додати матеріал


приховати рекламу

Восьминоги

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.

Гімназія № 3
Доповідь на тему:
Восьминоги

Виконав: Російських А.А.
Сургут 2005
Восьминіг (Octopoda), загін морських молюсків класу головоногих.
Найбільш відомий приморському жителю гігантський восьминіг Octopus dofleini, один з найбільших восьминогів планети. Він є промисловим видом. Довжина його мантії (мішка) сягає понад 60 см, а разом зі щупальцями - 3-5м. Незважаючи на яскраве забарвлення (у деяких тропічних восьминогів вона може бути набагато строкатіше, ніж у нашого, з яскраво-синіми смугами і плямами або смугастої, як зебра), всі восьминоги кольорово-сліпі, не розрізняють кольорів, як втім, і собаки, і кішки. Зате відтінки яскравості сприймають чудово і до того ж уміють бачити поляризоване світло. Восьминоги не чують звуків.
Але у них є унікальне почуття - дотик, нюх і смак разом. Це тому, що на їхньому тілі, особливо кільцем по краях присосок, сидять поруч чутливі клітини, що сприймають хімічні відчуття контактно (у нас це смак) і на відстані (це нюх) і механічні коливання, в тому числі слабкі руху води (дотик) .

Є три підвиди цього восьминога, розповсюдження яких зазначено від Японії до Аляски. Трапляються вони при донному траленні і при уловлюючий промислі крабів. Для спеціалізованого лову використовують порядки - довгі канати, до яких через 5-10 і більше метрів прив'язані пастки. Вранці і раннім вечором, коли восьминоги шукають притулок, пастки вибирають.
Основне заняття восьминога - полювання. Вдень він менш активний, ніж вночі, тому вважається нічним. Здобич вистежує, причаївшись на дні морському в ямках, між каменів або в тріщинах скель. Помітивши краба або омара, спрут кидається на жертву вистачає її своїми щупальцями-руками і негайно пожирає, вид його при нападі стає, страшний, очі горять і весь він переливається різними відтінками. Така поведінка діє гіпнотично на жертву, вона завмирає і легко потрапляє в лапи чудовиську. Харчується восьминіг в основному різноманітної рибою, не гребує і планктоном. Великі екземпляри можуть впоратися з великою рибою, наприклад, акулою. Позаду очі в спрута є мантія з отвором, в якій знаходяться внутрішні органи також вони служить засобом пересування тварини. При русі руки восьминога постійно обмацують дно; рятуючись від переслідувача, восьминіг випускає чорнильну речовина у воду, створюючи "димову завісу". Чорнильний мішок, який є у всіх двужаберних - дуже хитре пристосування.
Випущене чорнильна пляма набуває форму самого восьминога і у супротивника створюється повне відчуття, що він проковтнув видобуток, хоча ситості чомусь не відчувається. У їжу спрут вживає тільки м'ясо молюсків панцирі і черепашки випльовує. Незважаючи на те, що восьминіг - один з найхоробріших і рішучих морських мешканців, у нього багато ворогів. Будучи хижаком, по натурі, восьминіг і сам служить їжею дельфінам, морським левам, китам, тюленям. Хоча і для них у восьминога знайдеться кілька сюрпризів.
Наприклад, в стресовій ситуації, потрапивши в зуби ворогові, восьминіг відриває свою власну руку-щупальце, і поки обдурений хижак пожирає, як йому здається, видобуток восьминіг з усіх решти семи ніг тікає в укриття.
Є ще один серйозний ворог у восьминога - людина, для якого м'ясо молюска є делікатесом. Перехитрити людини дуже важко, тим більше що під час відливу величезна кількість восьминогів залишається на мілині і їх можна просто "брати голими руками". Втім, полювання на восьминогів не загрожує їх чисельності, тому як промислового розміру вони досягають ближче до кінця свого життя.
У зимовий період у восьминогів найспекотніший час - пора шлюбів. Після запліднення самка влаштовує гніздо в норі або печерці, де відкладає до 80 тисяч яєць. За допомогою слизу вона прикріплює до стелі нори 150-200 яєць розмірів з рисове зерно. Матуся-восьминіг завжди на сторожі біля свого гнізда, вона постійно вентилює яйця, пропускаючи воду через так званий сифон. Щупальцями вона прибирає від яєць сторонніх предмети і бруд. Шість місяців самка залишається біля свого гнізда, майже без їжі і нерідко вмирає від голоду. Трапляється, вона вбиває самця, необережно наблизився до гнізда! З величезної кількості яєць виходить лише два маленьких дитинчати. Тривалість життя спрута рідко перевищує чотири роки. Восьминіг вельми цікаве та емоційне тварина, він здатний виявляти такі почуття, як агресія, страх, цікавість. Вони виражаються в постійному русі мацав
Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Біологія | Доповідь | 8.7кб. | скачати
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru