Звірі

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.


Нажми чтобы узнать.
скачати

Їжак
ЦЕЙ НЕВЕЛИКИЙ КОЛЮЧИЙ звірок з гострою мордочкою часто зустрічається в європейських лісах, де густий підлісок дозволяє йому переховуватися від ворогів. Його тіло вкрите голками довжиною два-три сантиметри, які представляють собою не що інше, як переродилася шерсть. Голки покривають все тіло, крім морди, голови і живота. Як і шерсть іншим тваринам, вони можуть встати дибки і в цьому випадку служать надійним захистом від нападу. Їжак - комахоїдна тварина, але іноді харчується і рослинною їжею, зокрема ягодами, плодами, жолудями, листям салату, а також грибами. Зазвичай у їжачихи народжуються п'ять дитинчат.
Клубок
Їжак може згорнутися клубком, захищаючи таким чином ті частини тіла, на яких немає голок.
Сліди
Після зимової сплячки їжак прокидається і виходить з нори в пошуках їжі, залишаючи на останньому снігу. Вони представляють для нас інтерес - по слідах можна зрозуміти поведінку і звички їжака.
Отрути
Єжи, як правило, малочутливі до отрут, За це цієї причини вони часто нападають на гадюк і вбивають їх. До того ж гадюки практично не можуть прокусити шкіру їжака через колючок.
Нічний мисливець
З настанням темряви їжак вилазить з нори і обходить свої мисливські угіддя в пошуках равликів, комах, стоніг та інших дрібних тварин. Їсть він також бджіл, джмелів і скорпіонів, не боячись їх укусів. Їжу шукає ретельно, дивиться під кожен листок, перевертає будь-яку гілку. Самка водить з собою малюків, щоб навчити їх шукати їжу.

Ежата
Самка будує з листя просторе гніздо на землі в затишному місці. Після народження ежат вона проводить з ними тільки один день, а на другий виходить на пошуки їжі, щоб дитинчатам вистачало молока.
Качкодзьоб
Качкодзьоб - абсолютно особливе нижче ссавець. У нього великий лопаткообразний дзьоб, що надає йому схожості з птицею. Хоча качконіс відноситься до ссавців, його самка відкладає яйця, звичайно їх два, в м'якій плівковою шкаралупі, які й насиджує в гнізді близько десяти днів. Дитинчата народжуються сліпими, повністю позбавленими волосяного покриву, і мати вигодовує їх, лягаючи на спину, - малюки злизують молоко, яке виділяється з молочних пір на шкірі. Коли дитинчата досить підростуть, мати відносить їх до води, щоб вони полювали за дрібними тваринами. Живе в Австралії. Вхід в нору качконіс влаштовує безпосередньо на березі водойми, в якому зазвичай проводить час.
Дзьоб
Він у качкодзьоба широкий і плоский, зовні нагадує пташиний. У качкодзьоба зовсім немає зубів, тільки на мові два рогових горбка, які і служать для подрібнення їжі. Качкодзьоб перетирає їжу про верхню частину дзьоба, забезпечену роговий складкою.
Місце проживання
Велику частину часу качкодзьоб проводить у норі, яку викопує поблизу від проточної води. Рано-вранці та пізно ввечері тварина виходить з нори і не більше однієї години займається полюванням на дрібних водних тварин - личинок, хробаків, рибок і рачків. У воді він пересувається досить швидко завдяки обтічної форми тіла і перетинчастим лапам, добре пристосованим для плавання.

Коала
Це сумчасте схоже на ведмедика і важить близько п'ятнадцяти кілограмів. Коала вкритий сірою шерсть, більш світлої на животі. Передні лапи з гострими кігтями добре пристосовані до життя на деревах, яку веде цей звір, і допомагають йому спритно дертися. На дереві він проводить більшу частину часу, рідко спускаючись на землю. Ці тварини водяться у східній частині Австралії, яка особливо багата евкаліптовими лісами. Кожен день коала з'їдає близько одного кілограма листя евкаліпта. На коал не заводяться паразити, тому що його хутро пахне евкаліптом. Коли дитинча коали підростає, він перелазить на спину матері.
Спритність
На вигляд коала щільний, але він дуже спритний і здатний спритно стрибати з гілки на гілку і з одного дерева на інше. Тільки коли дерева розташовані далеко один від одного, тварина спускається на землю. Зазвичай коала проводить все життя на гілках евкаліпта.
Дієта
Коала харчується тільки листям евкаліпта і серед них вибирає більш старі, а не молоді. Зоологи виявили, що молоде листя містять сильну отруту - синильну кислоту, тому тварини уникають їх їсти.
Гігантський мурахоїд
Мурахоїди харчуються тільки мурахами і термітами. Найбільший представник - гігантський мурахоїд. У нього великий пухнастий хвіст і витягнута морда. У мурахоїдів подрібніше морди набагато коротше, а хвіст допомагає лазити по деревах. Тому хвости у них майже без хутра. Один з них - тамандуа - при небезпеці випускає неприємний запах, за що отримала прізвисько «лісова вонючка».
Днем мурахоїд спить, а вночі виходить на пошуки їжі. Тонкий нюх допомагає знайти мурашник, який він розоряє потужними пазуристими лапами. Потім мурахоїд просовує вузьку морду в гніздо і довгим липким мовою. Мова при цьому висовується і втягується до ста шістдесяти разів на хвилину. Зубів у мурахоїда немає. Мешкає в саванах і паркових лісах південної Америки, в східних Андах.
Полювання
Мурахи прилипають до колючого мови з липкою слиною. Слинні залози у мурахоїда найбільші серед звірів. Язик у мурахоїда до шістдесяти сантиметрів. Це допомагає дістатися до найвіддаленіших затишних куточків мурашника.
Зустріч з хижаками
При зустрічі з хижаками - пумою або ягуаром - мурахоїд приймає страхітливу позу: піднімається на ноги і розкидає в сторони пазуристі передні лапи. При ходьбі мурахоїд підгинає лапу, «ставить» її на кісточки - щоб не затупилися гострі пазурі.
Виховання потомства
Гігантські мурахоїди живуть поодинці і створюють пари тільки для продовження роду. Самка народжує стоячи, і малюк сам забирається на спину матері, де живе майже до року.
Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Біологія | Реферат
11.7кб. | скачати


Схожі роботи:
Хутрові звірі Алтаю
Люди і звірі Людина і природа у романі ЧАйтматова Плаха
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru