунів довгий кишечник з розвиненою сліпою кишкою. Півкулі головного мозку зазвичай гладкі. Гризуни ведуть деревний (білки, летяги, соні), напівводний (бобри, нутрії, ондатри), напівпідземним (миші, щури, ховрахи) спосіб життя. Вони - плодючі тварини. Дитинчата у більшості народжуються сліпими і голими зазвичай у гніздах, у норах, у дуплах.

Загін Зайцеподібні об'єднує види зайців, кроликів і пищух - тварин, багато в чому схожих з гризунами. Основний відмітна ознака зайцеобразних пов'язаний із зубною системою: у них позаду двох великих верхніх різців є два невеликих різця. Зайці (біляк, русак) живляться травою, корою молодих дерев і чагарників. На годівлю виходять у сутінках і вночі. Зайченята народжуються зрячими, покритими густою шерстю. Кролики на відміну від зайців риють глибокі нори. Перед народженням сліпих і голих дитинчат самка робить гніздо з сухої трави і пуху, який висмикує в себе на грудях.

Загін Хижі

Загальні ознаки загону. Хижі (вовки, лисиці, песці, рисі, куниці, горностаї, ведмеді) харчуються в основному іншими ссавцями і птахами. Вони активно переслідують свою здобич. Зуби хижаків поділяються на різці, ікла та корінні. Найбільш розвинені ікла і чотири корінних (хижих) зуба. Кишечник у них короткий, що пов'язано з харчуванням висококалорійної і легко перетравлюваної їжею. У хижаків відсутні ключиці. Передній мозок з великою кількістю звивин і борозен.

Коротка характеристика родин. Вовчі (вовки, лисиці, песці, собаки, шакали) - великі і середньої величини звірі з гострою мордою, гострими вушними раковинами, довгим пухнастим хвостом, ногами з тупими невтяжними кігтями. За видобутком полюють гоном.

Котячі (рисі, тигри, леопарди) - середні і великі за величиною хижаки зі струнким довгим, гнучким тулубом і округлою головою. На пальцях ніг розвинені подушечки. Гострі загнуті кігті втягуються в особливі поглиблення, тому не тупляться. Здобич підстерігають, а потім накидаються на неї із засідки. До цього ж сімейства відноситься домашня кішка, предок якої - дика булана кішка - мешкає в Африці; '

Ведмежі (бурий ведмідь, білий ведмідь) - великі звірі важкого статури. При ходьбі спираються не на пальці, а на всю стопу (стопоходячі). Самки народжують дитинчат під час зимового сну.

Куницеві (ласка, соболь, тхір, горностай) - дрібні і середні за величиною кровожерливі звірі з подовженим тулубом і короткими ногами. Хутро у більшості куницевих з тонким м'яким підшерстям.

Загони Ластоногі і Китоподібні

Загін Ластоногі (тюлені, моржі) - включає великих морських хижих ссавців. Тіло більшості видів покрито рідкісними грубими волоссям. Кінцівки видозмінені в ласти. Під шкірою відкладається товстий шар жиру. Ніздрі відкриваються тільки на час вдиху і видиху. Вушні отвори при пірнанні замикаються. Ластоногі виходять на лід або сушу в основному в період розмноження та линяння. Дитинчата народжуються покриті густим хутром.

Загін Китоподібні об'єднує китів і дельфінів - справжніх морських звірів. Їх тіло має рибообразние форму. Волосся у більшості видів збереглися тільки біля рота. Передні кінцівки перетворені в ласти, задні відсутні. Велике значення в пересуванні китоподібних має могутній хвіст, що закінчується великим хвостовим плавцем. У загоні виділяють зубатих і вусатих китів. Зубаті кити (кашалоти, дельфіни) мають у роті великі одновершинною зуби. Вусаті кити (синій кит, сайдяной кит, або сейвал, оселедцевого кит, або фінвал) мають рогові пластини, звисають з твердого піднебіння рота. Нижній край пластин розщеплений (китовий вус) і утворює цедільний апарат.

Загони Парнокопитні і Непарнокопитні

Загін Парнокопитні об'єднує великих і середньої величини травоїдних або всеїдних звірів. Їх ноги мають по 4 або 2 пальці, покритих у більшості копитами. За способами харчування та особливостями будови шлунка їх ділять на жуйних і нежуйних. У жуйних тварин (олені, козли, барани) різці є тільки на нижній щелепі, корінні зуби з широкою жувальною поверхнею. На пасовищі вони заповнюють самий об'ємистий відділ складного шлунку - рубець, з якого їжа переходить у сітку, а потім відригується в рот невеликими грудками, де рясно змочується слиною і перетирається корінними зубами. Знову проковтнута їжа надходить в книжку, а з неї в сичуг - власне шлунок.

Нежуйні парнокопитні, або свінообразние (кабани, бегемоти), їжу вдруге не пережовують. Шлунок у них однокамерний. Зуби їх діляться на різці, ікла та корінні.

Загін Непарнокопитні. Із сучасних ссавців в нього входять коні, осли, зебри, носороги, тапіри. У більшості на ногах по одному розвиненому пальцю (у тапірів на передніх ногах по 4 пальці, а на задніх - по 3). На пальцях є масивні копита. З диких коней в заповіднику Асканія-Нова (на Україну) і в зоопарках збереглася лише кінь Пржевальського. У Туркменії (на кордоні з Афганістаном та Іраном) зберігся кулан. Це велике травоїдна тварина зовні нагадує віслюка.

Загін Примати

Загальні ознаки загону. Примати - найбільш високорозвинуті ссавці (від лат. «Прима» - перший, вищий). Загін включає напівмавп і людиноподібних приматів, або мавп. У приматів п'ятипалі хапальні кінцівки, великий палець кисті здатний протиставлятися іншим, на пальцях у більшості нігті. Майже всі примати мають хвіст (у деяких видів він хапальний). Головний мозок з розвиненими великими півкулями, покритими борознами і звивинами. Всі примати (за рідкісним винятком) мешкають в тропіках і субтропіках. Населяють головним чином лісу, живуть здебільшого стадами або невеликими сімейними групами.

Напівмавпи (лемури, долгопяти) живуть в тропічній Азії та Африці. За зовнішнім виглядом нагадують невеликих хижих звірів.

Мавпи, або Вищі примати, включають мавпоподібних мавп (мавпи, макаки, ​​павіани), великих людиноподібних мавп (орангутани, горили, шимпанзе). Мавпи живуть у тропічних і саваннових лісах, живуть стадами, харчуються рослинною їжею. Мають защічні мішки. Макаки - напівдеревний, полуназемние мавпи. У них оголені обличчя і вушні раковини, розвинені міміка і жести. Бабуїн - великі тварини з подовженою мордою. Ведуть наземний спосіб життя. Живуть великими стадами.

Великі людиноподібні мавпи мають найбільшу схожість з людиною. У них широке голе особа, невеликі вушні раковини, витягає губи, сильно розвинена міміка (особливо у шимпанзе). У них немає защічних мішків і хвоста. По землі ходять, спираючись на тильну сторону зігнутих пальців рук і на стопи ніг. Харчуються переважно рослинною їжею. На ніч будують гнізда з гілок (зазвичай в розвилках середньої частини дерев).

У загін приматів входить і сімейство людей, представлене одним сучасним видом - Людина розумна.

Екологічні групи ссавців

Основні екологічні групи ссавців. Широке поширення ссавців по Землі привело до появи груп наземних, підземних, водних і літаючих тварин, кожна з яких включає більш дрібні групи. Серед наземних, наприклад, є тварини, провідні типово наземний, підлозі деревне, деревно-лазающіі чи інший спосіб життя.

Наземні звірі лісу. Одні з них (білки, летяги, деякі види куниць) живуть на деревах і чагарниках і рідко спускаються на землю. На деревах вони добувають їжу, влаштовують гнізда для відпочинку і виведення потомства, рятуються від ворогів. Звірі, провідні полуназемний, напівдеревний спосіб життя (соболь, бурундук), харчуються в основному на землі, а гнізда влаштовують під корінням дерев, в дуплах, розташованих невисоко від землі, в повалених деревах. Наземний спосіб життя в лісах ведуть бурий ведмідь, борсук, лось, косуля і багато інших тварин. Весь корм вони здобувають на землі. Дитинчат народжують на лісовій підстилці (лосі, козулі), в норах (борсук), в барлогах (бурий ведмідь).

Наземні звірі відкритих просторів (лук, степів, пустель) населяють місця з великою кількістю трав'янистих рослин, відсутністю природних притулків. У таких умовах виживали великі травоїдні звірі (коні, антилопи, верблюди), здатні багато часу перебувати на пасовищі, тривало і швидко переміщатися в пошуках водопоїв, втечею рятуватися від ворогів. Їх дитинчата одразу ж після народження стають на ноги і слідують за батьками. Дрібні звірі цих місць, наприклад ховрахи, бабаки, хом'яки, роблять нори, службовці місцем відпочинку, вигодовування потомства, літньої та зимової сплячки.

Наземні звірі, що живуть у різних місцях проживання. Деякі види звірів, наприклад вовк і лисиця, живуть як у лісах, так і в степах, пустелях, горах. Склад їх їжі, способи видобутку, умови розмноження різні і пов'язані з конкретними місцями проживання. Так, вовки, що живуть у лісах, народжують дитинчат в лігвах, а в пустелі і в тундрі іноді риють нори.

Підземні звірі всю або більшу частину життя проводять у грунті. Типовий представник цієї екологічної групи - звичайний кріт.

Водні та напівводні звірі. Водний спосіб життя ведуть кити і дельфіни, переважно водний - моржі й тюлені. Полу водний спосіб життя характерний для бобра, ондатри, хохулі. У цих звірів між пальцями задніх ніг є плавальні перетинки; вушні отвори і ніздрі при зануренні тварин у воду замикаються; волосяний покрив густий, слабо змочується водою.

Літаючі звірі. До справжнім літаючим звірам відносяться тільки рукокрилі (особливості їх будови і способу життя були розглянуті вище).

Сезонні явища в житті ссавців

Основні сезонні явища в житті ссавців. Життя ссавців, як і інших тварин, пов'язана із змінами в навколишньому середовищі. Навесні або на початку літа у них відбувається підготовка до розмноження і поява потомства. Потім вони вирощують дитинчат, готуються до зими і зимують.

Підготовка до розмноження у багатьох звірів пов'язана з вибором місць, сприятливих для розмноження і вирощування потомства, будівництвом або ремонтом нір, гнізд, лігвищ. Деякі з них мігрують в малодоступні місця.

У період народження дитинчат звірі ведуть прихований спосіб життя. Кочують копитні, великі види кішок, вовки у цю пору осілими. Після того як молодняк стає здатним до самостійного живлення, багато звірів вибирають місця, найбільш багаті кормом.

У період підготовки до зими у багатьох звірів відбувається линяння, під час якої змінюється густота хутра і його фарбування.

Підготовка до зими пов'язана з посиленим харчуванням, з накопиченням жиру. Багато звірів мігрують у найбільш багаті кормом місця. Копитні ссавці до зими зазвичай об'єднуються у великі стада, а хижаки, наприклад вовки, утворюють зграї. Деякі звірі (лісові миші, білки, бурундуки, бобри) на зиму роблять запаси корму. Сім'я бобрів запасає на зиму до 20 м 3 корму.

Зимова сплячка. При різкому зменшенні корму, погіршенні умов його добування, значному зниженні температури повітря деякі звірі (ведмеді, борсуки, єнотовидний собака) впадають в зимовий сон. У них знижується рівень обміну речовин, знижується температура тіла, скорочується число дихальних рухів. Бурі ведмеді сплять в неглибоких земляних барлогах, під звалилися деревами; єнотовидний собака - у неглибоких норах або в купі сіна; борсуки - в складних норах. При справжній зимовій сплячці температура тіла знижується до 1-2 градусів, сплячий звірятко зовні нагадує замерзлого. У глибоку сплячку впадають їжаки, ховрахи, бабаки.

Значення ссавців та їх охорона

Значення диких ссавців у природі. Ссавці входять до складу багатьох біогеоценозів і впливають на їх існування: підтримують на певному рівні чисельність травоїдних тварин, сприяють поширенню насіння і спор багатьох видів рослин, впливають на співвідношення видів рослин в біоценозах і пр. Роль ссавців у природі багато в чому пов'язана з їх чисельністю. Так, при малій чисельності кабани сприяють поновленню лісу (закладають в грунт насіння дерев і чагарників), а при великій чисельності, неодноразово «перепахівая» грунт, з'їдають все, що може прорости.

Значення диких ссавців у господарстві людини. Деякі ссавці, зокрема миші і щури, поїдають зерно у сховищах, продукти харчування на складах, корм на свинофермах і птахофермах, псують дерев'яні частини будівель, морських суден, поширюють збудників чуми та інших небезпечних хвороб.

Багато ссавці (лось, північний олень, кабан, сайгак, морський котик, соболь, білка) мають промислове значення. в. Деякі з них до початку XX ст. стали рідкісними, і видобуток їх у наш час стала можливою тільки завдяки великій роботі щодо їх охорони, в тому числі повної заборони полювання на них.

Звіринництво. З метою найбільш повного задоволення потреби в хутрі і м'ясі диких ссавців, збереження необхідної чисельності мисливсько-промислових тварин у природі в багатьох країнах розвинене звірівництво. На звірівницьких фермах нашої країни успішно розводять сріблясто-чорних і платинових лисиць, блакитних песців, американських норок, нутрій. На ряді ферм розводять плямистих оленів і маралов з метою отримання цінного м'яса й шкіри. Молоді роги самців, покриті бархатистою шкірою (панти), використовують у медицині.

Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Біологія | Реферат | 64,6кб. | скачати

Схожі роботи:
Клас Ссавці
Клас Ссавці 2
Парнокопитні і непарнокопитні ссавці Мавпи Як вищий клас ссавців
Ластоногі і щитовидні ссавці Мавпи Як вищий клас ссавців
Інтегрований урок читання 1 клас історії 3 клас
Ссавці
Ссавці 2
Ссавці моря
Ссавці гризуни
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru