приховати рекламу

Біологія соболя

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.


Нажми чтобы узнать.
скачати

Міністерство сільського господарства Російської Федерації
ФГТУ ВПО Далекосхідний Державний Аграрний Університет
Інститут лісу
Кафедра біології та мисливствознавства
Курсова робота
з дисципліни «Образ життя звірів і птахів»
Біологія соболя
Виконав: студент 3 курсу
ІЛ група 8216
Подолякін І.А.
Перевірив: Кононець Л.В.
Благовєщенськ 2009р

Зміст
Введення
1.Сістематіка
2.Внешній вид соболя
3.Ареал поширення соболя
4.Убежіща соболя
5.Раціон соболя
6.Размноженіе
7.Конкуренція з іншими видами
8.Заболеванія соболя
Висновок
Список літератури

Введення
У недалекому минулому соболь був широко поширений в лісовій зоні північної частини Азії і Східної Європи. За архівними даними ще в XII - XVIII століттях він нібито зустрічався у карельських, литовських, білоруських, смоленських і брянських лісах; у XVI ст. мешкав в межах Татарської АРСР. У результаті випалювання, вирубки і оранки тайги, а також лісових пожеж і посиленого промислу в Європі соболь зник (виключаючи деякі Передуральським райони), а за Уральським хребтом південна межа змістилася на північ і майже суцільний ареал розпався на велику кількість ділянок, ізольованих один від одного . Процес скорочення загальної площі ареалу тривав до початку XX ст. В даний час соболь заселяє значну частину зони тайги від східних районів Комі АРСР і Пермської області (57 - 58 ° сх. Д.) на схід до узбережжя Тихого океану. Північна межа проходить приблизно в європейській частині країни і на схід від Уралу по 66 ° с. ш., між Єнісеєм і Коту по 70 °, далі на схід до Колими по 72 - 69 ° і виходить до берега Берингової моря на 62 ° с. ш. Ця ділянка є і східним пунктом поширення соболя в СРСР. Крім того, він водиться на Сахаліні, на Шантарські островах, Карагінській,. Феклістова, Ітуруп і Кунашир; на о. Монерон завезений в 1958 - 1959 рр.. У 60-х роках поселений на хребти Заїлійський Алатау, Кунгей Алатау, Джунгарський Алатау.
За межами Російської Федерації соболь зустрічається в Монгольської республіці, в північно-східному Китаї, на Корейському півострові, в Японії.

1. Систематика
Тип хордові
Клас - ссавці - Mammalia
Сімейство куницевих - Mustelinae
Рід куниці - Martes
Вид Соболь - Martes zibellina
Підвиди:
Тобольський соболь - Martes zibellina zibellina L
Кузнецький соболь - М. z. tomensis Nad. et Tim.
Алтайський соболь - М. z. averini Bashan.
Тунгуський соболь - М. z. tungussensis Kusn.
Ілімпійскій соболь - М. z. ilimpiensis Nad. et Tim.
Єнісейський соболь - М. z. jeniseensis Ogn.
Саянський соболь - М. z. sajanensis Ogn.
Баргузинський соболь - М. z. princeps Bir.
Вітімське соболь - М. vitimensis Nad. et Tim.
Чикойского соболь - М. z. obscura Nad. et Tim.
Якутський соболь - М. z. jacutensis Nov.
Уссурійський соболь - М. z. arsenjevi Kusn.
Сахалінський соболь - М. z. sahalinensis Ogn.
Камчатський соболь - М. z. kamtschadalica Bir.
2.Внешній вид соболя (Martes zibellina)
Представник роду куниць, близький родич лісової куниці. Середніх розмірів струнке і витончене тварина. Тіло витягнуте, дуже гнучке, на порівняно коротких ногах, через що звірятко постійно тримається з сильно вигнутою спиною (рис.1). Хвіст близько третини довжини тіла, завжди опущений вниз. Лапи досить широкі, особливо в зимовому хутрі, що пов'язано з більш наземним, ніж у куниці, способом життя соболя. Голова клиноподібної форми, із загостреною мордочкою, виглядає дуже великий, особливо влітку. Вуха великі, трикутної форми з широкою основою.
Хутряний покрив густий, м'який, пухнастий. Взимку він дуже пишний, світліше річного, на лапах закриває подушечки і кігті. Забарвлення хутра на тулуб влітку монотонна темно-бура, хвіст і лапи чорно-бурі, горлового плями немає. Взимку хутро забарвлений в цілому світліше, основний тон варіює від піщано-жовтого до бурувато-чорного, голова світліше тулуба (чим соболь відрізняється від куниць), на горлі нерідко з'являється світла розмите пляма. За різними варіантами забарвлення історично закріпилися особливі назви: майже чорний соболь іменується "головкою", найсвітліший - "хутряний", проміжний - "воротовой". Середня довжина тіла самців 441 - 445 мм , Самок 405 - 410 мм , Довжина хвоста самців 141 - 151 мм , Самок 128 - 140 мм , Висота вуха 4,3 - 5,5 см , Вага тіла самців 958 - 1020 г, самок 724 - 800 г , Кондилобазальная довжина черепа самців 79,2 - 83,8 мм , Самок 41,0 - 41,5 мм . Волосяний покрив пишний, шовковистий з густою подпушь. Загальний тон забарвлення дуже мінливий - від польової і темно - бурого до чорно - бурою. На горлі та грудях розташоване неясно окреслений жовта пляма. Дуже рідко зустрічаються звірята альбіноси - хромисті, і з дуже багатою сивиною
Шкурка соболя складається з шкірного і волосяного покриву. У шкірному покриві розрізняють кілька шарів: епідерміс, дерма, шар підшкірного жиру, шар підшкірної мускулатури і підшкірної клітковини.
У кожевой тканини свежеснятой шкурки містить приблизно 30% сухої речовини і 70% води. Близько 80% сухої речовини шкіри складають білки: колаген, еластин, рітікулін, альбунін та інші. Крім білків, шкіра тварини складається з вуглеводів, жирів і незначної кількості мінеральних речовин. Волос складається в основному з білка кератину.
У шкірці розрізняють такі топографічні ділянки: морда, междуглазье, лоб, душка, вуха, шия, передні лапи, лопатки, загривок, черево, бік, хребет, стегно, огузок, задні лапи, основу (корінь) хвоста, хвіст.
Линька відбувається два рази на рік - навесні і влітку. Весняне линяння починається в березні - квітні і закінчується до початку гону. У першу чергу линяє голова, потім хребет, найдовше старий волосся зберігається на огузка і в пахах. Осіннє линяння починається після гону і протікає від огузка до голови, закінчуючись в жовтні - листопаді (Банников А.Г., Успенський С.М., 1973).
Зубна формула:
i : З : Рm : M = 38 зубів (Колосов А.М., Лавров Н.П., Наумов С.П., 1979).
3. Ареал розповсюдження соболя
Соболь - звірок чудово організований, екологічно дуже пластичний і життєстійка. Це сильний і спритний хижак, чудовий різносторонній мисливець, однак може довго і безущербно харчуватися рослинною їжею (горіхи, ягоди). Він добре пристосований до глубокоснежья і холодів, однаково спритний від подснежья до крон дерев. Володіє гострим зором, тонким слухом і гарним нюхом. При силі, моторність і сміливості він дуже обережний і скритний. Тим не менш до людини, якщо він його не переслідує, звикає швидко. (Мантейфель П. А. Соболь. М. - Л., 1934. - 88 с)
Соболь - мешканець тайги Сибіру і Далекого Сходу; є він у хвойних і широколистяних лісах Примор'я; по заплавних лісах і заростях кедрового стланика заходить в лісотундру Північно-Сходу Російської Федерації. [6]
Внаслідок сильного перепромисла на початку минулого століття, вид знаходився на межі зникнення. В даний час чисельність соболя повсюдно відновлена ​​до промислового рівня. Загальна чисельність звірка в Росії сягає приблизно 600 тис. голів. Найбільш численні і стабільні популяції соболя звичайні в горах півдня Сибіру - на Алтаї, в Саянах, В Іркутській області, Забайкаллі, в республіці Саха-Якутія, на Камчатці. Середні щільності його населення в промислових районах оцінюється в 1-2 особини на тис. га угідь. Найбільш сприятливі для проживання виду темнохвойна і кедрова тайга.
Живе тваринка в светлохвойних тайзі, і в кедрових лісах. У деяких особливо, сприятливих місцях, щільність населення досягає до.20 голів і більше на тис. га; частіше реєструється щільність до 5 особин на тис. га. На півночі ареалу (північна тайга і південна лісотундра), щільність населення знижується (до 0,5 і менше особин на тис. га). Індустріалізація Сибіру негативно позначається на чисельності виду. Тому особливо важливими є: чітке регулювання промислу, організація видових заказників і системи, особливо охоронюваних територій в цілому. Такий досвід, як відомо, в нашій країні є. [17]
Соболь - типовий представник рівнинної і гірської тайги. Віддає перевагу ділянки високостовбурні ліси і старі гару, порізані річками і струмками і сильно захаращені хмизом. Тяжіння цього звіра до типової тайзі, особливо з кедровими насадженнями, видно з результатів кількісного обліку, проведеного, наприклад, в Зауралля: на ялинники і кедровники припадає 71% врахованих соболів, на гару - 23, на заболочені ділянки - 4 та бори - 2% . Заселяє і інші типи угідь. Так, на півночі Західного Сибіру водиться в сосново-ялиновому рідколісся, у Східному Сибіру - в чистих модринових насадженнях, на Камчатці - у старовікових березових лісах з підліском з горобини, кедрового і вільхового стланика, а також у заплавних лісах із запашного тополі і верби. У горах зустрічається в кам'янистих розсипах, у заростях кедрового стланика (вище межі лісу), а влітку і на Гольца. Може жити в безпосередній близькості від населених пунктів і навіть діючих промислових підприємств, під будинком або нежитловим будовою [23]
Площа ділянки проживання однієї особини змінюється за сезонами року, коливається у межах 2 - 30 км2 і визначається великою кількістю і ступенем доступності їжі, наявністю захисних і гніздових умов і чисельністю виду у цій місцевості. При високій щільності популяції сусідні ділянки проживання нерідко широко перекриваються. Зазвичай розмір ділянки перебування зменшується в середині зими. Довжина добового пошукового ходу звірка коливається від 1 до 15 км і залежить насамперед від кількості їжі і стану снігового покриву. На ходу соболь петляє мало, для нього характерні кільцеві маршрути. Переміщається стрибками (довжина їх 50 - 80 см ) Тільки по землі, оскільки перестрибувати з дерева на дерево не здатний.
Щорічно в кінці літа починається розселення молодих, а іноді і дорослих особин. У гірських районах звірята здійснюють регулярні сезонні міграції у вертикальному напрямку. Голод, лісові пожежі, рубка лісу на великих площах викликають кочівлі. У таких випадках соболя можна зустріти в не властивих для нього угіддях. [11]
4.Убежіща соболя
У сховищах соболь відпочиває або рятується від ворогів. Сховища ділять на три типи за ступенем їх використання: постійні, якими соболь користується протягом тривалого часу, тимчасові і випадкові. [13]
Характер і пристрій притулку залежать від умов місцевості (Малюнок 4). Він використовує природні укриття, які і пристосовує до житла. Лише в окремих випадках можна припускати, що соболь розширив вхід в землі або вигріб і прибрав з дупла, які заважали йому гнилиці. Нерідко зустрічаються довгі (до 10 м ) Підсніжними ходи, які ведуть до притулку. [26]
Уральський соболь влаштовує притулку під корінням дерев, в дуплистих Колодіна, а іноді і в дуплах дерев, що стоять. Такі ж місця для своїх сховищ вибирає соболь і на Далекому Сході в Приморської тайзі. На Алтаї, в Кузнецькому Алатау, Саянах, тобто в гірських районах, де багато кам'янистих розсипів, скель, соболь воліє притулок в щілинах між камінням. У районах, де поряд з розсипами є велика кількість дуплистих дерев і Колодін, соболь користується і тими, і іншими. [19]
Найбільш захищені від морозу постійні притулку, яких у кожного соболя декілька. Зазвичай їх стільки, скільки у звірка мисливських ділянок. Іноді постійних притулків можна зустріти два на ділянці. Ці притулку мають гніздову камеру, розмір якої залежить головним чином від обсягу природного укриття, але ніколи не буває особливо просторим. Діаметр гнізда коливається від 30 до 40, рідше до 50 см . Дно вистелене підстилкою - потертю того ж дерева прітащенним гніздом полівки чи запасом сіна Пищуха. Недалеко від гніздової камери є «вбиральня». Іноді вона знаходиться майже поруч з гніздом, іноді ж віддалена від нього на 2 - 3 метри . У цих випадках до неї йде або хід, прокладений під камінням або Підсніжними траншея. Кількість скупчився в убиральні калу характеризує тривалість використання соболем цього притулку. [30]
Як виняток соболь, влаштовує притулок в найнесподіваніших місцях. У Кондо-Сосвінском заповіднику знайшли гніздо соболя, зимувати під нарами старої, порожній покинутій мисливської хатинки, в Шіткінском районі Іркутської області притулок, зроблене під старим, перекинутого і вже врослим в землю коритом (для годівлі собак), яке збереглося у кинутого і згнилі мисливського балагану, в Киренському районі Іркутської області соболь вибрав місце для притулку в розмитих коренях крутого берега тайгової річки. [6]
Підхід до притулку соболь майже не маскує. Звичайно одна або дві, рідше більшу кількість стежинок ведуть до вхідного отвору. Якщо притулок розташоване на землі, то виходу на поверхню передує нора в снігу або ж хід під впала Колодіна. У кам'янистих розсипах знайти притулок дуже важко, так як перед тим як вийти на поверхню, соболь часто йде по пустотам серед каміння. Іноді соболь спускається до притулку по похилому дереву. [3]
Стежки, що йдуть до притулку, можна простежити на 5 - 10 м , Іноді і коротше, після чого сліди розходяться.
Постійними притулками соболь користується протягом кількох років поспіль. Мисливствознавець Янковський на своєму контрольній ділянці (на річці Ватчіна в Шіткінском районі Іркутської області), спостерігаючи соболів протягом чотирьох зим (1946-1949гг.) Встановив, що в трьох випадках один і той же притулок використовувалося соболями протягом двох років, причому два роки поспіль притулок займала самка, а в іншому випадку самець. Третє притулок в перший рік обіймала самка, а на наступний самець. Три роки поспіль в одному і тому ж притулок мешкала самка. Інше притулок самець займав як основне протягом двох років, а на третій рік користувався ним як тимчасовим. Деякі притулку переходили від соболя до соболю, але протягом усіх чотирьох років залишалися зайнятими. Мав місце випадок, коли одна самочка перенесла серед зими місце свого відпочинку в інше притулок, розташоване недалеко від старого. [7]
Провести чітке розмежування між постійними і тимчасовими притулками важко, так як різниця між ними полягає лише в тому, наскільки довго звірятко користується тим чи іншим місцем відпочинку. Характер влаштування тимчасових притулків не відрізняється від постійних. Вибір же місця залежить, мабуть, від інших більш випадкових причин. Так, до тимчасових притулків можуть бути віднесені ті, які влаштовуються поблизу від знайденої або спійманої звіром великої здобичі. У цих випадках соболь користується притулком тільки до тих пір, поки він харчується-цим звіром. [1]
Випадковими притулками соболь користується в тих випадках коли він рятується від переслідування або, наївшись, не повертається у своє основне місце відпочинку. Судячи за особистими спостереженнями і з розповідей мисливців, соболь добре пам'ятає розташування сховищ, у яких він може врятуватися від переслідування, але якими протягом зими не користувався.
Мисливці, що промишляють соболів з обмет, не раз розповідали про звірів, які, відчувши за собою погоню, змінюють початковий напрямок і йдуть прямим ходом до найближчих кам'янистим розсипів. Глибина притулку в каменях залежить від структури розсипи.
Для виводкових притулків самки вибирають дупла у стовбурах дерев, що впали. Підстилки в таких сховищах немає, щенята розташовуються на деревної потерті. Соболь невибагливий до притулків. Легко пристосовується до місць тимчасового перебування, що сприяє постійним кочівля. Сховища соболів, з одного боку, об'єднують звірків, сприяють контакту між ними шляхом рівномірного використання їх різними особами, з іншого боку, індивідуальне користування притулком в даний момент сприяє відносно рівномірному розміщенню звірків по території, а отже і більш рівномірному використанню кормової бази. Все це формує таку просторову структуру популяції, яка визначає щільність населення звірків у тому чи іншому типі угідь. [24]
5.Раціон соболя
Соболь відноситься до всеїдних хижакам, або поліфагом. Ця всеїдність соболя є пристосування виду до життя в мінливому середовищі, коли один вид корму зменшується до граничного мінімуму, а інші роду кормів є в природі в такій кількості, що соболь може заповнити ними недолік інших кормів. Однак це не означає, що у харчуванні соболя всі споживані ним корми є однозначними. При вивченні харчування соболя необхідно прийняти якусь систему класифікації кормів за їх значенням і цінності. Ми пропонуємо робити оцінку кормів соболя за наступною схемою.
Основні корми. У цю групу включаються тайгових полівок: сибірську червону, червоно-сіру, Шантарські крисоголовую, Колимську, Міхельсона, Камчатську і деякі інші види лісових полівок, Саянського лісового лемінга, далекосхідну лісову мишу. З рослинних кормів у цю групу включаються горішки кедрового стланика, корейського кедра, ягоди брусниці, голубки, плоди амурського винограду і актинідій (для Примор'я) і ягоди горобини (для Камчатки).
Рідкісні корму. У цю групу входять усі інші види мишоподібних: землерийки, бурундук, білка, пищуха. З птахів: рябчик сірий, дикуша, біла куріпка, кам'яний глухар. Дрібні види пернатих - синиці, корольок та ін З рослинних кормів у цю групу можна віднести: шипшина, лимонник китайський, ялівець сибірський, на Шантарські островах злакове рослина - волоснец
Замінюють корми: ця група набуває особливого значення в роки неврожайні за основними кормів, при утрудненому їх добуванні (при ожеледі). Сюди відносяться групи отнерестовавшіх лососів: кети, кижуча і т. д., дрібну рибку, зімующую в річкових ямках, під пустоледкой, зайця-біляка і кабаргу. Останні два види можуть видобуватися тільки дорослими, досвідченими соболями, для молодих ж соболів вони недоступні.
Зміна кількісного та якісного стану кормів відбувається циклічно. Ці цикли, за часом, ними охоплюваного, діляться на річні, коли в природі настає продуктивний період - відбувається дозрівання горіхів, жолудів, ягід і плодів, з'являються на світ виводки птахів і дрібних ссавців і коли, нарешті, за продуктивним періодом настає період споживання, витрачання врожаю, його поїдання тваринами.
У річному циклі весна і літо відносяться до періоду відтворення кормів, а осінь і зима - до періодів їх споживання. Чим рідше і нерівномірніше розташування їжі в угідь, тим рідше і нерівномірніше розселяється в ньому і соболь. Мисливський ділянку особини - це не тільки кормової ділянку особини, але і вираз її взаємовідносин з іншими членами популяції. Цим розселенням соболів по окремих індивідуальним ділянкам регулюється взаємовідношення особин всередині виду, регулюється внутрішньовидова конкуренція з-за їжі.
У природі доводиться спостерігати, як один соболь переслідує іншого, що зайшла в чужий мисливський ділянку, доводиться бачити і мирне співжиття двох особин і навіть їх спільну полювання. На грунті харчової конкуренції між соболем та іншими видами можна виявити як непряму, так і пряму боротьбу, так само як на грунті харчової конкуренції між соболями. Треба відзначити загальну закономірність, яка виявляється як у внутрішньовидової, так і в міжвидової боротьби: у тварин в роки великої кількості кормів ця боротьба і конкуренція пом'якшуються, в роки нестачу кормів посилюються, і, навпаки, в рослинному світі конкуренція посилюється при достатку харчування, вологи та інсоляції і затухає при їх недостачі. Сеголеткі отримують менше основних кормів і більше задовольняються випадковими кормами. У врожайні роки мишоподібні гризуни складають основу харчування соболів різного віку. У роки ж з недоліком основних тваринних кормів соболь споживає більше кормів рослинних, рідкісних і випадкових. Соболь в тих угіддях, де він відновив свою чисельність в результаті заборони його видобутку, є видом домінуючим за своєю чисельністю. Розглядаючи ворогів і конкурентів соболя, ми даємо оцінку ступеня шкоди та користі, які соболь має від співжиття з іншими тваринами біоценозу. Особливу увагу деяких дослідників соболя привертає питання про взаємини Харзи і соболя. Існує думка, що харза винищує соболя. Однак ця думка про харза як безумовному ворога соболя не підтвердилося даними Приморської Госохотінспекціі, що проводила дослідження цього питання в 1960 р . Харза не є облігатним ворогом соболя, так як існує головним чином за рахунок кабарги, яку вона ганяє і переслідує тих пір, поки тварина не виб'ється з сил. Це полювання проводиться харза зазвичай не поодинці, а дві-три куниці об'єднуються і влаштовують правильну облаву на свою жертву. Правда, випадки загибелі соболя від Харзи відомі, але в природі вони зустрічаються не так вже часто. [17]
Основу осінньо-зимового раціону повсюдно складають червона полівка і полівка-економка. З промислових звірів соболь часто поїдає білку, з птахів на півночі - куріпку, на півдні - рябчика. Значення білки в харчуванні соболя досить суттєве, що пов'язано з особливостями зимового харчування якутської білки. Основну частину зимового харчування білки складають гриби, у пошуках яких вона проводить на землі велику частину часу; їх значення зростає в роки неврожаю насіння хвойних порід дерев. За даними А. Н. Грязнухіна (1967), в Південно-Західній Якутії в 1961 р . у вмісті шлунків соболя виявлено до 11,7% залишків білки. Це було обумовлено раннім встановленням снігового покриву, коли мишоподібні гризуни виявилися відносно добре захищеними від соболя і посилилося переслідування їм білки. Випадки харчування білкою в роки неврожаю мишоподібних гризунів відзначені ще в 30-і рр.., В той час хижак був ще малим. [30]
Соболь поїдає потрапили в знаряддя лову лисиць, песців, горностаїв. З рослинних кормів він частіше використовує горіхи кедра і кедрового стланика, плоди горобини і ягоди лохини. Питома вага рослинного корму в харчуванні цього хижака залежить від їхнього врожаю та забезпеченості тваринної групою кормів. У Південній і Південно-Західної Якутії кедрові горішки майже повністю знищуються соболем, білкою та іншими ссавцями і птахами ще восени, і в лісовій підстилці залишається невелика їх кількість навіть в роки гарного врожаю. Тому в харчуванні соболя горішки займають значне місце лише ранньою осінню. У Лено-Алданськом межиріччі і в Північно-Західній Якутії ягоди лохини відносяться до одних з основних кормів, що обумовлено частотою їх врожаю і збереженням ягід на кущах в осінньо-зимовий час. У Північно-Східної та Південної Якутії істотне значення у харчуванні соболя мають горіхи кедрового стланика і ягоди горобини. При вмісті соболя в неволі денна норма корму для самців 170 - 180 г , Для самок 150 - 160 г . Вага coдержімого шлунка характеризує одноразове прийняття їжі - у самок 35 г , У самців 50 г . [24]
Запасів їжі соболь не робить. При наявності великої кількості гризунів і ягід лохини задавлені їм землерийки зазвичай не поїдаються, а закопуються в сніг па піднесених місцях. Близько великого видобутку звір може жити кілька днів (Колосов А.М., Лавров Н.П., Наумов С.П., 1979). У світі існують ще й фактори абіотичні - природа, яка також надає на життя соболя дуже великий вплив, наприклад кліматичні і атмосферні фактори.
Ожеледь - явище досить часте на Далекому Сході, що утрудняє видобуток кормів соболем. Соболь, опинившись позбавленим доступу до своїх звичайних кормів, в масі перекочував в долини річок, до нерестовищ лососевих риб, трупи яких є для нього резервним кормом у гострі періоди голодовок.
Крім річних циклів, спостерігаються і багаторічні цикли змін стану кормових ресурсів. У даному випадку ці зміни визначаються цілим поєднанням біологічних, метеорологічних і багатьох інших факторів. Збільшення чисельності мишоподібних гризунів, як правило, виникає на наступний рік після врожаю таких рослинних кормів, як насіння ялини сибірської, кедра корейського, кедрового стланика.
Кількість кормів в угіддях робить прямий вплив на щільність даної популяції - чим щільніше розподілені корму в угіддях, тим щільніше буває розселена популяція соболя, тим менші розміри мають мисливські ділянки соболів. [37]

6.Размноженіе
Прямі спостереження за розмноженням цього хижака в природі відсутні. Літнє розмноження соболів, тривалий період вагітності, латентний період вперше були описані П.А. Мантейфелем (1934). У клітинних умовах основна частина самок приходить в течку в другій декаді липня (Старков І.Д., 1947). Вагітність, в залежності від латентного періоду, триває 256 - 297 днів (Клер Р.В., 1941). Наявні матеріали по весняному парування в умовах розплідника (Тимофєєв В.В., сподіваючись В.М., 1955), виявлена ​​активність яєчників звірків у березні і в липні (Григор'єв Н.Д., 1973) дозволили Д. В. Терновська (1977 ) та іншим авторам зробити припущення про наявність весняного гону, що обумовлено різнорідністю самої популяції соболів по циклу їх розмноження. [35]
Розмноження соболів вивчено ще слабо. Відомо, що плодючість самок в різних еколого-географічних областях Якутії різна: у Північно-Західній - 3,00; в Північно-Східній - 2,96, в Південній - 3,44 (Ссавці Якутії, 1971). Це нижче середніх показників потенційної плодючості соболя по Західній і Східній Сибіру - 3,56 (Залекер В.А., 1956). На плодючість самок істотно впливає врожай основних кормів та їх доступність. У результаті несприятливих кормових умов зростає ембріональна смертність і скорочується потенційна плодючість популяції. Кількість дитинчат може бути коливається від 1 до 10 і залежить від кормових умов року і вікового складу популяції. Молоді й дуже старі самки менш плодовиті, ніж самки 4 - 7-річного віку. У клітинних умовах утримання тривалість життя соболя реалізується найбільш повно, вона дорівнює 15 - 18 років, а окремі особини доживають до 20 - 25 років (Баєвський Ю.Б., 1956). За спостереженнями І. Д. Старкова (1947), деякі самки плідні навіть до 15 років. [37]
У соболів народжується приблизно 55% самців, і в осінній популяції спостерігається повсюдне їх переважання (Бєлишев Б.Ф., 1950; Тимофєєв В.В., сподіваючись В.М., 1955; Вершинін А.А., 1963; Ссавці Якутії, 1971). Під час промислу з популяції більше видобувається самців, і співвідношення статей до весни вирівнюється.
Соболята народжуються безпомічними, покритими білими, рідкісними пуховими волоссям; маса одноденного дитинчати близько 30 г , Довжина його тіла 11 - 12 см , Хвоста 3 см . Очі відкриваються на 30 - 36-й день, а зуби прорізаються приблизно на 38-й день. Харчуються материнським молоком до двомісячного віку, в цей час соболята важать 500 - 600 г . До листопада закінчується линька, після чого молоді за зовнішніми ознаками схожі з дорослими, але маса їх менше. Статева зрілість у самок наступає у віці 15 - 16 місяців, але багато хто з них на другому році життя залишаються яловими. Самці дозрівають дещо пізніше. У звірівницьких господарствах деякі самки у віці старше 14 років ще зберігають здатність до розмноження. Тривалість життя соболя близько 20 років (Колосов А.М., Лавров Н.П., Наумов С.П., 1979; Берестов В.А., 2002).
7. Конкуренція з іншими видами
Соболь знаходиться в конкурентних відносинах з усіма звірами і птахами, що поїдають дрібних ссавців, горіхи кедра і кедрового стланика. Наприклад, в Якутії основний конкурент соболя - горностай, проживає в одних місцях проживання з ним. Інші види хижаків - ласка, колонок, лисиця - не є суттєвими конкурентами з їх нечисленності в районах поширення соболя. Це відноситься і до хижим птахам, що харчується мишоподібними гризунами. На базі харчування горіхами кедра і кедрового стланика соболь знаходиться у складних взаєминах з білкою, бурундуків і кедровка. Ці види, поїдають величезну кількість горіхів і роблять запаси їх, самі служать об'єктом харчування соболя, а запасами кедровки соболь харчується протягом зими і весни (Попов М.В., Соломонів Н.Г., Мордосов І.І., Лабутін Ю. В., 1980).
Ворогів у соболя в природі мало, і вони не можуть бути чинником, що впливає на чисельність популяції. До найбільш істотних ворогам відносяться орлан-білохвіст, пугач, яструб-тетерев'ятник, лисиця, вовк і рись (Колосов А.М., Лавров Н.П., Наумов С.П., 1979).
8. Захворювання соболя
Загибель соболя від інфекційних захворювань в природі не була зафіксована, проте за спостереженнями в неволі відомо, що соболь як і інші хижаки, схильний до захворювання чумою.
Гельмінтозних захворювання соболів Далекого Сходу вивчені досить слабо, бо спеціальних гельмінтологічних досліджень цього виду на Далекому Сході ніхто не проводив, а всі дані з цього питання були зібрані попутно, при дослідженні промислових тушок соболів на вгодованість, плодючість самок і т. д.
Негативний вплив гельмінтозів на організм відомо. По-перше, глистні захворювання послаблюють організм затримують ріст і розвиток молодого організму, прокладають шлях до інфекційних захворювань.
Звертає на себе увагу та обставина, що соболі Далекого Сходу виявляються зараженими гельмінтом Sobolephuma Baturini Реdr, більше, ніж соболі Східного Сибіру і інших більш західних районів країни. Це залежить від того, що далекосхідні соболі поїдають багато риби, яка є носієм інвазійних личинок цього гельмінта.
Sobolephuma Baturini у соболів є патогенним гельмінтом.
Виявлено сильне зараження соболів теніозом, мезоцестоідозом, капіляріозу, молінеозом, унцінаріозом, аскаридоз, соболефімозом, фізалоптерозом, філяріідозом, томмінксозом, кренозоматозом, скрябінгілезом і аксітоцефалезом, з яких для соболів Далекого Сходу відомі поки аскаридоз, соболефімоз, фізалоптероз і теніоз.Наіболее поширене гельмінтозних захворювання соболів в Приамур'я - соболефімоз. Зараженість цим гельмінтом приамурській популяції - від 43 до 55%. При розтині зазвичай знаходять нематод, присмокталися до слизової оболонки внутрішньої стінки шлунка, але рідше вони виявляються у верхньому відділі кишечнику соболів. У місцях присмоктування звичайно відзначаються порушення (виразки) слизової оболонки.
При соболефімозе у соболів розвивається анемія, з'являється кривава блювота і розлад травлення. Спостерігається також пронос і наявність у калі слизу і крові (ентерит), звірята швидко худнуть. Спостерігається негативний вплив цього захворювання на вгодованість соболів. Інвазування соболів впливає не тільки на їх загальну вгодованість, але мабуть, і на здатність до розмноження. [32]

Висновок
Соболь - цінне мисливська тварина. Він здавна був важливим об'єктом промислу, з його шкур виготовляли теплу, красиву і м'яку хутряний одяг.
Місцеві мисливці добувають його систематично, у великих кількостях. Обсяг заготовок соболиних шкурок збільшується з кожним роком, в останні два дясітелетія промисел став однією з основних занять мисливців, так як його красивий хутро має цінне значення, оскільки шкурки соболя займають значне місце в експортній продукції.
У даній роботі хотілося б описати основні правила по зйомці, обробці та зберіганню шкурок соболя. При порушенні цих правил на шкурках можуть утворитися вади, що знижують якість і вартість хутра. Ця робота може послужити для початківців мисливців, як практичний посібник при первинної обробки шкурок соболя в домашніх умовах.
Шкурки хутрових звірів представляють собою сировину для вироблення хутряних виробів.
Хутро з давніх пір мала велике значення в розвитку торгівлі Росії із Заходом і служила поряд з іншими товарами джерелом поповнення валютного фонду країни. Велике експортне значення має хутро і сьогодні. Продають хутро на міжнародних аукціонах, а також за договорами. Хутро для мисливця має дуже важливе значення, так само, це хороший спосіб заробити.

Список літератури
1. Баєвський Ю.Б. Мінливість плодючості баргузинский соболів. - Бюл. МОИП, 1956, № 61, вип. 6.
2. Банніков А.Г., Рустамов А. К., Вакулін А. А. Охорона природи. - М.: Агропромиздат, 1985. - 287 с.
3. Банніков А.Г., Успкнскій С.М. Мисливсько-промислові звірі та птахи СРСР. М.: Видавництво «Лісова промисловість», 1973. - 166 с.
4. Бахеев Н., Монаков І. Соболь. - М.: Лісова промисловість, 1981 - 128 с.
5. Бєлов С.В., Козьянов А.В. / Безпека життєдіяльності. / М.: Вища школа, 1992. 448 с.
6. Бєлишев Б.Ф. Матеріали по розмноженню баргузинського соболя. - Зоол. Журнал, 1954, № 29, вип. 6, С. 559 - 561.
7. Берестов В.А. Звіринництво. - СПб.: Видавництво «Лань», 2002. - 480 с.
8. Буяковіч Н.Г., Корнілов Г.Ф. Соболь Якутії. Якутськ, 1948. - 26 с.
9. Вершинін А.А. Динаміка відтворення і регулювання експлуатації запасів камчатського соболя. - Праці ВНІІЖП, 1963, вип. 20, С. 8 - 33.
10. Громадянська оборона на об'єктах агропромислового комплексу / за ред. Дмитрієва І. М., Миколаєва Н. С. - К.: Агропромиздат, 1990. - 351 с.
11. Григор'єв Н.Д. Репродуктивна функція самок соболів. - Ветеринарія, 1973. - С. 82 - 84.
12. Грязнухін О.М. Проблема взаємини соболя і білки. - В кн.: Любіть і охороняйте природу Якутії. Якутськ, 1967, С. 289 - 296.
13. Гусєв О.К. Екологія та облік соболя. М., 1966, 124 с.
14. Данилов Д.М. Принципи типології та бонітування мисливських угідь. Тр. ВНІО, 1953, вип. 12, с. 48.
15. Дулькейт Г.Д. Питання екології та кількісного обліку соболя. М., 1957, 98 с.
16. Дулькейт Г.Д. Матеріали з вивчення соболя і соболіногохозяйства острова Великий Шантарам. Владивосток, 1929. - 119 с.
17. Залекер В.Л. Матеріали з розмноження та віком соболів в природі. - В кн.: Питання біології хутрових звірів. М., 1956, вип. 16, С. 122 - 144.
18. Ільїна Є.Д. Звіринництво. М., Сельхозіздат, 1963. - 423 с.
19. Клер Р.В. Тічка і вагітність у деяких Mustelidae. - Праці Московського зоотехнічного інституту, 1941, т. 1, С. 20 - 60.
20. Колосов А.М., Лавров Н.П., Наумов С.П. Біологія промислово-мисливських звірів СРСР. - М.: Вища школа, 1979. - 416 с.
21. Кучеренко С. Звірі у себе вдома. - Хабаровське книжкове видавництво. 1979 - 240 с.
22. Кучеренко С.П. Мисливські тварини Амурської області. - Хабаровськ, 1982, с. 109-176.
23. Кучеренко С.П., Даренський А.А. Соболь півдня Далекого Сходу. Полювання й мисливське господарство, 1977, № 1, с.14-17.
24. Мантейфель П.А. Соболь. М. - Л., 1934. - 88 с.
25. Ссавці Якутії / В.А. Тавровский, О.В. Єгоров, В.Г. Кривошеєв та ін, М., Наука, 1971, С. 1 - 660.
26. Монахов Г.І., Войлочніков А.Т., Михайлівський Б.А., Москов В.А. Про таксономічному положенні соболів Далекого Сходу. СБ науково-техн. інформ. ВНІІОЗ, № 47-48. Кіров, 1975, с. 96-102.
27. Наземні ссавці Далекого Сходу СРСР. М., 1984, с.284-287.
28. Попов М.В., Соломонів Н.Г., Мордосов І.І., Лабутін Ю.В. Біологія мисливсько-промислових звірів Якутії. - К.: Наука, 1980. - 160 с.
29. Російська полювання: Енциклопедія / Редкол.: В.В. Бедель, В.В. Дежкин, П.М. Гусєв та ін - М.: Велика Російська енциклопедія, 2002. - 344 с.
30. Соколов Г.А. Ссавці кедрових лісів Сибіру. Новосибірськ, Наука, 1979, 256 с.
31. Сокольський С. Куниця, соболь, білка / / Полювання й мисливське господарство. - 1981 - № 9. - С. 18 - 20.
32. Старков І.Д. Біологія і розведення соболів і куниць. М., Изд-во «Міжнародна книга», 1947, С.1 - 130.
33. Сухоміров Г.І. Що може дати наша тайга. Хабаровськ, 1986, с. 191.
34. Тернівський Д.В. Біологія куніцеобразних. Новосибірськ, Наука, 1977, 279 с.
35. Тимофєєв В.В., сподіваючись В.М. Соболь. М., 1957, 400 с.
36. Чернявський Ф.Б. Ссавці крайнього північного сходу Сибіру. М., Наука, 1984, с. 62.
37. Шульман М.К. Охорона природи Амурської області. - Амурське отд. Хабаровського книжкового видавництва-ва, 1989. - С. 144.
38. Юргенсон П.Б. Мисливські звірі і птахи. - М.: Лісова. пром-сть, 1968. 308 з
Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Біологія | Курсова
72кб. | скачати


Схожі роботи:
Біологія
Біологія 3
Біологія ондатри
Загальна біологія
Шпора Біологія
Біологія гемостазу
Біологія фазана
Біологія касатки
Біологія ланцетника

Нажми чтобы узнать.
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru