Бурий ведмідь

[ виправити ] текст може містити помилки, будь ласка перевіряйте перш ніж використовувати.


Нажми чтобы узнать.
скачати

Довжина тулуба 130-200 (250) см, маса - 100-350 (700) кг. Найбільші ведмеді живуть на Камчатці і Алясці, найменші - на Кавказі.
Восени вага ведмедя може збільшуватися приблизно на 20%. Стопи ніг бурого ведмедя дуже широкі, пальці озброєні довгими, стислими з боків і серповидно вигнутими пазурами, які на передніх кінцівках значно довше, ніж на задніх.
У ведмедя 40 зубів. Шерсть довга, густа і груба, часто звалятися і зазвичай однобарвистих. Забарвлення мінлива - від бурувато-жовтої до темно-бурого або абсолютно чорною. Самці набагато більші за самок.
Бурий ведмідь дуже чуйний і обережний, уникає людей, тому підстерегти його вдається дуже рідко. Про близькому присутності ведмедя судять головним чином за відбитками слідів.
На мисливському ділянці ведмедя видно розбиті в пошуках мурах-древоточцев гнилі пні і колоди, разворошенние будиночки рудих мурах, розриті гнізда земляних ос і джмелів, нори бурундуків, згорнута в трубку дернина на лісових галявинах і луках, молоденькі осики з обламаними або обгризали верхівками, сліди кігтів і вовни на стовбурах дерев; а поблизу населених місць ведмідь іноді розоряє бджолині вулики і в кінці літа, в період молочної стиглості вівса, толочить його посіви.
Дуже характерні відбитки слідів бурого ведмедя на вологому грунті або свіжому снігу, причому сліди передніх і задніх лап різко різняться. При ходьбі для слідів передніх лап характерні відбитки довгих, потужних кігтів, а також ширина сліду, рівна довжині або навіть більше. Найбільша ширина сліду 9-19 см. Відбитки задніх лап за формою нагадують сліди босих ніг людини, тільки трохи ширше, з вузькою п'ятою і плоскою стопою, кігті не завжди помітні; їх довжина 16-30 см, ширина 8-14 см.
Відбитки слідів невеликого ведмедя на снігу нагадують сліди людини, взутого у валянки, тільки людина при ходьбі вивертає ступню назовні, а ведмідь - усередину.
На бігу утворюються інші відбитки ведмежих слідів, тому що в цьому випадку ведмідь з стопоходящегопревращается в пальцесто-походящей (п'яткова частина стопи піднімається догори).
Бурий ведмідь - типовий мешканець великих лісових масивів. На рівнинах він віддає перевагу великим і старим хвойним та змішаним лісам, що чергуються з глухими гарами, вирубками і водоймищами. У зоні мішаних лісів бурий ведмідь обживає в основному старі, захаращені насадження типу пущі поблизу великих мохових боліт і місця, де є відповідні умови для влаштування зимових барлогів.
Зимові барлоги зазвичай влаштовує в різних природних укриттях поблизу водойм, причому, як можна в більш сухих місцях: по бурелому, в норах і ущелинах, за старими гарям, рідше - прямо на землі в розритій мурашиної купі рудих лісових мурашок або під гілками розкидистою їли, а дуже рідко - у грунтовій ямі, викопаній ним самим. Вистилає барліг мохом, сухою травою, гілками хвої, листям, сіном.
Вагітні ведмедиці влаштовують більш глибокі, просторі і теплі барлоги, часто ховаються ялиновими гілками. Охоче ​​влаштовують барлоги на островах серед мохових боліт, іноді й поблизу людського житла. Спостерігалися випадки, коли на невеликій території розташовувалися неподалік один від одного кілька зимових сімейних та індивідуальних барлогів.
Взимку барліг заносить сніговою ковдрою. Виділяється твариною тепло сприяє утворенню нори з невеликою вентиляційної віддушиною.
Бурий ведмідь - осіле тварина, тільки молодняк, відокремившись від сім'ї, кочує до тих пір, поки не засновує свою сім'ю. Індивідуальні мисливські ділянки великі, і у самців більше, ніж у самок. Межі їх ведмідь мітить і обороняє. Кордони не дотримуються в період дозрівання вівса та зимової сплячки.
Бурий ведмідь не належить до тварин, що впадають в справжню зимову сплячку. Під час зимового сну в барлозі він трохи до всякого роду перешкод, по суті - це зимовий заціпеніння, і у відлигу особини, що не встигли нагуляти за осінь достатньої кількості жиру, залишають барліг і розшукують корм - жолуді, ягоди горобину і ін
Окремі особини, які з якихось причин не жирували, на зиму зовсім не лягають, а бродять у пошуках їжі - це так звані "шатуни".
Більш старі і нагуляла багато жиру ведмеді відправляються на зимовий сон раніше (вже в жовтні, до утворення постійного снігового покриву), особини молодші і з меншими жировими відкладеннями - набагато пізніше (у листопаді і навіть у грудні).
Наближаючись по снігу до зимової барлозі, ведмеді заплутують свій слід, приховуючи її місцезнаходження, кружляють навколо. Залишають вони зимову барліг в різний час, залежно від накопичення поживних речовин в організмі та строків настання весни, але частіше в квітні.
Бурі ведмеді живуть сім'ями або окремо, зимують поодинці, а ведмедиця - з ведмежатами; дорослі самці завжди зимують окремо.
Ведмеді дуже чуйні, на місцевості орієнтуються головним чином за допомогою слуху та нюху, зір розвинений набагато слабкіше. Більш активні вони ночами і в сутінках, але досить часто, особливо восени та навесні, їх можна зустріти і вдень розшукують їжу.
Хоча маса тіла ведмедя велика і він здається незграбним, насправді це безшумний, швидкий і легкий в русі звір. Він спритно лазить по деревах, добре плаває і охоче купається, особливо в жаркий час. По глибокому снігу, проте, пересувається з працею.
Зустрічаючись з небезпечним супротивником, ведмідь видає гучний рев, стає на задні лапи і намагається збити супротивника ударами передніх лап або схопити його.
Ведмідь - типовий всеїдний звір, що харчується переважно рослинною їжею. Важливе місце в раціоні бурого ведмедя займають комахи, головним чином, їх личинки і лялечки, яких він добуває, розкопуючи мурашники рудих мурах, здираючи кору з пнів і колод, плюндруючи осині і джмелині гнізда або розпушуючи в лісі підстилку. Ведмідь охоче їсть мед. Ловить дрібних хребетних, в першу чергу, мишоподібних гризунів, їсть яйця наземних яйцекладущіх птахів, курчат.
На великих диких звірів і свійських тварин він нападає дуже рідко, тільки ведений голодом. Бурий ведмідь харчується і падлом. Надлишки їжі ховає, вкриваючи хмизом. У великій кількості поїдає ягоди, вважаючи за краще чорницю та малину. Охоче ​​харчується вівсом в стадії молочної стиглості і кукурудзою.
На людину нападає вкрай рідко: якщо буде потривожений у зимовій барлозі, поранений або захоплений зненацька з видобутком; небезпечні ведмедиці, що мають при собі ведмежат, а взимку - "шатуни".
Зростають ведмежата дуже повільно і максимальної величини досягають до 8-10 років. Живуть з матір'ю близько двох років і зимують з нею в одному барлозі.
Ведмеді линяють раз на рік, починаючи з квітня до кінця червня.
Тривалість життя бурих ведмедів - від 30 до 50 років.
УВАГА! На фото зображені барліг і ведмеді. Зауважте, що вони різних кольорів! Точніше різних тонів. Все це залежить від віку ведмедя і від його стану.
Я обожнюю цих ведмедів, тому що вони незвичайні і не вивчені. Вони небезпечні. Так! Але вони такі симпатяги! Як це ведмежа.
Додати в блог або на сайт

Цей текст може містити помилки.

Біологія | Творча робота
13.9кб. | скачати


Схожі роботи:
Ресторан Ведмідь
Ведмідь Олександр Васильович
Російський ведмідь і китайські тигри
Історія про ведмідь-горі
© Усі права захищені
написати до нас
Рейтинг@Mail.ru